2016. április 22., péntek

Miért nem megyek én fesztiválra?



Mivel már a századik mit vigyél magaddal fesztiválra posztot is megcsodálhattam komolyan felmerült bennem a kérdés, akkor most tényleg mindenki fesztiválra jár, vagy mi van.  


Menjünk sorba az életemen, voltam többször Szigeten egész héten, Németországban Wackenen, Hegyalján és így ennyi. A Wacken baromi drága, de meg is éri, olyan nevek vannak, hogy Magyarországon egy év alatt sem. A Szigeten lebontották  a Hammer sátrat, nincs már miért menni. Hegyalja meg már nincs is, ha jól tudom. Szóval, ha Magyarországon laknék, már akkor sem mennék fesztiválozni. Lehet ez egy baromság, de a Sziget 12 ezer forintos belépőjegyét, személy szerint csak akkor fizetném ki, ha lenne aznap 3-4 olyan koncert, ami tényleg érdekel. Mert különben a toitoi, a tömeg, kosz, por, meleg, még több tömeg, drága kaja és vizes sör nem éri meg. A hetijegy meg ugye már abszolút nem a magyaroknak szól. 


Tényleg imádtam fesztiválozni, nem érdekelt a körbefosott WC, a hideg vizes hajmosás, a májkrém konzerv, a konzervtől fingó görcsölő fiúk, így volt bájos. 15-18 évesen. Aztán kezdett nem tetszeni az, hogy a fa gyökere nyomja az oldalamat, hogy hajnalban fázom, hogy vinni kell a fürdőscuccot meg a cserebugyit magaddal a 100 méteres sorba. 


Egy olcsóbb fesztivál egyébként szerintem jobban megéri, még akkor is, ha nincsenek nagy nevek. (anno nem így gondoltam, mindenem volt a kedvenc badák élőben megnézése) Az oka az, hogy a haverokkal eltöltött idő itt a lényeg, a koncertek, meg hát vannak, de leginkább minek, tőlem egy magnó is szólhatna. A bajom a koncertekkel az, hogy olyan durván túl van minden hangosítva, hogy nem lehet élvezni. Ez a szórakozóhelyekre és a fesztiválokra is igaz. Tehát egy fesztiválom este 6 után a haverodnak vagy csak odaüvöltesz, hogy sör? sör, és elmentek sörért, vagy beszélgettek a söröző részen, de ahhoz meg nem éri meg kifizetni a sok ezer forintos belépőt. Ezért nem jártunk mi anno Pesten koncertekre, mert nem hallom a másikat, tömeg van, mindig van valaki, aki idióta, és mivel van párom, nem akarok ismerkedni. A házibuliban Auchan áron ihatok olyan zenére, amit szeretek, és olyan hangerősséggel, illetve azokkal akikkel szeretek, és minden figyelmemet rájuk fordíthatom.

Ez szerintem kicsit beteg

Bírom ezt a fesztivál divat, fesztivál outfit, fesztivál smink, sőt fesztivál manikűr dolgot. Elmész fesztiválozni, alapból a ruhák egy bőröndben, hátizsákban vannak, tehát gyűrődik. Nincs asztal, hogy sminkeljél, tehát kiülsz a sátor szélére, hogy fény azért legyen, és majd ott a kistükröddel. A zuhanyzókonténerben olyan pára van, hogy egyből lefolyik az alapozó, kár vele próbálkozni. Nem tudsz úgy kezet mosni, mint otthon egy fürdőszobai sminkelésnél. Menstruálsz, csodás dolog egy fesztiválon. Manikűr, szerencsés az, akinek nem pattog le a körme egy hétig. Ja, hogy sötétben azt a sminket le is kell mosni, jobb esetben nem csatak részegen. Kedvencem a magas sarkúban fesztiválozó, meg is érdemli magának (bocs, de a fűcsomokban botladozók viccesek). Egyébként nem egy hajvasalót láttam fesztiválon, ezt sem értem.
 
Én annak idején ott csápoltam az összes koncerten, söröztem, minimálisan voltam kisminkelve, és jól éreztem magam. És a többiek is ugyanilyenek voltak. Lehet ez belemagyarázás, emléktorzulás, de 10 éve még egy Hegyalján vagy Szigeten nem volt divat a virágfüzér meg a hippi stílus.
A Balaton Soundot nem tekintem igazi fesztiválnak, az inkább egy baromi nagy több napig tartó disco celebekkel, tuctuccal, és a híressé vált piros gatyás, napszemcsis táncolós alfahímmel. Tök jó, hogy két hétig azon pörgött a média, hogy XY sokadik Megasztárban 8-dik-ként kieső azt sem tudom, hogy ki mennyire tette ki a műtejcsárdáit. Nem, nem erről kellene szólni egy fesztiválnak.

Most megint túl negatívan állok hozzá egy dologhoz, mit mindenki szeret csak én nem?
Tényleg mindenki fesztiválozik egész nyáron? 

15 megjegyzés:

  1. Soha nem vonzottak a fesztiválok, hasonló okokból kifolyólag, ahogyan téged sem.
    Amióta dolgozom, évente viszonylag keveset tudok szabira menni, és inkább jól felszerelt szállásokat részesítek előnyben, Legyen az a szállás komfortos, tiszta, zuhanyzó, WC, el tudjam helyezni a ruháimat, stb.
    Imádok (imádnék) utazni, és inkább egy utazás alkalmával valósítok meg kultúrprogramokat, városnézés, kirándulás, múzeumok stb.
    A fesztiválok légköre nem passzol a személyiségemhez.
    A legutolsó feszkós hangulatú kiruccanás, amin részt vettem, az egy háromnapos sátorozós hétvége volt Abádszalókon, még "lánykoromban".
    Kosz volt, igénytelenség, és pia minden mennyiségben. Kinőttem én már ebből szerintem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyet értek, ez egy kinőhető dolog
      Azért remélem idővel elérik majd a szervezők, hogy a fesztivál ne legyen egyenesen az igénytelenséggel összekötve.
      Németországban egyébként minden tiszta volt, bár ott meg fizetős a zuhanyzó.

      Törlés
  2. Hat en meg 16-17 eves fejjel egeszen szeretem ezt a fesztivalozos dolgot, mondjuk en csak kis fesztivalokra jarok szivesen (hosszabban), mert ahogy te is mondtad, az olcso es a haverokkal lehet lenni, es igy szinte barmelyik magyar zenekart tokeletesen lehet elvezni ( mondjuk en amugy is nagyon szererem a mostani magyar zeneket) c:
    Szemely szerint en sose ertem meg h h tud valaki egyaltalan szandalba menni fesztivalra, en pont emiatt tervezek egy cikket errol, bar tudom reragott csont, dehat uristen szinte hulyeseg sminkelni, hajat kidekorlani meg csilivili ekszereket aggatni magunkra. Ugyis a tomegban ranklepnek, tuti h leontenek sorrel es megis miert jo beleizzadni az oriasi na meg zavaro nyaklancokba es egyebekbe? ne is beszeljunk a tolvajokrol :'D
    Egyebkent bar ritkan irok, rettentoen szeretem a blogod, na meg az (irasi) stilusod :3

    Tovabbi sok sikert ^-^

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hu a tolvajok kérdésköre ki is maradt teljesen, pedig nagyon fontos, és sajnos létező dolog. Hello százezres Canon/Nikon, aztán báj...

      Köszönöm, nagyon köszönöm. Tudom ám, hogy sokan vannak így, hogy csak nézelődnek, nem írnak, de a jelenlét is nagyon fontos. :)

      Törlés
  3. Régen én is szerettem fesztiválokra járni, de én nem 1 hétre mentem, hanem csak kinéztem egy olyan napot, amikor olyanok lépnek fel, akik igazán érdekeltek. 1 hét nekem nagyon sok lett volna a sátorozásból, mert olyan tápos volt a szervezetem, hogy tutira vértömböket pisiltem volna a felfázástól (bocsánat, kissé undorító volt). Ha felvetett volna a pénz, akkor lehet, hogy egy szobát kivettünk volna valamelyik közelebbi szállodában, de ez van.
    Viszont így is szép emlékeim vannak többnyire arról az időszakról, annak ellenére is, hogy sikerült az egyik fesztiválon ételmérgezést kapnom és órákon keresztül csak színeset ásítottam, tehát még azt is meg kell gondolni, hogy mit és honnan egyél. Szép volt, jó volt, ennyi volt. Fesztiválokra már nem mennék el. Koncertekre viszonylag gyakran jártam Budapestre a kedvenc külföldi bandáim miatt. De már ez sem jellemző. Bár lehet, hogy egyszer megint megnézném a Killswitch Engage együttest élőben. :D
    Így 30 éves fejjel már nem tudnám elképzelni, hogy jól érezzem magam egy halom részeg között a tömegnyomorban és a fél órás várakozással a csodálatos WC-re.
    Belegondolva, tényleg mókás volt néha belebotlani egy agyonsminkelt lányba, akiről többek között a masszív fekete smink folyt le. :D Nem vitatom, hogy szép lehetett, amikor kikente magát, de fél óra múlva abban a melegben már inkább vicces, mint szép. Én még 1 napra is csak maximum szempillaspirált voltam hajlandó felkenni magamra.
    Egyébként szerencsére tőlem nem loptak el semmit. Igyekeztem csak olyan cuccokat vinni, amiért nem nagy kár, pénzre, iratokra próbáltam figyelni. Mondjuk felháborító, hogy az ilyen szarkák miatt még azt is meg kell gondolni, hogy mit vigyél magaddal. Pl. xy cucc esetleg még jobban hozzájárult volna ahhoz, hogy teljes legyen az élmény, de otthon kellett hagyni...résen kell lenni mindig és így nem lehet 100%-os a szórakozás.
    Örülök ennek a bejegyzésednek nagyon, mert így nosztalgiázhattam kicsit és felidéztem pár vicces élményt. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 16-18 évesen nekem is buli volt, meg akkor még kemény is voltam. Ma már lusta és tunya vagyok olyan igényekkel, hogy csak na.

      Én kemény voltam, nem simkeltem. Emlékszem egyszer befujtuk a hajunkat színes festékkel, az volt a vagányság a köbön, aztán persze szenvedtem, mert a hideg vízben az istenért sem akart kijönni.

      A nem viszek magammal drága dolgot az megvolt. Mindig kicseréltem a SIM-kártyámat és valami nagyon gagyi telefonnal mentem, fényképezőgéprő sosem álmodtam volna egy fesztiválon, így képeim sincsenek. Ezért mondjuk kár :(

      Nosztagiázni nagyon jó :)

      Törlés
  4. Egyetértek az általad leírtakkal. Igaz mikor én voltam tini, meg fiatal akkoriban még nem voltak fesztiválok odahaza. De a koncertek ugyanúgy nem vonzottak. Hiába voltam rajongó, soha eszembe sem jutott hogy én odamehetnék pár ezer másik hasonszőrűvel és csápolhatnék meg tombolhatnék. Ez fel se merült bennem, és igazából nem is értem mi a jó benne.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs azzal semmi baj, hogy valaki nem akar csápolni ezrekkel. Én még elmennék pár koncertre, de a csápolást már meghagynám másnak. Jó nekem az utolsó sorok egyike. Pedig anno a Cradle of Filth vagy Mayhem miatt 5 órát álltam az első sorban, WC és pia nélkül, de nekem kellett az első sor. Örület. Ez már elmúlt.

      Törlés
  5. Jó bejegyzés, szépen összefoglalja, mi a baj a mai magyar fesztiválok többségével. Sziget, Balaton Sound, Volt, van egy-két nagy név, akit tényleg szívesen megnéznék, és ezrt fizessek ki egy tizenötezres napijegyet? Plusz útiköltség, plusz kaja, plusz italozás (vizezett sör jó drágán).
    Három éve voltam először fesztiválon, az volt az utolsó Hegyalja. 22 éves voltam. Annak még volt egy hangulata, mindenki kinn ült Tokaj kis utcáin egész nap, a helyiek isteni borát itta, és lángost evett hozzá. Mindenki mindenkivel jóban volt, és nem voltak se hajvasalós csajok, se fesztivál manikűrösök, se agyonzselézett hajú fiúkák mélyen dekoltált felsőben. Este meg Slayer koncert volt, meg Scooter valamiért. De szerettem.
    Egyébként egyetlen fesztivál van per pillanat, amire megéri elmenni, ha az ember szereti a lazaságot és a rock-metálos vonalat. Rockpart néven fut, idén lesz a negyedik, Balatonszemesen rendezik. Tízezer a bérlet, általában négy napos, és a tízezerben benne van a sátorhely, de mivel a falu szélén van a fesztivál, szállást is lehet akár foglalni. Napközben 20 perc sétára van a Balaton, egész nap lehet fetrengeni a vízben és kétpofára enni a lángost meg inni a hideg sört. Aztán délután visszasétál az ember a koncertekre. Általában max 3-5 nagyobb név van, és nem Metallica meg Rammstein, de azért egy Tessaract vagy Clawfinger sem rossz. És persze mellette jópár klassz magyar banda, meg a kihagyhatatlan gagyik, amire inkább röhögni és nosztalgiázni megy az ember (pl. Rózsaszín Pitbull meg Akela). Kicsi fesztivál annak minden betegségével, de annyi az előnye egy Szigethez képest... sosem értettem, h csóró egyetemisták miért Sound hetijegyre gyűjtenek EGÉSZ ÉVBEN, amikor csak a hetijegy költségéből én négy napot "luxusban" töltök ugyanúgy a Balatonnál.
    Persze egyéni ízlés kérdése, meg pénztárcáé, hogy ki mire költ, kinek milyen zene tetszik, így elnézést, ha bárkit megbántottam. Csak teljesen egyetértek azzal, hogy a fesztiválon a hangulat a lényeg, nem az, hogy valahová végre felvehesse az ember a rojtos táskáját meg a virágos hajpántot.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt mindig szerettem, hogy egy fesztiválon mindenki mindenki barátja, és lehet menni új féle zenéket megismerni, és nem megy a fújás, hogy igénytelen rokker vagy diszkós köcsög.
      Jajj Akela, Depresszió, Tankcsapda, az emaradhatatlanok, és a Pitbull vagy a Cool Haed Clan az nagyon vicces. Na most azért így felébredt bennem egy kis vágy, hogy megnézzek pár tipikusan vicces bandát, de utána én már taxival mennék haza :)

      Ez a Rockpart szimpinek hangzik, nem hiszem, hogy valaha is eljutok oda, de remélem hogy megmarad ilyennek.

      Törlés
  6. Egyre öregebben egyre fontosabb a kényelem, szóval még hegyet mászni is csak vendégházban lakással megyek. Legutóbb sokkolt párom haverjának a nyaralója, mondta, hogy igen, be van vezetve a víz...később kiderült, hogy igen, csak nem megy be a házba a vízvezeték. A strandon tusoltam, még jó, hogy ezer fok volt. Áh, ehhez én túl kényelmes vagyok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jajj szegény nagyanyám egész életét vezetékes víz meg központi fűtés nélkül élte le. Végülis fél gyerekkorom, de annak nyarai biztosan fesztiválhangulatban teltek el.

      Nyaralni, szálloda. Nincs több hostelezés, nincs több közös fürdőszoba, de főleg nem zajongó vagy részeg emberek körülöttem.

      Törlés
    2. Ne is emlegesd, nagyszüleimnél is kútvíz volt még kályha, nem is pazaroltak! Azért fürdőszoba nélkül felnőni meredek.

      Törlés
  7. Akkor jövök most én is, a másik oldal:). Én még mindig imádom a fesztiválokat, 28 éves fejjel is minden év elején az az első, hogy a kinézett egy vagy két nyári fesztivál idejét kiveszem szabinak, hogy tuti elmehessek. Igaz, bennem már nincs meg az a görcs, hogy sminket kéne feltennem, meg hogy én legyek a legdivatosabb (mikor 18 évesen elkezdtem, már akkor sem volt:), szóval elég fesztelenül tudom jól érezni magam. Igazából a kaland miatt megyek mindig, mert egy fesztiválon tényleg bármi megtörténhet jó és rossz értelemben is. Mondjuk én nem a Szigetre mentem soha, hanem az Efottra vagy Rockmaratonra. Lényeg a lényeg, szerintem nem feltétlenül növik ki ezt az emberek. Vagy csak én maradtam ilyen csodabogár? (Fura módon azért szeretem a blogod, mert a legtöbb dologban nem értünk egyet XD.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak félig kivétel, mert a fancy része neked sem jön be.
      Nem, tutira nem növik ki mind. Wackenben láttam "sok", jópár 60 éves, meg volt 3 generációs család is. Hegyalján is 30+oskokkal voltam.
      Lehet csak sokan elkényelmesdtünk, ha fúj a szél, mégaz utcára sem megyek ki, nemhogy esőben sátrazzak. :)

      Tessék hangot adni az egyet nem értésnek, mert miért ne!

      Törlés

Címkék

7 dolog A England A nyuszi fontosabb A világ dolgai Ajakápolás Alapanyagok Alapozó Alba botanica Állat Amazon Anastasia Beverly Hills Andalou naturals Anya Arany Arcápolás Arcpermet Arctisztítás Aromaleigh Avalon Organics Avéne Banila Co. Barbara Hofmann bareMinerls Barna Baviphat BB krém bDellium Tools BeautyBlender BECCA Bellápierre benefit Bevásárlás Biobolt Bioré Biosilk Bite BlackMoon Blog Bobbi Brown Bolt Bordó Boscia Bőszecset Bronzosító Budapest Burt's Bees By Nature Cargo China Glaze Ciaté Cica Cipő Clarisonic Clinique Colors by llarowe Coloured Raine ColourPop Cozzette Cruelty free Cupcake Polish Csacsogós Csütörtök Díj Divat DIY Dose os Colors EBay Ecset Ecsetmosás Edmonton Ékszer Elektromos Elérhetőségek Elfogytak Elizabeth Arden Én Érdekes Essie Estée Lauder Etude House Fátyolmaszk Fényvédő Fésű Fogápolás Fogkrém Folyékony rúzs Fonás Forever Flawles Fresh Frizura Fun Fun Lacquer Gabriel Glitter Goodal Gosh Gyerek Haj Hajfesték Hajfestés Hajlakk Hakuhodo Hámlasztó Havi_kedvencek Highlighter Hogyan lettem én dolgozó ember? Holika Holika ILNP Inglot Innisfree IPSY It's skin Jeffre Star Joico Jolse Kaja Kanada Karácsony Kat Von D Kedvenc Kék Kell a Púder! Kellék Kenyér Kérdezz-felelek Készülj velem! Kezekre Kézkrém Kiegészítő Kísérlet Kismama Kollekció Kontúr Koreai Korrektor Költözés Köröm körömlakk Közlekedés Krém Kryolan Kuka Kedd L'occitane La Ritzy Lancome Laura Mercier Lemosó Lila Lime Crime Lit Cosm. London LookFantastic Lottó Lunatick Cosmetic Labs MAC Magánvélemény Magyarország Make Up For Ever Makeup Geek Maszk Meglepi doboz MELT Mindenapi társaim Mindenes Minimalista Missha Mitől lettem ma szebb? Morphe Muttart Conservatory Műszempilla Narancs NARS Natúr NCLA Nem jött be Neon Nexxus Notoriously Morbid Nyaralás Nyereményjáték NYX OCC OFRA Online rendelés OPI Óra Outfit Overtone Öltözködés Összehasonlítás Paletta Parlament Physicians Formula piCture pOlish Piercing Piros Pirosító Pixi Polished by KPT Powder Perfect Pretty Serious Cosmetics Primer Projekt Púder Radír Real Techniques REN Repülő Revlon Rica Rimmel ROC Rólam Rózsaszín Ruha Rúzs Sally Hansen Sampon Sárga Secret Key Sephora Shiseido Shu Uemura Sigma Skinfood Smashbox Smink Sminklemosó Sonia Kashuk Southgate Mall SPF Stila Sugarpill Sukin Suva Beauty Szájceruza Szájfény Szájravalók Szappan Szárazsampon Szemceruza Személyes Szemfesték Szemhéjalap Szemkörnyékápoló Szemöldök Szemöldökceruza Szempilla Szempillaspirál Szivacs Szürke TAG Tárolás Tarte Táska Tél Testápolás Testradír Testre Teszt The Body Shop the SEAM theBalm TinkeldT Tonik TonyMoly Too Faced Unboxing Urban Decay Uriage Utazás Utcakép Ünnep Városnézés Vásárlós Vasárnap Vattakorong Vegán Vendégposzt Vichy Video Vitamin Webshop WEM Yamuna Youtube YPSY Yves Rocher Z paletta Zenzero Zero Waste Ziaja Zoeva Zöld Zsákmány