2015. július 10., péntek

Kanadába jöttünk, elvettük a macskáikat :)


Eljött az idő, hogy megírjam a cicáink hozzánk kerülésének történetét. (éppen kergetőznek a cukik)
Amikor mi kiköltöztünk Kanadába, egy nagyon szépséges hercegnő cicánk volt, a Pihe cica. Szegény pára macska-leukozisos volt, valószínűleg már úgy született. Ő egy árva cica volt, egy lány megtalálta, mi pedig befogadtuk. Volt velünk Kecskeméten, a Balatonnál, Lengyelországban, és végül átrepülte az óceánt. Volt útleve, Amsterdamban a határőr jól megcsodálta, utána kaptunk bele kanadai pecsétet is. 
A horgászszék háttámlája leretusálódott, és ebből a képből lett a Pihe Puha útlevélképe
Szegény egy idő után kezdett rosszabbul lenni, kihullott a bajsza, és egyre kevesebbet evett, végül annyira rosszul lett, hogy nem volt szívünk tovább hagyni, hogy szenvedjen, és elvittük az állatorvoshoz. Most egy lila dobozban van a szekrény tetején. A hetekig tartó bőgés után tudtuk, hogy mi cicásak vagyunk, kelleni fog másik, hogy legyen kit szeretni. Túl korán nem akartunk új cicát örökbe fogadni, mert akkor még nem macskát akartunk, hanem visszakapni a mi macsekunkat.
Egy szép májusi napon elmentünk a helyi menhelyre aminek a neve ez: Edmonton Humane Society.  Hétvégén a legközelebbi busz, ami megáll, az egy falujáró busz és 3 kilométerre tesz le. Nem lett volna baj, ha nem fúj a szél, nem könnyezek. nem folyik le a szemem. Ez nem fog engem megállítani. Megérkeztünk a menhelyhez, szép épület, rengeteg parkoló autó. A menhely virtuális túráját itt lehet megnézni. Jelenleg itt 350 cica van.
Felül cicaszobák, ablakra cuppanós fekhellyel, Kell!, Lenn a ketreces szoda, és a cat patio, annak a bal oldalán egy cicaszoba
Belépve, mert igen itt benn vannak az állatok az épületben, nem kinn ketrecekben, egy csodás vidám világ fogadott minket. Rengeteg ember, rohangáló gyerekek, sok-sok sárga pólós önkéntes, és cicák mindenfelé. Több féle cicatároló van. Van két egészen nagy szoba, ott kb. 10-10 cica van, egy cicaajtón tudnak hátramenni a pihenőbe, ha megunták a humánokat.  Van 6 kisebb szoba, itt is vannak mászó cuccok, játékok, de itt csak 2-3 cica van. A cat patio, ahonnan a mi cicáinkis vannak, az egy félig külső rész, itt hűvösebb van, nyitva van az ablak, valami olyan, mint amikor a teraszt beépítik. Van még 3 szoba, ahol viszont a cicák ketrecekben vannak. Ők jellemzően a frissebb cicák, akiről még nem biztos, hogy szeretik más cicák társaságát. Egy ajtón kell bemenni, és ott a ketreceket bátran ki lehet nyitogatni. Volt egy egészen pici cirmos cica, mellette egy fehér zöld és kék szemű, de ahogy kivettük mind a kettőt a fehér úgy fújt, mintha az élete múlt volna rajta. (ez már júniusban volt)
Kettő cicát szerettünk volna, hogy ha dolgozunk, ne legyenek magányosak. Pihe cica sokat aludt, végül is cica volt, de azért jobb lett volna neki egy barát. Rengeteg olyan cica volt a menhelyen, akik gyönyörűek és kedvesek voltak. De mivel mi kettőt szerettünk volna, úgy voltunk vele, hogy összeszokott párt kellene választani, úgy nekik is könnyebb. Meg a fekete macskákat kevesebb eséllyel viszik el, mert a babona szerint szerencsétlenséget hoz. Idióták. Mint a 13. emelet.
Édibogyeszek
Így esett a választásunk Chett (fekete) és Kasha (szürke) cicákra. A menhelyen elmondták az egészségügyi előéletüket, mindent, amit lehet róluk tudni. A cicák ivartalanítottak, csak úgy adnak ki cicát. Minden macskát szűrik FELV és FIV-re, ami megnyugtató. Két oltást már ott megkaptak. Mivel mi 6 hónaposnál idősebb cicákat fogadtunk örökbe, az ő „áruk” eredetileg 130 CAD. Ami nem sok tekintve azt, hogy az, hogy elviszem az állatorvoshoz 90 CAD körül van, az ivartalanítás, ha jól láttam 300 CAD körül. De mivel mi kötöttünk a cicákra cicabiztosítást, nekünk olcsóbb volt. Ez havonta egy nem nagy összeg, viszont ha bajuk lenne, akkor nagyon jól jön, mert az állatorvos iszonyat drága. A kiscicák 200 CAD a menhelyen, a 6 év felettiek azt hiszem 60 CAD, és van olyan akció, hogy 60 év feletti ember 6 év feletti macskát ingyen vihet. Volt is egy nő, aki vitt egy cukit, bár 40-nek sem nézett ki.

Vasárnapi napon voltunk cicának nézni (már másodiknak, júniusban), egyből, ahogy visszajöttünk Magyarországról. Szerdán már mentünk is örökbe fogadni. Ez egy nagyon vicces dolog volt a végén, mert ugye a falujáró busz, ami St. Albertből jön, hogy haza vigyen minket messze van. Mondom a férjnek, hogy úgyis jön egy kedves kanadai, aki elvisz mindet a buszmegállóig, ha meglátja, hogy van két cicánk. 100 métert, ha kijöttünk, és megállt egy fiatalos középkorú hölgy, hogy menjünk vele. Ó mondom szuper, de nem a buszmegállóhoz vitt, hanem egyből haza. Baromi messze van innen a menhely. Nem is kell mondanom, imádok itt lakni.

A cicákról. Chett cica nagyon hangos volt már a menhelyen is, valószínűleg ezért tette ki az előző gazdája. Imádnivaló, folyamatosan beszél, jön és murtyog. Amikor a menhelyen a férj felvette a cuki szőrgombóc egyből beölelte a nyakát, és nyávogta, hogy megvagy, nem engedlek el. Szerelem első látásra. Másfél éves fiú cica, tehát még fiatal, 5 kiló, és reméljük, hogy ivartalanított fiúként azért sokkal több nem is lesz. Imádja a répáját, a lézert, és folyton a kádban fekszik, főleg ha az még vizes. Chett cicának van valami agyi bekattanása, mert elég sűrűn képzeli azt, hogy ő egy sál, felmászik valamelyikünk nyakába, és ott sálkodik.
Egy sál és egy férj fejbúb
Kasha cica egy igazi tündér királylány. Egy éves, állítólag voltak már kiscicái szegénynek, amit nehéz elképzelni, mert a menhelyen még 3,25 kiló volt, most már 3,7. Az ivartalanítás miatt még pucér a hasa, de semmi para nincs vele. Ő egy csipogó cica, nem méltatlankodik, mint a nagy ha éhes, csak vékonyan, mintegy kisegér csippan kettőt szomorú arccal. Még nem az a tipikus ölbe cica, egy-két percig jól érzi magát, de utána inkább a saját lábán szeretne állni. Kicsit rókafeje van, kis keskeny arcocskája és hatalmas füleket adott neki az élet. Ő nem simán rövidszőrű, van benne valahol egy hosszúszőrű ős, olyan tömött a bundája, és úgy hullatja a szőrt, hogy a szőnyeg egy nap alatt szürkévé válik. Mind a ketten nagy mókamesterek. Kergetőznek, birkóznak, utána együtt alszanak.
Szerintem ő jobb háttér lenne pármilyen párnánál, takarónál, virágnál
Az első pár nap nagyon szokatlan volt, főleg, a hajnali 5-ös ébresztő. Mi megszoktuk a Pihe cicát, és hogy ő nem csinál ilyet, megvárta mindig, ahogy a telefon 6-kor csörgött, és akkor kezdett el szaladgálni. Na, ők még nincsenek betanítva, de majd összeszokunk. Aztán, így hogy kettő macska van, és egészséges mind a kettő, tehát esznek is rendesen. A fene gondolta volna, hogy ezek ennyit fognak tojni. Amikor elsőre mentek a cica wc-re azért megkönnyebbültünk, hogy akkor ezzel tuti nem lesz gond, azóta sincsen szerencsére.

Eddigi rosszalkodásuk, leveretek egy bögre kávét, persze, tej van benne. A bögre megúszta. Leverték a nyaklánc és fülbevalótartómat, ekkor azért durci lettem, főleg miután a nappaliban megtaláltam még egy karkötőt. Volt pár kukakiborítás, nem szabad nyitva hagyni a tetejét. Egyszer a szürke tipeg befelé a nappaliba nagy büszkén, menősen, megy az apjához, a szájában a gumikesztyűvel. Leírhatatlanul cukin tette mindezt. Mi meg persze gyorsan elvettük tőle, de meg lett dicsérve, végül is ajándékba hozta.
Szöszmösz ül, Szfinx-eskedik, még a piramis is meg van hozzá, A fete hempizik, majd kifolyik a fekhelyéről
Voltunk cica doktornál, az első vizsgálat ingyen van a menhelyes cicáknak. Egy hosszú állatorvosi listából kiválasztottuk a legközelebbit. Kaptak veszettség elleni oltást, és egy másikat, majd még augusztusban menni kell ennek a másiknak a második feléért. És persze a féreghajtó nem maradt ki, amit a nyakra csepegtetős. Nagyon ügyesek voltak a cicák, büszke vagyok rájuk.
Kétcicás szülök lettünk juhhhuuu. Ha majd jövőre visszalátogatunk Magyarországra a szívem fog megszakadni, hogy cica napközibe kell majd menniük, de szerintem nekik nagy buli lesz.
Egy megvan

5 megjegyzés:

  1. Élvezettel olvastam ezt a bejegyzést, nagy cicamán vagyok.
    Nekünk jelenleg 6 fő macsekunk van itthon. Négyet a párommal mentettünk, kb egyhetes korukban találtuk őket, anya nélkül, kihajítva egy gazdátlan telekre....mi neveltük fel őket cumisüveggel.

    Van még két idősebb cicánk, az egyikük 22 éves....sajnos, ő végstádiumú daganatos....de még tűrhető kondiban van, eszik, iszik, alszik, nem tudom meddig lesz még velünk :(

    VálaszTörlés
  2. Remélem jó sokáig bírja még a cicó és bekerül a rekorderek közé.
    Cicát menteni egy nagyon szép dolog, főleg, mert minden kóbor állat egy másik ember hibája

    VálaszTörlés
  3. Tudom, hogy nem cicablogot írsz, de egyszer leírod a cicaútlevél-szerzéses tapasztalataidat és hogy hogyan lehet macskával repülni, hogy ne legyen megterhelő neki?
    Olyan szívesen olvasnám. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. November elején lesz egy egész hetes sorozat arról, hogy hogyan költözünk, mindenképpen szeretnék egy külön posztot a cicával utazásról is. Pihepuhával könnyű volt, mert ő olyan ügyesen bírta, nyugis természet volt. A mostani feketével az állatorvosig meg vissza is kész mutatvány a dolog.

      Törlés

Archívum

Címkék

7 dolog A England A nyuszi fontosabb A világ dolgai Ajakápolás Alapanyagok Alapozó Alba botanica Állat Amazon Anastasia Beverly Hills Andalou naturals Anya Arany Arcápolás Arcpermet Arctisztítás Aromaleigh Avalon Organics Avéne Banila Co. Barbara Hofmann bareMinerls Barna Baviphat BB krém bDellium Tools BeautyBlender BECCA Bellápierre benefit Bevásárlás Biobolt Bioré Biosilk Bite BlackMoon Blog Bobbi Brown Bolt Bordó Boscia Bőszecset Bronzosító Budapest Burt's Bees By Nature Cargo China Glaze Ciaté Cica Cipő Clarisonic Clinique Colors by llarowe Coloured Raine ColourPop Cozzette Cruelty free Cupcake Polish Csacsogós Csütörtök Díj Divat DIY Dose os Colors EBay Ecset Ecsetmosás Edmonton Ékszer Elektromos Elérhetőségek Elfogytak Elizabeth Arden Én Érdekes Essie Estée Lauder Etude House Fátyolmaszk Fényvédő Fésű Fogápolás Fogkrém Folyékony rúzs Fonás Forever Flawles Fresh Frizura Fun Fun Lacquer Gabriel Glitter Goodal Gosh Gyerek Haj Hajfesték Hajfestés Hajlakk Hakuhodo Hámlasztó Havi_kedvencek Highlighter Hogyan lettem én dolgozó ember? Holika Holika ILNP Inglot Innisfree IPSY It's skin Jeffre Star Joico Jolse Kaja Kanada Karácsony Kat Von D Kedvenc Kék Kell a Púder! Kellék Kenyér Kérdezz-felelek Készülj velem! Kezekre Kézkrém Kiegészítő Kísérlet Kismama Kollekció Kontúr Koreai Korrektor Költözés Köröm körömlakk Közlekedés Krém Kryolan Kuka Kedd L'occitane La Ritzy Lancome Laura Mercier Lemosó Lila Lime Crime Lit Cosm. London LookFantastic Lottó Lunatick Cosmetic Labs MAC Magánvélemény Magyarország Make Up For Ever Makeup Geek Maszk Meglepi doboz MELT Mindenapi társaim Mindenes Minimalista Missha Mitől lettem ma szebb? Morphe Muttart Conservatory Műszempilla Narancs NARS Natúr NCLA Nem jött be Neon Nexxus Notoriously Morbid Nyaralás Nyereményjáték NYX OCC OFRA Online rendelés OPI Óra Outfit Overtone Öltözködés Összehasonlítás Paletta Parlament Physicians Formula piCture pOlish Piercing Piros Pirosító Pixi Polished by KPT Powder Perfect Pretty Serious Cosmetics Primer Projekt Púder Radír Real Techniques REN Repülő Revlon Rica Rimmel ROC Rólam Rózsaszín Ruha Rúzs Sally Hansen Sampon Sárga Secret Key Sephora Shiseido Shu Uemura Sigma Skinfood Smashbox Smink Sminklemosó Sonia Kashuk Southgate Mall SPF Stila Sugarpill Sukin Suva Beauty Szájceruza Szájfény Szájravalók Szappan Szárazsampon Szemceruza Személyes Szemfesték Szemhéjalap Szemkörnyékápoló Szemöldök Szemöldökceruza Szempilla Szempillaspirál Szivacs Szürke TAG Tárolás Tarte Táska Tél Testápolás Testradír Testre Teszt The Body Shop the SEAM theBalm TinkeldT Tonik TonyMoly Too Faced Unboxing Urban Decay Uriage Utazás Utcakép Ünnep Városnézés Vásárlós Vasárnap Vattakorong Vegán Vendégposzt Vichy Video Vitamin Webshop WEM Yamuna Youtube YPSY Yves Rocher Z paletta Zenzero Zero Waste Ziaja Zoeva Zöld Zsákmány