2015. július 3., péntek

Canada day, az ünnep


Ez egy nagyon mókás nemzeti ünnep. A mókássága abból jön, hogy a lakosság túlnyomó része piros-fehérbe öltözik, ehhez pluszban kisebb-nagyobb-még nagyobb kanadai zászlók lógnak róluk, vagy a hajukba van tűzve, nem ritkán ki is vannak festve juharlevelesre. Mindenki boldog, mindenki vidám. Olyan május 1. és augusztus 20. kombó. Ja csak itt a nemzeti színeknek és jelképeknek nincs semmiféle politikai jelentése, nincsenek ünnepi beszédnek álcázott pártrendezvények.



Az ünnep. Azt ünnepeltük meg 2015. július 1-jén, hogy Kanada 148 éves. 1867-ben egyesültek a tartományok az Brit Birodalmon belül, és lett az ország Kanada. 2017-ben tuti hatalmas buli lesz. Arra most nem térek ki, hogy hívták ezt a napot is ennek-annak, a papírost is, amin alapul az egész, sőt az országot is. Canada egyébként „falut” jelent őslakosul, az egész név egy nagy félreértésből jön, amikor a fehér ember a falu szóra azt hitte, az a neve a falunak. Mindez 1535-ben Jacques Cartier-el történt meg, aki Stadacona falvát kereste. 10 évvel később, már mindenki Canadaként emlegette az egész területet.
Itt alapból mindenki mosolyog, de ez a nap tényleg a felhőtlen boldogságé. Még az autókon is zászlók vannak, a legjobb egy hokiütőre szerelt zászló volt a pickup hátulján. Minden egyben. De még a buszok is azt írják ki, hogy Happy Canada Day. 
Amiket mi csináltunk:
Ebéd, bölényburger krumplival
Egy kedves étterem + kocsma + diszkóban minden fél áron volt, úgyhogy a malac szelet helyett inkább hambit ebédeltünk bölényből, és este is itt söröztünk. (pedig a malacot direkt előző nap megcsináltam)
Most érkezik be a villamos, mellettem álló kedves kolumbiai hölgy erősen gesztikulált
Belváros
Folyó, hely, hely, fák, hely, emberek, nem para az árvíz
Parlament a villamosról
Én a villamossal

Hambi után a régi-régi villamossal elmentünk a Parlamenthez. Ez a villamos eredetileg Melbourne-ből való, és elfelejtettem, hogy pontosan mikori. Ez a város egyetlen villamosvonala, szerintem kb. 5 kilométert tesz meg, és 5 megállója van az induló és végállomással együtt. Jópofa dolog, főleg, hogy a High Level Bridge-en megy keresztül, 60 méterrel a folyó felett.
Bicós rendőr
Mókás állatka
A Parlamentbe mentünk ezután, itt ezt tartományi parlamentnek kell érteni, Albertára hoznak itt törvényeket, nem az egész országra. A nagy ház körül a szökőkutakban, csobogókban mindenhol emberek, gyerekek. A parkban, az árnyékban egész családok piknikeznek, hozták a kemping széket, hűtőtáskát, mindent. Itt azt kell még megszoknom, hogy simán otthagyja a kanadai a táskáját a fa alatt, és megy a gyerekével pancsikálni. Minden papírral, pénzzel, kocsikulccsal.
Parlament szemből a "stranddal" (korábbi kép)

Bejárati rész, majd vörös szőnyeges lépcső
Kép az emeletről
Beálltunk a Parlamenthez vezető sorba, ami ugyan hosszú volt, de legalább haladt. És nem sok idő után, már benn is voltunk, teljesen ingyen. Még az ülésterembe is be lehetett menni. Meg is néztünk mindent.
Ülésterem
Puccos szék a házelnöknek
Van egy-egy kép V. György királyról és a feleségéről, aminek az érdekessége, hogy az asszony képe előtt elhaladva folyamatosan néz. Nagyon jól megcsinálta a festő a szemét, mert tényleg mindenhova odanéz.
Mary királyné figyel

és figyel
és még mindig figyel
Voltunk a Parlament könyvtárában is, amikor büszkén mutatta a hölgy, hogy a 200 éves könyv a legrégebbi, azért vissza kellett magam fogni, el ne nevessem magam. Ez nagyon nem szép tőlem. Európában egy 200 éves könyv nem számít ritkaságnak. Egyébként nagyon jó kis könyvtár, van a királynőnek külön széke, senki más nem ülhet bele.
A szék a királynőnek, ha Alberta Parlamenjének könyvtárába látogatna, elméletileg már ült benne
Utána ücsörögtünk egy kicsit a parkban, majd hazajöttünk aludni, hogy estére újra fittek legyünk.
Olyan majális hangulat a parlament kertjében
Visszamentünk ugyan oda, ahol délben voltunk. Beszkennelte a kidobó fiatalember a jogsimat, csak, hogy meggyőződjön róla, hogy 26 éves vagyok. A férj magyar jogsiján csak hümmögött, nem tudta mire vélni.  A sörözésből kiugrottunk megnézni a tűzijátékot. 11-kor kezdődött és még nem volt teljesen sötét, mókás. Nagyon szép volt, bár utána az egész downtown füstben úszott. Kár, hogy a zene itt is hangos volt visszatérve a kocsmába, így azért nehéz barátkozni.




Képek rólam, ahogy én képzeltem el a visszafogott kanadai magyar külsőt.
Arc: MAC studio fix fluid alapozó, Yamuna ásványi alapozó, Clinique pirosító
Szem: Etude House Proof 10 primer, Coastal Scents 252-es paletta, Clinique szempillaspirál, Stila szemcerka

A paprikás fülbevaló annyira ideális volt, piros és mégis magyaros
Mivel az arcfestést, matricákat, feliratokat utálom, ezzel a kis szolíd szemsmikkel készültem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Archívum

Címkék

7 dolog A England A nyuszi fontosabb A világ dolgai Ajakápolás Alapanyagok Alapozó Alba botanica Állat Amazon Anastasia Beverly Hills Andalou naturals Anya Arany Arcápolás Arcpermet Arctisztítás Aromaleigh Avalon Organics Avéne Banila Co. Barbara Hofmann bareMinerls Barna Baviphat BB krém bDellium Tools BeautyBlender BECCA Bellápierre benefit Bevásárlás Biobolt Bioré Biosilk Bite BlackMoon Blog Bobbi Brown Bolt Bordó Boscia Bőszecset Bronzosító Budapest Burt's Bees By Nature Cargo China Glaze Ciaté Cica Cipő Clarisonic Clinique Colors by llarowe Coloured Raine ColourPop Cozzette Cruelty free Cupcake Polish Csacsogós Csütörtök Díj Divat DIY Dose os Colors EBay Ecset Ecsetmosás Edmonton Ékszer Elektromos Elérhetőségek Elfogytak Elizabeth Arden Én Érdekes Essie Estée Lauder Etude House Fátyolmaszk Fényvédő Fésű Fogápolás Fogkrém Folyékony rúzs Fonás Forever Flawles Fresh Frizura Fun Fun Lacquer Gabriel Glitter Goodal Gosh Gyerek Haj Hajfesték Hajfestés Hajlakk Hakuhodo Hámlasztó Havi_kedvencek Highlighter Hogyan lettem én dolgozó ember? Holika Holika ILNP Inglot Innisfree IPSY It's skin Jeffre Star Joico Jolse Kaja Kanada Karácsony Kat Von D Kedvenc Kék Kell a Púder! Kellék Kenyér Kérdezz-felelek Készülj velem! Kezekre Kézkrém Kiegészítő Kísérlet Kismama Kollekció Kontúr Koreai Korrektor Költözés Köröm körömlakk Közlekedés Krém Kryolan Kuka Kedd L'occitane La Ritzy Lancome Laura Mercier Lemosó Lila Lime Crime Lit Cosm. London LookFantastic Lottó Lunatick Cosmetic Labs MAC Magánvélemény Magyarország Make Up For Ever Makeup Geek Maszk Meglepi doboz MELT Mindenapi társaim Mindenes Minimalista Missha Mitől lettem ma szebb? Morphe Muttart Conservatory Műszempilla Narancs NARS Natúr NCLA Nem jött be Neon Nexxus Notoriously Morbid Nyaralás Nyereményjáték NYX OCC OFRA Online rendelés OPI Óra Outfit Overtone Öltözködés Összehasonlítás Paletta Parlament Physicians Formula piCture pOlish Piercing Piros Pirosító Pixi Polished by KPT Powder Perfect Pretty Serious Cosmetics Primer Projekt Púder Radír Real Techniques REN Repülő Revlon Rica Rimmel ROC Rólam Rózsaszín Ruha Rúzs Sally Hansen Sampon Sárga Secret Key Sephora Shiseido Shu Uemura Sigma Skinfood Smashbox Smink Sminklemosó Sonia Kashuk Southgate Mall SPF Stila Sugarpill Sukin Suva Beauty Szájceruza Szájfény Szájravalók Szappan Szárazsampon Szemceruza Személyes Szemfesték Szemhéjalap Szemkörnyékápoló Szemöldök Szemöldökceruza Szempilla Szempillaspirál Szivacs Szürke TAG Tárolás Tarte Táska Tél Testápolás Testradír Testre Teszt The Body Shop the SEAM theBalm TinkeldT Tonik TonyMoly Too Faced Unboxing Urban Decay Uriage Utazás Utcakép Ünnep Városnézés Vásárlós Vasárnap Vattakorong Vegán Vendégposzt Vichy Video Vitamin Webshop WEM Yamuna Youtube YPSY Yves Rocher Z paletta Zenzero Zero Waste Ziaja Zoeva Zöld Zsákmány