2015. július 7., kedd

A fogászatról, fogorvosokról, és úgy egyben a fogakról írok ma, ahogy én látom.



Az oka, hogy ezt most így eszembe jutott, az azért van, mert ma fogászaton jártam. De nézzük ezt a témát az elejéről. (Hosszú lesz és sajna van benne egy jó adag rossz szájíz is sajnos.)

Különböző okoknak köszönhetően viszonylag későn ismerkedtem meg a fogkefével. Igen ez überciki, de mentségemre legyen mondva, nem rajtam múlt. Az eredménye az lett, hogy nincs eltéve egyetlen tejfogam sem, mivel egy sem volt szép látvány. Na ez itt gusztustalan. Hetedikes koromban eljutottam oda, hogy mikor már magam agyából rájöttem, hogy és mit kellene csinálni, akkor már két csontfogamat ki is húzták. Utána a fogszabályozó miatt még hármat. A középiskolás koromból emlékszem, hogy szinte végig az SZTK-ban ültem, néha 4 órát is várva. Nem volt gond, beseggeltem a másnapi anyagot, egy-két tárgyból önként feleltem, természetesen ötösre, és a spontán felelés a lehetséges rossz jeggyel nem volt utána para. A ciki az volt, amikor az iskolaorvos betömte december elején a fogam ideiglenes töméssel, azzal, hogy egy hét múlva menjek vissza. Visszamentem, ő meg szabadságra. Senki nem volt hajlandó vele foglalkozni. Begyulladt. December 24-dikén az ügyeleten pedig kettő dolgot csinálnak. Egy kiírnak fájdalomcsillapítót, kettő kihúzzák. Mínusz egy fog.
A főiskola elején a hetedik kerületbe jártam fogorvoshoz. Aranyos volt a néni, de nem volt egy hu de jó fogászat, ellenben olcsó. Azért itt is sikerült hat számjegyű összeget elkölteni pár hónap alatt. Itt jön a panaszkodás vagy a ráeszmélés. Ez a fősuli első évében volt és harmadik évre minden egyes tömésemet ki kellett cserélni. Olcsó húsnak híg a leve szokták mondani. Következő kísérletem a budapesti egyetemi fogászata volt, itt is kihúztak 3 fogamat, inkább kiműtötték a maradékot. Erre a részre még visszatérünk. Eszter egy nagyon kedves akkor még közepesen frissen végzett doktornéni volt, nagyon szerettem oda járni, de valahogy ezek a tömések is két évig bírták a fogaimban. Velem van a baj én érzem. Arra felbuzdulva, hogy elköltözünk gyorsan kerestem Budapesten egy olyan fogorvost, aki ugyan nem olcsó, de profi, és még beszuszakolt párszor utolsó utáninak. Ugyanazt a fogat ő kettő óra alatt tömte be, mint előtte az egyetemi fogászaton. Itt már nem egyessel kezdődő hat számjegyű összeget sikerült otthagyni. A legdurvább az volt, amikor közölte velem, hogy a panoráma röntgenen látszik, hogy a fogínyemben ott van egy baromi nagy amalgám darab. Bele épülve a fogínyembe, húsomba. Tuti nagyon egészséges dolog. A felháborító, hogy ezt az egyetemi fogászaton hogy nem látta senki, amikor akkora darab volt, mint egy fél fogkorona. Szóval miután betömte amiket kellett, szólt a fogorvosom a kedvenc szájsebész barátnőjének és ketten kiszedték. Itt kell megemlítenem első és remélhetőleg utolsó találkozásomat a csontfűrésszel. Köszönöm előtte mindenkinek, aki otthagyta és aki nem vette észre annak is. Mindegy elmúlt.
 
Rendelő, olyan szolgáltatóház típusú tömbben
A fogak romlása nem múlt, pedig mosom, szájöblítek, ez van. Májusban éreztem, hogy a leghátsó fogam nem stimmel, recés. Persze, hogy lyukas lett. Szerencsére van egy szuper biztosítási kártyánk, ami fedezi a fogászatot egy bizonyos mértékig. Ez kb. pár tömés, tehát koronám és hidam majd Magyarországról lesz (4000 dollár lenne a egy-egy fogon ülő korona és egy lukkal közötte). Szóval ilyen szempontból most mázlim van, hogy rendes fogászaton voltam és még ingyen is volt.
Ami a legfurább a kanadai fogorvosnál azon túl, hogy persze angolul beszélnek, hogy itt nincs köpködés és öblítés. De menjünk sorba. Belépünk, váróterem, mint kb. mindenhol. Van gyereksarok, ma kiraktam egy dinós kirakót is, király volt, van egy akvárium szép színes halakkal. Egy fogorvos van, viszont három kezelő. Itt alapvetően (az állatorvosnál és a háziorvosnak megfelelőnél is) az asszisztensnek sokkal nagyobb „hatásköre” van, mint Magyarországon. Az kishölgy felveszi az adatokat, panaszokat, bármit. Röntgent csinál. Ha fogtömés a napi progi, akkor egy műanyag lapocskát ráeszkábál a fogra egy szorító valamivel, az orvos csak azt a fogat látja, amelyiket csinálja, mint a sebészeten.
Kisröntgen minden kezelőben van, a panoráma a hátsó szobában. Mókás volt látni a képen a három orrpiercinget. Szóval, amikor már mindent tudnak rólam, és a számról, jön a fogorvos. Beszúrja a szurit, és megy dolgára tovább. Addig én ott fekszem, és nézem a plafonra szerelt TV-n, amit éppen kértem. Visszajön a dokinéni és megcsinálja amit kell. Ahogy fúr azzal párhuzamosan az asszisztens a nyálelszívóval ott ügyeskedik, semmi esélye, hogy tömésdarabot lenyeljen az ember. Mindenki vidám, semmi sem fáj.
A dinós kirakó
Ma fogkőleszedésen, fogtisztításon, polírozáson voltam. Na, itt azért volt pár kellemetlenebb pillanat, ezek a dolgok csak az így közelében zajlanak. Nagyon aranyos volt a dentálhigiénikus néni is, meg kaptam egy csomó ajcsit (fogkefe, fogkrém, fogselyem) aminek ki ne örülne egy majdnem egyórás „kínzás” után.
Most elmondhatom magamról, hogy nincs egyetlen lyukas fogam sem. Van, amire korona kellene, és van, ami csak egy csonk és fel kellene építtetni. De ezzel az állapottal most boldog vagyok.
Azt tudom, hogy apámnak nincs egy foga sem, bár ennek az okát is tudni vélem. Édesanyám az első terhességéig jól volt. Utána a szoptatással egy időben kipotyogtak a fogai. Itt gondolom azért a megfelelő táplálkozás, több vitamin azért tud segíteni.
Amit megtanultam az átbőgött gyulladt fogas esték után, hogy ha egyszer gyerekem lesz, erre mániákusan fogok figyelni. Ez egy olyan dolog, ha egyszer elromlik, semmi nem hozza helyre. Az a luk nagyobb és nagyobb lesz, nagyobb töméssel. A másik, hogy a fogszabályozó miatt egészséges fogat tényleg és csak tényleg akkor húzhatnak ki, ha az muszáj, de hármat biztosan nem.
Ezek után szerintem kicsit érthető, amikor letojom, ha valaki azzal jön, hogy jajj, sárgák a fogaim, amikor nem, vagy nem tudom, valamilyen behauluzott baja van a fogaival.
Most kimondottan igyekszünk a bioboltból venni a fogkrémet, amiben nincs szorbitol és fluor. A fluor és a klór nagymennyiségű találkozásától lesz sárga a fog. Ezek a vízben is ott vannak, de ha a fogkrém tele van nátrium fluoriddal, az még jobban felerősíti ezt a sárgító hatást. (ez nem biztos, hogy egy tudományos tény, egyszer olvastam valahol) Azért ezt is bioboltos fogkrémet is ésszel csinálom, mert a Krémmánián többen írták, hogy a bioboltos fogkrém annyira nem volt hasznos, hogy több lyukas fogaik is lettek a vélemények íróinak. A fogfehérítést ki sem próbálom, gyengíti a fogakat, és nekem csak arra nincs szükségem, illetve a tömést nem fehéríti ki, és az meg vicces látvány lenne.
Az első bioboltos fogkrémem a Jasön bormentása (Powerful peppermint), ami elsőre nem egy jó választás, mert olyan durva íze van, hogy na. Nincs édesítve, ez hülyeségnek tűnhet, de a legtöbb fogkrémben van valamilyen formában édesítőszer. Itt alapból borzasztó íze van a fogkrémeknek, még 2013-ban vettem egy Colgate-et, mert azt ismerem, az biztos jó, gusztustalan volt. A Crest márkájú jó ízű, de nem jó semmire, főleg nem a fogszuvasodás ellen.
Inkább vegyek 10 dollárért fogkrémet, mint eggyel több szemhéjport.      
Budapesten a Welldent fogászati rendelőt és Dr. Körmendi Renáta fogorvost tiszta szívvel tudom ajánlani, a Ferenciek tere mellett van a rendelője.
Nektek ugye sokkal jobbak a tapasztalataitok a fogorvossal, fogakkal? Milyen fogkrémet használtok?

5 megjegyzés:

  1. Majd szólj ha már unod a kommentjeimet. :)
    Szóval én ezzel a fog dologgal úgy vagyok hogy a nagy hisztéria fogmosás, fogápolás körül az humbug. A fogmosásnak nem igazán van köze a fogaid állapotához. A genetikának van. Apám életében nem mosott fogat mégis 45 éves koráig tökéletes volt minden (igen az összes) foga. A férjem kicsi korától mosta és 45 éves korára nem maradt egy darab foga sem. Azóta köszöni jól van végre nem fáj neki többet. Én apámat örököltem. A fogkefével csak kamaszként kerültem közelebbi ismeretségbe ennek ellenére már a tejfogaim is csontfog minőségűek voltak. Nem bírtam őket sehogy tönkretenni pedig próbáltam. A fiam szerencsére az enyémet örökölte nem a férjemét, szóval ha minden úgy megy ahogy kell akkor 45 éves koráig nem lesz gondja. :)

    VálaszTörlés
  2. Dehogy unom, csak főztem holnapra :)
    A genetika sokat számít, meg azért a cukor is :(

    VálaszTörlés
  3. Nem, nincsenek túl jó tapasztalataim nekem sem. :(
    A 80-as évek iskolafogászatát okolom elsősorban. Elmesélem, remélem, nem untat majd.
    Jól emlékszem azokra az évekre. Sem normális fogkefe, sem jó összetételű fogkrém nem volt kapható Magyarországon. Ha hatékonyan szerettem volna fogat mosni, a durva szálú kefe véresre sértette az ínyem.
    A fogkrémek vagy túl mentolosak voltak, vagy tele cukorral, lásd: Hófehérke, Gabi. A szlogen: "este lefekvés előtt rágj el egy almát"-sem tett túl jót a történetnek.
    Az iskolafogászat horror volt, a doktornőtől rettegtünk, mint az ördögtől. Türelmetlen volt, és felületes. Csak azokat a lyukakat fúrta-tömte, amelyek jól láthatóak voltak, a kezdeti stádiumú fogszuvasodást észre sem vette.
    Az amalgámtöméseivel rágni sem volt érdemes, némelyikük a 24 órát se bírta ki, és volt, amelyik már a tömés után közvetlenül is zavaróan kiállt a rágófelszínből. Amikor szóltam, hogy "púpos", közölte, hogy majd beigazodik!!!
    A legdurvább az volt, amikor egy ízben alaposan belefúrt az ínyembe, mert a fúrófej megcsúszott. Érzéstelenítő nem volt divatos.

    Felnőttként azt hittem, soha nem küzdöm majd le a fóbiámat a fogászati kezelésekkel szemben.
    A fogaim 35 éves koromra iszonyú állapotban voltak, alig volt ép fogam, az ősrégi amalgámtömésektől krónikus allergiás gyulladástól szenvedtem.
    Végül jó kezekbe kerültem, és bár komoly pénzt fizettem a kezelésekért, mégis tudom, hogy megérte.
    Soha nem fogom elfelejteni azt a pillanatot, amikor reménytelennek hitt, egymás mellett álló fogcsonkokat hozott helyre a doki, és megmutatta a végeredményt.
    Sírtam. A boldogságtól. (erre az én életemben elvétve szokott példa lenni)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dehogy untam.
      A fogcsonkokat én is szeretném megcsinálni, itt most 4000 dollár lenne, hát majd a gyerek dolog után :(
      Az egyél egy almát fogmosásként tökéletesen ismerős. Csak az a bajom, hogy ezt még a 90-es években is csinálták a szülök nem egy osztálytársamnál...
      Tökre megértrem, hogy emberek milliói rettegnek a fogorvosoktól, bár velem már bármit csinálhat, simán el is alszom akár közben.
      Örülök, hogy találtál jó fogdokit, nyugodtan megírhatod, hogy hol és kit, mert egy jó fogorvos és vagy nőgyógyász életet menthet.

      Törlés
  4. Na ezt most elolvastam, ha már utaltál rá, a videót csak otthon tudom megnézni. A hideg kirázott a sztoridtól. A fogak állapota genetika, de ettől még kell egy alap ápolás. Nézd, ha nálatok nem volt szokás fogat mosni, nem vettek neked fogkefét, akkor ne csodálkozz a családod fogai állapotán és ne a terhességre meg a genetikára fogd elsősorban. A gyerekkorban elhanyagolt fogakkal kezdődik a felnőtt rossz fog.
    Úgy látom, ezen a téren is egyre több az infó és egyre jobbak a termékek, technika. Amit az iskolaorvos betömött, annak annyi volt. Most már mini szép fehér töméseket csinálnak és emiatt is szebbek a fogak. Meg hát a fogmosás. Szüleim sem mostak fogat gyerekkorukban, erről nem ők tehetnek, ami szerencse, hogy legalább a táplálkozással nem rontottak a dolgon, anyám pl. nem szereti az édességet, nem iszik üdítőt sem.
    Terhesség előtt tetesd rendbe a fogaidat, mert később nem lesz rá annyi időd, pénzed, lehetőséged, pl. terhesség alatt romolhat a csonk állapota, gyulladhat az íny, Mo.-on a terhességi vizsgálatok része a fogorvos, kell a fenének egy problémás fog terhesen.

    VálaszTörlés

Archívum

Címkék

7 dolog A England A nyuszi fontosabb A világ dolgai Ajakápolás Alapanyagok Alapozó Alba botanica Állat Amazon Anastasia Beverly Hills Andalou naturals Anya Arany Arcápolás Arcpermet Arctisztítás Aromaleigh Avalon Organics Avéne Banila Co. Barbara Hofmann bareMinerls Barna Baviphat BB krém bDellium Tools BeautyBlender BECCA Bellápierre benefit Bevásárlás Biobolt Bioré Biosilk Bite BlackMoon Blog Bobbi Brown Bolt Bordó Boscia Bőszecset Bronzosító Budapest Burt's Bees By Nature Cargo China Glaze Ciaté Cica Cipő Clarisonic Clinique Colors by llarowe Coloured Raine ColourPop Cozzette Cruelty free Cupcake Polish Csacsogós Csütörtök Díj Divat DIY Dose os Colors EBay Ecset Ecsetmosás Edmonton Ékszer Elektromos Elérhetőségek Elfogytak Elizabeth Arden Én Érdekes Essie Estée Lauder Etude House Fátyolmaszk Fényvédő Fésű Fogápolás Fogkrém Folyékony rúzs Fonás Forever Flawles Fresh Frizura Fun Fun Lacquer Gabriel Glitter Goodal Gosh Gyerek Haj Hajfesték Hajfestés Hajlakk Hakuhodo Hámlasztó Havi_kedvencek Highlighter Hogyan lettem én dolgozó ember? Holika Holika ILNP Inglot Innisfree IPSY It's skin Jeffre Star Joico Jolse Kaja Kanada Karácsony Kat Von D Kedvenc Kék Kell a Púder! Kellék Kenyér Kérdezz-felelek Készülj velem! Kezekre Kézkrém Kiegészítő Kísérlet Kismama Kollekció Kontúr Koreai Korrektor Költözés Köröm körömlakk Közlekedés Krém Kryolan Kuka Kedd L'occitane La Ritzy Lancome Laura Mercier Lemosó Lila Lime Crime Lit Cosm. London LookFantastic Lottó Lunatick Cosmetic Labs MAC Magánvélemény Magyarország Make Up For Ever Makeup Geek Maszk Meglepi doboz MELT Mindenapi társaim Mindenes Minimalista Missha Mitől lettem ma szebb? Morphe Muttart Conservatory Műszempilla Narancs NARS Natúr NCLA Nem jött be Neon Nexxus Notoriously Morbid Nyaralás Nyereményjáték NYX OCC OFRA Online rendelés OPI Óra Outfit Overtone Öltözködés Összehasonlítás Paletta Parlament Physicians Formula piCture pOlish Piercing Piros Pirosító Pixi Polished by KPT Powder Perfect Pretty Serious Cosmetics Primer Projekt Púder Radír Real Techniques REN Repülő Revlon Rica Rimmel ROC Rólam Rózsaszín Ruha Rúzs Sally Hansen Sampon Sárga Secret Key Sephora Shiseido Shu Uemura Sigma Skinfood Smashbox Smink Sminklemosó Sonia Kashuk Southgate Mall SPF Stila Sugarpill Sukin Suva Beauty Szájceruza Szájfény Szájravalók Szappan Szárazsampon Szemceruza Személyes Szemfesték Szemhéjalap Szemkörnyékápoló Szemöldök Szemöldökceruza Szempilla Szempillaspirál Szivacs Szürke TAG Tárolás Tarte Táska Tél Testápolás Testradír Testre Teszt The Body Shop the SEAM theBalm TinkeldT Tonik TonyMoly Too Faced Unboxing Urban Decay Uriage Utazás Utcakép Ünnep Városnézés Vásárlós Vasárnap Vattakorong Vegán Vendégposzt Vichy Video Vitamin Webshop WEM Yamuna Youtube YPSY Yves Rocher Z paletta Zenzero Zero Waste Ziaja Zoeva Zöld Zsákmány