2015. július 17., péntek

Mit hozz magaddal, ha Észak-Amerikába jössz?



Volt két írásom arról, hogy mi került a bőröndünkbe, amikor Magyarországra mentünk, most csinálok egy fordított verziót. A korábbi cikkek itt és a második rész itt elérhető.
  
Az indulás napja előtti teendők:
Repjegy vásárlás, szállásfoglalás. Ezen dokumentumok kinyomtatása. A szállásról a papír jól jön, ha a határőr megkérdezi, hogy minek jöttél, és te éppen dadognál valamit hunglishül.
Az USA-ba ESTA intézése (nem vízum, annak egy könnyített változata online), Kanadába nem kell semmi lényegében, csak az útlevél. VÁLTOZÁS! Itt tudod megnézni, hogy a kanadi úthoz szükséges ETA papíros hogyan működik.
Útlevél ellenőrzése, nem tudom pontosan mi a szabály, de mintha úgy lenne, hogy a belépés napjától számítva fél éven belül nem járhat le. Ezt érdemes jó előre lecsekkolni, mert a 10 éves útlevél 14 ezer forint, viszont az egy hetes gyorsítás pluszban az még 19 ezer forint.
Ami nélkül épeszű ember nem megy nyaralni, az utasbiztosítás. Nagyon-nagyon sokba kerül a legkisebb baj is, ha nincs. Ha elkeverik a bőröndöt, akkor egy hatalmas ingyen bevásárlás.
Pénzváltás. Nem kell sokat, de nem árt. Ezt a véleményemet akkor is fenntartom, ha én személy szerint fél évig nem költöttem készpénzt. Ez egy 5 perces dolog Magyarországon egy váltóban, viszont nagyon kínos, ha mégis kell és nincs.
Ebből jön a következő pont. Amikor először Kanadában voltam a CIB bankos Visa Electron bankkártyám volt ahol működött, volt ahol nem. Most ezt hiába írom, hogy kérdezd meg a bankban, úgy is azt fogják mondani, hogy persze, működik, nekem is ezt mondták. Kell az a kis váltott pénz.
Aki vezetni szeretne, annak az okmányirodában/kormányablakban nemzetközi jogsit kell intéznie. Nem drága dolog, de a budapesti központi okmányirodába kell hozzá időpontot kérni, máshol nem tudom kell-e. Kis füzet, nem egy szép darab. Ezzel 90 napig lehet egyhuzamban vezetni olyan országokban, ahol nem fogadják el a magyar jogsit csak úgy simán, mint pl. USA és Kanada. VÁLTOZÁS, most egy egész évig lehet vezetni magyar jogsival, az a szabály. De ha ezt a cikket 2 év múlva olvasod, nézz utána, mert lehet megint más a szabály.

Az utazás hosszú, még akkor is, ha a keleti part a cél és Budapest volt a kiindulás. Ha egy Nyíregyháza-Vancouver távot veszünk, fú, nem egy jó buli. Szóval olyan ruhát érdemes felvenni, ami kényelmes, nem gyűrődős, nem lóg ki belőle a fél valamink miközben alszunk. Van a reptéren egy csomó csaj, akik 10 centis sarkú cipőben, besütött hajjal, full sminkben lebegnek a biztonsági ellenőrzés felé. Ők nem az óceánt készülnek átlépni, vagy mazochisták, vagy oroszok. A smink sem igazán egy jó ötlet, mivel több, mint 24 órán át nem fogja tudni lemosni az ember és abban is fog aludni. Inkább legyen a táskában egy préselt púder (nem folyékony és nem üveg) meg egy rúzs és leszállás előtt gyorsan feltenni a mosdóban, hogy az első selfie-k jók legyenek. Úgysem lesz kedve senkinek egyből várost nézni, a cél a zuhanyzó, a fogmosás és az ágy.
Az, hogy nekem az a mániám, hogy ne tegyünk folyékonyat a kézitáskába egyébként indokolatlan, annyi, hogy így gyorsabb az ellenőrzés (mind a kettő). Az üveg viszont tényleg nem jó ötlet.

Ami fontos a kézitáskában:
Tárca, pénz, iratok, jogsi, útlevél, beszállókártya.
A célállomás térképe, tömegközlekedési térkép, a szállásról valami, cím, foglalás, térkép.
Aki nem beszél angolul és/vagy németül írja össze, amik kellhetnek, nem ciki, ha az tényleg kell, a reptéri dolgozó hálás lesz, hogy érti a problémát és tud segíteni.
1-2 napnyi váltás ruha. Igen komolyan, és ez nem paramán. Nőknél 2 póló és két bugyi nem egy nagy hely, ugyanez férfiverzióban sem. Nem kívánom senkinek, hogy elhagyják a bőröndjét, de megeshet, és egy 20-30 órás utazás után, hiába van a biztosítással költőpénz, ha nincs az embernek egy váltás alsóneműje.
Fésű.
Nyakpárna, amiből a felfújhatósat ajánlom, mert az előtte és utána nem foglal helyet.
Zokni, ha valakinek muszáj szandálban utaznia, mert csak, őt egy pár zokni a felfázástól mentheti meg. Nem azt állítom, hogy baromi hideg van a repülőn, csak annyi, hogy a mosdón kívül nem mászkál az ember semennyit 5-10 órán keresztül. És de, hideg van. Szerintem az ideális egy pár zokni, (cipőt leveszem) hosszú nadrág (nem superslim), póló és pulcsi. A pulcsi is egy olyan kényelmi dolog, ha már alszom, legyen mibe bújni. Takarót adnak, de az nem melegít.
Fülhallgató. Adnak a repcsin is, de az vagy jó, vagy nem.
Toll. Adnak majd a repcsin egy papírt, amit ki kell tölteni a vámmal kapcsolatban. Érdemes őszintének lenni.

Ami ne legyen a kézitáskában:
Kisolló, fém körömreszelő.
100 ml-nél nagyobb bármilyen folyadék. Nem fogja érdekelni a ferihegyi ellenőrzőt, hogy abban a 125 ml-es fogkrémben már csak a fele van, ki fogja dobni. (jó nem mindig, de minek szivassuk magunkat)
Fegyverrel és nagykéssel gondolom senkinek nem szottyant kedve utazni. A nagykések a bőröndben egyébként nem para, mi 4-et hoztunk.

Amiket jó, ha hozol:
Konnektor átalakító. A legtöbb szállodában elfeledkeznek róla, vagy már ellopták a kedves európaiak (ezt egy szállodában mondták). Bosszantó, ha nem tudsz férfiként megborotválkozni vagy akármiként a laptopodat nem tudod feltölteni. Párszáz forintért beszerezhető.
Fürdőruha. Lehet, hogy jól jön. Egy csomó szállodának van medencéje.
Papucs.
A kedves ismerősöknek, rokonoknak egy kis paprika, pálinka, Milka csoki, halászlékocka.
Dohányzóknak 10 doboz cigi. 12 CAD azaz 2800 forint egy doboz cigi.
Papírzsepi, van dobozos, de 10-es ritkán és az is gagyi.

Amiket ne hozz!:
Húst, hústerméket, bármit, amiben hús van.
Magokat. Szotyolát, vetőmagot, gyümölcsöt.
Fa anyagot. Szobrot, képet keretezve, bármit, ami fából van.
Olyan elektromos cuccot (hajvasaló, borotva), ami csak 220 volton működik. Itt nem fog.
Sok ruhát. Felesleges. Itt olcsóbb, és egy csomó olyan márka van, ami Magyarországon vagy nincs, vagy csillagászati áron van. Hozz sok alsóneműt és annyi. A méretátváltást célszerű lecsekkolni.
Sminkcuccot. Kanadában egy csomó lány csak a szemöldökét erősíti meg, egy kis szempillaspirál, rúzs és alapozó. Tehát kevesebb sminkben is pont jó vagy addig, amíg be nem tévedsz egy Sephorába, és fel nem vásárolod a fél boltot.
Az USA-ba Kinder tojást, ott nincs, és tilos is, mert az apró részektől megfulladhat a gyerek.

3 megjegyzés:

Archívum

Címkék

7 dolog A England A nyuszi fontosabb A világ dolgai Ajakápolás Alapanyagok Alapozó Alba botanica Állat Amazon Anastasia Beverly Hills Andalou naturals Anya Arany Arcápolás Arcpermet Arctisztítás Aromaleigh Avalon Organics Avéne Banila Co. Barbara Hofmann bareMinerls Barna Baviphat BB krém bDellium Tools BeautyBlender BECCA Bellápierre benefit Bevásárlás Biobolt Bioré Biosilk Bite BlackMoon Blog Bobbi Brown Bolt Bordó Boscia Bőszecset Bronzosító Budapest Burt's Bees By Nature Cargo China Glaze Ciaté Cica Cipő Clarisonic Clinique Colors by llarowe Coloured Raine ColourPop Cozzette Cruelty free Cupcake Polish Csacsogós Csütörtök Díj Divat DIY Dose os Colors EBay Ecset Ecsetmosás Edmonton Ékszer Elektromos Elérhetőségek Elfogytak Elizabeth Arden Én Érdekes Essie Estée Lauder Etude House Fátyolmaszk Fényvédő Fésű Fogápolás Fogkrém Folyékony rúzs Fonás Forever Flawles Fresh Frizura Fun Fun Lacquer Gabriel Glitter Goodal Gosh Gyerek Haj Hajfesték Hajfestés Hajlakk Hakuhodo Hámlasztó Havi_kedvencek Highlighter Hogyan lettem én dolgozó ember? Holika Holika ILNP Inglot Innisfree IPSY It's skin Jeffre Star Joico Jolse Kaja Kanada Karácsony Kat Von D Kedvenc Kék Kell a Púder! Kellék Kenyér Kérdezz-felelek Készülj velem! Kezekre Kézkrém Kiegészítő Kísérlet Kismama Kollekció Kontúr Koreai Korrektor Költözés Köröm körömlakk Közlekedés Krém Kryolan Kuka Kedd L'occitane La Ritzy Lancome Laura Mercier Lemosó Lila Lime Crime Lit Cosm. London LookFantastic Lottó Lunatick Cosmetic Labs MAC Magánvélemény Magyarország Make Up For Ever Makeup Geek Maszk Meglepi doboz MELT Mindenapi társaim Mindenes Minimalista Missha Mitől lettem ma szebb? Morphe Muttart Conservatory Műszempilla Narancs NARS Natúr NCLA Nem jött be Neon Nexxus Notoriously Morbid Nyaralás Nyereményjáték NYX OCC OFRA Online rendelés OPI Óra Outfit Overtone Öltözködés Összehasonlítás Paletta Parlament Physicians Formula piCture pOlish Piercing Piros Pirosító Pixi Polished by KPT Powder Perfect Pretty Serious Cosmetics Primer Projekt Púder Radír Real Techniques REN Repülő Revlon Rica Rimmel ROC Rólam Rózsaszín Ruha Rúzs Sally Hansen Sampon Sárga Secret Key Sephora Shiseido Shu Uemura Sigma Skinfood Smashbox Smink Sminklemosó Sonia Kashuk Southgate Mall SPF Stila Sugarpill Sukin Suva Beauty Szájceruza Szájfény Szájravalók Szappan Szárazsampon Szemceruza Személyes Szemfesték Szemhéjalap Szemkörnyékápoló Szemöldök Szemöldökceruza Szempilla Szempillaspirál Szivacs Szürke TAG Tárolás Tarte Táska Tél Testápolás Testradír Testre Teszt The Body Shop the SEAM theBalm TinkeldT Tonik TonyMoly Too Faced Unboxing Urban Decay Uriage Utazás Utcakép Ünnep Városnézés Vásárlós Vasárnap Vattakorong Vegán Vendégposzt Vichy Video Vitamin Webshop WEM Yamuna Youtube YPSY Yves Rocher Z paletta Zenzero Zero Waste Ziaja Zoeva Zöld Zsákmány