2016. május 18., szerda

Mi kell ahhoz, hogy cicád lehessen?

Egy hónapja vannak meg az új cicáink, így összegyűjtöttem azokat a dolgokat, amikkel készülni kell egy cicássá váló családnak. Ez itt egy tárgyi és anyagias lista, de a legfontosabb, hogy nyitott legyen a szívünk, ez a legfontosabb annak a cicának.

Gondolhatnánk azt, hogy egy cica kell, aztán meg is volt a dolog. Nem. Az ilyen esetek miatt van annyi kóbor cica, kutya és egyéb kisállat.
Először is össze kell spórolni pár tízezer forintot. Mit? Mennyit? Igen, én mondjuk, egy olyan 60-70 forintot javasolok. Megörültem? Nem!! Vegyük sorra a dolgokat, abból kiindulva, hogy nem volt korábban cicánk, nincsenek cicás cuccaink.


Ami a cicó beszerzése előtt kell:
Macskaszállító. Nem a haverodé, vagy az unokatesódé nem jó. Ha annak a macskának valami baja van, és menni kell az orvoshoz nincs idő átutazgatni a város másik felére a dobozért. Illetve az állatorvosnál meg vannak kutyák is, nem célszerű csak úgy odavinni kézben. (Pedig a Pihepuha egyébként retikülben szeretett utazni)

Cica WC. Ez lehet sima tálca, lehet olyan, aminek van teteje és billenő ajtós, ez már mindegy. Lehet kapni hozzá kilépő szőnyeget, abban megragad az alomdarabka a macska lábáról, de ez már nem a kell kategória. A lapát viszont kell, és zacskó is. Nekünk van ilyen egész pici seprű és lapát külön a WC-hez, hogy a kiszórt almot össze tudjam pikkpakk sepregetni.

Alom. Lehetőleg olyan, amilyet a cica ismer. Nem érdemes sokat venni elsőre, mert lehet, hogy nem jót választunk.
Kaparófa. Nem kell egyből egy 2 méteres cicavárat venni, csak egy mezei kaparófát, amire rá tudjuk szoktatni az állatunkat. Mert rá lehet, csak rá kell szánni az időt.


Etető és itató tálka. Egy a víznek, egy a száraznak és mondjuk kettő a konzervnek, vagy három. A nedves kajás tálkát minden nap el kell mosogatni, jó ötlet többet is tartani belőle. Két cicára két konzerves tál kell egy időben. Mi a reggeli éhen halós zaba után a maradékot össze szoktuk kotorni, így kevesebb szárad meg.


Nyakörv, hám, póráz. Hasznos, ha van nyakörve vagy hámja a macskának, mert az állatorvosnál könnyebb megfogni. Ha kinti macskát szeretnénk, akkor a nyakörv alap dolog, kis gravírozott/égetett/üvegfestett bármivel, amin van cím, telefonszám.
Hámozó, jó ezt csak mi hívjuk így. Kisállat kefe, amivel tudjuk fésülni a cicát és/vagy a kutyát. Ez nagyon hasznos dolog az elejétől fogva, mert a macska így kevesebb szőrt nyel le, nekünk pedig kevesebbet kell takarítani.

Szőrtelenítő, szőrmentesítő alkalmatosságok. Nem itt nem az epilátorra gondolok. Az öntapadós henger, az érdes felületű szőrösszeszedő alap darabbá válik a háztartásban. Melóhelyre sem rossz ötlet, ha a reggeli rohanásban nem vettük volna észre, hogy a kikészített póló hátulján megpihent szeretett kedvencünk egy fél órára. 


Dobozok. Lehetőleg több is. A legjobb, ha van olyan, ami viszonylag zárt, el tud benne bújni a megszeppent újonc. A drága macskafekhelyeket vagy használja, vagy nem, talán nem a legfontosabb dolog. 



Játékok. Itt most 2-3 csörgős kis apróságra gondolok, nem kell felvásárolni a boltot, csak legyen mit eldobni az új cicánknak. Aztán vagy játszik vele, vagy a fülpiszkáló, hajgumi, alufólia gumó lesz a kedvence. A pálcán lógos játékokat a legtöbb cica szereti, ugyanígy a lézerceruzát is.



Macskaeledel, száraz és nedves. Nem sokat érdemes venni elsőre, de különböző ízűeket. 



Megvan a macska, első teendők
Állatorvos vastag pénztárcával. Ezeket kell fizetni
Ivartalanítás 12-14 ezer forint, lehet ennél olcsóbban és drágábban is, ez egy átlag. Remélem, nem kell hangsúlyozni ennek a fontosságát. Nem csak azért jó, mert a macska nem fog mindent összepisilni, vagy hajnalban sírni egy macskafiú után, de alapvetően is nyugodtabb lesz, illetve nem termelődik még több árva cica.
Oltás mindenféle nyavalya ellen (8000 forint körül volt anno egy évre)
Veszettség elleni oltás (évente)
Féregtelenítő (negyedévente)
Kullancs és bolha elleni cseppek
Chip, mert aki 15 évre választ egy társat magának erre nem fog 4000 forintot sajnálni
Megvizsgálják, az is pénz
Körömvágás, az orvos megmutatja, ezt utána mi is tudjuk otthon csinálni spéci ollóval
Útlevél, ez csak akkor kell, ha tervben van, hogy a jövőben, akár 5 év múlva utazunk a macskánkkal. Ha ez a lehetőség felmerül, azért jó az útlevél, mert akkor minden oltás, dokumentum egy helyen van.
Azért az a Kanadás pecsét nagyon menő egy cicának
Be lehet vásárolni macskaeledelből, alomból, ha már látjuk, hogy a jó.
Ugyanez a játékokkal kapcsolatban. Cicaalagúttal lehet próbálkozni.

Vegyünk cicafüvet, ez segíti az emésztést, könnyebben átmegy a macskaszőr a bélcsatornán, és mert szeretik.

Macskalogika
Jutalomfalat.
Körömvágó olló macskáknak (ugyanolyan, mint a tengerimalacoké)

Szerintem ezzel a listával bőven túl vagyunk az 50 ezer forint felett. Fel kell rá készülni, ha bármi gond van, arra mindig kell tartalékot félretenni, főleg ha kijárós a cica. Ha egy kutya megharapja és műteni kell, az simán lehet 50-60 ezer forint vagy több is, főleg ha mindez nem rendes nyitvatartási időben történik. Remélhetőleg az összeg gyarapodtával ebből cicavár nem lesz nem állatorvos.

Ha volt már korábban macskánk, akkor arra kell gondolni, hogy szegény hogyan távozott a Cicamenyországba. Itt arra gondolok, ha fertőző beteg volt, mint a mi kis Pihepuhánk, akkor mindenét lényegében ki kell dobni vagy legalábbis elzárni az új macskától. A szállítón kívül minden ki is dobtunk, még a kaparófát is, amit átköltöztettünk Európából.
Ha a macskánk természetes öregségi halált halt, elveszett, elütötték, tehát feltehetően nem volt fertőző, akkor a cicavár, kaparófa, játékok (kimosva) odaadhatóak az új állatnak.
Amiből mindenképpen kell egy új az a cica WC, az etető és itató tálkák.
A 3 dolláros lábtörlő az egyik kedvenc
A cica beszerzésénél remélem mindenki az örökbefogadásra, azaz egy cica megmentésére gondolt. Nem támogatnám sosem tenyésztőket. Főleg úgy, ha az onnan kikerülő cicák általában túltenyésztettek, a selejtesek meg mennek a menhelyre. Kivételek mindig vannak.
Rengeteg állatmenhely van, ahonnan ingyen lehet elhozni cicát. Ha kiscicát szeretnénk tavasszal tele van vele a Facebook, Jófogás, de biztosan mindenkinek van egy ismerőse, akinek van egy ismerőse 5 kismacskával. (Mert arra spur, hogy ivartalanítsa az állatát, de ahhoz meg van képe, hogy mindenkit zaklasson, hogy jajj Mancikám, ugy idén szeretnétek egy kismacskát. Aztán Mancikáéknál felnő a macska, már nem annyira cuki, és szerencsétlen állatotot kiteszik, ami évente plusz 5 kismacskát termel. Csak indulatoktól mentesen.)

Ha utazunk a macskánkkal (de kutyára is igaz) legyen mindig velünk az oltási könyve vagy az útlevele. Legyen nálunk friss víz, és itatótálka. Az állaton legyen nyakörv vagy hám, még ha dobozban is van. Kis jutalomfalat jól jöhet, de valószínűleg a stressztől nem fog enni. Nyaralásra érdemes a cica otthoni WC-jét magunkkal vinni, nekünk anno bejött a Balatonnál, szüleimnél, Lengyelországban. Ha több mint egy hétre megyünk a kaparófa is jó ötlet.
Sminkeléskor, ecsetmosáskor mindig van segítségem
Amikor Pihepuhát költöztettük a játékait hoztuk, a takaróját, a kaparófáját és az etető, itató tálkákat. Az jó, ha vannak megszokott dolgai, nyugisabb lesz. (Pedig az itatóját már nagyon ki akartam dobni.)
A cicával repülésről majd írok (írtam) külön egy cikket, de előre is mondom, nem vészes a dolog, csak jól kell csinálni.
Fontos a szeretet

Remélem hasznos volt a lista, de nem elrettentő.

Az állat nem játék! Ne vegyél élő állatot ajándékba!

Ivartalanítsd a macskád, kutyád, és nem lesz még több árva állat, neked meg nyugodtabb lesz az életed, illetve pisimentesebb fiú állat esetén.

Köszi, ha végigolvastátok. Remélem hasznosnak találjátok majd.


23 megjegyzés:

  1. Naná, hogy végigolvastam, imádom a macskás témát!
    Abszolút egyetértek azzal, hogy érdemes félretenni mindig egy bizonyos összeget váratlan kiadásokra. Sosem felejtem el, hogy amikor a párom és az elárvult, kidobott apróságok egymásra találtak, és mi hazahoztuk őket, pont hó vége volt, és az utolsókat rúgta a pénztárcánk.
    Aznap, az első utunk a kis csapattal az állatkórházba vezetett és 20. 000 Ft-ot hagytunk ott a kezelésre, gyógyszerre, szemcsepp, cumisüveg, tápszer, apróságok.
    Igen, mindig történhetnek váratlan események, kiadások, legyen mihez nyúlni, ha úgy adódik.
    Én a napokban merengtem ez azon, hogy jó lenne nagy tételben vásárolni a macskakonzervet, talán úgy olcsóbban kijönnénk.
    Én amúgy Dm-es sajátmárkás konzerveket szoktam venni, és Rossmann-os sajátmárkás alutálkást-ez a két márka a kedvencük! Magam cipelem haza a vállamon az ennivalót, olyankor majd megszakadok, vágyaim netovábbja lenne az, hogy neten megrendelek valami jó minőségű konzervet nagy tételben, és azt házhoz szállítják. :D
    Szépségesek a cicáid, látszik, hogy majd kicsattannak az egészségtől! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A szürke teljesen egészséges a valóságban is, a fekete hasmenős egy hete majdnem, de nem tudjuk miért, tök vidám, szaladgál. A doki is azt mondta, hogy ha nem modja neki senki, hogy a macska pudingot tojik ő nem is látta volna. Kapott gyógyszert és ugye meg lett vizsgálvan 130 dollár (30 000 forint). Nem összehasonlítható az összeg, ez van. Amikor a Pihepuha feladta ott több, mint 600 dollárt fizettünk ki, gondolom sokan inkább e helyett agyoncsapják a macskát, vagy hagyják szenvedni, aztán elássák.
      A macskakajánál arra figyelünk, hogy ne legyen benne cukor mert az nagyon nem tesz jót. Otthon a Lidl-ös kaja volt a legtutibb, főleg a nyuszis meg a szarvasos (kis gourmet), szárazból meg a purina, de hogy azt mennyire szerette, te jó ég.
      Kecskeméten a táposnál vettem olcsón macskakaját, és szerette is a cica. Lehet, hogy ilyen helyen meg lehet bizniszelni, ha több tálcát is egyszerre megveszel, hogy olcsóbb legyen, de először persze csak keveset.

      Mi a cicák neve?

      Törlés
    2. Életkor szerint:
      1. Sziszike. Ő egy 22 éves, menhelyi cicus. Wiskas-mintás ezüstszürke kislány, szocializációs problémákkal. Két évig ketrecben élt, mielőtt hozzánk került. Sohasem lett igazán könnyű eset, nehezen mutatja ki a ragaszkodását, és néha rosszul kommunikál.
      2. Gyönyörűséges Aranybarna Jocó. Ő Maine Coon, ajándékba hozhattuk el a tenyésztőtől. Mint kiderült, tenyésztési hiba eredménye, törzskönyve sem lehetett. Genetikai rendellenességet hordoz, az immunrendszere borzasztó renyhén működik. Két nappal a hozzánk kerülése után már a szívem csücskében lakik, így természetesen nem adtuk vissza, nem mondtunk le róla, családtag, több, mint 10 éve. Egy szelíd, játékos óriás, hatalmas szívvel, gyermeki arccal :)
      És a legújabb jövevényeink, akiket iszonyú rossz állapotban, egy hetesen talált a párom, majd hazahoztuk őket:
      Gombika. Csupa báj, csupa kellem, karcsú, finom csontozatú, háromszínű, foltos kislány.
      Bagira. Kecses, tökéletesen arányos fekete gyönyörűség, vörösesbarna nyakkendővel a torkán, és az álla alatt. A szemhéján is ilyen foltocskák vannak, ettől sminkelt külseje van! :)
      Zorróka. Nyúlánk, fekete spriccelt vörös mintás jószág. Szerintem okosabb, mint én, hihetetlen problémamegoldó készséggel megáldva. Igazi felfedező, tekintete mély, mint az éjszaka, és titkokat rejt. A homlokán az orrától fölfelé vörös villámszerű csík húzódik, Zorró-jelként. A nevét így kapta.
      Csipetke. Ő volt a legkisebb, leggyengébb, legbetegebb. Az ő élete függött hajszálon, őt cseppenként tudtam etetni, hetekig csak masszásra tudott székelni. Ő volt az, akit a legjobban kényeztettünk, minden cselekedetét jóváhagytuk, és az eredmény: a világ legönzőbb, legmagabiztosabb, ugyanakkor leggyermetegebb macskája. Pszichésen soha nem nőtt fel, ragaszkodása időnként mármár erőszakos.

      Mindannyian ivartalanított szobacicusok, egy szép, tágas, kerti kifutóval, ahol imádnak tartózkodni, játszani, ugyanakkor teljes biztonságban tudhatom őket.

      ....bocsika, ennél nem bírtam rövidebb lenni! :D :D

      A hasmenés nálunk is előfordult, krónikus formában. Táplálási hiba lehet talán. Nálunk attól szűnt meg, hogy állatok számára gyártott probiotikumot kevertünk a konzerv eledelbe, kb két hétig.
      Sajnos, nálunk túletetés az ok, édesanyám folyton tömi őket, így gyakorlatilag minden órában esznek valamit, és ez nem helyes.

      Törlés
    3. Szia! Kérlek írd meg e-mailben a címed, és már postászom is a cicakaja kupakot :)

      Törlés
    4. Jaj!....micsoda kedves meglepetés, köszönöm szépen! :)
      Nem kértem erről értesítést és csak későn vettem észre, bocsika.
      Rohanok is, megírni a címet. :)

      Törlés
    5. Holnap munkába menet be is futok a postára :) Úgyis akartam róla csinálni pár képet

      Törlés
    6. Köszike!
      Lecsekkoltam most utólag ezeket a kupakokat, és most esett le, hogy tejóég, ezek univerzálisak, mert mintha több méretű konzervre is rápasszinthatóak lennének, több vájatot látok a belső peremen...ugye jól gondolom?

      Törlés
    7. Köszike!
      Lecsekkoltam most utólag ezeket a kupakokat, és most esett le, hogy tejóég, ezek univerzálisak, mert mintha több méretű konzervre is rápasszinthatóak lennének, több vájatot látok a belső peremen...ugye jól gondolom?

      Törlés
    8. Jaja, az egészen pici 85 grammosra nem jó csak, de hát az két falat, úgysem marad meg (mi nem is veszünk). A laposakra meg a nagyokra is király, és nem lesz a hűtő macskakajaszagú.

      Törlés
  2. Szia!
    Gyakorlati kérdés: a két cicmóra 1 db cica wc-t használtok?
    Nekem is van befogadott árvám, most lesz egy éves, csupa szeretet, oda nem adnám senkinek. Nem is értem, aki állatot képes az utcára kitenni, hú véresen megtorolnám.
    És igen, a költségkerettel abszolút egyetértek, ezen nem szabad spórolni. Én itthon még a Fressnapf sajátmárkás termékeit is ajánlom, olyan áron van, mint a whiskas, csak az összetétele minőségibb. Jó egészséget a macseszoknak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyet, de az nagyon nagy és ők a menhelyen is egy wc-t használtak. Bár ott azt ajánlották, hogy kettőt vegünk, de a fene akar kettőt pucolni feleslegesen.

      Én is nagyon komolyan bűntetném, csak az állat nem tehet róla,ha van valami baja, vagy "rossz" volt.
      Nálunk még cicabiztosítás is van, csak a biztonság kedvéért.
      Még szegény Pihét alig birtuk leszoktatni a Whiskasról, rákattant és pufi cicára hízott.
      Kicsattannak, bár már kicsit ők is felhíztak, már a kondikaját eszik.

      Törlés
    2. Igen, nekem is a 2 cica-2 (vagy inkább 3) alom kombó volt meg, ezért voltam kíváncsi. Jó sok helyet foglalna el a 2 db, plusz a takarítás, hát ja.
      Tök jó ez a nagyméretű alomdoboz ötlet, köszi! :)
      (Hátha egyszer kelleni fog, ha még egy maccs beköltözik, sose tudni)

      Törlés
    3. Ha plusz egy cica kerül a képbe új szagokkal akkor lehet jobb, ha eleinte van két wc, egy szép nagy, meg egyolcsó kis valami, ami később mehet is. Nálunk luxus van billenőajtóval, és cica wc kilépő szönyeggel, ami összegyűjti a kavicsokat :)
      A multi cat alom nem tudom, hogy tud-e valamit, vagy csak marketing, mi azt szoktunk venni, és nem szoktak balesetek lenni.
      Télen a hidegben bármi megtörténhet :)

      Törlés
  3. Most jól ledöbbentem a poszton, ezek a macskák tényleg családtagok, nemcsak egérfogók, nem lehet egy lapon említeni az általam ismert falusi macskákkal, akik nem mehettek be a házba. Jó dolguk lehet a cicáidnak :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Családtagok, de még mennyire, együtt alszunk, együtt eszünk az asztalrál, valaki az asztalról. Nagyon jó dolguk van, nagyon, főleg a Sálnak, mert amennyire rossz, mi annál jobban szeretjük.

      Törlés
  4. Bár mostanában nem sok szabadidőm van, de a Te cicás posztjaidat azért igyekszem mindig elolvasni. Nekem három cicám van, bár csak hétvégén látom őket, mivel a szüleimnél vannak vidéken, én sajnos allergiás vagyok a macskaszőrre, s a panelban nem lenne jó összezárva együtt élni. Mind a három innen-onnan befogadott (hirdetés, bedobták anyáméknak, illetve az ház előtt ordított, s megsajnáltam, befogadtam). Én már össze sem számolom mennyibe vannak, de első perctől úgy vállaltam őket, hogy az állattartás felelősség, s csak az vállalja, aki tudja finanszírozni anyagilag is. (oltás, ivartalanítás plussz a havi kaja nem kevés) De hihetetlen egyéniség mind, s nem adnám egyiket sem oda soha. Én mostanában interneten rendelek nekik ennivalót, mert úgy tapasztaltam, hogy anyagilag sokkal olcsóbban kijövök így, pláne ahol több cica van.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :) többet kellene foglalkoznom a cicákkal :)
      A netes kajarendelést megnézem, hátha itt is van ilyen, mert kettő cicára már megérné, egyre még nem. Bár amilyen kis finnyásak lettek az utóbbi időben...
      Bár mindenki ilyen felelősségteljesen gondolkodna az állatokról, és akkor most nem lenne tele húsvét utáni nagynyulakkal a menhely.

      Törlés
  5. Szia!
    Na hát, szerintem ennyi minden azért nem kell szegény dögnek. :D Nem kritika, becsülendő, hogy ennyire törődsz a macskával. Csak észrevétel, hogy az enyém két műanyag dobozból eszik/iszik. Ez lényegesen kevésbé tisztítható, mint egy kerámiatál, az igaz.
    A kaparófára se kell tízezreket költeni, mi egy maradék deszkát támasztottunk két stabil tárgy közé, rákötöttem egy tollat, és a macska máris boldog volt. :D Tényleg, a toll fontos dolog, az hajlamos rengeteg időre lefoglalni a cicát.
    És macskafű helyett gyakorlatilag bármilyen nem mérgező zöld(ség) növény jó, az én cicám a virágpalántáktól kezdve a pálmafán át a kerti fűig mindent megrág. :D

    Ezekkel kiegészíteném, de egyébként jó a cikk. ^^

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én 2000 forintért vettem kaparófát, de egy vastag spárga is megteszi az asztal lába körül ezzel simán egyetértek.
      A macskafűvünk is mezei búza, itt nem az a lényeg, hogy miből van, hanem hogy legyen valami.
      A tálból viszont magunk miatt kell több, mert néha lusták vagyunk egyből elmosogatni:)

      Lehet kicsit anyagias sugallatúra sikerült a cikk, de kicsit célom is volt, mert az árva cicák egyik legnagyobb okozója, hogy cuki volt kicsiként, keveset evett, eztán az embereknek nincs rá pénze, és vagy ideje, kiteszik, és szerencsétlen szaporodik, mert ez az ösztöne.

      Észrevétel elfogadva :)

      Törlés
  6. Még mindig jól összeszedett poszt, örökzöld! Azóta mi is gyarapodtunk még egy befogadott maccsal, nem bánom egyáltalán.

    https://www.instagram.com/p/BEQiTUpuD9o/
    https://www.instagram.com/p/BA0Pme9uD4o/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jajj nagyon cukik, főleg az a kép, amikor a kerti tóban lesi a halakat.
      Nekünk nem lehet több, házszabály a maximum 2. Ha rajtam múlna megszámolni sem tudnám őket.

      Törlés
  7. Oké, azt hiszem mindenre választ kaptam így elsőre. :) Köszönöm, szuper bejegyzés!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A körömvágót pár száz forintért be lehet szerezni, és ha kiskorában rászoktatjátok, simán bírja.
      Nálunk a fekete hagyja magát, de a szürkét esélytelen körömvágni.

      Törlés

Archívum

Címkék

7 dolog A England A nyuszi fontosabb A világ dolgai Ajakápolás Alapanyagok Alapozó Alba botanica Állat Amazon Anastasia Beverly Hills Andalou naturals Anya Arany Arcápolás Arcpermet Arctisztítás Aromaleigh Avalon Organics Avéne Banila Co. Barbara Hofmann bareMinerls Barna Baviphat BB krém bDellium Tools BeautyBlender BECCA Bellápierre benefit Bevásárlás Biobolt Bioré Biosilk Bite BlackMoon Blog Bobbi Brown Bolt Bordó Boscia Bőszecset Bronzosító Budapest Burt's Bees By Nature Cargo China Glaze Ciaté Cica Cipő Clarisonic Clinique Colors by llarowe Coloured Raine ColourPop Cozzette Cruelty free Cupcake Polish Csacsogós Csütörtök Díj Divat DIY Dose os Colors EBay Ecset Ecsetmosás Edmonton Ékszer Elektromos Elérhetőségek Elfogytak Elizabeth Arden Én Érdekes Essie Estée Lauder Etude House Fátyolmaszk Fényvédő Fésű Fogápolás Fogkrém Folyékony rúzs Fonás Forever Flawles Fresh Frizura Fun Fun Lacquer Gabriel Glitter Goodal Gosh Gyerek Haj Hajfesték Hajfestés Hajlakk Hakuhodo Hámlasztó Havi_kedvencek Highlighter Hogyan lettem én dolgozó ember? Holika Holika ILNP Inglot Innisfree IPSY It's skin Jeffre Star Joico Jolse Kaja Kanada Karácsony Kat Von D Kedvenc Kék Kell a Púder! Kellék Kenyér Kérdezz-felelek Készülj velem! Kezekre Kézkrém Kiegészítő Kísérlet Kismama Kollekció Kontúr Koreai Korrektor Költözés Köröm körömlakk Közlekedés Krém Kryolan Kuka Kedd L'occitane La Ritzy Lancome Laura Mercier Lemosó Lila Lime Crime Lit Cosm. London LookFantastic Lottó Lunatick Cosmetic Labs MAC Magánvélemény Magyarország Make Up For Ever Makeup Geek Maszk Meglepi doboz MELT Mindenapi társaim Mindenes Minimalista Missha Mitől lettem ma szebb? Morphe Muttart Conservatory Műszempilla Narancs NARS Natúr NCLA Nem jött be Neon Nexxus Notoriously Morbid Nyaralás Nyereményjáték NYX OCC OFRA Online rendelés OPI Óra Outfit Overtone Öltözködés Összehasonlítás Paletta Parlament Physicians Formula piCture pOlish Piercing Piros Pirosító Pixi Polished by KPT Powder Perfect Pretty Serious Cosmetics Primer Projekt Púder Radír Real Techniques REN Repülő Revlon Rica Rimmel ROC Rólam Rózsaszín Ruha Rúzs Sally Hansen Sampon Sárga Secret Key Sephora Shiseido Shu Uemura Sigma Skinfood Smashbox Smink Sminklemosó Sonia Kashuk Southgate Mall SPF Stila Sugarpill Sukin Suva Beauty Szájceruza Szájfény Szájravalók Szappan Szárazsampon Szemceruza Személyes Szemfesték Szemhéjalap Szemkörnyékápoló Szemöldök Szemöldökceruza Szempilla Szempillaspirál Szivacs Szürke TAG Tárolás Tarte Táska Tél Testápolás Testradír Testre Teszt The Body Shop the SEAM theBalm TinkeldT Tonik TonyMoly Too Faced Unboxing Urban Decay Uriage Utazás Utcakép Ünnep Városnézés Vásárlós Vasárnap Vattakorong Vegán Vendégposzt Vichy Video Vitamin Webshop WEM Yamuna Youtube YPSY Yves Rocher Z paletta Zenzero Zero Waste Ziaja Zoeva Zöld Zsákmány