2016. május 26., csütörtök

Utcaszámozás Kanadában



Igen számozás, viszonylag kevés elnevezett utca van Észak-Amerikában. Én személy szerint imádom a számozást, logikus, nem lehet eltévedni, pontosan lehet tudni, hogy az adott valami milyen messze van. Vannak előnyei, hátrányai, ez van, ezt kell elfogadni. Sokan kérdezték, hogy hogyan nem keverem össze a 102-dik és a 103-dik utcát, és tényleg nem keverem össze, mert közel van, és magam előtt látom az utca formáját, az épületeket. A 176-dik utca környékét nem ismerem, de a mondjuk Dél-Pestet sem és a Rákossal kezdődő városrészeket sem. 

Edmonton

 A kisebb utcákat, „a” utcának nevezik el, tehát ha van egy kis utcácska a 45-dik és a 46-dik street között, akkor az a 45a Street lesz.
Nulladik utca úgymond nincs, ennek van neve, igazából az itteni M0-ás, ez az Anthony Henday Drive. Keletről nyugatra számozódnak a Street-ek, a Henday az idézőjeles 0-dik Street. Délről is a Henday a 0-dik Ave. Déli irányban viszont terjeszkedik a város, a 0-dik utcán délre is van élet. A térképen 0; 0-val jelölt pont nagyjából az origó. Innen északra helyezkedik el a North West terület, ettől délre a South West. A Henday-től délre nem mínusz utcák vannak, csak a címen SW van nem NW. Észak- és dél keleti rész nincs, ott a Sherwood park kezdődik, a helyi Érd vagy Vecsés jön egyből az Edmonton tábla után. Alapértelmezett a NW, ha valaki nem mondja, hogy SW, akkor az NW.

Kerestem egy másik példát erre a számozós dologra. New Yorkban még nem voltunk, de majd egyszer azért megnézzük. A példa lényege, hogy ott a város közepében van a 0;0 pont. Innen indul ki a négy irány. A városban ugyanúgy vannak street-ek és ave-ek, de ők elég sok rendes utcanevet is használnak.

New York

A Kapitoliumtól az origó. Washingtonban a kezdetekben északi és déli irányban betűk voltak, ezek persze elfogytak . „Függőlegesen” keletre is elindul a számozás és nyugatra is, tehát a taxiban nagyon nem mindegy, hogy az ember mit mond. Érdekesség, hogy nincs „J” utca, mert régen a „J” és az „I” betűket túl hasonlóan írták, ezért szegény „J” kimaradt. Amikor elfogynak a betűk, jellemzően Ave-ek lesznek a „vízszintes” utcák.
Sárga bubiban van a „C” utca északi és déli verziója illetve a keleti és nyugati. „C” utca 14-ből 4 db is van. Nem egyszerű megszokni az tuti. Karikázgattam még párat, testvérutcákat.

Washington DC.

Megvagyunk a város számozásával, most jön egy egyszerű utca. Egy címben van egy szám aztán egy másik, jellemzően. A verzió: A ház egy Ave-re nyílik. Mondjuk a zöld ajtós 7304 105 Ave. Ez a ház a 73-dik street-től a páros oldalon a második ház a 105-dik Ave-en. Bal felül a pici sötét zöld ház ami jelenleg a 7401 106 Ave címen szerepel, ha nem az Ave felé nyílna a bejárati ajtaja, akkor a 10507 74 st címet kapná, tehát a 105-dik Ave-től a 4dik ház a 74-dik street-en. Teljesen logikus, csak napi szinten ezt kell látni. Ha megyünk a 105 Ave-en nyugatra, és nézünk balra akkor a lila ajtós házra 7302-lesz kiírva, a 105 nem lesz, mert azt mindenki tudja, hogy az az utca. Aztán a zöld házra 7304, a narancsra 7306, a sárga ajtósra pedig 7308. Ezzel a 7308-as házszámmal a 73-mal kezdődőek be is fejeződtek. Jön a 74.. amiből lehet hogy három van, de lehet, hogy 10. A lényeg, hogy a számozás nem folytonos, mint a Kossuth utcában, ahol lehet 216-os szám is, ami a páros oldal 108-dik háza. (régen mennyit szívtam, hogy vajon mihez van közel egy kétszázas házszám, ma már persze a google a barátom) 

Egy kitalált városrész

Kiskoromban, amikor néztem az amerikai filmeket mindig csodáltam, hogy valaki a 10284-ben lakik, te jó ég, az milyen hosszú utca lehet, aztán nem, csak a 102-dik utcától lakik a 84-dik számban.

Az álomkerváros felülnézetből

Még egy felülnézeti képet szeretnék bemutatni. Ez a „Lila akác köz” típusú lakópark. Katalógusból választott egyformának tűnő házak, kerítés nélkül, kis hátsó kerttel. Amit egy halvány kis kék körbe tettem, az mind a 106-dik street-hez tartozik. Nem adnak külön utcanevet ezeknek a kisebb részeknek. Nekem ezek a kis körszerű utcák, vagy a 118-dik-ról nyíló kicsit nagyobbak nagyon tetszenek. Csak a célforgalom közlekedik ide. Se teherautó, sem busz, sem gyorsulási versenyt játszó hülyegyerek, sem senki nem közlekedik ilyen helyekre, akinek nincs ott dolga. Ez jó a csend miatt, a gyerekek miatt, a cicák miatt, maximum a hókotrónak van így több dolga.


Mennyire tudnátok megszokni az életet Petőfi és Kussuth utcák nélkül?
Hogy tetszik az itteni logika?

6 megjegyzés:

  1. Nagyon logikus, talán túlságosan is. De ahol sok ház van meg nagy távolságok, jó, ha előre tudja az ember, melyik utca merre van. Oda kell figyelni az elírásokra is, nagy gubancot okozhat, hiszen csak számok vannak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen az elírásokra nagyon kell fogyelni. Mi mondjuk úgy könnyű város vagyunk, csa NW van, de New Yorknál mindenből 4 van.
      De még itt sem mindegy, hogy 10509 vagy 10905.

      Törlés
  2. Szerintem ez az utca megoldás nagyon jó, könnyen értelmezhető, ahogy írtad. Csak az amerikaiak nem tudják használni. :D Mondom a címet és semmi, nem tudja, pedig ezzel a megoldással nem csak címet, hanem koordinátákat adsz meg. Nekik az kell, hogy mihez van közel, mert csak azt tudja, hogy japán étterem vagy x nagy hotel. Borzasztó. Kérdezem, hogy hol van ez meg az. -Hááát, őőő, arra. -Köszi. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja ez azért itt is megvan, hogy aminek van neve, azt szeretik használni. Vagy annyi, hogy Mill Woods, azt köszi, az egy városrész, ott hol????
      Nem hiszem, hogy itt az emberek le tudnák olvani a koordináta rendszerről, hogy +2 ; -3, utcák meg koordináták, áhh. Szomorú, de igaz :(

      Törlés
  3. Válaszok
    1. A nézettségből ítélve tényleg, nem gondoltam volna, hogy ennyire sikeres lesz.

      Törlés

Archívum

Címkék

7 dolog A England A nyuszi fontosabb A világ dolgai Ajakápolás Alapanyagok Alapozó Alba botanica Állat Amazon Anastasia Beverly Hills Andalou naturals Anya Arany Arcápolás Arcpermet Arctisztítás Aromaleigh Avalon Organics Avéne Banila Co. Barbara Hofmann bareMinerls Barna Baviphat BB krém bDellium Tools BeautyBlender BECCA Bellápierre benefit Bevásárlás Biobolt Bioré Biosilk Bite BlackMoon Blog Bobbi Brown Bolt Bordó Boscia Bőszecset Bronzosító Budapest Burt's Bees By Nature Cargo China Glaze Ciaté Cica Cipő Clarisonic Clinique Colors by llarowe Coloured Raine ColourPop Cozzette Cruelty free Cupcake Polish Csacsogós Csütörtök Díj Divat DIY Dose os Colors EBay Ecset Ecsetmosás Edmonton Ékszer Elektromos Elérhetőségek Elfogytak Elizabeth Arden Én Érdekes Essie Estée Lauder Etude House Fátyolmaszk Fényvédő Fésű Fogápolás Fogkrém Folyékony rúzs Fonás Forever Flawles Fresh Frizura Fun Fun Lacquer Gabriel Glitter Goodal Gosh Gyerek Haj Hajfesték Hajfestés Hajlakk Hakuhodo Hámlasztó Havi_kedvencek Highlighter Hogyan lettem én dolgozó ember? Holika Holika ILNP Inglot Innisfree IPSY It's skin Jeffre Star Joico Jolse Kaja Kanada Karácsony Kat Von D Kedvenc Kék Kell a Púder! Kellék Kenyér Kérdezz-felelek Készülj velem! Kezekre Kézkrém Kiegészítő Kísérlet Kismama Kollekció Kontúr Koreai Korrektor Költözés Köröm körömlakk Közlekedés Krém Kryolan Kuka Kedd L'occitane La Ritzy Lancome Laura Mercier Lemosó Lila Lime Crime Lit Cosm. London LookFantastic Lottó Lunatick Cosmetic Labs MAC Magánvélemény Magyarország Make Up For Ever Makeup Geek Maszk Meglepi doboz MELT Mindenapi társaim Mindenes Minimalista Missha Mitől lettem ma szebb? Morphe Muttart Conservatory Műszempilla Narancs NARS Natúr NCLA Nem jött be Neon Nexxus Notoriously Morbid Nyaralás Nyereményjáték NYX OCC OFRA Online rendelés OPI Óra Outfit Overtone Öltözködés Összehasonlítás Paletta Parlament Physicians Formula piCture pOlish Piercing Piros Pirosító Pixi Polished by KPT Powder Perfect Pretty Serious Cosmetics Primer Projekt Púder Radír Real Techniques REN Repülő Revlon Rica Rimmel ROC Rólam Rózsaszín Ruha Rúzs Sally Hansen Sampon Sárga Secret Key Sephora Shiseido Shu Uemura Sigma Skinfood Smashbox Smink Sminklemosó Sonia Kashuk Southgate Mall SPF Stila Sugarpill Sukin Suva Beauty Szájceruza Szájfény Szájravalók Szappan Szárazsampon Szemceruza Személyes Szemfesték Szemhéjalap Szemkörnyékápoló Szemöldök Szemöldökceruza Szempilla Szempillaspirál Szivacs Szürke TAG Tárolás Tarte Táska Tél Testápolás Testradír Testre Teszt The Body Shop the SEAM theBalm TinkeldT Tonik TonyMoly Too Faced Unboxing Urban Decay Uriage Utazás Utcakép Ünnep Városnézés Vásárlós Vasárnap Vattakorong Vegán Vendégposzt Vichy Video Vitamin Webshop WEM Yamuna Youtube YPSY Yves Rocher Z paletta Zenzero Zero Waste Ziaja Zoeva Zöld Zsákmány