2015. szeptember 4., péntek

Hogyan lettem én dolgozó ember? Második része a történetnek



Harmadik napom a vásárlók közötti első. A próbafülke megtanulására osztottak be. Nagyon logikus a rendszer, tetszik is. A lényeg, hogy itt állandóan van egy ember, és ő már szét is válogatja ruhákat. Ide gyorsan megjegyzem, hogy ez egy baromi nagy bolt. Sokkal logikusabb ez így, mint az, hogy osztályonként be van osztva, éppen ki rohangál a visszavinnivalókkal, mint egy a legtöbb magyar üzletben. A lényeg, hogy itt így fizetni kell egy plusz embert. Nagyon cuki eredeti kanadai lány mondogatta a dolgokat, el is mondott mindent, csak ha háromszor hangosabban tette volna, az megkönnyítette volna az életemet. Legalább nem beszél olyan gyorsan, mint a hírolvasók. Nem tudom, mennyire lehet ezen a részen lenni, mert amíg csend van a boltban addig uncsi, de amikor meg már vannak, akkor rengetegen vannak.

Negyedik munkanapomon a kasszázás megtanulása volt a dolgom. Ettől igencsak féltem, mivel idén én még készpénzt itt nem használtam. A másik, hogy negyeddolláros van, nem nagy dolog, de meg kell szokni, hogy nincs 50-es. Viszont a 10 centes meg kisebb, mint az 5-ös. Mindegy, az előző melóhelyemen is egy óra alatt meg tudtam tanulni, akkor ez sem lesz para. Annyiból rosszabb, hogy angolul van a gép, annyiból meg jobb, hogy itt nincs olyan baromság, hogy áfás számla. 

A dolog ott kezdődött, hogy a kezembe nyomtak egy 200 oldalas mappát, hogy tanuljam meg, aztán nyomkodjam a gépet. Ezt nagyon nem értettem azok után, hogy a balesetvédelemről egy napon keresztül ment a DVD. Olvasgattam, közben jövés-menés, angolul szakszavak, fogalmak, amiket életemben nem láttam, nem tudom mennyit fogtam fel belőle. Oké eltelt egy óra, ideje odamenni a kasszához. A könyvből szépen kikerestem, hogyan kell belemenni a tréning programba. Megvolt, eladtam magamnak pár dolgot, néhányat készpénzzel, néhányat debit kártyával (később lesz róla szó). Aztán megpróbáltam a kredit kártyát is. Fél órán keresztül kerestem a Visa és Mastercard típusokat. Nem találtam, én már majdnem sírtam, hogy hogyan lehetetek ekkora balfasz. Az indiai emberkét meg persze nem mertem megkérdezni, aki a kasszasor főnöke, és elég durci araca van. A lelkem kezdett összedőlni. Jött a mellettem lévő kasszába egy vidám fiatalember, Omár, és megkérdezte, hogy minden oké-e, és mondom neki, hogy ezt Mastercard, Visa dolgot nem találom. Azért nem találtam, mert nincs, csak debit és kredit. Ekkor úgy éreztem, hogy összedőlt a világ, megkerestem, azt, aki betanít, és mondtam, hogy oké, a fejem tele van, most már álljon már oda, aztán haladjunk. Mindezt kétségbeesett fejjel, majdnem síró szemekkel. Jött a szünet, miután kibőgtem magam megkönnyebbültem, hogy minden oké lesz, ezek itt kedves emberek, csak máshogy vannak a dolgok. Jöttek a cuki vásárlók, és szerencsére tényleg cukik voltak. Ki volt írva, hogy betanulós vagyok, így nem lepődtek meg, hogy kicsit lassabban ment a dolog. Angolul te jó ég. Ezzel az esetek 80%-ában nem lenne baj, de én egyszerűen nem értem az időseket, meg az orruk alá beszélőket. A negyeddollárost megszoktam viszonylag gyorsan, de persze lassabban adok vissza. Az áru visszavétele nem bonyolult, csak azt is be kell gyakorolni. Délutánra, estére már teljesen megnyugodtam, hogy minden oké, nincs para.
Debit kártya olyan, mint Magyarországon a sima folyószámlához kapcsolt kártya, csak ha ezt használja, az ember itt ki kell választani a terminálon, hogy a savings (megtakarítási) számláról akar-e fizetni, ez nekem 5 dolláromba kerülne, vagy a chequing számláról, ez a sima folyószámla. A kredit a hitelkártya, ami itt majdnem mindenkinek van. Nem azért mert menő, csak azért mert mindenkinek van, nekem is van. Ez azért fontos, mert Magyarországgal ellentétben itt van jó adós lista is. Ha a bank látja, hogy tudjuk használni a hitelkártyánkat, akkor, majd ha már kocsit vagy lakást szeretnénk hitelre venni, akkor kedvezőbbek lesznek a feltételek. (Magyarországon lakossági szinten csak a rossz adósokat tartják nyílván a KHR-ben, a cégeknek van negatív és pozitív listája is) Tehát ha kasszás vagy Magyarországon, és jön az amerikai turista, akkor a terminál tőle meg fogja kérdezni, hogy a debit kártyájával savings vagy chequing-ről akar-e fizetni. Az én debitem Interac típusú kártya, ezzel valószínűleg sehol sem lehet fizetni Magyarországon, de pénzt felvenni is csak a sokadik automatánál sikerült.

Szerintem most ebbe az ismertetőbe bele is fáradtatok, a folytatás hamarosan következik.


10 megjegyzés:

  1. Ez annyira édes és annyira emberi bejegyzés volt rólad! :)
    Együttérezve olvastam, és szinte láttam magam előtt az első szerencsétlenkedős nap lókönnyeit. Bátor és talpraesett voltál! Remélem, a nap végén azért megjutalmaztad magad valamivel! :)

    VálaszTörlés
  2. Inkább megkönnyebbültem, hogy ez volt a legnagyobb nehézség, nincs több, nem hagyom.
    Külföldre költözős honlapokon láttam, hogy van aki hetekig sírgogál az új munkábn, szerencsére nekem ezzel azóta nincs gondom. Jutalom, nem is emlékszem, szerintem csak örültem, hogy hazaértem, és odabújhattam a nagy cicához, a férjhez :)

    VálaszTörlés
  3. Ismét sok hasznos dologról írtál! Tényleg elég érdekes, sőt furcsa, hogy a munkabiztonságot érintő dolgokat nagyon komolyan vették, míg a konkrét munkát már nem tanították be. Gratulálok, hogy ilyen ügyesen feltaláltad magad!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én sem értem, az újakat, most jobban betanítják, lehet csak én kerültem oda rosszkor.
      Ezen is túl vagyok, lehetett volna rosszabb is
      :)

      Törlés
    2. Lehet jobban félnek a munkahelyi balesetből eredő pertől, mint attól, hogy az alkalmazott nem elég hatékony :) Igazból szerintem látták, hogy talpraesett vagy és nincs szükséged pesztrálásra.

      Törlés
    3. Ó a balesetektől nagyon félnek, meg a pereskedéstől is. Nem lehet a földön egyetlen nub (az a kis pöcök, ami a méretet jelöli) nehogy valami balfék elcsússzon rajta...
      Hát elkélt volna egy kis babusgatás, de mára minden oké. Jajj azt nem is írtam le, hogy ha visszohoznak egy cuccot, és kártyával fizette a vásárló, akkor a kártyájára töltöm vissza a pénzt. Ezen teljesen meglepődtem, amikor tavaly karácsonykor először ilyet láttam. De ma már nekem is megy egyedül :)

      Törlés
  4. Egyre nagyobb kedvet csinálsz ehhez az országhoz. Mozgósítani kéne az ottani rokonságomat, hátha van náluk egy kis hely egy kisgyerekes anyukának :)
    Gratulálok a munkához! Egyre jobbak a cikkeid, lesem minden nap, hogy van-e új. Mondtam már, hogy imádom a Kanadásakat? ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Merre laknak a rokonok?
      Köszönöm :)
      Szerintem igen, pedig ezt a Kanada témát teljesen oldalszárnynak képzeltem el anno, de lehet marad a közel fele-fele arány a kencékkel.

      Törlés
    2. Megkérdeztem édesapámat, mert nem emlékeztem hol élnek. Az unokatestvére lakott Torontoban a családjával. Már csak a lányuk él ott, mert a többieknek honvágyuk volt és hazamentek Szudánba :), pedig ott nehéz az élet.
      Az itteni kopt közösségben van még egy magyar nő, aki egy Kandában élő kophoz ment feleségül (aki egy szudáni batárunk unokaöccse) és ők jönnek ide néha látogatóba, édesapám találkozik velük nagy ritkán.
      Nem tudom, hogy pontosan mi volt a Ti mozgatórugótok, hogy máshol is "szerencsét próbáljatok"(bocs, hülye kifejezés), de a jobb és más élet reménye vinne engem is a világ másik felére. Emellett állati nehezen hagynám itt a szüleimet, nagyszüleimet, testvéreimet, 1-2 barátot. De régóta vonz a dolog. Viszont háttér nélkül nem mernék nekivágni (rokon, barát, vagy valaki, akinél kiköthetnék elsőre).

      Törlés
    3. Kalandos egy történet.
      Nekem nem egy szoros a kapcsolatom a családdal, az egyetlen, aki miatt sítram a nagymamám volt, de tavasszal ő meghalt. A barátok bármikor tudnak hívni Skypon, ha akarnak, de többségük nem akar már.
      Jobb és nyugisabb élet nekünk és a gyerekeinknek. Igazából a gyerekeink mozgattak minket, hogy ne olyan helyen nőjön fel, ahol a Ricsikék elveszik majd a szendvicsét :(
      A másik ok az aktuálpolitika, ha nem lesznek iskolák és kórházak, csak focistadionok, az egy elég rossz jövőkép. Remélem azért majd a jó irány felé változik a helyzet

      Törlés

Archívum

Címkék

7 dolog A England A nyuszi fontosabb A világ dolgai Ajakápolás Alapanyagok Alapozó Alba botanica Állat Amazon Anastasia Beverly Hills Andalou naturals Anya Arany Arcápolás Arcpermet Arctisztítás Aromaleigh Avalon Organics Avéne Banila Co. Barbara Hofmann bareMinerls Barna Baviphat BB krém bDellium Tools BeautyBlender BECCA Bellápierre benefit Bevásárlás Biobolt Bioré Biosilk Bite BlackMoon Blog Bobbi Brown Bolt Bordó Boscia Bőszecset Bronzosító Budapest Burt's Bees By Nature Cargo China Glaze Ciaté Cica Cipő Clarisonic Clinique Colors by llarowe Coloured Raine ColourPop Cozzette Cruelty free Cupcake Polish Csacsogós Csütörtök Díj Divat DIY Dose os Colors EBay Ecset Ecsetmosás Edmonton Ékszer Elektromos Elérhetőségek Elfogytak Elizabeth Arden Én Érdekes Essie Estée Lauder Etude House Fátyolmaszk Fényvédő Fésű Fogápolás Fogkrém Folyékony rúzs Fonás Forever Flawles Fresh Frizura Fun Fun Lacquer Gabriel Glitter Goodal Gosh Gyerek Haj Hajfesték Hajfestés Hajlakk Hakuhodo Hámlasztó Havi_kedvencek Highlighter Hogyan lettem én dolgozó ember? Holika Holika ILNP Inglot Innisfree IPSY It's skin Jeffre Star Joico Jolse Kaja Kanada Karácsony Kat Von D Kedvenc Kék Kell a Púder! Kellék Kenyér Kérdezz-felelek Készülj velem! Kezekre Kézkrém Kiegészítő Kísérlet Kismama Kollekció Kontúr Koreai Korrektor Költözés Köröm körömlakk Közlekedés Krém Kryolan Kuka Kedd L'occitane La Ritzy Lancome Laura Mercier Lemosó Lila Lime Crime Lit Cosm. London LookFantastic Lottó Lunatick Cosmetic Labs MAC Magánvélemény Magyarország Make Up For Ever Makeup Geek Maszk Meglepi doboz MELT Mindenapi társaim Mindenes Minimalista Missha Mitől lettem ma szebb? Morphe Muttart Conservatory Műszempilla Narancs NARS Natúr NCLA Nem jött be Neon Nexxus Notoriously Morbid Nyaralás Nyereményjáték NYX OCC OFRA Online rendelés OPI Óra Outfit Overtone Öltözködés Összehasonlítás Paletta Parlament Physicians Formula piCture pOlish Piercing Piros Pirosító Pixi Polished by KPT Powder Perfect Pretty Serious Cosmetics Primer Projekt Púder Radír Real Techniques REN Repülő Revlon Rica Rimmel ROC Rólam Rózsaszín Ruha Rúzs Sally Hansen Sampon Sárga Secret Key Sephora Shiseido Shu Uemura Sigma Skinfood Smashbox Smink Sminklemosó Sonia Kashuk Southgate Mall SPF Stila Sugarpill Sukin Suva Beauty Szájceruza Szájfény Szájravalók Szappan Szárazsampon Szemceruza Személyes Szemfesték Szemhéjalap Szemkörnyékápoló Szemöldök Szemöldökceruza Szempilla Szempillaspirál Szivacs Szürke TAG Tárolás Tarte Táska Tél Testápolás Testradír Testre Teszt The Body Shop the SEAM theBalm TinkeldT Tonik TonyMoly Too Faced Unboxing Urban Decay Uriage Utazás Utcakép Ünnep Városnézés Vásárlós Vasárnap Vattakorong Vegán Vendégposzt Vichy Video Vitamin Webshop WEM Yamuna Youtube YPSY Yves Rocher Z paletta Zenzero Zero Waste Ziaja Zoeva Zöld Zsákmány