2015. november 4., szerda

Hatalmas költözéses sorozat indul az évforduló alkalmából


A következő napokban egy kisebb sorozatot szeretnék veletek megosztani a külföldre (Kanadába) költözéssel kapcsolatban. Ezt a „Mi lesz ősszel” bejegyzésben is említettem, hogy bizony jön az évforduló. Nem lesz egy beauty téma, de sokan írtátok, hogy a külföldi élet, Kanada, a különbségek is érdekelnek titeket. Lesz benne érzelmes és lesz nem vidám rész is sajnos, aki ezt nem bírja, legyen türelemmel, jövő héttől újra a sminkcuccoké lesz a főszerep.
A képen bal oldalt a zöld nyíl mutatja, hogy mennyivel vagyunk északabbra. Sokan gondolják, hogy Kanada s skandiváv magasságokban van, de alapvetően nem.

A logikám a következő:

1.        rész, egyben ez a rész az előkészületekről fog szólni.
2.        rész maga az utazás napja (igen ez egy másfél napos produkció volt)
3.        rész a Hogyan utazz cicával?
4.        rész Megérkeztünk, miket kellett hirtelen megszokni
5.        rész már egy korábbi bejegyzés, a miket kell venni, ha egy új kontinensre költözöl témából
6.        rész, egy év történelme
7.        rész pedig az azóta történtek összegzése, lelkileg, anyagilag, mindenhogyan.

Vágjunk is bele! Előkészületek.

Magánvéleményem, hogy ha külföldre akarsz költözni, ne várd meg, míg lesz egy full berendezett lakásod, kiegyensúlyozott életed, mert ez csak idő és pénzveszteség. Ha a költözésen gondolkozol a diplomaosztó utáni másnap erre a legalkalmasabb időpont. Miért mondom ezt? Azért mert ha megvannak a bútorok, meg van mindened, azt el kell passzolni. A befolyt pénz majdnem nulla lesz, mivel egy használt szekrényt a vételi ár negyedéért ha el lehet adni, vidéken szerintem ez még kevesebbért.  A nagy dolgoktól, mint szekrény, TV, asztal még meg lehet szabadulni, de ki akarna használt ruhaszárítót vagy vasalódeszkát venni. Senki. Ezek mennek a haveroknak, akiktől én nem sajnáltam, de ha azt vesszük, ezek a költözés számlájára írható veszteség.
Nekünk 2013 nyarán jött a konkrét ajánlat, hogy költözzünk Kanadába. Elsőként összeházasodtunk. E nélkül semmi értelme semmit sem elkezdeni, mivel így egyben intéződnek (vagy nem) a papírok. Külön-külön sokkal nagyobb macera. (Unión belül persze ez nem fontos).
Az esküvőről már írtam (ITT) egy külön bejegyzést, és a véleményem még mindig az, ha az esküvő előtt tudod, hogy menni fogsz, akkor azt a bizonyos vendéglistát felezd le, úgysem fogsz velük beszélni egy év múlva. Illetve éppen készülsz anyagilag is a költözésre.
A bútorok nagy részét 2013 decemberében eladtuk. Annyi maradt, amivel ugyan nem kényelmesen, de még boldogultunk. Még szerencsére, mert az első próbálkozásunk nem sikerült.

Kanadai nagykövetség Budapesten csak a kanadaiaknak van lényegében, a bevándorlási papírokat a bécsi követség intézi. Kezdésnek nem kértek (nem is tudtuk volna feltölteni) erkölcsi bizonyítványt, ami furcsa is volt. Majd kértek. Ennek ára fejenként 4400 forint vagy a körül van. Ami számomra feldolgozhatatlan, hogy ez egy egynevű papírfecni egy olyan országban ahol ezt a multik már kérik néhol. Mindegy, lefordíttattuk, ez kettőnknek kb. 15 000 forint. Beküldtük, és a maximális válaszolási idő előtt kettő nappal közölték, hogy nincs erkölcsi csatolva, kérelem elutasítva, fellebbezésnek helye nincsen. 

Próbáld újra.

Januárban ott pislogtunk, hogy akkor most mi is legyen, mert hiába adjuk be újra, a rendszer nem kéri az erkölcsit először, aztán meg majd a dolgok ismétlődnek. Én akkor már felmondtam a munkahelyemen, bár ezt a költözés nélkül is megtettem volna.
Eközben megcsináltattuk (kicserélték a legtöbb tömést) az összes fogamat, mert az itt drága. Ezt ajánlom mindenképpen.
Több száz oldal bevándorlási szuper izgalmas angol nyelvű szakszöveg áttanulmányozása után a férjem úgy döntött, hogy a cég ahova megy, az keressen egy bevándorlással kapcsolatos ügyvédi irodát. Ha van, lassúsági verseny az életben ők biztosan megnyernék. Három hónapon át szórakoztunk azzal, hogy minden egyes héten kértek valami extra papírt. Még az a szerencse, hogy a magyar diploma legalább kétnyelvű. Persze eközben is kértünk erkölcsi bizonyítványt, és az is lejárt (90 nap).
Itt közben elmentem ruhaüzletbe dolgozni, mivel tudtam, hogy másnap kb. fel is vesznek (így volt) és bármikor le is tudok lépni.

2014 augusztusára megszületett az ötlet. Kapunk egy nagy halom papírt, és majd ezt szépen odaadjuk a kanadai határőrnek az Immigration Office-ban, és akkor majd ott kapunk munkavállalási engedélyt. Annyira nyugodt lettem ettől, hogy semennyire. Úgy elindulni, hogy Kanadában Jóska Pista ügyvéd azt üzeni, hogy minden oké lesz.
Ekkor megindult a lakás újabb ürítési köre. Szegény barátnőim rettegtek, hogy most egy barackbefőttet vagy egy babkonzervet fogok rájuk sózni. Mindennek kell gazdát keresni, a tányéroknak, poharaknak, de még a sónak is. Vagy persze kuka.
A repülőjegyet egy szakértő utazási iroda intézte (intézgette). Egy hónap tétlenség után inkább kezdtük mi intézni. Ennek az oka a cica volt, mivel egyik légitársaság egy másik légitársaságtól nem vesz át állatot a fedélzeten. Szuper. Én meg nem fogom szegényt betenni a csomagtérbe. Budapest Edmonton alapvetően Frankfurt vagy Amsterdam utána pedig Calgary átszállással érhető el. Most már elméletileg van Budapest – Amsterdam – Edmonton repülő is. London nem játszott a szigorú állatos szabályok miatt sem, illetve ott pont elment volna a repcsi és 20 órát kellett volna ott dekkolni.
A megoldás az lett, hogy Budapest Amszterdam és utána Amszterdam Calgary a KLM-mel. Calgaryból tovább pedig kocsival, de ez a rész majd az utazás napi bejegyzésben.

Megvolt végre a dátum, 2014. november 7. péntek, hajnali nagyon korán.

Három héttel a költözés előtt még elmentünk Lengyelországba a férj legjobb barátját meglátogatni, mivel a valószínűsége hogy találkoznak a következő pár évben az a nulla. Még, ha haza is megyünk, a srác Belgiumban lakik. Kicsit lazítottunk legalább, illetve edződött a macska is, mivel természetesen jött velünk.
Az utolsó három hetet excelben vezettem, óráról órára. Mikor megyünk megint új erkölcsiért, az még lefordíttatni, de közben legyen minél frissebb. Mikor köszönünk el az én családomtól. Mikor a férjétől. Mikor a barátoktól. Mikor lesz az utolsó mosás, ami még meg is szárad, de ne is vigyünk túl sok szennyest. Mikor főzök utoljára, amikor még van lábasom, és mikor eszünk „otthon” utoljára, amikor még van tányér. Mikor megyek utolsónak fodrászhoz (igen számít, mert itt röpke 30 000 forint) és mikor megyek utoljára kozmetikushoz (mert itt nem nyomkodnak). Meddig lesz hűtőnk?

Nagyon komoly lélekjelenlétet kívánt meg a dolog, főleg, hogy semmi ne csússzon, mert az dönti a dominót.
Hivatalos dolgokban sok mindent nem kellett igazából intézni. A bankszámlánkat a minimálisra csökkentettük. A főbérlőnk jó fej volt, így ő hozta az óra visszaírási papírokat, utolsó napon aláírtuk, és visszakaptuk a kauciót. (természetesen sehol a közelben nem volt kanadai dollár a váltókban, mindegy az amerikai is jó volt végül).
Miután elment az íróasztal, a vasalódeszka, az ágy, a hűtő (kemény dolog hűtő nélkül élni) kongott a lakás. Szegény macska nehezen is viselte, hogy hétről hétre, majd napról napra kevesebb a dolog a lakásban.
Még utolsó napon realizálódott bennünk, hogy vannak cuccok, amik nem kellenek, és van, amit már leköltöztettünk Kecskemétre és mégis kellenek. Kis kocsikázás, anyám legalább lát és bőg még egyszer.
A bepakolást persze én csináltam. 6 nagyobb csomag (4 bőrönd és 2 túrahátizsák), két hátizsák, egy kis gurulós bőrönd és a cica.

És itt folyatódik maga az utazás napja.


Számokban a felkészülés:
Mi nem készültünk nagy vagyonnal, mert abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy kaptunk 10 000 dollár céges kölcsönt egy évre. Ettől most szabadulunk meg éppen. Ha Magyarországon kellene ezt a pénzt összegyűjtögetni, hát bakker, akkor Angliába költöztünk volna.
Ha azt a kérdést tenné fel valaki, hogy mennyi pénz kell minimum ahhoz, hogy Kanadába költözzön nem is tudom, mit mondanék. 

1000 + 1000 dollár az első lakbér plusz a kaució, ha valami nagyon tuti olcsó helyet fog ki, de ennél drágább a reális, legyen 2500 ez nagyjából fél millió forint. Ez Edmonton, Vancouver vagy Toronto inkább 3000 dollár.
Repjegyet egy irányba nem éri meg megvenni, de mondjunk számoljunk 300 000 forinttal. Plusz bőröndök plusz 30 000 forint/darab. 23 kilósak lehetnek.
Erkölcsi és a fordítás kerekítve 25 000 forint 2 személyre. (ki tudja hányszor)
Az Immigration Office 150 dollár körült volt fejenként. Az állat 40 dollár.
Mosógép és hűtő a legtöbb helyen nem kell, viszont ezen kívül bútorozatlanok az albérletek. Nem tudom, most ha egy matrac meg egy kerti műanyag asztal és szék szett oké, akkor sokkal kevesebből is ki lehet jönni. De ha az ember kimondottan olcsó és akciós, de normális berendezést akar, akkor egy 5000 dollár úgy el tud reppenni, hogy az ember észre sem veszi.
(A férj megkérdezte, hogy mire is baftunk el 5000 dollárt. És tényleg elment simán, mert tányér, törölköző ágynemű ás huzat, szappantartó, tehát minden kell)


Amit én gondolok, és ez persze nem hivatalos forrás, de szerintem készpénzben 2 millió forinttal, a repjeggyel illetve egy biztos (amiről szerződés van) munkával a zsebben lehet elindulni. Ezek nélkül az egész egy nagy kínlódás lesz, ami vagy jóra fordul vagy vissza. (Európán belül ez persze más)
Mondjuk, én a „mosogatni megyek Londonba” típusú kiköltözést nem ajánlom, nem éri meg. Túl messze van az ilyen céltalan szerencsepróbálkozáshoz. Alapvetően diploma és valamilyen speciális tapasztalat nélkül (legalább az egyik félnek) nem éri meg. Németországba, Angliába könnyű elvinni a cuccokat, sokkal kevesebb dolgot kell újra megvenni.
Ez lett volna az első rész. Ha valami kimaradt kérdezzetek nyugodtan. Következő rész az utazás élménye és kínlódása lesz.

14 megjegyzés:

  1. Nem tudom miért hittem, hogy Kanada innenső felén laktok.
    Hm. Elég körülményes kijutni, minden idegeskedést megér. Meg kicsit drága. De idővel visszaforog :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A legmesszebbi részén, ha azt vesszük, még Vancouverbe is egyszerűbb (gyorsabb, kevesebb átszállás) eljutni, mint ide.
      A veszteségeket nem tudnám számszerűsíteni, ami a lakás és a pesti életvitel felszánolásával járt. Még erre jön rá ugye az a két millió minimum.
      Hát remélem, hogy visszajön lassan :)

      Törlés
  2. Itthon is nagyon drága egy költözés (főleg, ha az első saját otthonunkba költözünk). Mi május óta lakunk a házunkban, azóta kb. hónap végére semmi pénzünk nem marad, mert éppen most új kazánt kellett venni, előtte ablakot cseréltetni, novemberben új lépcsőt építtetünk, újravezetékezzük a nappalit, nem is beszélve az olyan apróságokról, mint fokhagymanyomó, normális méretű fazék a húslevesnek...stb :) Szóval le a kalappal, hogy végigcsináltátok a kanadai költözést, nagyon durva lehetett. Várom a sorozat újabb részét :)!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó kertes ház, jajj "csak azt ne" érzés van bennem, aztán persze majd 10 év múlva jó lenne, de az egy vagyon. És persze minden hónapban jön valami extra kiadás.
      Jövök szépen sorba vele :)

      Törlés
    2. Egyébként én is úgy voltam vele, hogy lakást szeretnék, mert otthon mindig azt láttam, hogy mennyi munka van a házzal, a ház körül. a kerttel. Aztán az egyetem alatt és után láttam jónéhány társasházat belülről és rájöttem, hogy hosszú távon jobb lesz nekünk a családi ház :)

      Törlés
    3. A magyar társasházi (panelházi) helyzeteket ismerve tökéletesen értem amire gondolsz. Hosszú távon nagyon jó lesz

      Törlés
  3. Kemény lehetett, de csak megéri, már a bejegyzéseid alapján én ezt szűröm le :) Megtaláltátok a számításotokat és ez a lényeg, innentől kezdve csak jobb lehet :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekünk megérte, nagyon jó itt. Kiesett két év, de nem bánom, jó helyen vagyunk.

      Törlés
  4. Viiiii, alig vártam ezt a sorozatot! :) Tok hasznos, koszonom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hosszú lesz :)
      Örülök, hogy hasznosnak találod. Kisebb nagyobb cserékkel de a sok része a legtöbb országra igaz.

      Törlés
  5. Nagyon vártam ezt a sorozatot, szerintem mindenkinek hasznos, aki költözni akar, a választott helyszíntől függetlenül. Az ilyen praktikus tippek különösen jól jönnek, amikor az embernek számtalan dolgot el kell intéznie.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazából részletezni kellene még, de akkor nem 20 oldal lenne a történet, hanem 35. Ha bármilyen kérdésetek van írjatok nyugodtan, hátha tudok vagy a férj tud segíteni.

      Törlés

Archívum

Címkék

7 dolog A England A nyuszi fontosabb A világ dolgai Ajakápolás Alapanyagok Alapozó Alba botanica Állat Amazon Anastasia Beverly Hills Andalou naturals Anya Arany Arcápolás Arcpermet Arctisztítás Aromaleigh Avalon Organics Avéne Banila Co. Barbara Hofmann bareMinerls Barna Baviphat BB krém bDellium Tools BeautyBlender BECCA Bellápierre benefit Bevásárlás Biobolt Bioré Biosilk Bite BlackMoon Blog Bobbi Brown Bolt Bordó Boscia Bőszecset Bronzosító Budapest Burt's Bees By Nature Cargo China Glaze Ciaté Cica Cipő Clarisonic Clinique Colors by llarowe Coloured Raine ColourPop Cozzette Cruelty free Cupcake Polish Csacsogós Csütörtök Díj Divat DIY Dose os Colors EBay Ecset Ecsetmosás Edmonton Ékszer Elektromos Elérhetőségek Elfogytak Elizabeth Arden Én Érdekes Essie Estée Lauder Etude House Fátyolmaszk Fényvédő Fésű Fogápolás Fogkrém Folyékony rúzs Fonás Forever Flawles Fresh Frizura Fun Fun Lacquer Gabriel Glitter Goodal Gosh Gyerek Haj Hajfesték Hajfestés Hajlakk Hakuhodo Hámlasztó Havi_kedvencek Highlighter Hogyan lettem én dolgozó ember? Holika Holika ILNP Inglot Innisfree IPSY It's skin Jeffre Star Joico Jolse Kaja Kanada Karácsony Kat Von D Kedvenc Kék Kell a Púder! Kellék Kenyér Kérdezz-felelek Készülj velem! Kezekre Kézkrém Kiegészítő Kísérlet Kismama Kollekció Kontúr Koreai Korrektor Költözés Köröm körömlakk Közlekedés Krém Kryolan Kuka Kedd L'occitane La Ritzy Lancome Laura Mercier Lemosó Lila Lime Crime Lit Cosm. London LookFantastic Lottó Lunatick Cosmetic Labs MAC Magánvélemény Magyarország Make Up For Ever Makeup Geek Maszk Meglepi doboz MELT Mindenapi társaim Mindenes Minimalista Missha Mitől lettem ma szebb? Morphe Muttart Conservatory Műszempilla Narancs NARS Natúr NCLA Nem jött be Neon Nexxus Notoriously Morbid Nyaralás Nyereményjáték NYX OCC OFRA Online rendelés OPI Óra Outfit Overtone Öltözködés Összehasonlítás Paletta Parlament Physicians Formula piCture pOlish Piercing Piros Pirosító Pixi Polished by KPT Powder Perfect Pretty Serious Cosmetics Primer Projekt Púder Radír Real Techniques REN Repülő Revlon Rica Rimmel ROC Rólam Rózsaszín Ruha Rúzs Sally Hansen Sampon Sárga Secret Key Sephora Shiseido Shu Uemura Sigma Skinfood Smashbox Smink Sminklemosó Sonia Kashuk Southgate Mall SPF Stila Sugarpill Sukin Suva Beauty Szájceruza Szájfény Szájravalók Szappan Szárazsampon Szemceruza Személyes Szemfesték Szemhéjalap Szemkörnyékápoló Szemöldök Szemöldökceruza Szempilla Szempillaspirál Szivacs Szürke TAG Tárolás Tarte Táska Tél Testápolás Testradír Testre Teszt The Body Shop the SEAM theBalm TinkeldT Tonik TonyMoly Too Faced Unboxing Urban Decay Uriage Utazás Utcakép Ünnep Városnézés Vásárlós Vasárnap Vattakorong Vegán Vendégposzt Vichy Video Vitamin Webshop WEM Yamuna Youtube YPSY Yves Rocher Z paletta Zenzero Zero Waste Ziaja Zoeva Zöld Zsákmány