2015. május 25., hétfő

Babával az élet, magánvélemény



Múlt héten nagy port kavart a Mekiben szoptató kismama és utána a megszállás. Mivel nem voltam ott az első eseményen, nem tudhatom, hogy az a nő, akinek kilétéről nem sikerül tudomást szereznem most tényleg el lett-e küldve vagy nem. Tényleg kitette egy az egyben a tejcsárdát, vagy nem. A másnapi akcióról készült képek mindenesetre undorítóak. Én személy szerint biztosan elhánynám magam, ha eszem a kis krumplikámat és mellettem valaki előkapja a tőgyét. Ne nevezzük mellnek, mert ebben az időben nem egy szép alakú valami. (én mondjuk az Allee Sparhoz vezető mozgólépcsőjénél található Baci reklámot is ízléstelennek tartom, nem szeretek melleket meglátni)

 Volt egy hasonló babás élményem anno 16 évesen. Kecskeméten szokásunk volt ülni egy nagyjából kör alakú padsoron, és ott csicseregni naphosszat. Egyszer csak jön egy nő babával, mellesleg a pláza irányából. 100 méteren belül volt Meki is. Lerakja a gyereket, leveszi a szaros pelust, kitörli a seggét és ráteszi az új pelust. Gondoltam én naiv, hogy tuti vidéki, vagy nem tudom, nem ismerős a környéken. Amikor láttam, hogy veszi elő az tiszta pelust, tök normálisan odamentem hozzá, és mondtam neki, hogy a templom mögött ott a pláza, és ott van frankó pelenkázó. Erre leordított, hogy én mit képzelek magamról. Hát jó. Én csak segíteni szerettem volna. Szerintem pelenkázás előtt nem árt kezet mosni, főleg ha az ember buszozott. Szerintem pelenkázás után sem árt kezet mosni, a babaszar mégis csak szar. Kinek hogy. Azért direkt a hozzánk lehető legközelebbi kukába jól beledobta a baromi büdi pelenkát, se szatyor se semmi, szívjon az is, aki azt takarítja, főleg ha még esik is.
Visszatérve a Mekis eseményre. Még nincs gyerekem így könnyen mondom, de nem hiszem, hogy a Mekiben kellene szoptatni, vagy a Gundelben, vagy bármilyen étteremben. A Mekiben meg ne egyen szoptatós anya, annak ellenére sem, hogy a Meki biztosít cumisüveg melegítőt, amit azért elég kevesen.
Na de hol szoptasson az a szerencsétlen, akinek üvölt a gyereke. Hát ez egy nagyon jó kérdés. A Nyugati pályaudvar várótermének sarkában inkább elfogadottabbnak ítélem meg, ha már mindenképpen a Nyugati környéke.  Egyébként az tiszta hely, viszonylag. Tudom, hogy mindig vannak kivételek, váratlan események, gázos dolgok. De ha mégis muszáj a Mekiben, akkor legalább küldjük arrébb a mellettünk evőt, én ezen tökre nem sértődnék meg, ha odajönne valaki, hogy bocsi, de muszáj. Inkább, mint az élmény.
Arra nem tudom miért volt szükség, hogy egy egész tehenészet jelenjen meg az étteremben, ahol van a már említett cumisüveg melegítő, gyereksarok, babaetető szék, rajzolós cuccok ingyen, gyerekjáték a Happy Mealben, arcfestés, lufi hajtogatás, de a szülinapi zsúrt is lenyomják szívesen. Nem értem, miért azt az éttermet kellet kiszemelni, ami talán a legnormálisabban és legnagyvonalúbban áll a gyerekes fogyasztókhoz.
Szerintem ezzel a legtöbb nem ősanyából csak negatív hozzáállást váltottak ki. Oda lehet menni gyerekkel, és tök jó ha van ilyen megmozdulás, mert tényleg nincsenek szoptatásra alkalmas helyek, de nem így kellene ezt csinálni. Jó hogy nem ment oda valaki az egyik anyához, hogy „Helo, kevés tejet tettek a lattémba, tolnál bele még egy kicsit” fujjj. 

Helyi helyzetek
Tök véletlenül voltam ma egy itteni plázában, név szerint a West Edmonton Mall-ban. A hátsó gyorsétterem felöli mosdót vettem útba egyszerű okok miatt. A pláza térképén előre meg lehet nézni, hogy hol van mosdó. Ez a pláza, nem egy magyarországi méretű pláza, tehát nem mindegy milyen messze van. Bár szerintem nem minden mosdónak van külön szobája, csak ilyen pelenkázó "asztal" van. Itt a mosdóknak sosincs ajtaja, mármint bejárati ajtaja. Úgy van megoldva, hogy van egy kanyar, és senki sem lát be, de nem is kell ajtó, ami nehezítés babakocsival és kerekesszékkel. Bejutottunk a mosdóban, itt viszont már van egy külön ajtó, ami az anyukáknak való szobába vezet. Sajnos a kép kicsit homályos lett, siettem, ne nagyon nézzenek már teljesen hülyének. Ez a Mothers’s Lounge, a képen a női alak egy babát tart. A kilincs gombos, és egyből rájöttem miért, az ok annyi, hogy amíg anyu a kisebbet eteti, a nagy ne tudjon megszökni.
Bejárat a Mother's Lounge-ba
Van 2 pelenkázó, mellette mosdókagyló, kéztörlő, mint egy pelenkázóban. Ez igazából alap, de milyen király, hogy külön van. A gyerek is nyugodtabb, hogy nem jönnek-mennek az emberek körülötte és az egyéb emberkéknek is, király, hogy nem kell a kakit szagolni.
Egyszerre két kölök tisztulhat
A tükrös résszel szemben van két kanapé, ide a mamik lehuppannak, és teszik, amit tenni kell. Ja és ragyog a tisztaságtól.
Egyszerre két mami tud ülve etetni
Itt az utolsó képen ilyen karámszerű valami van. A nagyobbik gyereket ide be lehet tenni, és ott eljátszik, amíg zajlik a kicsivel a tennivaló.
Egyszerűen szólva: karám, belül szőnyeg van
A könyvtárban csak a lenti mosdót használtam, ott nem láttam szoptatós részt, de pelenkázó „asztal” természetesen van. Az egyik másik plázában a pelenkázó rész külön van, de nincs ajtaja, de az is teljesen kulturált, a másik másikban ugyanilyen szoba van, csak nem emlékszem melyik melyik pláza.
Arra viszont kíváncsi vagyok, hogy a férfi mosdókban van-e bármi ilyen lehetőség. Majd a párommal kifigyeltetem. Engem mondjuk a legkevésbé sem zavarna, ha a női mosdón keresztül egy babával bemenne egy pasi a Mama szobába. Semleges nemű mosdót nem láttam még itt.
Hát ezek voltak az elképzeléseim és a véleményem, biztosan nem tetszik mindenkinek, de ez van. Bármit is csinálunk, tekintettel kell lenni másokra. A címlapokon szoptató anyák számomra igenis gusztustalanok. A terhes és pucér nők sem címlapra, bulvárba valók. Egyszerűen csak nem való oda. Ezt hagyjuk meg a családnak.

5 megjegyzés:

  1. Egyszerűen nem fér a fejembe, hogy egy nő hogyan képes nyilvánosság előtt szoptatni! Egyrészt nem higiénikus szerintem, másrészt tényleg nem való ezt közösségben csinálni, ahhoz ez túl intim tevékenység.
    Én egyszer a buszpályaudvarunk mocskos várójában láttam, hogy egy anyuka tisztába tette a babáját, ott a retkes padon, egy pléden. A pelust egy teszkósszatyorba tette, majd a mellettem lévő szemetesbe. Ezek után kézmosás nélkül előkapta az állott folyadékkal telt cumisüveget és megitatta a babát, majd felbontott egy gyümölcsjoghurtot és kiskanállal adott a gyereknek belőle. A kanál szerintem közös volt....
    Na és amikor a szutyokba leesett cumit az anyuka bekapja a szájába, lenyalja és visszaadja a babának?

    A plázánkban van ugyan mód pelusozni, de én arra a pelenkázóra rá nem tenném a babát, az biztos!

    Hogy ezek a dolgok működjenek, kell egy általános kulturáltsági szint szerintem. Én ápolónő vagyok. A pácienseink egy része azzal sincs tisztában, hogy a betegvécében mi célt szolgál a kéztörlő papír. Simán WC-papírnak hiszik, és ez még a jobbik eset, rosszabb esetben papírt se használ az illető.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a cumis példát sokszor láttam :(
      A közös kanál undorító, ezt úgy mondom, hogy párommal beleeszünk egymás kajájába, beleiszunk egymás poharába, mert mind a ketten nagyok vagyunk. A gyerek kicsit, a bacinak nem úgy bírja.
      Otthon a szüleimnél is ment a beleevés ivás. Gyanítom ez az egyik oka a fogroharásomnak. Ha apám nem mosott fogat és én utána ugyanazzal vagy ugyanabból ettem, akkor az olyan, mintha én sem mostam volna fogat egy hete. Szívás.
      Nekem az a fura, hogy mindenhova ki van írva, hogy ne tedd a betét a wc-be, ez olyan alapnak tűnik.
      Az tuti hogy hirtelen anyának lenni és elmenni otthonról bárhová eleinte szívás. A gyerek sír, éhes, szarik. Aztán ha már három van, kettő szalad, egy éhes, sír, szarik. De valahogy eddig is megoldotta a világ.

      Törlés
  2. Egyszerűen nem fér a fejembe, hogy egy nő hogyan képes nyilvánosság előtt szoptatni! Egyrészt nem higiénikus szerintem, másrészt tényleg nem való ezt közösségben csinálni, ahhoz ez túl intim tevékenység.
    Én egyszer a buszpályaudvarunk mocskos várójában láttam, hogy egy anyuka tisztába tette a babáját, ott a retkes padon, egy pléden. A pelust egy teszkósszatyorba tette, majd a mellettem lévő szemetesbe. Ezek után kézmosás nélkül előkapta az állott folyadékkal telt cumisüveget és megitatta a babát, majd felbontott egy gyümölcsjoghurtot és kiskanállal adott a gyereknek belőle. A kanál szerintem közös volt....
    Na és amikor a szutyokba leesett cumit az anyuka bekapja a szájába, lenyalja és visszaadja a babának?

    A plázánkban van ugyan mód pelusozni, de én arra a pelenkázóra rá nem tenném a babát, az biztos!

    Hogy ezek a dolgok működjenek, kell egy általános kulturáltsági szint szerintem. Én ápolónő vagyok. A pácienseink egy része azzal sincs tisztában, hogy a betegvécében mi célt szolgál a kéztörlő papír. Simán WC-papírnak hiszik, és ez még a jobbik eset, rosszabb esetben papírt se használ az illető.

    VálaszTörlés
  3. éppen tanulás helyett olvasom a blogod :D és nagyon király, nagyon tetszik, ahogy írsz :)
    most meg különösen megörültem, végre valakinek ugyanaz a véleménye, mint nekem!! én tuti vennék fejőgépet, vagy minek nevezik, és kis cumisüvegben vinném a tejet, ha útközben megéhezne a baba... de az is igaz, hogy Magyarországon az ilyen helyzetek nem igazán vannak megoldva. tök jó ez a baba-mama szoba nálatok :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :)

      Igen itt, ez elég kuturált, remélem , hogy oyan is olvassa, aki majd új plázákattervez vagy valami hasonló.

      Azaz fejőgép, cumisüveg. A melegítés mondjuk még mindig nem megoldott, de nehogy már belehaljon az a gyerek a langyi tejbe.

      Törlés

Archívum

Címkék

7 dolog A England A nyuszi fontosabb A világ dolgai Ajakápolás Alapanyagok Alapozó Alba botanica Állat Amazon Anastasia Beverly Hills Andalou naturals Anya Arany Arcápolás Arcpermet Arctisztítás Aromaleigh Avalon Organics Avéne Banila Co. Barbara Hofmann bareMinerls Barna Baviphat BB krém bDellium Tools BeautyBlender BECCA Bellápierre benefit Bevásárlás Biobolt Bioré Biosilk Bite BlackMoon Blog Bobbi Brown Bolt Bordó Boscia Bőszecset Bronzosító Budapest Burt's Bees By Nature Cargo China Glaze Ciaté Cica Cipő Clarisonic Clinique Colors by llarowe Coloured Raine ColourPop Cozzette Cruelty free Cupcake Polish Csacsogós Csütörtök Díj Divat DIY Dose os Colors EBay Ecset Ecsetmosás Edmonton Ékszer Elektromos Elérhetőségek Elfogytak Elizabeth Arden Én Érdekes Essie Estée Lauder Etude House Fátyolmaszk Fényvédő Fésű Fogápolás Fogkrém Folyékony rúzs Fonás Forever Flawles Fresh Frizura Fun Fun Lacquer Gabriel Glitter Goodal Gosh Gyerek Haj Hajfesték Hajfestés Hajlakk Hakuhodo Hámlasztó Havi_kedvencek Highlighter Hogyan lettem én dolgozó ember? Holika Holika ILNP Inglot Innisfree IPSY It's skin Jeffre Star Joico Jolse Kaja Kanada Karácsony Kat Von D Kedvenc Kék Kell a Púder! Kellék Kenyér Kérdezz-felelek Készülj velem! Kezekre Kézkrém Kiegészítő Kísérlet Kismama Kollekció Kontúr Koreai Korrektor Költözés Köröm körömlakk Közlekedés Krém Kryolan Kuka Kedd L'occitane La Ritzy Lancome Laura Mercier Lemosó Lila Lime Crime Lit Cosm. London LookFantastic Lottó Lunatick Cosmetic Labs MAC Magánvélemény Magyarország Make Up For Ever Makeup Geek Maszk Meglepi doboz MELT Mindenapi társaim Mindenes Minimalista Missha Mitől lettem ma szebb? Morphe Muttart Conservatory Műszempilla Narancs NARS Natúr NCLA Nem jött be Neon Nexxus Notoriously Morbid Nyaralás Nyereményjáték NYX OCC OFRA Online rendelés OPI Óra Outfit Overtone Öltözködés Összehasonlítás Paletta Parlament Physicians Formula piCture pOlish Piercing Piros Pirosító Pixi Polished by KPT Powder Perfect Pretty Serious Cosmetics Primer Projekt Púder Radír Real Techniques REN Repülő Revlon Rica Rimmel ROC Rólam Rózsaszín Ruha Rúzs Sally Hansen Sampon Sárga Secret Key Sephora Shiseido Shu Uemura Sigma Skinfood Smashbox Smink Sminklemosó Sonia Kashuk Southgate Mall SPF Stila Sugarpill Sukin Suva Beauty Szájceruza Szájfény Szájravalók Szappan Szárazsampon Szemceruza Személyes Szemfesték Szemhéjalap Szemkörnyékápoló Szemöldök Szemöldökceruza Szempilla Szempillaspirál Szivacs Szürke TAG Tárolás Tarte Táska Tél Testápolás Testradír Testre Teszt The Body Shop the SEAM theBalm TinkeldT Tonik TonyMoly Too Faced Unboxing Urban Decay Uriage Utazás Utcakép Ünnep Városnézés Vásárlós Vasárnap Vattakorong Vegán Vendégposzt Vichy Video Vitamin Webshop WEM Yamuna Youtube YPSY Yves Rocher Z paletta Zenzero Zero Waste Ziaja Zoeva Zöld Zsákmány