2015. október 2., péntek

Hogyan lettem én dolgozó ember? Hatodik szám


Szösszenetek, rövid sztorik, érdekességek egy egyszerű kanadai munkahelyről.


Egyik nap odajött hozzám egy ötvenes hölgy, aki egy alaktalan gombnélküli blézert próbálgatott. Megkérdezte, hogy hogy áll neki, én meg mondtam, hogy rosszul, elveszi a szép alakját. Megköszönte. Pár perc múlva jön újra az eggyel kisebben, ami már jobb volt, de nem az igazi. Mondom neki, vegyen fel hozzá övet, és akkor az kiadja a homokóra alkatot. Elment hozott egy övet, addigra kb. be is fejeztem a tevékenységeimet a környéken, jön vissza, és tök jól nézett ki, és ő is látta a különbséget. Megköszönte az őszinteségemet, szupercukin, majd megjegyezte, milyen jó szemem van a dologhoz. Nagyon jól esett. Egyébként igaza van, mert másokon egyből meglátom, hogy mit lehetne finomítani, szépíteni, mi a hiba a képen. Csak magamon nem, és ez szomorú. A kritikusságomról volt külön poszt, ebbe itt most nem megyek bele.

Hányás hangok a WC-ben. Mit kell ilyenkor csinálni? Magyarországon kimenni, otthagyni, úgy csinálni, mintha nem is történt volna semmi. Itt szólni kell a koordinátornak vagy a menedzsernek, mert hazaviszik! az ilyenkor az illetőt, a saját biztonsága érdekében. 

A fizuemelést említettem, de nem meséltem el, hogy hogyan történt. Szóval behívtak az irodába. Mindenféle rettegéseim voltak, mert ha egy főnök látni akar, akkor az nem jó. Mondta az üzletvezető, hogy következő szombattól az emelt pénzt kapom (péntektől 2 héttel későbbi péntekig van a számlázás). Én ott így álltam, és nem tudtam mi van. Értettem a szavakat, amik kijöttek a száján, de nem fogtam fel. Nézek bambán, erre megkérdezi, hogy értettem-e amit mondott. Mondom, hogy ja, értem, csak azt nem, hogy miéért vagy hogyan. Azt mondták, hogy jó vagyok, csak így tovább, én meg csak így lazán az üzletvezető nyakába ugrottam. Valamiért szeretnek engem, minden főnököm és minden kollégám. Egyet nem nagyon értek, mert olyan halkan beszél, hogy nulla, ami elér a fülemig, vele nem lettem jóban, de nem személyes az ok.

Egyik nap a romániai kolléganőmmel együtt volt szünetem, és a téma a menekültek voltak, megint. Kérdeztem tőle, hogy náluk otthon vannak-e problémák, ő mégis jobban értesül róla. Mondta, hogy semmi para, és ekkor érkezett meg nagyjából az eritreai csajszi. Megkérdezte a románt, hogy honnan valósi, ő meg mondta, hogy Románia. Az eritreai meg, ó hogy „te olasz vagy, menő”. Aztán tisztáztuk, hogy Románia egy ország, Románia nem Róma és Hungary nem hungry. Otthon Eritreában a reptéren dolgozott tanult csajról van szó, de náluk nem tanítják Európát. Nem mintha nálunk tanítanák Eritreát. Ettől ő nem buta, csak máshonnan jött.

Egyik nap megállított egy nő, akinek cipő volt a kezében, hogy mi a „return policy”. Elmondtam, erre közölte velem, hogy mondjam lassabban, mert túl gyorsan beszélek, ő nem kanadai. Mondom én sem, és nem akarta elhinni. Királyság. Jó ez egy naponta többször használatos mondat volt, de azért jót tett az önbizalmamnak.

Egyik nap az iráni kolléganőmmel beszélgettünk a kormányainkról. Ő elmesélte, hogy náluk a politikának egy nagyon fontos eleme az „oszd meg és uralkodj” elv. A felsőbb hatalmak direkt tesznek olyan dolgokat, ami miatt az emberek egymás ellen fordulnak. Például direkt megy ritkán a metró, hogy az emberek idegesek legyenek, vagy például nem építenek parkolóhelyeket a nagy panelszerű házak közé. Hasonló bosszantó dolgokat kell elképzelni. Ezzel a magyar helyzetet párhuzamba lehetne állítani a menekült ügy kapcsán. Van. aki így gondolja, van, aki úgy, a lényeg, hogy emberek letiltják egymást a Facebookon, mert nem értnek egyet. Szerencsére nálam senki nem írta ki, hogy „mindet le kéne lőni”, meg hasonlók, de én is letiltanám az ilyet. Cél elérve. Szeretek ezzel a lánnyal beszélgetni, eredetileg villamosmérnök, és ő nagyon tájékozott a világ dolgaival kapcsolatban.

A következő történet is csak egy szösszenet. Vannak a boltban testápolók, és az egyik okosabb vásárló jól ki is borította azt a padlóra, ami pontosan ugyanolyan színű volt, mint a trutyi. Ilyenkor ezt nem szabad magára hagyni, de nem volt nálam a headset, hogy szóljak valakinek. Az jutott eszembe, hogy amíg elmegyek papirtörcsiért körbepakolom feltűnő színű flakonokkal. Na, amíg elmentem a törcsiért persze, hogy akkor jött az üzletvezető. Vár rám, hogy visszaérjek, és kérdezi, hogy mi volt a logika e mögött, miért nem szóltam valakinek. Mondom neki, hogy ha szólók, akkor is egyedül marad a folt, akkor már maradjon körbekerítve egyedül. Tetszett neki az ötlet. A lényeg, amit itt ebből ki akartam hozni, hogy alapvetően úgy áll mindenki a dolgokhoz, hogy különböző helyekről jöttünk, különbözően gondolkodunk. Nem rosszul esetlegesen, csak más a logikai háttérmunka. Ezért is imádom a tündéri indiai koordinátoromat, aki elmondja, hogy ő mit miért, milyen logika alapján mit csinál, és az is elmondja, hogy más hogyan szokta, de a végén hozzáteszi, hogy úgy csinálom, ahogy az nekem kényelmes, praktikus, hatékony.

Ezek lettek volna a mai kis szöszik. Hasonlók fognak jönni a jövőben, mert minden héten van egy-két dolog, ami nekem más, nekem fura.

2 megjegyzés:

  1. Bevallom, most fordult meg először a fejemben veled kapcsolatban egy (számomra) vicces módon nyugtalanító tény. Egy jelenet elevenedett meg a képzeletemben.
    Egy jó kis baráti társaság középpontjában láttalak, nevettél, apró szösszeneteket osztottál meg velük-épp úgy, ahogyan azt itt a blogodon teszed.
    És ekkor elkezdtem kicsit elszomorodni. Nem, nem sajnálom tőled azt, hogy hamarosan igazi barátokra találsz Kanadában, akikkel jól érzed majd magad, hogy is sajnálnám, hiszen megérdemled, mindenki megérdemli, hogy szeretve legyen és viszontszerethessen.
    A szomorúságom abból fakadt, hogy hirtelen megértettem, amikor ez az elképzelés valóság lesz az életedben, akkor a blogra, az olvasókra kevesebb időd jut majd, és félek, hogy nem lesznek majd ilyen szösszeneteid felénk, hogy szép lassan elveszítelek majd a virtuális térben.

    Ez most egy kicsit depis hozzászólás volt, belátom! :)
    Ingadoztam is, hogy közzé tegyem-e, vagy inkább megtartsam magamnak. Azért nyomok rá a közzététel-gombra, mert nem is olyan rég megfogadtam, hogy soha többé nem megyek el szó nélkül olyan bejegyzés mellett, ami megérint vagy gondolatokat ébreszt bennem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A bejegyzéseket mindenképpen ritkítani kell, mert a mindennapi posztolással megölöm a saját posztjaimat. Nem fut ki, egy posztnak kell 2-3 nap. Legalábbis ezt mondják a "bloggerkönyvek".
      Eddig is mentem mindenfelé, szóval ezután sem fogok elveszni, ettől nem kell félni.
      A nagyobb gáz inkább a sötét lesz, mint az idő.
      Azért az, hogy egy baráti társaság középpontjában lennék erős túlzás. Az még soká lesz. De a kávéfogyasztásom az tuti, hogy az egekben van. Itt kávézni szokás inkább nem sörözni, főleg ha másik fél nem iszik alkoholt.

      Törlés

Archívum

Címkék

7 dolog A England A nyuszi fontosabb A világ dolgai Ajakápolás Alapanyagok Alapozó Alba botanica Állat Amazon Anastasia Beverly Hills Andalou naturals Anya Arany Arcápolás Arcpermet Arctisztítás Aromaleigh Avalon Organics Avéne Banila Co. Barbara Hofmann bareMinerls Barna Baviphat BB krém bDellium Tools BeautyBlender BECCA Bellápierre benefit Bevásárlás Biobolt Bioré Biosilk Bite BlackMoon Blog Bobbi Brown Bolt Bordó Boscia Bőszecset Bronzosító Budapest Burt's Bees By Nature Cargo China Glaze Ciaté Cica Cipő Clarisonic Clinique Colors by llarowe Coloured Raine ColourPop Cozzette Cruelty free Cupcake Polish Csacsogós Csütörtök Díj Divat DIY Dose os Colors EBay Ecset Ecsetmosás Edmonton Ékszer Elektromos Elérhetőségek Elfogytak Elizabeth Arden Én Érdekes Essie Estée Lauder Etude House Fátyolmaszk Fényvédő Fésű Fogápolás Fogkrém Folyékony rúzs Fonás Forever Flawles Fresh Frizura Fun Fun Lacquer Gabriel Glitter Goodal Gosh Gyerek Haj Hajfesték Hajfestés Hajlakk Hakuhodo Hámlasztó Havi_kedvencek Highlighter Hogyan lettem én dolgozó ember? Holika Holika ILNP Inglot Innisfree IPSY It's skin Jeffre Star Joico Jolse Kaja Kanada Karácsony Kat Von D Kedvenc Kék Kell a Púder! Kellék Kenyér Kérdezz-felelek Készülj velem! Kezekre Kézkrém Kiegészítő Kísérlet Kismama Kollekció Kontúr Koreai Korrektor Költözés Köröm körömlakk Közlekedés Krém Kryolan Kuka Kedd L'occitane La Ritzy Lancome Laura Mercier Lemosó Lila Lime Crime Lit Cosm. London LookFantastic Lottó Lunatick Cosmetic Labs MAC Magánvélemény Magyarország Make Up For Ever Makeup Geek Maszk Meglepi doboz MELT Mindenapi társaim Mindenes Minimalista Missha Mitől lettem ma szebb? Morphe Muttart Conservatory Műszempilla Narancs NARS Natúr NCLA Nem jött be Neon Nexxus Notoriously Morbid Nyaralás Nyereményjáték NYX OCC OFRA Online rendelés OPI Óra Outfit Overtone Öltözködés Összehasonlítás Paletta Parlament Physicians Formula piCture pOlish Piercing Piros Pirosító Pixi Polished by KPT Powder Perfect Pretty Serious Cosmetics Primer Projekt Púder Radír Real Techniques REN Repülő Revlon Rica Rimmel ROC Rólam Rózsaszín Ruha Rúzs Sally Hansen Sampon Sárga Secret Key Sephora Shiseido Shu Uemura Sigma Skinfood Smashbox Smink Sminklemosó Sonia Kashuk Southgate Mall SPF Stila Sugarpill Sukin Suva Beauty Szájceruza Szájfény Szájravalók Szappan Szárazsampon Szemceruza Személyes Szemfesték Szemhéjalap Szemkörnyékápoló Szemöldök Szemöldökceruza Szempilla Szempillaspirál Szivacs Szürke TAG Tárolás Tarte Táska Tél Testápolás Testradír Testre Teszt The Body Shop the SEAM theBalm TinkeldT Tonik TonyMoly Too Faced Unboxing Urban Decay Uriage Utazás Utcakép Ünnep Városnézés Vásárlós Vasárnap Vattakorong Vegán Vendégposzt Vichy Video Vitamin Webshop WEM Yamuna Youtube YPSY Yves Rocher Z paletta Zenzero Zero Waste Ziaja Zoeva Zöld Zsákmány