2015. július 8., szerda

Boltok, üzletek, bevásárlás II. rész


Folytassuk a boltokról szóló összefoglalót. Első rész itt érhető el.
Most kisebb, speciálisabb boltok következnek. Na jó, speciálisabb, itt nem nagyon van kis méretű bolt. Ja és van videóm a fókashow egy mókás pillanatáról.

Van magyar bolt, Piroska szörppel, Piros arannyal, szalonnával, Pick szalámival. Ha majd honvágyam lesz, akkor elmegyek egy kis Univer majonézért :) .
A lengyel bolt is elég különleges számunkra, itt lehet kapni zsírt (máshol nem, de ez is hagymás), szalonnát, kapros csemege ubit, Milka csokit, nem édes virslit (itt a kolbászok és a virslik nagy része édeskés, undorító).  Ebben a kedves kis boltban néha lehet kapni zsírszalonnát is, ami nagy kincs számunkra.

A Bioboltok. Nem voltam otthon nagy bio fan, mert a Spar tej is Tolnatej, jó volt az, de az észak-amerikai kontinensen egy csomó minden engedélyezett ami az EU-ban évtizedek óta tiltott. A tej és tojásnál nagyon-nagyon ügyelünk rá, hogy bio legyen. Emiatt nem kell bio boltba menni, bárhol beszerezhető. A 82. ave-nél van egy Tesco méterű biobolt, és pont olyan is, csak minden bio. Macskakaja, wc papír, sajt, zöldség, kozmetikum, mind bio cuccok. Itt a Jasper (ezen az utcán lakunk) és 122-dik (mi a 99-dik sarkán lakunk) sarkán van ebből a boltból egy kicsit kisebb, de itt is elnézelődök egy órát simán. Bio kozmetikum az új iránya az életünknek, főleg ha 1-2 év múlva esetleg gyereket szeretnénk. Nagyon jó minőségű dolgokat lehet kapni és nagyjából olcsón. Sosem többet parabén :)
A csajok számára talán legérdekesebb rész a drogéria. Van a DM megfelelője a Rexall, semmi extra, alap cuccok. Na jó alap cuccok, itt az otthoni gyógyszertári márkák (Vichy, La Roche-Posay, Avéne) a drogériákban vannak, ahol ugye gyógyszert is lehet kapni. A Rexall-ban lehet kapni például a Pupa márkát, ami Magyarországon meglehetősen jobban pozícionáltként adja el magát. 
Utána van egy szintemelkedés a London Drugs, és a Shoppers, egy Douglas-t talán nem ér el minden szinten, kevesebb parfümük van jelentősen, de másban simán veri. Itt lehet kapni a Vichy, Cargo, Roc, Real Techniques cuccokat, de van Shiseido, Gosh, Clarins, Lancome, Biotherm, stb is. Illetve ezeknek a boltoknak ez a kozmetika rész csak egy része, vannak hajfestékek, konyhai dolgok, (nem kaja), tisztítószerek, mostanában a DM-ek is egyre ilyenebbek azt hiszem.  A legszembetűnőbb különbség a méret. A Rexall, London Drugs és a Shoppers boltok nagyobbak, mint az Árkádban a C and A vagy a Deichmann. A Gosh most egy nagy újítás a WestEndben, itt meg egy sima drogériás állványa van, és annyi.
A nagy szerelem előtt jön még a The Body Shop, The Face Shop, Lush és társai, a WEM-ben (West Edmonton Mall) legalább 10, de inkább több ilyen különálló kozmetikai bolt van. Csak nincs Yves Rocher, emiatt szomi vagyok, de rendelni persze lehet Franciakanadából.

És igen, most jön a Sephora. A Sephorában a vásárlókkal való foglalkozás/kommunikáció egy számomra roppantul új szinten történik. Kezdésképpen a törzsvásárlói kártyám össze van kötve a netes fiókommal. Meg tudom nézni, mikor mit vettem online is és a boltokban is. A szemcerkákat szerintem, amikor két hete vettem, jött egy e-mail, hogy véleményezzem őket, az emailben a termékek, ki sem kell keresgélni őket. Ezen felül megadtam a bőröm adatait, problémáit, ha valami olyan akciós, ami jó lehet számomra, kapom róla az értesítést, de persze így nem mindenről. A hírlevelet be lehet állítani napi, heti, havi rendszerességre. A napi idegesítő, átállítottam hetire. Lehet máshol is van ilyen szintű figyelem, csak én nem találkoztam vele. De a legjobb, hogy a boltban 10 kislány jön-megy, hogy segítsen, néha már sok is, de nagyon aranyosak, és a 200 dolláros krémet is felkenik a fejemre, ha akarom, és nem várják el, hogy jajj, vedd már meg. Ami különösen tetszik, itt is és más boltokban is van, az az, hogy az eladók nem üvöltenek a bolt egyik végéből a másikba, hogy „Mancika nézzed má(r) meg, hogy ennek az ultra szuper tamponnak mi a kódja”, mint a Sparban. Hanem mindenkinek van egy egyfüles kis kütyüje, amiben hallja a másikat, és ha kérdezni szeretne, csak megnyomja a mikrofon gombját, és halkan, kulturáltan kérdez.
Sajnos amikor én megyek, mindíg tömegnyomor van
Szóval a Douglas az ilyen semmi ehhez képest, de parfüm mennyiségben azért ők többet tudnak. Ami elsőre magyar árakhoz szokva azért durva, hogy egy szemcerka 22 dollár (22*230 ft) egy paletta vagy alapozó 50 dollárról indul, csak indul. Szóval vannak bizony árak, ehhez képest tele, de tele van a bolt, 10 eladó csajszi van délelőtt húszon valahány délután. Imádom. A MAC-et is, ott is ugyanez, sokkal több eladó, több vásárló, semmi tukmálás, nagyon szupi. A Sephorában is van Lancome, és ez még lesz máshol is, a Bobbi Brown itt sem külön boltot tart fenn, simán a Sephorában lehet kapni (lehet, hogy van külön is, csak még nem láttam). És hát a lényeg, milyen márkákat lehet itt kapni, te jó ég és úristen, és most itt mindenféle visítást és kézrebegtetést el lehet képzeni, uuuu, még egy kicsit, és itt a vége, ehhez bizony vagyon kell. Az ikonikus Naked paletta 64 CAD (64*220-230 az 14-15 000 forint).

Ahol parfümöt érdemes venni az a The Hudson's Bay Company (ez a cég anno egy felfedező és prémkereskedő cég voltak, ők fedezgették fel Kanadát, városokat alapítottak, stb., róluk van elnevezve a Hudson's öböl). Ez egy tipikus áruház (department store), ami Magyarországon már nem létezik szerintem (Kecskeméten az Alföldi áruház, Újpesten az Árpád üzletház volt, mielőtt kínai lett belőle). Van egy jó nagy kozmetika része, Lancome, Estée Lauder, Shiseido, Clinique, Chanel, Elizabeth Arden, Marc Jacobs, Dior, Guerlain, YSL és egyéb (még drágább) márkáknak van önálló nagy kör alakú pultja, ezek külön kis boltként működnek, a többiek egyben vannak. Itt lehet a legkülönbözőbb parfümöket, csodakrémeket beszerezni. Árulnak még ágyakat, ágyneműt (Tommy Hilfiger, c, Calvin Klein, Ralph Lauren, igen ezek ágyneműket is gyártanak), ruhákat, táskákat, cipőket, konyhai felszereléseket (ezekből is csak a high end márkákat persze), karácsonyi kacatokat (egy nagy műfenyő akár 500 dollár is lehet), bőröndöket és még sok mást, mindezt van, hogy 3 szinten. 
A középső képen egy sok évtizedes emléktábla áll
A Sears ugyanilyen, valamennyivel kisebb.
A Target szintén ilyen, de az amerikai, a kozmetikai része inkább drogériás, és már csak múlt időben írhatok róla, kivonultak Kanadából. (hüpp-hüpp). De még lefényképeztem a bevásárlókocsi mozgólépcsőt, igen van ilyen. A bolt 2 emeletes volt, és nem csak az embereknek volt benne lépcső, hanem a kocsiknak is, hogy a kedves vásárló kényelmesen szórjon el minél több pénzt.
A bevásárló kosár mozgólépcsője
A WEM-re, azaz a West Edmonton Mall-ra szentelek külön is pár mondatot, mivel ez Észak-Amerika legnagyobb plázája. (2004-ig a világon a legnagyobb) Nem csak Kanadában, de az USA-ban sincs nagyobb. Van benne egy Bay, Sears, Target (már nincs), T & T Market, ez eddig 10 Tesco méretben. Van benne egy vidámpark, egy tengerpart, rendesen hullámzik, meg van egy tucat csúszda. 
 
A hajó, Európa, vidámpark, és az utolsón a fókashow, éppen most készül leugrani a magasból a cukker fókuci

Van egy elsüllyedt hajó, ami mellett fóka show van kétszer egy nap. Van egy minigolf pálya és egy jégpálya, 4 étkezde rész, és több akkora bolt, mint az Árkádban a nagyobb üzletek többszörösei. Van benne egy Decathlon méretű sportbolt, és egy kisebb IKEA szerűség, a Bed, Bath and Beyond (innen lehet ismerős, volt vele kapcsolatban egy film). A boltok száma a honlapjuk szerint 1300, nem voltam még mindben, de az tuti, hogy napokat el lehet itt tölteni. Ja, és van Európa rész, a szálloda rész, semmi extra, csak úgy néz ki, mintha Budapest egy kis körúti részét odavitték volna a kosz nélkül. Nekem nosztalgikus, másnak fel sem tűnik.
Van még egy dolog, vannak otthon az úgynevezett "szolgáltatóházak", amik laposak, van bennük több üzlet és vagy fodrászat, van egy ilyen Békásmegyeren is egy „Kistescóval”. Na EZ itt nagyon elterjedt, sokan kocsival járnak, beszaladnak ide zöldségért, oda másért, amoda még valamiért, nem gáz. 800’000 emberre van 4-6-8 pláza, attól függően mi számít annak. Nem sok, viszont vannak ilyen kisebb boltcsoportosulások. Nagyjából 10 bolt egy helyen, egy nagy középső parkolóval. Hasonló egyrészt a szolgáltatóház típushoz, vagy a ferihegyi úton, vagy újpestnél lévő boltkupachoz. Egy helyen vannak, de külön-külön bejárattal. A South Commonban nagyjából több, mint 100 bolt van az IKEA, Walmart, Superstore, London Drugs után a ruhaboltokon át barkácsboltig minden. Itt szokott lenni Tommy Hilfiger póló 12 dollárért.

100 forintos boltnak a Dollarama fele meg. Olcsó és gagyi kacatokat árulnak, műanyag izéket.

Külön érdekesség a liquor store, a alkoholbolt, nem aggódok, szerintem mire visszalátogatunk Magyarországra ott is így lesz. :) Szóval az alkoholt külön boltokban árulják. A bort és a töményet egyesével, a sört jellemzően 12, 24, 36, 64-esével. Nem sörhűtő van, hanem szoba ahol, hideg van a sörnek. :) Nagyon drága az alkohol, 3  dollár egy sör, a 0,33-as, egy gagyibb bor is 10-15 dollár. A nekem tetsző 25 dollár felett van. A cigi 12 dollár, de azt nem is nagyon tudom, hogy hol lehet venni, mert azt még csak 3 helyen láttam eddig. Ilyen öltözőszekrény szerű nagy szürke szekrényekben van, és senki sem látja magát a terméket, tuti nem kívánja meg a 6 éves gyerek. De nincsis kiírva XL-es betűkkel, hogy dohánybolt.
Sörhűtő szoba
Marshalls, Winners, HomeSense ez a három bolt egy nagy boltcsoport. Ők egy különös stratégiával dolgoznak. A dolgok többségéből egy darab van, más boltokból kimaradt utolsó darabok. A legtöbb cucc 30-40%-kal olcsóbb, mint egyébként. Amit érdemes itt venni, kozmetikum, cipő, táska, ruha, konyhai felszerelés. Ez az a hely, ahol negyed áron veszik az ázsiai bevándorlók a Michael Kors táskákat. Itt vettem két Cargo palettát 20-20 dollárért, nagyon szeretem őket.
Van egy számomra nagyon kedves zöldségbolt, amit szeretnék bemutatni. H & W Produce a neve, semmi különös, szépek a zöldségek, gyümölcsök, és nagyon olcsó. Szeretek ide járni, csináltam pár képek is róluk.
 
Kívülről; bejárat, az ajtó mellett van kiírva, hogy mi az akciós, ha már nem az, csak letépik; növények; és kassza
Ezek lettek volna a nagyobb, vagy általam sűrűbben látogatott boltok.
Végezetül pár vicces kép
Elég komolyan veszik a fekete pénteket, hajnali 5-kor nyitnak (aznak -15 fok volt és hóvihar)
Ennek a libának pedig luxuspocsolyával felszerelt parkolóhelye van 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Archívum

Címkék

7 dolog A England A nyuszi fontosabb A világ dolgai Ajakápolás Alapanyagok Alapozó Alba botanica Állat Amazon Anastasia Beverly Hills Andalou naturals Anya Arany Arcápolás Arcpermet Arctisztítás Aromaleigh Avalon Organics Avéne Banila Co. Barbara Hofmann bareMinerls Barna Baviphat BB krém bDellium Tools BeautyBlender BECCA Bellápierre benefit Bevásárlás Biobolt Bioré Biosilk Bite BlackMoon Blog Bobbi Brown Bolt Bordó Boscia Bőszecset Bronzosító Budapest Burt's Bees By Nature Cargo China Glaze Ciaté Cica Cipő Clarisonic Clinique Colors by llarowe Coloured Raine ColourPop Cozzette Cruelty free Cupcake Polish Csacsogós Csütörtök Díj Divat DIY Dose os Colors EBay Ecset Ecsetmosás Edmonton Ékszer Elektromos Elérhetőségek Elfogytak Elizabeth Arden Én Érdekes Essie Estée Lauder Etude House Fátyolmaszk Fényvédő Fésű Fogápolás Fogkrém Folyékony rúzs Fonás Forever Flawles Fresh Frizura Fun Fun Lacquer Gabriel Glitter Goodal Gosh Gyerek Haj Hajfesték Hajfestés Hajlakk Hakuhodo Hámlasztó Havi_kedvencek Highlighter Hogyan lettem én dolgozó ember? Holika Holika ILNP Inglot Innisfree IPSY It's skin Jeffre Star Joico Jolse Kaja Kanada Karácsony Kat Von D Kedvenc Kék Kell a Púder! Kellék Kenyér Kérdezz-felelek Készülj velem! Kezekre Kézkrém Kiegészítő Kísérlet Kismama Kollekció Kontúr Koreai Korrektor Költözés Köröm körömlakk Közlekedés Krém Kryolan Kuka Kedd L'occitane La Ritzy Lancome Laura Mercier Lemosó Lila Lime Crime Lit Cosm. London LookFantastic Lottó Lunatick Cosmetic Labs MAC Magánvélemény Magyarország Make Up For Ever Makeup Geek Maszk Meglepi doboz MELT Mindenapi társaim Mindenes Minimalista Missha Mitől lettem ma szebb? Morphe Muttart Conservatory Műszempilla Narancs NARS Natúr NCLA Nem jött be Neon Nexxus Notoriously Morbid Nyaralás Nyereményjáték NYX OCC OFRA Online rendelés OPI Óra Outfit Overtone Öltözködés Összehasonlítás Paletta Parlament Physicians Formula piCture pOlish Piercing Piros Pirosító Pixi Polished by KPT Powder Perfect Pretty Serious Cosmetics Primer Projekt Púder Radír Real Techniques REN Repülő Revlon Rica Rimmel ROC Rólam Rózsaszín Ruha Rúzs Sally Hansen Sampon Sárga Secret Key Sephora Shiseido Shu Uemura Sigma Skinfood Smashbox Smink Sminklemosó Sonia Kashuk Southgate Mall SPF Stila Sugarpill Sukin Suva Beauty Szájceruza Szájfény Szájravalók Szappan Szárazsampon Szemceruza Személyes Szemfesték Szemhéjalap Szemkörnyékápoló Szemöldök Szemöldökceruza Szempilla Szempillaspirál Szivacs Szürke TAG Tárolás Tarte Táska Tél Testápolás Testradír Testre Teszt The Body Shop the SEAM theBalm TinkeldT Tonik TonyMoly Too Faced Unboxing Urban Decay Uriage Utazás Utcakép Ünnep Városnézés Vásárlós Vasárnap Vattakorong Vegán Vendégposzt Vichy Video Vitamin Webshop WEM Yamuna Youtube YPSY Yves Rocher Z paletta Zenzero Zero Waste Ziaja Zoeva Zöld Zsákmány