2015. november 13., péntek

Hogyan lettem én dolgozó ember? Tízedik Történésáradat



Tízedik fejezetéhez érkezet a melóban eltöltött pillanatok gyűjteménye. Jönnek jobbak, rosszabbak, de a lényeg, hogy még mindig szeretem, és jól érzem magam.


Szomorú hír következik, a próbafülkéből a csajszi elment máshova dolgozni. A szülei Dél-Szudánból származnak, de ő még sosem volt ott. Jó magas, mint én, rengeteg hajjal, és nem meglepően fekete bőrrel. Ő volt az első fekete, akivel több, mint 4 mondatot beszéltem. Az első, akit megöleltem. Annyira cukorfalat, ahogy rácsodálkozik a világra. Azon nem kell aggódnunk, hogy összeveszünk egy ruhán, mert teljesen mások vagyunk. Imádok vele nézelődni, messziről tudom, mit fog megtapizni. Állatminta és arany színű cuccokat. Nem tudom, honnan jön a nem afrikai feketéknek ez a nagy állatminta imádat, ő sem tudja, csak úgy van. Neki sok szerencsét kívánok az új munkahelyén, az egyik szemem sír a másik nevet.

Letelt a próbaidőm juhhé. Már régóta minden héten 38-39 órát dolgozom, részmunkaidős alkalmazotthoz képest nagyon számítanak rám. A prezentációs elveket szerintem már sikerült elsajátítani, nem szokott gond lenni velem. Melós az, hogy mindent 2-3 naponta cserélgetünk, de nagyon bejön a cégnek.
Két különböző embertípus van. Az egyik, aki figyel, ha mutatnak neki valamit, foglalkozik vele, akarja tudni. A másik meg, aki elvan a kis világában, és nem nagyon érdekli, hogy jobb legyen ő maga vagy a munkája. Nálunk ez utóbbi típus található meg kasszásként, mert ahhoz nem kell ész. Minden 100. vásárlónak van bonyolultabb baja, de azt meg valaki más majd megoldja. Egyik nap pont akkor sétálgattam a kasszarészen, amikor az új bangladesi srác nem tudta leszedni a szenzort a dísz pizsiszettről. Nem áll rá úgy az ember keze, de aztán látom, hogy nem is tudja, hogyan kell használni az a szenzor leszedőt. Vásárló elmegy, mondom neki, figyelje a kezemet, hogy merre kell pöccinteni, és készen is van. És nem nézi. Mutatom neki „üres” szenzorral, és magasról tesz rám. Utána meg ugyan úgy szenved. Nem is akarja tudni, nem is érdekli. Ezt a mentalitást nem fogom sosem megérteni, sem itt sem Magyarországon. 

A C és A betűs boltban volt egy szupercuki szőke kasszás diák, aki tudott ruhákat cserélni, és pénzt visszaadni is. Ezt egy csomó diák nem volt hajlandó megtanulni, mert minek, ő majd ennél úgyis menőbb helyen fog dolgozni, és nézett rám, mint kis kupacra. (ekkor én már tudtam, hogy költözünk, ez a munka csak arra kell, hogy ne csak irodai tapasztalatom legyen) Ezzel a szöszivel beszéltük, hogy teljesen mindegy mit dolgozik az ember, ha azt nagyjából (nem kell belefeszülni) jól csinálja az tapasztalatnak jó lesz.

Találkoztam még egy magyarral. Nem is olyan sok idő elteltével, hogy ez első magyar hangokat meghallottam. A történek a következő: a kasszában voltam a déli csúcsidőben. Jött egy nő egy cipővel, mivel nem találja a másik felét. Kicsekkoltam a kasszából, és megnéztem a raktárban, a félcipőknek fenntartott polcon. Ott nem volt a másik fél. Végignéztem az egész cipőosztályt, de nem lett meg. Ilyenkor ha szeretné a vásárló, akkor felírjuk a számát és a nevét, és ha megvan a cipő másik fele felhívjuk, hogy jöhet érte. Felírtam a számát és a nevét. Mivel egy görögistennő neve volt a vásárló neve megkérdeztem, hogy görög-e. Nem. Közölte, hogy magyar. Mondtam neki, hogy én is, de azt már nem tettem hozzá, hogy de örülök neki, mert olyan pofát vágott, mintha egy bűzölgő szardarabka lennék. Valószínűleg, ő hamarabb tudta rólam, mivel az Ildi név nem egy angol név, és hát van egy erős akcentusom is. Hát nem tudom mit csináltam rosszul, azon kívül, hogy kedves és cuki voltam. Itt fogadtam meg, hogy nem kérdezek ilyen hülyeséget többet, hogy ki honnan jött, és még ha valaki magyar is, én nem mondok egy szót sem arról, hogy én honnan jöttem. Úgyis mindenki orosznak néz. Most ez egy hatalmas általánosításnak tűnik. Viszont azon a pár eseten kívül, amikor a határon zajló események miatt láttam az embereken, hogy realizálták honnan jöttem, sosem történt, semmi, csak azért mert jöttem valahonnan. Erre az egyetlen ilyen tényleg szarul eső dolog egy másik magyartól jön, hát kösz.

Fogtam egy bolti tolvajt. Állította, hogy meg akarta venni azt a cipőt, de az a szenzor nem szakad el csak úgy. Remegtem, mivel nem igazán tudom mit lehet ilyenkor csinálni. Headseten hívtam az összes elérhető managert, mert ebből érzik, hogy tényleg kell valaki, mert nem mondhatom, hogy itt egy tolvaj. Aztán a cipő nélkül távozott a hölgyemény, mert ezen a napon nem volt saját LP fiunk. Még kicsit remegtem, amikor a pláza őreinek személyleírást kellett adnom, de nem tartott sokáig, mert ismerték. Minden rasszista megnyilvánulás nélkül mondom, hogy a bolti tolvajaink minimum a fele indián, mint ahogy ez a hölgyemény is volt, és az is aki miatt másnap fél órán át vadásztam össze az árakat, hogy mit lopott el/próbált ellopni.

Mark is coming. Ez egy komoly mondat. Mark a district magager, aki ellenőrzi az összes lehető hibalehetőséget. Ez az adminisztrációtól a prezentációig mindenre vonatkozik. Ezen a napon az én zónámon se manager se koordinátor nem volt. Á nem rezegtem, mint egy kis levélke, hogy nekem kell majd beszélnem vele. 3 napig készültünk rá, hogy tényleg minden tökéletesen a helyen legyén, egyetlen ár ne legyen rosszul kiírva, és egyetlen cucc se legyen rossz helyen. Csillagos 5-öst kapott a zónánk, pedig azt hittem a kék felsőkön ki fog akadni. A kék felsők története annyi, hogy a pláza tele van karácsonyra elegáns partiruhákkal, de mindenhol piros, zöld, arany és talán még bordó színben. Hozzánk meg jött egy csomó kék, de olyan nagyon szép kék, és ezekből, fehérekből, pirosakból csináltam egy csodaszép features-t (négykarú állvány), én ezt a orosz állványnak nevetem el. Tetszett marknak az ötlet. Tetszett neki, hogy vannak ötleteim, és hogy meg merem valósítani.

Full time associate lettem. Királyság. És hivatalosan is koordinátori tréningen vagyok. Van elég koordinátorunk, tehát ettől még nem leszek az, viszont ki leszek rá képezve. Az hogy akarok-e koordinátor lenni egy másik kérdés. Persze, hogy akarok, de ott van bennem, hogy akkor nekem kell felelni az értelmi képességek hiányában szenvedő kollégák dolgaiért is. És sajnos van pár olyan kolléganő, akire nem bíznék rá semmit. A koordinátorom mindig mondja, hogy „keep your eyes on her”, azaz tartsd a szemed rajta.


Ez lett volna a mai gyűjtemény. Remélem tetszett nektek.
 

8 megjegyzés:

  1. Egy honfitárssal találkozni valahol a messzi nagyvilágban számomra egy szelet Magyarország lenne. Lehet, hogy nem puszilgatnám körbe, de mosolyognék és könny lenne a szememben a fent vázolt szituációban. Sajnálom, hogy nem ez történt, és bár nem én voltam az, mégis ég a pofám miatta, még úgy is, hogy nem tartom magam "ősmagyar"-nak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fel lettem erre készítve, hogy ez fog történni, de nem lehet rá felkészülni.
      Nem büszkélkedtem el a kollégáimnak, hogy mi történt...

      Törlés
  2. Fúj, de felmérgesedtem erre a másik magyar nős sztorira, nem értem hogy ezt most miért hogy kellett, mintha ő bármivel is különb lenne. Bakker.... Abszolút megértem ezek után, ahogy kezeled ezt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Magyarországon is tapasztaltam valami hasonlót, csak mert éppen boltban dolgoztam (poénból), de akkor nem esett rosszul, mert tudtam, hogy csak átmeneti a dolog. Nem vártam ezt, de talán nem is lesz több ilyen. Remélem.

      Törlés
  3. A magyar némberre inkább nem mondok semmit. A bangladesi srác hozzáállása sajnos ismerős, és elkeserítő, hogy mennyi ilyen van. A legtöbb kollégám is ilyen, az életkedvem elmegy tőlük. Tojnak mindenre, csak néznek ki a fejükből, és nem veszik észre (meg nem is érdekli őket), hogy mi történik körülöttük.

    Ui. Nemrég akadtam a blogodra, a napokban olvastam az összes költözős posztodat. Írj még sokat, jó a stílusod, és érdekesek a témák. Ahogy a cicákról írsz, azért külön elismerésem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azóta van még 2 ilyen, ráadásul az én zónámon és én felelek értük. Tépem a hajamat rendesen...

      Örürök, hogy tetszik, megérte elkezdeni, és örülök annak is, hogy sokan szeretik, hogy nem csak beauty téma van nálam. Köszönöm :)

      Törlés
  4. Gratulálok a "full time"-hoz Ildi! Remélem bejön a következő lépés is. Hiszem, hogy megbirkózol a lükébb alkalmazottakkal is.
    Ezek szerint Isten mentsen külföldön a magyaroktól? Szomorú.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szeretnék nem általánosítani, mert hiszem, hogy nem ilyenek az emberek. Nagyon rosszul esett, és nem fogom reklámozni, hogy értem a magyart, de igyekszem nem negatívan állni a dologhoz.

      Törlés

Archívum

Címkék

7 dolog A England A nyuszi fontosabb A világ dolgai Ajakápolás Alapanyagok Alapozó Alba botanica Állat Amazon Anastasia Beverly Hills Andalou naturals Anya Arany Arcápolás Arcpermet Arctisztítás Aromaleigh Avalon Organics Avéne Banila Co. Barbara Hofmann bareMinerls Barna Baviphat BB krém bDellium Tools BeautyBlender BECCA Bellápierre benefit Bevásárlás Biobolt Bioré Biosilk Bite BlackMoon Blog Bobbi Brown Bolt Bordó Boscia Bőszecset Bronzosító Budapest Burt's Bees By Nature Cargo China Glaze Ciaté Cica Cipő Clarisonic Clinique Colors by llarowe Coloured Raine ColourPop Cozzette Cruelty free Cupcake Polish Csacsogós Csütörtök Díj Divat DIY Dose os Colors EBay Ecset Ecsetmosás Edmonton Ékszer Elektromos Elérhetőségek Elfogytak Elizabeth Arden Én Érdekes Essie Estée Lauder Etude House Fátyolmaszk Fényvédő Fésű Fogápolás Fogkrém Folyékony rúzs Fonás Forever Flawles Fresh Frizura Fun Fun Lacquer Gabriel Glitter Goodal Gosh Gyerek Haj Hajfesték Hajfestés Hajlakk Hakuhodo Hámlasztó Havi_kedvencek Highlighter Hogyan lettem én dolgozó ember? Holika Holika ILNP Inglot Innisfree IPSY It's skin Jeffre Star Joico Jolse Kaja Kanada Karácsony Kat Von D Kedvenc Kék Kell a Púder! Kellék Kenyér Kérdezz-felelek Készülj velem! Kezekre Kézkrém Kiegészítő Kísérlet Kismama Kollekció Kontúr Koreai Korrektor Költözés Köröm körömlakk Közlekedés Krém Kryolan Kuka Kedd L'occitane La Ritzy Lancome Laura Mercier Lemosó Lila Lime Crime Lit Cosm. London LookFantastic Lottó Lunatick Cosmetic Labs MAC Magánvélemény Magyarország Make Up For Ever Makeup Geek Maszk Meglepi doboz MELT Mindenapi társaim Mindenes Minimalista Missha Mitől lettem ma szebb? Morphe Muttart Conservatory Műszempilla Narancs NARS Natúr NCLA Nem jött be Neon Nexxus Notoriously Morbid Nyaralás Nyereményjáték NYX OCC OFRA Online rendelés OPI Óra Outfit Overtone Öltözködés Összehasonlítás Paletta Parlament Physicians Formula piCture pOlish Piercing Piros Pirosító Pixi Polished by KPT Powder Perfect Pretty Serious Cosmetics Primer Projekt Púder Radír Real Techniques REN Repülő Revlon Rica Rimmel ROC Rólam Rózsaszín Ruha Rúzs Sally Hansen Sampon Sárga Secret Key Sephora Shiseido Shu Uemura Sigma Skinfood Smashbox Smink Sminklemosó Sonia Kashuk Southgate Mall SPF Stila Sugarpill Sukin Suva Beauty Szájceruza Szájfény Szájravalók Szappan Szárazsampon Szemceruza Személyes Szemfesték Szemhéjalap Szemkörnyékápoló Szemöldök Szemöldökceruza Szempilla Szempillaspirál Szivacs Szürke TAG Tárolás Tarte Táska Tél Testápolás Testradír Testre Teszt The Body Shop the SEAM theBalm TinkeldT Tonik TonyMoly Too Faced Unboxing Urban Decay Uriage Utazás Utcakép Ünnep Városnézés Vásárlós Vasárnap Vattakorong Vegán Vendégposzt Vichy Video Vitamin Webshop WEM Yamuna Youtube YPSY Yves Rocher Z paletta Zenzero Zero Waste Ziaja Zoeva Zöld Zsákmány