2015. augusztus 18., kedd

Divat és én II. rész / Mi áll nekem jól? Milyen ruhákat kell vennem?



Ha már megírtam mennyi bajom és nyűgöm van a divattal kapcsolatban, akkor gondoltam megírom, hogy miket kellene vennem, mik állnak jól és mik nem. Még a végén azt hiszitek, savanyú vagyok és mindennel csak a problémám van, ez így nem igaz, de azért a ruha- és cipőkínálat nem nekem lett kitalálva.
Júniusban voltam stílustanácsadáson Timinél, mivel már korábban tudtam, hogy velem bajok vannak. Nem előnyösek a ruháim, és a felét mellben kinőttem (nem tudom, mi lehet itt a kajában, hogy 27 évesen nőtt egy méretet). A sejtéseim és a színtípusomat lényegében beigazolta a tanácsadás, így bátrabban fogok nekiindulni a vásárlásnak. A nyáron nem vettem semmit, inkább csak szelektáltam.
Kezdésnek jöjjön egy rövid élethelyzet leírás, mivel az ember a munkahelyének és a családi állapotának megfelelően öltözik. Mint tudjátok itt télen rengeteg hó és fagy van, nem az a tűsarkú csizmás tél, ettől persze egy csomóan hordják, de én nem akarom megölni magam. A télikabát és a réteges öltözés nem poén, itt nem játsszuk el azt, hogy elég egy póló a kabát alá, mert ha nem jön a busz időben, az ember megfagy.
Munkahely, lesz róla beszámoló, lényeg, hogy boltban dolgozom, tehát kellenek a kényelmes, egyszerű darabok. A kék farmer és a vékony pántos felső tiltott dolog, illetve a vállunk ne legyen ki teljesen. Zárt cipő kell, ez lehet balerina is, szeretnék is majd egy olyat, ami nem full lapos, amiben lehet jönni-menni órákig. Munkaügyben a rengeteg ingem, blúzom nem fog előkerülni, nem is tudom, hogy rám jönnek-e még.

Élethelyzet. Ezt azért emeltem ki, mert ha valaki tudja magáról, hogy x év múlva gyereket szeretne, akkor nem biztos, hogy jó, ha előtte évben betáraz egy tonna terhességtől számítva sok éven át nem hordható dolgot. Nem, annyira nem végletesen tolom ezt, hogy kismama nadrágokat keressek, de igyekszem már nem venni olyat, amit nem fogok tudni felvenni, ha egyszer jön az utód. Itt most inkább a drága dolgokkal kell óvatosan bánni, mint az 1000 dolláros magassarkú és koktélruha, amit valaki megvesz, aztán 3 hónap múlva jön a hír, baba lesz.
Tehát, ami nekem kell, azok az egyszerű, de még nem slampos, kényelmes, hordható ruhák. Szerettem irodában dolgozni és csinosnak lenni, majd lesz még újra ilyen.
Ezt csak így bemásoltam ide, az első találat a google-ból a színkör szóra
Színek
Azt mindig is tudtam, hogy a hideg típusba tartozom. A hajam most nem tudja, a bogyó vörös nagyon kapaszkodik, most éppen a répa színében, de már megvan ellene a festék (félek). Azt nem tudtam eldönteni, hogy hideg tél vagy hideg nyár vagyok-e. (a tél és a nyár is alapvetően hideg, nyárból létezik hideg, világos és lágy, télből van hideg, élénk és sötét). A hideg tél került meghatározásra, de nem végletesen, kicsit azért a hideg nyár felé is húzok.
Hatalmas megkönnyebbülés biztosnak lenni abban, hogy a kedvenc színeim, a kék, lila és a kékes türkiz még jól is állnak. Amik nem állnak jól az a barna, arany, narancs, földszínek, pasztellek, és az erős kontrasztok, mint a fekete és fehér. Ettől még csinálok sárga szemsminket néha, vagy barnát, mert ez nem szentírás, kell a változatosság.
Forrás: Molnár Tímea
Forrás: Molnár Tímea
Ezek az én színeim, amik persze minden monitoron másképp néznek ki
Menjünk fentről lefelé kis testemen, talán így lesz a leglogikusabb.
Hajszín
Eredetileg szürke a hajam. Na jó barna, de az a szürkés. Valami hasonlót, vagy kicsit világosabbat szeretnék elérni, de ezt már százszor leírtam. Ehhez idő kell, én meg türelmetlen típus vagyok. A hajamon kicsit növesztek, hogy áll vonalán akkor is tovább érjen, ha göndöríteni szeretnék.

A fej további részei
Hideg kékes beütésű rózsaszín pirosító kell, és hasonlóan rózsaszínes rúzsok. Rúzsok, ezek a pink, élénk rózsaszínek nagyon messze állnak a lelkivilágomtól, nem vagyok egy cukorkalány típus. Marad a sötétebb. Szemre lényegében minden jöhet, mert a szemem szürkéskék, barna és zöld is egyszerre. A jogsimban barna van mondjuk. A szemöldökömre vörös pigment nélküli valamit kell tenni, venni.

Ékszer
Ezüst, fémes színek. Semmiképpen sem arany, csont, fa, hasonlók. Nyakamba tehetnék nagy dolgokat, mert van hely a gravitációnak köszönhetően. Fülbevalóból a hosszúkás előnyös, nyújtja a fejem, nem leszek golyóképű. A négyszögletes és a kerek formák között vagyok valahol, cél a fejforma nyújtása. Karkötőket alig használok, mert a bal csuklómon az órám van, és soknak érzem, ha mind a két csuklómon van valami. (ez nem mindig volt így). Gyűrűből kettő van, az eljegyzési és az házassági. Egyszer egy bizsuboltban kiszaladt belőlem a paraszt, amikor a barátnőmmel kerestünk neki valami, és kérdezte, hogy én miért nem veszek egyet, és annyit mondtam rá, hogy „nem fogok egy 500 forintos vacakot a százezres karikagyűrűm mellé tenni”. Ez tényleg paraszt volt, de igaz, viszont nem az ára miatt, hanem a stílus miatt. A karikagyűrűm az egyetlen arany dolog, amit hordok.
Évekig kedvenc felsőm volt a turiból. Nagyon jó a húzott válla, de mellben olyan, mintha lenyomna, és csinál egy hatalmas mellkast
Felsőtest
Amit ki kell javítani, az a tartásom. Amit takargatok az az integetőhájam és ha túl sok jót főzök, akkor oldalt is van néha kis extra. A magasságom és a mellem miatt a ruhák többsége rövid. Erre különösen kell figyelni, hogy ne legyen ki a hasam, derekam, főleg mert nagyon fázós is. Nem előnyös a garbónyak (bár nagyon szeretem), a zártabb felsők, mint a most divatos galléros begombolt dolgok. Van derekam, nem az a 90 60 90-es homokóra alkat, de van, így a nyúlós, sztreccses anyagok jobbak, mint az ing anyagok, amik vagy jól vannak megszabva vagy nem. A merev, nehéz anyagokat, mint a bársony, kerülnöm kell. A fodrokat el kell felejtenem, főleg mellen, mell környékén. A turiból anno sok átlapolós ruhám volt, és jól is tettem, az az egyik legelőnyösebb felső nekem, és tavasszal a nagyobb mintásakat fogom megpróbálni. Ez az átlapolós megoldás jó arra is, hogy ne legyek körte alakú, vagy oszlop. A spagettipánt nem előnyös, a pánt nélküli ruhák szóba sem jöhetnek. A vállban húzott, pufisított ruhák jók, a vállam keskenyebb, mint a csípőm, lehet szélesíteni, de persze nem Dallasosan. Denevérujj nem jó, alaktalanná tesz. A nyakba akasztós és a félvállas felsők a melltartópánt miatt kiesnek. Mintákból, ami nem jó, az a csíkos (pedig jó sok van), az aprómintás és a kockás. Ezen kívül lehetne próbálkozni.
Sokkal jobb, de nyaklánc nélkül hatalmas a hiányérzet, egyszerűen kell
Alsótest
Nadrágokról, hogy nagy bánatomra a szuper vékony vádlijú megoldás nem jó, mivel a csípőm széles, és ha a vádlim túl szűk lesz, akkor olyan nyomi leszek, az a fogpiszkálós kondis példa, de csak térdtől. Nem jó a répafazon, csőnadrág a leggings, basagatya (ez mondjuk szerintem senkinek), halásznadrág, csípő és nagyon magas nadrág és nagy zsebes, terepre valók. Maradnak a sima egyszerű, és átlagos szabások. A színátmeneteket szeretem, még nem döntöttem el, hogy jól állnak-e. Fazonban az egyenes szárú, enyhén szűkülő, bő és trapéz szárú a megfelelő, rövidebben a capri és a rendes rövid a jó.
A gatyáim jelenleg lógnak a fenekemen, ezt vagy úgy oldom meg, hogy veszek másikat, vagy gyúrok hátsóra, és majd kerek seggem lesz. Igyekszem. A másik, amivel még lehet javítani a farzsebek helyének figyelése, hogy ne legyen túl a szélén és ne legyen se túl kicsi se túl nagy. A farzseb nélküli gatyákat nem szeretem, svédzsebes nadrágom régen volt, de szövetnél az más, jelenleg nincs ilyenem.
Szoknyában vagy a mini vagy az „éppen térd alatti” a jó. Ez rövidnadrágra is igaz. A térdeim nyomik, összeérnek, ha a szoknya pont felette ér véget, akkor telibe mindenki a ronda térdeimet nézi. A hosszú szoknyákat régebben nagyon szerettem, nagyon menő volt, de ma már úgy nem tetszik, bár lehet felpróbálok párat. Szoknya fazonban a egyenes, kicsit bővülő a jó. A lefelé szűkülőtől a széles hátsom még nagyobb lesz. Van egy- két Basics szoknyám a C&A-ból, New Yorkerből, fura, hogy nincs zsebük, a telefonammal össze vagyok nőve. Amiket nagyon szeretek a farmer miniszoknyák. Amik most vannak, azokat viszont ki kellene selejteznem, mert kinyúltak, régiek, lecsúsznak, hát ez van, lassan úgyis vége a nyárnak. Gondoltam az idei nyarat kihúzom velük, aztán hogy ne kelljen jövő júniusig kerülgetni őket, nem vettem újakat.
Egyberuháim nincsenek, sosem szerettem őket. Ezen is ideje lenne kicsit elidőznöm, és párat felpróbálni, de általában egy nagy töknek érzem magam bennük. 
Átlapolós megoldás, jó lenne ez, ha nem lenne alul szűk és nem ilyen színű lenne (még a szőke korszakból való)
Alul a nyíl jelzi, a térnél azt a fura összeérést, nem szép
Öv
A vékony övek kilőve, nem látszik rajtam. Igazából én csak a nadrág fenntartására használok övet, felsőkre nagyon ritka, hogy teszek. Ha majd egyszer teszek, akkor derékra van értelme egy vastagabbat vagy egy közepeset. Régen rengeteg szegecses meg metálos mintás volt, ma már azért visszafogottabb vagyok.

Cipőkhöz visszatérve
A bokám szép, a lábfejem nem széles, a vádlim is igazából tök normális. Jelenleg csak fekete cipőim mellett van egy kék és van egy piros is (!!! piros, egy éve még hülyének néztem volna magam). Sötétszürkét fogok venni őszre, hogy ne fekete legyen, de menjen a táskámhoz. Ami hülyén áll rajtam az a tűsarkú (ez kb. minden nagydarabon) és a platformos cipő, bár ez azt hiszem a hétköznapi ember életében már nem divat. Jók a vastagabb sarkak, mivel nagy vagyok, a sarok nem lesz túl nagy hatású. Hosszban mindegy a szép boka és vádli miatt. A telitalpú cipőket a férj nem bírja, ez kiesett miatta, de mivel ezen kívül csak a pöttyök és kalapok nem tetszenek neki, úgy vagyok vele, hogy ennyi lemondással tudok élni. Vékonyabb férficipőket szoktam nézegetni, hamarabb van a méretemben és sokkal olcsóbb is, komolyan. 

Táska 
Ez is a méretemmel kapcsolatos dolog, nagy vagyok, nagyobb táska jár hozzá. Cuki barinőm tutyitáskának hívja azokat, amiket hordok, évek óta mindig ilyesmi van. Nagy, pakolható, praktikus. 70 kilósan hülyén néznék ki egy 10*15 centissel, ahogy egy 150 centis kisebb lány is hülyén néz ki egy 30 kilós „fél élet benne van” táska alatt. Most egy sötét szürke van, de előtte ebből is évekig, na jó, egész életemben fekete volt. Nálam a cipő és a táska színe muszáj, hogy egyezzen. Ez egy nagy ragaszkodásom a szabályhoz. Van egy színházba/esküvőre járós kistáskám, de jövő nyárig ez nem kell, arra az esküvőre meg úgyis veszek egy sokkal szebbet.

Amit venni kell!
Kell, de erre majd novemberben kerítek sort, akkorra lesz rá pénz. Amit most szeretnék minél hamarabb az egy vagy kettő nyári szandál, papucs, most vannak a kiárusítások. Kell egy pár szürke, szürke-fekete bokacsizma. Felsők, hosszú derekú, olyan anyagú, amibe nem izzadok bele két perc alatt, amire rá lehet venni egy-két pulcsit. Kardigán, ami mindenhez jó, de nem uncsi, gombos, könnyen vetkőzős, de melegít is. Kendő, sál, nyakba valami. Olcsó, kis helyet foglal és jó színekkel kísérletezni.

Ami nehezítés icipicit
Ugye Budapesten lakva az ember ismeri a plázákat, boltokat, mit hol lehet kapni. Amikor a banki melómhoz kellett pár fehér ing pontosan tudtam, hogy a C&A-ban mindig van, vagy, hogy a New Yorkerben van mindig kis fekete szoknya. Itt ez a rutinom még nincs meg. Azt tudom, hogy ez az olcsó bolt, ez a puccos bolt, ez ilyen, az olyan, de azért otthonos még nem vagyok. Meg hát a West Edmonton Mallban 1300 üzlet van, egy hét alatt nem lehet bejárni. Tudom, örüljek, hogy ilyen sok minden van, de azért a bőség zavara tényleg egy létező dolog.
Köszönet
Ennek a posztnak az alapja nagymértében Molnár Tímea szín-, stílus-, és sminktanácsadóval eltöltött napom. Nagyon jó élmény volt, ezer dolog beigazolódott, amiket előtte is úgy gondoltam, csak nem úgy csináltam, valami megmagyarázhatatlan és misztikus oknál fogva. Sajnos nincs napi és fizikai kapcsolatom barátnőkkel, így jobbnak éreztem elmenni egy profihoz, aki megmondja a tutit egyszerre, mindenről, és nem csak hümmög (bár a barinőm kegyetlen, és megmondja). Ajánlom nektek is szeretettel, a honlapja itt érhető el, a Facebook oldala pedig itt. (nem ingyen kaptam a tanácsadás, teljes árat fizettem, és így írom, hogy megérte)
Az ovis rakzomat csodálhatjuk meg itt a nyakbakasztós dolgokról.
A kék vonal jelzi azt, hogy, ugye a csipőm szélesebb a vállamnál, sokkal és a nyakbaakasztós felső, vagy ilyen irányúra szaborr hosszuujjú még jobban elvesz a vállamból, ez tól a körte felé.
A lila vonal mutatja, hogy ha egy kis vállappal, buggyosítással (zöld) kicsit rásegítek a vállamra, attól jobbak az arányok a homoka felé.
A kezet 10-edszerre sem sikerült megrajzolni :(
Aki rendszeresen figyeli majd a blogot látni fogja, hogy igyekszem, fogok alakulni. Jobbnak láttam elindítani a blogot most nyáron, mint várni egy évet, hogy megjavuljak. Így látjátok a folyamatot, és ha szeretnétek segíteni is tudtok.

Mint mindig, most is várom a hozzászólásokat, véleményeket.
Ha van valami tuti tippetek az is jöhet bátran!


4 megjegyzés:

  1. Már vissza is vonhatom az előző cikkednél írt biztatást, mert jó úton vagy itt olvastam :)
    Nagyon jó volt mindkét poszt (ahogy a többi is)! Még ilyeneket, élvezet olvasni!
    Közben rájöttem, hogy nem igaz, hogy nem vagy bevállalós, hiszen van orr-piercinged! Ehhez annak kell lenni :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi

      A nyelvemben is van, így összesen 5-en vannak :)

      Törlés
  2. Faltam a sorokat, Ildi, és leesett az állam, ilyen szintű tudatosság láttán! Én, ha ennyi idősen ilyen összeszedetten láttam volna önmagamat, az olyan lett volna számomra, mint a megvilágosodás! :D

    Csak pár gondolat a hatalmas pirospont mellé a "házidolgozatod" alá: :)

    A nyakba akasztós felső nem akadály. Van egy kedvencem, amit imádni készültem, megvettem fillérekért, mert meggyőződéssel vallottam, hogy sellőlányos csodafelsőt márpedig hordanom kell, mielőtt nyugdíjba vonulok, csakhogy hetekig dilemmáztam, melltartó nélkül ez a vékony anyag nem tudja megtartani a melleket. Végül beszereztem egy nagyon mélyen, vékonyan dekoltált cicifixet. A mell közötti rész szinte csak egy vékony, merev csík, a kosár merevítős, és nagyon diszkrét. A pántjai levehetőek. Vettem hozzá egy extra hosszú pár vállpántot, és csak az egyik darabot használtam fel az öltözékhez. Nyakbaakasztós módon, csattól-csatig átvezettem az egyik vállamtól a másikig, hátul a nyak mentén, úgy, hogy átfűztem a nyakba akasztós ruhapánt hátoldalán egy házilag varrt fülön keresztül a pántot. Így nem villan ki, ugyanakkor mesésen áll.
    Levetni picit macerásabb csak, de megéri.

    Ha kényelmes, járkálós cipőt akarok hordani, akkor nyáron túraszandált viselek farmerral, zordabb időben pedig pasis stílusú bokacsizmát, vagy bakancsot.
    Amikor nagyon bevállalós hangulatban vagyok, akkor a lábbelik mellé igenis extrán nőiesre veszem a figurát. Nem mondom azt, hogy csipkeszoknya van a bakancs fölött fél mérterre fölfelé, de igenis nőies vagy elegáns felsőt veszek fel a farmerhoz.
    A kényelmes stílus nagyszerűen mutat maszkulin öltözék formájában. Pl: bakancs, bőrdzseki, ÉS nőcis kiegészítők. (Ez az "ötlet" a piercingedről ugrott be egyébként)

    Már rendesen izgalommal várom a napi bejegyzéseidet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A nyakbaakasztóssal két baj van, egyik a DD-s mellem, ezt meg is kell tartani valamivel, és a nyakbaakasztós melltartókat 2 órán át bírom max. A másik, hogy a csípőm sokkal szélesebb, mint a vállam, és a középirány felé való szabástól még jobban elkörtésedek. Csináltam róla paint képet ide a bejegyzés aljára, egyszerűbb ha tátod mit akarok mondani.
      A tudatosságom jelenleg elméleti, a gyakorlatban a ruhatáram nem engem tükröz, csak így van. Vásárolni utálok, mert mire van egy jó addigra lemegy a nap, hisztis leszek. Ezért is van egy rakat olcsó, de csak közepesen jó cuccom, mert felbosszantottam magam, aztán bevágtam a kosárba, hogy jó lesz az. Sminkcuccot venni sokkal könnyebb.
      Most nincs még arra keret, hogy nagyobb mennyiségű ruhát vegyek, mire lesz addigra meg hideg lesz, akkor meg sokat kell vetközni, blááá. Meg hát szegény férj :)
      Bőrdzsekim van kettő is, szeretem őket, és ki van mindkettőből a derekam :( Bakancsom most nincs, nehéz lett volna elhozni, de metálpanda koromban térdig érő volt, nagyon menő, acélbetétes. Télen hozzáfagyna az acélhoz a lábam, ide vettem egy nem szép, de hasznos hótaposót.

      Köszönöm szépen a szavaidat nagyon jól esik :) Azért a napi bejegyzések lassan kétnaponkénti bejegyzéssé fognak válni. Meló mellett akár 4 vagy több órát is egy bejegyzéssel nem tudok foglalkozni, télen a fényképezés is necces lesz. :( de igyekszem :)

      Törlés

Archívum

Címkék

7 dolog A England A nyuszi fontosabb A világ dolgai Ajakápolás Alapanyagok Alapozó Alba botanica Állat Amazon Anastasia Beverly Hills Andalou naturals Anya Arany Arcápolás Arcpermet Arctisztítás Aromaleigh Avalon Organics Avéne Banila Co. Barbara Hofmann bareMinerls Barna Baviphat BB krém bDellium Tools BeautyBlender BECCA Bellápierre benefit Bevásárlás Biobolt Bioré Biosilk Bite BlackMoon Blog Bobbi Brown Bolt Bordó Boscia Bőszecset Bronzosító Budapest Burt's Bees By Nature Cargo China Glaze Ciaté Cica Cipő Clarisonic Clinique Colors by llarowe Coloured Raine ColourPop Cozzette Cruelty free Cupcake Polish Csacsogós Csütörtök Díj Divat DIY Dose os Colors EBay Ecset Ecsetmosás Edmonton Ékszer Elektromos Elérhetőségek Elfogytak Elizabeth Arden Én Érdekes Essie Estée Lauder Etude House Fátyolmaszk Fényvédő Fésű Fogápolás Fogkrém Folyékony rúzs Fonás Forever Flawles Fresh Frizura Fun Fun Lacquer Gabriel Glitter Goodal Gosh Gyerek Haj Hajfesték Hajfestés Hajlakk Hakuhodo Hámlasztó Havi_kedvencek Highlighter Hogyan lettem én dolgozó ember? Holika Holika ILNP Inglot Innisfree IPSY It's skin Jeffre Star Joico Jolse Kaja Kanada Karácsony Kat Von D Kedvenc Kék Kell a Púder! Kellék Kenyér Kérdezz-felelek Készülj velem! Kezekre Kézkrém Kiegészítő Kísérlet Kismama Kollekció Kontúr Koreai Korrektor Költözés Köröm körömlakk Közlekedés Krém Kryolan Kuka Kedd L'occitane La Ritzy Lancome Laura Mercier Lemosó Lila Lime Crime Lit Cosm. London LookFantastic Lottó Lunatick Cosmetic Labs MAC Magánvélemény Magyarország Make Up For Ever Makeup Geek Maszk Meglepi doboz MELT Mindenapi társaim Mindenes Minimalista Missha Mitől lettem ma szebb? Morphe Muttart Conservatory Műszempilla Narancs NARS Natúr NCLA Nem jött be Neon Nexxus Notoriously Morbid Nyaralás Nyereményjáték NYX OCC OFRA Online rendelés OPI Óra Outfit Overtone Öltözködés Összehasonlítás Paletta Parlament Physicians Formula piCture pOlish Piercing Piros Pirosító Pixi Polished by KPT Powder Perfect Pretty Serious Cosmetics Primer Projekt Púder Radír Real Techniques REN Repülő Revlon Rica Rimmel ROC Rólam Rózsaszín Ruha Rúzs Sally Hansen Sampon Sárga Secret Key Sephora Shiseido Shu Uemura Sigma Skinfood Smashbox Smink Sminklemosó Sonia Kashuk Southgate Mall SPF Stila Sugarpill Sukin Suva Beauty Szájceruza Szájfény Szájravalók Szappan Szárazsampon Szemceruza Személyes Szemfesték Szemhéjalap Szemkörnyékápoló Szemöldök Szemöldökceruza Szempilla Szempillaspirál Szivacs Szürke TAG Tárolás Tarte Táska Tél Testápolás Testradír Testre Teszt The Body Shop the SEAM theBalm TinkeldT Tonik TonyMoly Too Faced Unboxing Urban Decay Uriage Utazás Utcakép Ünnep Városnézés Vásárlós Vasárnap Vattakorong Vegán Vendégposzt Vichy Video Vitamin Webshop WEM Yamuna Youtube YPSY Yves Rocher Z paletta Zenzero Zero Waste Ziaja Zoeva Zöld Zsákmány