2015. augusztus 13., csütörtök

Mik a legegyszerűbb különbségek, amiket TV-ből mindenki látott, csak nem vett észre Észak-Amerikával kapcsolatban



Dolgok, amik egyből fel fognak tűnni, hogy mások, mint Európában, de a századik amerikai film után sem hagy komolyabb nyomot. Apróságokat gyűjtöttem össze, és remélem, hogy többen a homlokukra csapnak, hogy ezt tényleg láttam már a TV-ben.

Az emberek mosolyognak, sőt, a másik ember szemébe néznek, nem a földre. Eleinte zavaró érzés, mert azt hiszi az ember, hogy elkenődött a sminkje, vagy ott a fánkról a csoki a szája szélén, de nem, csak egyszerűen mindenki vigyorog.
A lámpák.  Egyrészt a kereszteződés túloldalán vannak, másrészt van, hogy vízszintesen, és van, hogy két (féle) zöld van.

A zebra, két vonal között kell haladni, és nem ilyen csíkos valamin, mint Magyarországon. 
A gyalogosoknak szóló lámpák. Narancs és fehér, stop-ot mutató tenyér, és sétáló ember alak. Az USA-ban van olyan is, amin a WALK felirat szerepet, piros esetén egy DON’T szócskával toldva.
A táblák is máshogy néznek ki, a sávokat jelzők a kék fehér helyett fehér és feketék.
Szerintetek mi a Wrong way tábla? Mit jelent az alsó citromsárga az emberalakokkal?
Parkolóóra, vagy egyedülálló és dupla is.

Gondolkoztál már azon, hogy a filmekben hogyan fojtanak bele valakit a WC-be? Az európaiba nem lehet, de az itteni csobbanós, teli vizes WC-be simán lehet.
Újságos doboz az utcán. 1 dollár a helyi napilap. Előfizetve persze sokkal olcsóbb.
Sorry. Az egyik legfontosabb szó, amit tudnod és használnod kell.  Akkor is mondani fogják, ha nem jött neked a boltban, csak kezdett közeledni. Ez kanadai specialitás, az amerikai filmekben max a kanadaiak udvariasságán poénkodnak.
Jobbra kanyarodni kis ívben szabad.
Mindenki kávéval mászkál. De tényleg, 2 dollár a fél liter kávé a Tim Hortonsban, persze, hogy kávéval rohangálnak az emberek a hidegben. A Starbucks nem menő, ugyanolyan, mint bármi más.
Nagyobbak az autók, vagy inkább sokkal több a nagy autó.
Rengeteg a három vagy négy gyerekes család. Nem tudom, hogyan csinálják, de korábban szülnek, mint Magyarországon, és legalább hármat.
Amerikában mindenkinek van kocsija. Van, akinek autója, van, akinek bevásárlókocsija a Walmartból. És ez egy tényleg létező dolog, abban tologatják az életüket.
Az összes épület ajtaja kifelé nyílik. Lefogadom, egy csomóan most azon elmélkednek, miért, itt befelé? Igen Európában befelé nyílnak a dolgok (legalábbis elég sok), itt meg kifelé.
A taxit tényleg csak így leintik az emberek.
A dolgok nagyok, 4 literes a tej, fél kiló egy darab hagyma, 2,5 kiló a liszt…
A tojás a dozen (tucat) mértékegységben számolódik, azaz 12 van a dobozban
Font, uncia, láb, mérföld, fahrenheit. Szerencsére az időre nem találtak ki valami új mértékegységet, viszont a 0-24-es számozást nem használják, csak a 1-12 és újra 1-12-est. A hajnali fél 1, az az éjszakai 12:30 (12:30am). Szuper cikk a témáról itt érhető el, minden szava aranyat ér.
Az ajtó falnak csapódásának a meggátló pöcke. .
Nincs küszöb. Az ajtók 3 cm vastagok, de pillekönnyűek, betörni is.
Szőnyeg és falszín. Az az amerikai seszín. Minden filmben ugyanolyan bézses a szőnyeg, mint a miénk, amin egyébként a kosz nem nagyon látszik meg. Persze fekete szemfestéket nem kell kiborítani. Ide kapcsolódik még az alsó szegély, ez is egy teljesen tipikus dolog.
Konnektor. Azon felül, hogy a 230 Volt helyett csak 110-115 van, a konnektor még másképpen is néz ki. Ausztráliában még cifrább.
Az árak ÁFA nélkül vannak kiírva. Ez mondjuk nem jelenik meg filmekben, mert annyira alap. Tartományonként, az USA-ban államonként eltérő lehet. Rendeéskor ez nem számít, de ha ide látogatsz és veszel valamit, akkor már igen.
Negyeddolláros. Olyan, mintha Magyarországon nem 20-as meg 50 lenne, hanem 5-ös, 10-es és 25-ös. Én már a 400-as és 600-as Bözsit is utáltam, mert az agyam ellenállt a vele való számolásnak. A negyeddolláros nem ilyen durva, de más.
Ruhaméretezés. Tök más, mint máshol, de legalább van egy USA-féle méret, és nem külön angol, olasz, francia, és a többi.
Cipőméret. A nyomozós filmekben olyan jól látszik, hogy 11.5-es lábú a betörő, akinek megtalálják a lábnyomát. A vicces ebben számomra, hogy a cipők számozása nem folytonos a nemek között. Nekem pl. 11-es női lábam van, de a férficipőim csak 9-esek.
Hűtő és gáztűzhely. Minden filmben ugyanolyanok.
Szolgáltatóház típusú lapos boltcsoportosulások.
Betűkből kirakható szövegtáblák boltok, iskolák, templomok előtt.
A jobb oldali képért köszönet a Meanwhile in Alberta Facebook csoportnak
Hirdetőoszlopok. Két oszlop, közte a nagy táblák, arról hogy a lapos szolgáltatóház típusú kupacban milyen boltok vannak.
Jobb oldali Googlemaps
Kockamentő. Tudod, a teljesen derékszögű mentőautó a Vészhelyzetből.
Sokan nem ebédelnek rendes főtt ételt, csak szendvicset, ezt-azt, és a vacsora a főtt kaja.
Előzőből is jön a rengeteg utcai kajaárus, lakókocsiszerű autók, hotdogosok.
Orvosi rendelő. Ha elvágtad az ujjad vagy hasmenésed van, akkor Walk-in rendelőbe kell menni. Teljesen mindegy, hogy hova, nincs ilyen kötelező háziorvos, persze célszerű egy közelit választani.
Gyógyszert a szupermarketből venni itt normális dolog.
Gyógyszer, tudjátok, rá van írva a beteg neve.
Nehéz a nevemet leírni , de azért a dokié sem mindennapos
Narancsléimádat. Hűtőben tárolva árulják és általában 2,5-3 literes.
Liquor store. Minden, ami alkohol a piaboltban kapható. Az USA-ban vannak olyan helyek, ahol a sör a szupermarketben is kapható, de tömény már nem.
Iskolabusz, az a sárga, ami szent és sérthetetlen, de legalábbis nagyon komolyan veszik.
Gardróbajtó. Már maga a gardrób is egy zseniális dolog, nem kell szekrényt venni, és nem porosodik a cucc. Betörő elől tényleg el lehet benne bújni.
Ez egyébként nagyon király megoldás, mert úgy néz ki, mintha rend lenne (egyébként természetesen mindig az van)
Sírkő. Itt nincs sírbolt, csak a fejfa rész. Mondhatni egy oszlop, és annyi.
Csavarhúzó, csavar, fúróhegy méretezés. Elhoztuk az ütvefúrónkat, mert egy viszonlag kicsi dolog és drága. Ehhez voltak fúróhegyek is, de bármit vettünk már méretű luk kell hozzá. Csavarhúzó ugyanez. Metrikus vs. angolszász újra. 
Hagytam ki valamit?
Majd írjátok meg, ha most olvastatok olyat, amit utána észrevettetek az esti filmben! 

10 megjegyzés:

  1. Ne haragudj....tudom hogy hülye dolog...de a nyilvános mosdókkal mi a helyzet? Mert itthon ugye az ember az utcán végzi a dolgát kb.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy kuka mellet pisilést már hátulról (szerencsére) láttam, de nem jellemző, főleg nem télen :)
      Vannak ezek akülön álló boltok, lényegében ami nem pláza az külön áll, és mindegyikben van mosdó, ingyen. A "Spárnak" megfelelőben, a bútorboltokban, a kacatos boltban, a legtöbb helyen.
      Amit utálok, az az autómata lehuzó, felkelsz és sluggy, eltünk, és jó esetben nem lesz szívmegállása az embernek :)

      Törlés
  2. Én odavagyok az ilyen gardróbokért, tényleg tök jó, hogy költözéskor, lakásfestéskor sem kell pakolgatni és nem mellesleg nagyon jól néz ki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Becsukja az ember, és nincs is ott seemi
      Egyszer szegény macskát is becsuktam pár órára, de nem bánta :)

      Törlés
  3. Nagyon tetszett az összefoglalásod, mindennel egyet tudok érteni :) Minden nap jó újdonságokat felfedezni az amerikai hétköznapokban :D
    By the way: utálom a wc kagylót, megértem a tehetősebbek miért rendelnek Európából mindent a fürdőszobához :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi is gondolkodtunk rajta, de maradtunk a WC deszka rendelésnél, mert itt abból csak fehér van és műanyag, legtöbb helyen az a lukas fajta. Nekem kell egy cicás WC deszka, ez egy nagyon komoly igény.
      Örülök, hogy tetszett, ha tudsz még hozzá valamit írd meg bátran :)

      Törlés
  4. Érdekes bejegyzés, a bevásárlókocsis téma elég durva. :D Egyébként van néhány dolog ezek közül, ami Angliában is ugyanígy van, például a szőnyeg, a küszöb, az ajtócsapódást gátló pöcök, a gardrób, a szendvics ebéd meg a név a gyógyszeren és a gyógyszer a szupermarketből is. A zebra viszont teljesen új, még tényleg sosem tűnt fel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A nagyja onnan jött :) a font meg a uncia biztosan, ki is vagyok tőle :)
      Örülök, hogy sikerül valami újat mutatni :)

      Törlés
  5. Most bukkantam rád és már nemtudom hány bejegyzést végig olvastam, nagyon tetszik a blogod és nagyon jól írsz : )) ez is egy nagyon érdekes bejegyzés volt! : )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik :) és hogy megtaláltál

      Törlés

Archívum

Címkék

7 dolog A England A nyuszi fontosabb A világ dolgai Ajakápolás Alapanyagok Alapozó Alba botanica Állat Amazon Anastasia Beverly Hills Andalou naturals Anya Arany Arcápolás Arcpermet Arctisztítás Aromaleigh Avalon Organics Avéne Banila Co. Barbara Hofmann bareMinerls Barna Baviphat BB krém bDellium Tools BeautyBlender BECCA Bellápierre benefit Bevásárlás Biobolt Bioré Biosilk Bite BlackMoon Blog Bobbi Brown Bolt Bordó Boscia Bőszecset Bronzosító Budapest Burt's Bees By Nature Cargo China Glaze Ciaté Cica Cipő Clarisonic Clinique Colors by llarowe Coloured Raine ColourPop Cozzette Cruelty free Cupcake Polish Csacsogós Csütörtök Díj Divat DIY Dose os Colors EBay Ecset Ecsetmosás Edmonton Ékszer Elektromos Elérhetőségek Elfogytak Elizabeth Arden Én Érdekes Essie Estée Lauder Etude House Fátyolmaszk Fényvédő Fésű Fogápolás Fogkrém Folyékony rúzs Fonás Forever Flawles Fresh Frizura Fun Fun Lacquer Gabriel Glitter Goodal Gosh Gyerek Haj Hajfesték Hajfestés Hajlakk Hakuhodo Hámlasztó Havi_kedvencek Highlighter Hogyan lettem én dolgozó ember? Holika Holika ILNP Inglot Innisfree IPSY It's skin Jeffre Star Joico Jolse Kaja Kanada Karácsony Kat Von D Kedvenc Kék Kell a Púder! Kellék Kenyér Kérdezz-felelek Készülj velem! Kezekre Kézkrém Kiegészítő Kísérlet Kismama Kollekció Kontúr Koreai Korrektor Költözés Köröm körömlakk Közlekedés Krém Kryolan Kuka Kedd L'occitane La Ritzy Lancome Laura Mercier Lemosó Lila Lime Crime Lit Cosm. London LookFantastic Lottó Lunatick Cosmetic Labs MAC Magánvélemény Magyarország Make Up For Ever Makeup Geek Maszk Meglepi doboz MELT Mindenapi társaim Mindenes Minimalista Missha Mitől lettem ma szebb? Morphe Muttart Conservatory Műszempilla Narancs NARS Natúr NCLA Nem jött be Neon Nexxus Notoriously Morbid Nyaralás Nyereményjáték NYX OCC OFRA Online rendelés OPI Óra Outfit Overtone Öltözködés Összehasonlítás Paletta Parlament Physicians Formula piCture pOlish Piercing Piros Pirosító Pixi Polished by KPT Powder Perfect Pretty Serious Cosmetics Primer Projekt Púder Radír Real Techniques REN Repülő Revlon Rica Rimmel ROC Rólam Rózsaszín Ruha Rúzs Sally Hansen Sampon Sárga Secret Key Sephora Shiseido Shu Uemura Sigma Skinfood Smashbox Smink Sminklemosó Sonia Kashuk Southgate Mall SPF Stila Sugarpill Sukin Suva Beauty Szájceruza Szájfény Szájravalók Szappan Szárazsampon Szemceruza Személyes Szemfesték Szemhéjalap Szemkörnyékápoló Szemöldök Szemöldökceruza Szempilla Szempillaspirál Szivacs Szürke TAG Tárolás Tarte Táska Tél Testápolás Testradír Testre Teszt The Body Shop the SEAM theBalm TinkeldT Tonik TonyMoly Too Faced Unboxing Urban Decay Uriage Utazás Utcakép Ünnep Városnézés Vásárlós Vasárnap Vattakorong Vegán Vendégposzt Vichy Video Vitamin Webshop WEM Yamuna Youtube YPSY Yves Rocher Z paletta Zenzero Zero Waste Ziaja Zoeva Zöld Zsákmány