2016. december 15., csütörtök

Mit ne vegyél karácsonykor ajándékba?

 
Oké, ez negatív cikk lesz egy kicsit, de most leírom, hogy mi az, amire én azt mondom, hogy ne vedd meg ajándékba. Ez persze kapcsolattól, ismeretségi foktól is függ. Pénztől nem.
Rólam és az ajándékozásról kis bevezetés. Igazából én nem nagyon vettem kimondottan dátumokra ajándékot sosem. De ha megláttam egy fülbevalót vagy egy felsőt, amire az volt az érzésem, hogy igen ez XY barátnőm, a cucc megszólított, akkor habozás nélkül megvettem. Szerintem nem vagyok jó ajándékvásárló, főleg, hogy ennek családi hagyományai nincsenek részemről.
A listám egy csajos kiadás lesz, és attól, hogy én nem örülnék egy-egy tételnek, lehet, hogy más meg igen. De ha nincs ötletünk, még mindig megkérdezhetjük az illetőt, hogy mit szeretne. Végül is nem a sötét középkorban vagyunk ovisok. Ha nincs ötlet az ajándékkártya még mindig jobb, mint egy bögre vagy egy Napóleon. Már a legtöbb plázának is van ilyen kártyája, így még a boltot sem kell kiválasztanunk.
Azon meg nem kell izgulni, hogy jujj, nem merem megkérdezni az illetőt, mert akkor tudni fogja, mennyibe került az ajándéka. Mindenki jár boltokba. Teljesen mindegy mit veszünk, a másik tudja az árát, de nem fogja érdekelni. Nem az a lényeg.
Szóval ez itt az én listám lesz. Amit az eddigi tapasztalatok alapján szedtem össze a környezetemből, amiben persze jó magam is belefoglalódom.

Kijevben van WC múzeum, ott minden hasonlót be lehet szerezni

Elsőre maradjunk a bögréknél. Főleg mert nekem még lehet is venni, ha cicás. Cicás bögréből sosem elég, de ha most kapnék egy kék bögrét, azt betenném hátulra, és amikor esetleg nincs másik tiszta (ilyen sosem fordulna elő) akkor azt használnám.
Tusfürdő. Itt most a kétbetűs növénynevű, drogériás- vagy hipermarket sajátmárkás egy szál tusfürdőkre gondolok, nem egy szép ajándékcsomagra. A tisztálkodó szer ajándékozása szerintem gáz. Olyannak vesznek tusfürdőt, aki büdös. Dezodort meg főleg. Fujj. Persze, ha a dm-ben megtalálja valaki a legjobb barátnője kedvenc illatát és megveszi neki az teljesen más, mintha egy kollégának adnánk egy tescos szappant.
Szárazsampon, ugye mondanom sem kell, hogy ilyet nem szép dolog ajándékba adni.


A parfümöt is ide kell, hogy soroljam, mert hiába fizetünk mondjuk 30 ezer forintot, ha az egyszerűen nem tetszik az illetőnek, vagy nem passzol hozzá. Sosem fogja használni és kellemetlenül is fogja érezni magát az illető, hogy akitől kapta, az sem fogja sosem érezni az illatot. Jön a kényszerből használósdi, szóval ez nem jó. Felnőttek vagyunk, ha parfümmel szeretnénk meglepni valakit, menjünk el vele az üzletbe és hagyjuk, hogy ő válasszon.


Nem tartom jó ötletnek az arckrémek ajándékozását sem. Ha nem találjuk ez a bőrtípust, akkor azt soha nem fogja tudni elhasználni az illető. A ránctalanító krémekről nem is beszélve. Sőt, egy 35-45 évesnek ránctalanító vagy ilyesmi krémet adni szerintem sértő. Szerintetek?


 


Sminkcuccoknál vannak jó opciók és vannak rosszak. A legrosszabb, ha hamisítványt vagy koppintást veszünk karácsonyi ajándékba. Ez szerintem kimondottan ciki. Ami szerintem még rossz, ha olcsó vagy inkább túl olcsó dolgot veszünk. Ez nem magunknak lesz, ajándékba. Értem én, hogy 30 embernek kell venni ezt-azt, de egy drogéria alsó polcairól való sminkcucc nem való ajándéknak. Itt persze megint kivétel, ha a legjobb barátnőnk tökéletes lila szemfestékét találtuk meg.
Amit határozottan nem ajánlok ajándékba venni az az alapozó, púder és korrektor. Az esélye, hogy jó lesz, kevés, viszont ha nem jó, akkor az sosem lesz elhasználva. Ellenben egy szemhéjpúder még lehet jó ajándék, ha az a konfortzóbnán kívül esik. Végül is az ajándéknak nem az a kötelessége, hogy mindennap használatban legyen, mert akkor akár WC papírt is vehetnénk. De persze most egy citromsárga szemfestéknek nem sokan örülnének igazán.
Ő meg tuti nem szeret mosogatni, azért kapta a kefét

Most, hogy leszóltam egy csomó smink és szépségcuccot, azért mondok szerintem jó ötleteket is. A tusfürdőnél maradva, az ajándékcsomagok, dobozok. Például a The Body Shop doboza, én ezt vettem a kolléganőmnek, akit nem ismerek eléggé, hogy tudjam, mit szeretne, de nem kérdezhetek tőle, mert titkos a dolog. A Sephora most tele van mindenféle termékekből kisebb kiszerelésekből összeállított csomagokkal. Ez biztosan létezik más boltokban is, többféle formában.
Vannak a nagy előre csomagolt ajándékszettek, amiket a Tescoban is be lehet szerezni. Csoki, kávé, pia, hasonlókkal megtömve. A szüleim kaptak sokszor ilyet, elmondom ezzel mi a baj, amit ki is lehet küszöbölni gyorsan. Szinte mindegyikben van kávé. Annak, aki nem iszik kávét, gondolhatjátok, hogy ez mennyire hasznos. Apám nem ihat alkoholt, de egyáltalán nem. Na, a pia és a konyakmeggy is csodás volt benne számára. Nem tartom rossznak az ilyen ajándékkosarakat, de ha már valakit kedvelünk annyira, hogy veszünk valamit neki, ugyan nézzünk már bele, hogy ne mogyorós csoki legyen benne, ha allergiás rá. Értitek, apróságok, amik nem kerülnek pénzbe.

A kép a Groby oldaláról van, és a csomagokban a dolgok cserélhetőek
Következő pontnál maradjunk is a piánál, mert az talán az egyik legelterjedtebb férfi ajándék. Itt is amondó vagyok, hogy a 600 forintos bort jobb, ha nem vesszük meg. Az nem ajándéknak való, ahogy a „kék címkés olcsó vodka” sem. Ha meg csak tovább ajándékozzuk a kapott dolgot, akkor nézzük jól meg, hogy van-e rajta valami, amiből rá fog jönni az illető. Vagy konkrétan visszaadjuk, annak, akitől kaptuk? Mindenkinek van egy ilyen története.


Ékszer is egy divatos ajándéktéma, itt is ismerni kell a személyt, akinek vesszük. Nekem például vehetne bárki egy hatalmas arany cuccot, egy évben kétszer, ha hordanám, mert nem szeretem az aranyat. Ehhez sem kell sok minden, csak, hogy párszor megfigyeljük a kiszemeltet, hogy mit hord. Aztán kérdezni itt is lehet persze. Bizsut venni manapság trendi és nem gáz, de a minőségével azért vigyázzunk. 


Szerintem ételt venni nem illik. Mármint nagyon hasznos lenne 4 kukoricakonzerv meg 6 babkonzerv, de talán mondanom sem kell, hogy ez nem egy illő dolog. És igen, láttam ilyet.
Ruhát venni is egy nagy kérdőjel. Persze, aki tudja anyukája méretét, és lát olyat, ami tuti, az nagyon szuper. De én most a bolti munkámban is és odaát a C és A betűsben is azt láttam, hogy tömegével visszahozzák az ilyen ajándékba kapott dolgokat. Szerintem az emberek nem szeretnek ruhát kapni. Azt mindenki magának szeretné kiválasztani. Mint a sminkcuccot vagy a parfümöt. És ekkor jön a kérdés, de, akkor mégis mit vegyek.


Könyv, a könyv egy nagyon király ajándék tud lenni, ha tudjuk, mit vegyünk. Vagy egy borzalmas kínszenvedés az ajándékozottnak. Miért? Mert ezerszer tovább tart egy szar könyvön végigszenvednie magát az embernek, mint amennyi idő alatt azt az ajándékozó kiválasztotta. És végig kell olvasni, mert tuti rá fog kérdezni, hogy mi lett a vége.
Zenei CD, DVD, tudjátok, a 200 forintos turkálós fajta. De komolyan, csoda, hogy még létezik. Jó nem reklámozom az illegális letöltést, de használ még valaki CD-t? Persze a kedvenc együttes megint kivétel (és nem 200 forint), főleg, ha adott darabból mi vesszük meg a negyediket. Best of válogatások, a legsúlyosabbak. A zenei ízlés megint egy jó téma lehetne, bár nem gondolom olyan hülyének az embereket, hogy ezt ne találják el. De attól még megesik, én is kaptam egyszer techno válogatást.

Ugye milyen cuki?
Akkor is cuki lesz amikor beleszarik a csizmádba? Ha nemmel válaszoltál, akkor nem kell neked cica!

Amit nem viccnek szánok, de halál komoly, az az ÉLŐ ÁLLAT. Aki állatot vesz ajándékba, már úgy ajándékba, hogy az nem volt lebeszélve, az a pokol legmélyebb bugyrában fog elégni, ha az új gazdik megunják azt a szerencsétlen macskát, kutyát, hörcsögöt, bármit. Mint korábban írtam, egy új kismacska egy nagyjából 50 ezer forintos kezdőösszeget igényel. Tehát veszünk Borikának egy kismacskát, az anyja meg infarktust kap, hogy miből lesz az az állat ivartalanítva, mielőtt a panelt a nyolcadikon körbepisili. Ja és nagytesó meg innentől fog allergiagyógyszeren élni.


Inkább semmit, ha nincs jó ötlet. Egy 300 forintos tusfürdő egy üveg sörrel rosszabb, mintha semmit sem vett volna az illető. Vagy alsónemű és fogkrém. Tényleg, osszátok meg velem a legrosszabb ajándékokat az életetekből. Akár csak, ha valaki adta másnak. Csak hogy tudjam, mire nem gondoltam.
A vége persze az, hogy pénz kell hozzá. És kell igen, ha tetszik, ha nem, a karácsony kicsit a pénzről is szól. A szeretet ünnepe szép és jó szlogen. Ha nincs miből venni egy szép ajándékot, akkor inkább ne vegyünk olyat, aminek mi magunk sem örülnénk. A kézzel készített cukiságok megállják a helyüket. Lehet nem egy új mikró, de szívvel készült és szívből jött.

Ez egy vicces ajándék, szerintem cuki, de a főnöködnek azért ne két eBayes zoknit vegyél összesen

Az ajándékozással kapcsolatban van még egy gondolatom, de ez nem karácsonyi, csak úgy máshogy. A szülinapom augusztus 20-dikán van, iskolakezdés előtt két héttel. Minden egyes évben „kaptam” valamit szülinapomra, ami az iskolához kellett. Tesiruha, táska, tolltartó, de sosem valami olyat, amit ajándéknak lehet nevezni. Ezt a hibát ne kövessétek el! Karácsony ugyanilyen szellemben, bugyi, zokni, téli csizma. Ez negatív felőlem, mert örülnöm kéne, hogy volt zoknim, de a gyerek nem ezt várja, a barátnő sem ezt várja, már várnak valami cuki dolgot. Nem egy zoknit. Persze a cuki zokni már ér.
Gondolhatnánk, hogy minden ajándéknak örülni kell. Igen, ez igaz. De komolyan, az egy nagy paraszt, aki nem tud odavetni egy mosolyt. De hazamegy és persze, hogy rosszabbul érzi magát, mintha semmit sem kapott volna. 

A képek többségének a forrása a google.

A cikk a jókedvet szolgálta, de nem árt komolyan venni!


32 megjegyzés:

  1. Egyetértek veled és örülök, hogy kitértél a kivételekre is kb. mindenhol :D
    Én 10, vagy 12 éves koromban kaptam apától egy pulcsit (elváltak a szüleim, és ennyire volt képben...), ami a 7 évvel fiatalabb, óvodás húgomra lett jó.
    Rettenetesen örültem. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kivétel szinte mindig van, még a zökni és bögre kategóriában is :)
      Még jó, hogy van húdog :) Legalább nem vészett kárba :)

      Törlés
  2. Szüleim rendszeresen 2-4 doboz cigivel lepték meg a férjemet karácsonykor. Oké hogy dohányzott, de akkor is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hu a cigit kihagytam, pedig eléggé listábaillő. De most ezzel eszembe jutott még a gyógyszer, és igen, azt már láttam a valóságban is. Toldom a listát!

      Törlés
  3. Egyetértek ezekkel - ruhát én pl ajándékutalvány formájában szeretnék kapni a kedvenc boltomból. Én pl imádok ajándékozni, nálam mindig az a "stratégia", hogy már évközben figyelek az ilyen elejtett mondatokra, ha az illető esetleg pont azt mondja, hogy mit szeretne, és aztán az adott alkalomkor meg meglepem vele - vagy mondjuk nem várom meg, hanem előbb. Annyira jó nézni az arcokat, amikor meglepődnek :) Van, hogy jobban várom azt, hogy az ajándékozott kibontsa mint ő maga :D Hálistennek én még nem kaptam olyan kifejezetten rossz ajándékot, mondjuk olyan parfüm már volt, ami nem tetszett, és abszolút nem én voltam. Ha meg már valaki ruhát, könyvet ajándékoz akkor inkább tegye ajándékutalvánnyal, és tuti az lesz belőle amit az ajándékozott is szeretne.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anno én is figyeltem a félszavakat és most meg különösen, mivel nagyon másmilyenek vagyunk. A bossnak már tudom, hogy melyik (idézet) "sájni, sájni, blik, blink' cuccot kell megvnenni,. hogy tuti befutó legyen. Alapból rá nem néznék az ilyen csillámos, flitteres cuccokra.

      Törlés
  4. Én magamat hozom most ellen példának. Anyukámék sajnos nem állnak anyagilag valami nagyon jól. Épp ezért a karácsony nálam a praktikus ajándékokról szól, hugomnak rendszeresen két db sampont szoktam venni valami ajándék mellé, ennek az az oka, hogy így a következő glamour napokig amikor szintén szoktam venni kitart és nem kell rá költeni. Nevelőfaterom is valami tisztasági csoamgot kap és nem azért, mert büdösnek tartom, csak ennek jobban örül, mint pl valami olyannak amit nem tud használni. Illetve nála még az alsónadrág/zokni is befigyel, mert nem szokott magának venni, ha kap akkor annak is örül. De én sem szeretek olyat kapni amit nem használok vagy van belőle 100db már itthon és csak rakosgatom ide-oda...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha mindenki így gondolja a családon belül akkor ez így persze tök jó.
      Azért a mindennapi használató cuccok és a haszontalan tárgyak között elég nagy intervallumból lehet válogani, amit (el)használ az ember, de nem magának venné meg. Mint mondjuk egy illatgyertya, bármilyen párszáz forintos bizsu.
      Az ajándék nélam olyan, ami kicsit kiragad a mindennapokból.

      Törlés
  5. Ilyen posztot írtam tavaly én is és nagyon hasonlóak voltak felsorolva, úgyhogy teljesen egyetértek :) Én a legjobban a "praktikus" dolgokat nem tudom díjazni ajándékként, tudod, amit az ember így is-úgyis megvesz magának, mert egyszerűen szükség van rá, pl. zokni, fehérnemű, tisztálkodási eszközök, lepedő, sallala. Vagy ha olyan vesz lakberendezési tárgyat vagy ruhaneműt, aki nem ismeri a másik ízlését, azt nagyon el lehet cseszni. Nekem hál istennek nem voltak annyira rémes ajándékaim, bár a bérmakeresztanyám mindig szeretett letudni ócska (de tényleg) dolgokkal, de ezen kívül nem panaszkodom, és szerintem én sem adtam soha olyat, aminek nem örült az illető, de egy barátnőm bőven tudna mesélni, a párja családja oldaláról minden évben rettentő okos dolgokat kap szegény (viszosvászon terítő, patikai termékminták, patikai összecsomagolt akciós termékekből az ajándék ingyen termék leszedve, egy doboz citromos sör a'la natur, és még sorolhatnám :D ). Szerintem az ajándékozásban egyáltalán nem az érték a lényeg, hanem a figyelmesség és az, hogy látszódjon, tényleg szeretettel adjuk, nemcsak kötelező kényszer, amit minél előbb le akartunk tudni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teljes egyetértésben vgyunk, egy hullámhosszon. De a kötelező ajándékot is le lehet tudni egyébként kulturáltan, itt ugyan spa ajándékcsomagra gondolok, vagy egy jó borra. Mondjuk a kötelező ajándékokra meg nem szeret az ember költeni. Ördögi kör.
      Most eszembe jutott a vérnyomásmérő, mint ajándék, és láttam már ilyet :)

      Törlés
  6. Jaj, én osztálykarácsonyokkor kaptam mindig valami értelmes cuccot... Bár én imádom a bögréket, pláne, ha cukik, szóval nekem azok tonnaszámra jöhetnek :D (fura fétis)

    Én idén nem viszem túlzásba a karácsonyt, csak a két unokaöcsémnek meg a keresztfiamnak veszek ajándékot. Inkább belevetem magam a konyhatündér szerepbe (rettegj hetedik kerület). Engem azzal lehet felidegesíteni a legjobban, hogy "Ne vegyél semmit a gyereknek, úgysincs pénzed, inkább költs magadra". Ilyenkor úgy felidegesítem magam. Én imádok ajándékot vadászni, aztán ha megtalálom a tökéleteset (ami két olyan gyereknél, akinek mindene van elég nehéz, de nem lehetetlen :)) az felér egy nagy adag örömmel. Pláne, nekem karácsonykor muszáj valamit adnom, ha már anyáéknak nem adhatok... Szóval, nekem ne mondja senki, kinek veszek ajándékot és kinek nem :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jajjjjj. Igen, a nincs ajándékozás. Minden éveben meghallgattam innen-onnan. Aztán én nem vettem, de kaptam valami nagyon remek dolgot, mint egy nagy konyhakés a spáros matricás kuponfüzetes akcióból.
      Én nem vennék ajcsit az ilyen embernek, viszont az nem szép, ha azt mondja valaki, hogymásnak ne vegyünk ajándékot.

      Törlés
  7. Szerintem annyi a titok, hogy az ajándék passzoljon az ajándékozotthoz. Mindenkinek van valamilyen heppje, én például a bögrékért vagyok oda, az 1000. darabnak is ugyan úgy tudok örülni, még ha aztán nem is fogom napi szinten használni, mert szeretem őket. :D

    Amennyire visszaemlékszem, eddig még nem kaptam olyan nagyon félrecsúszott ajándékot. Szerencsésnek mondhatom magam, mert ez azt jelenti, hogy a szeretteim jól ismernek. :) Egy volt szobatársam viszont mindig elég fura ajándékokat vett a rokonainak. Az egyik karácsonyra például az anyukáját egy csomag ruhacsipesszel lepte meg (még egy nyomorult tábla csokit se adott mellé), mert, hogy arra úgy is szüksége van. Hát köszi...akkor inkább semmit. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez is bekerül a listába. Én IKEÁS zscskólezárót vettem anyámnak, de a faluban (én 100 km-es környékén) nincs IKEA, anyukámnak meg megtetszett nálam. Persze csokival, mással. De ruhacsipesszel, egymagában, erre írtm, hogyakár WC papírt is... Tud jó lenni egy praktikus ajándék is, csak kell vele valami érzelmet is adni, amitől jó lesz.

      Szerintem szerencsés vagy, hogy jó ajándékokat kapsz. Főleg a férj-feleség, barát-barátnő, szóval a másik családból származó ajándékok szoktak viccesek lennni. Akik valóban nem ismerik az illetőt.

      Törlés
  8. Én szeretek kreatívkodni és saját holmikkal dekorálni a lakást (legyen az decoupage, horgolás, quilling, ...) a magam szabta kereteken - ízlésen belül. Országhatáron belüli kellő távolságra költözésemig a "Te szereted a kézműves dolgokat" jelszó jegyében, állandó ajándék volt pl. egy akármilyen "gépi" készítésű, sorozatgyártott, egyébként túlárazott tucatdarab, aminek semmi értéke nem volt számomra.

    Ha kap(hat)tam volna egy darab papírt, amire az ajándékozó felírja, hogy kellemes ünnepet kíván vagy bármi személyre szólót (semmiképpen sem a keringő sms-üzeneteket), a mai napig őrizgetném, kitenném. (Mellesleg megjegyzem, hogy egyéb alkalmakkor azért kaptam ilyet is. :)

    Abban mindenképpen igazad van, hogy az ajándékozás némiképpen a pénzről is szól. Ha azonban valaki úgy dönt, hogy meg szeretne AJÁNDÉKozni bárkit, akkor ne a saját elhatározását tisztelje és értékelje azért, mert Ő megteszi, hanem azt a másik embert, akinek valamilyen értéket át akar adni. És értéke nemcsak egy autónak lehet. (Egy mai beszélgetést csíptem el a buszon.)

    Hasonló indíttatásból ki nem állhatom, amikor valaki ahelyett, hogy megköszönné amit kapott, elkezd mentegetőzni, hogy "jaj, nem kellett volna". Itt mindig átfut rajtam, hogy ennyire nem tetszik (pedig én is az évközben bőszen jegyzetelős-keresgélős típusba tartozok) vagy esetleg amiatt érzi rosszul magát, mert Tőle megkaptam pl. az kilencvenhatodik télapó vagy angyalka figurát, a sokadik nem szeretem édességet (bár nem titkolom, hogy mit szeretek :) ).

    Kicsit hosszú lett, elnézést! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A nem kellett volna mondattal engem is ki lehet kergetni a világból, ez annyira nem szép, mint ha valaki előre kijelenti, hogy nem szeretne ajándékot kapni.

      A saját elhatározást akkor tapasztaltam, amikor xy azért vett meg egy erős illatú parfümöt egy szolíd lánynak, mert az ő szereti. Mondanom sem kell az ajándékozott sosem használta.

      Túl hosszú komment nem létezik :)

      Törlés
  9. Jó témát választottál!
    Na, engem is azzal lehet a világból kikergetni, hogy én azért kaptam pont azt az ajándékot, mert az ajándékozónak az tetszik, hát használjam, hordjam, stb. én is. Bakker, most ki kap ajándékot?
    Utálom még a lakásdíszeket. Blee! Többnyire igénytelen giccset kapok, vagy ritkán a lakás hangulatához nem passzoló sz.rt.
    Van még egy: a kisfiam 4 éves és már előtte is anyósomtól sokszor ruhát kapott ajándékba. Névnapra, karira, szülinapra. Szegénytől elvárta volna, hogy 2-3 éves fejjel ezeknek örüljön. A csúcs egy plüss kiskutya alakú retikül volt, ami kislányoknak való! Ezt pont most adtam tovább használatlanul. Remélem valaki örül majd neki :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még mindig jobb, mint amikor a bébinek pelenkát visznek karácsonyra (megtörtént) :) :)

      Az ilyen kifejezetten nemtörödöm ajándék, mint a lányoknak való cucc egy fiúnak inkább bántó, mint bármi más. Egy ronda bögrén vagy egy teszkósszappanon még lehet röhögnék is, de a gyerekeknek ez nagyon gáz dolog.

      Remélem pár embert elrettenttem a rossz ajándékoktól :)

      Törlés
  10. Szia :)
    December 19-én van a születésnapom, persze, hogy szinte mindenki összevonja a mikulással, a karácsonnyal... Gyerekként rosszabb volt, mostanra megszoktam, és mivel felnőttem, inkább vesznek nekem 2 ajándékutalványt, aminek örülök is :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kiskoromban az augusztus 20-dikai szülinappal az iskolatáskának, mint ajándéknak valahogy nem tudtam örülni. A bátyám rosszabbul járt, mert karácsony után született, a névnapja pedig január legelén van. Szegény el volt intézve Mikulásra, karira, szülinapra, névnapra, mindenre egyben.

      Ez nem szép dolog, remélem a mi generációnk már nem követi el ezt a hibát.

      Törlés
    2. Az én névnapom december 28-án van, na az is ilyen szokott lenni :D Anya meg 21-én született, szintén összevonós...:D

      Törlés
    3. :( de ha már összevonják remélem egy jó nagy jándék sül ki a dologból :)

      Törlés
  11. Mekkora szerencsém van! Az én szüleim nem nyomták egybe a közeli ünnepeket. Mindig külön tartottuk a Karit, szülinapot, névnapot, ha 2 nap különbség is volt. A kisfiammal most ugyanígy csinálunk :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez rendes dolog tőlük, vagy mondhatnám alapnak is, mindenesetre szerencsés.
      Főleg a gyereknél, akinek meg nem a drága ajándék kell, hanem egy napni 120%-os figyelem és egy napnyi hercegnő vagy királyfi életérzés.

      Törlés
  12. Az élő állat nagyon durva, főleg, ha panelba vesznek macskát! Falura meg ugye, értelmezhetetlen, mert fogyóeszköz, anyósnál hol volt macska, hol nem legutóbb volt kettő, azt elvitték egérfogónak. Az 50ezres alap macskához, na szép ajándék, amire ennyit kell költeni, az ajándékozó meg esetleg felkapta a szaporulatból, ingyen. Én el sem fogadnám, vigye vissza, ilyet max. szülő ajándékozzon gyereknek, mert úgyis a szülő költ rá.
    Hozzám jöhetne bögre, mert törnek, mindig kell másik.
    Felnőtteknek nem ajándékozunk, ez a legpraktikusabb. Gyereknek igen. Sajátnak könnyű, idegen gyereknek nehéz, ilyenkor elvárom, hogy a szülő is közreműködjön, vagy olyat kap a gyereke, aminek nem biztos, hogy örülni fog, én is partner vagyok, meg is veszem a sajátnak helyette.
    Az osztálykarácsonyoknak semmi értelme, meglepetés, de sokszor aránytalanok az ajándékok, így volt melóhelyen is, pl. én is kaptam egy szál csészét meg egy zacskó kávét, amit nem tudtam mire vélni. Kolléganő egy üveg piát. Főleg az újaknak volt szívás, hogy mindig mondták, hogy olcsó legyen meg jelképes, aztán kiestek a szemeink, hogy miket kaptak egyesek, toronyórát lánccal meg megunt, továbbajándékozott holmit. Kaptam pl. hajpántot, mert sosem hordok olyat, erre vettek. Na vajon miért nem hordok? Fémallergiás bizsut, egyáltalán nem kencés nő manikűrkészletet csiszoló meg minden fejekkel, még a legjobb ajándék a tea+karácsonyi bögre volt, komolyan, azzal nem lehet mellélőni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk is benti a macska, az még okés, de ők mindig is benti állatkák voltak.

      Nálunk melóhelyen a secret santahoz a szervező felírja hogy ki kit húzott, hogy ne legyen az, hogy valaki egy csomag vizet kap. De már gondolkodom, hogy jövöre kihagyom, mert semmi értelmeset nem kaptok soha. :(

      Törlés
  13. Én nagyon úgy érzem, hogy kezdünk átesni a ló túlsó végére ezzel az ajándékozósdival. Mert legyen DIY, személyre szabott, az illető legnagyobb vágya, különleges, más ne kapjon ilyet, ne jöjjön szembe az utcán, meg akkor már legyen organikus meg gluténmentes is:) Persze, hogy olyat akarunk adni, aminek az illető örül, de kb. személyes sértés kezd lenni, ha valakinek "csakúgy" adunk valamit, mert épp illik/kell vagy csak meg akarjuk lepni. A legtöbb családban mindenki ajándékoz mindenkit, teljesen normális, hogy annak adjuk a legeltaláltabb ajándékot, akihez jobban közelebb állunk, mint partner, tesó, szülő, a többiek meg kapnak valamit, aminek remélhetőleg örülnek, de legalábbis tudják valamire hasznosítani, és bármilyen meglepő, mindenkinek más esik ebben a kategóriába:) Én sosem vártam el, hogy minden ajándékom telitalálat legyen, van, aki egyszerűen béna az ajándékadásban, van, akiknél ennek sosem volt nagy hagyománya, így ő se spilázza túl, meg ott vannak a generációs különbségek, pl. a nagyszülők legtöbbje a korából adódóan is teljesen máshogy gondolkodik arról, mi minősül ajándéknak, van, aki csak praktikus elhasználható dolgot vesz, van, aki meg csupa csili-vilit, mert az ő idejében olyan nem volt. Arról nem is beszélve, hogy MINDEN ajándékkal félre lehet lőni, üvegbor az antialkesznek, fürdőbomba fürdőkád nélkülinek, stb.
    A legpraktikusabb persze az lenne, ha csak azokkal ajándékoznánk, akik tényleg 100%-ig ki tudják találni, hogy minek örülnénk, de ez általában nem megoldható. Szerintem ha kényesek vagyunk arra, hogy milyen tárgyakat halmozunk a lakásban, ill. mit eszünk/iszunk, szerintem még mindig a legjobb megoldás az, hogy megkérünk mindenkit, hogy nem kérünk mást, mint időt a másikkal. Amúgy meg nagyon minimális embert tudok elképzelni, aki direkt rossz ajándékot ad, így minden ajándékot egy mosoly és egy köszönöm kíséretében tessék átvenni, ahelyett, hogy morgolódunk, hogy milyen hülyeséget kaptunk már megint:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fürdőbombát kaptam idén, nincs az az isten hogy belefeküdjek a kádba ahol a macskák játszanak nap mint nap, és egy szavam sincs, mert azt nem lehet tudni. Ennél sokkal rosszabb, hogy évekig mindig kaptam illatgyertyát meg parfümöt úgy, hogy nem érzek szagokat.

      A kommenteddel 100%-ban egyetértek, viszont tavaly, amikor ezt megírtam az ötlen onnan jött, hogy egymillió mit vegyél ajándékba bejegyzés után inkább egy ellenajándéklistát véltem hasznosabbnak.

      Érdekes, hogy nálunk az ajándékkártya nagyon megy, de olyan komolyan, hogy a Walmartban van 100 féle bolt kártyája. Személytelen, de ha már praktikusat akarunk...

      Törlés
  14. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hu mennyi mindenem volt a szekrény aljában, és milyen jó hogy már nincsenek ott.

      Törlés
  15. Csakhogy képviseljem az ellenkező álláspontot is, én kifejezetten szeretek háztartási cikkeket kapni, mármint olyanokat, amiket el lehet használni (angolul ezt FMCG goodsnak hívják, nem tudom kevésbé lámán körülírni). Tusfürdő, szappan, mosószer, valami minőségibb tea/kávé, pisztácia, tonhalkonzerv. Ezek se túl olcsók, se túl drágák, úgyis kellenek, de persze elfelejtem magamtól időben pótolni az elfogyó dolgokat a polcon, amikor meg felbontom a karácsonykor kapott adagot, akkor arra gondolok, akitől kaptam, és hálásan elmosolyodom a bajszom alatt. Bizsut nem hordok, van egy-két nemesfém ékszerem, több nekem nem is kell, az otthnomban limitált a hely, úgyhogy felesleges dolgokat nem tudok raktározni, ezért ha valami lakberendezési- vagy dekorcuccot kapok (dekupázskép, festett bögre), akkor nem nagyon örülök, hangozzon ez bármilyen kegyetlen módon, mert úgy érzem, hogy az ajándékozó kevességnek álcázva rám/a polcomra/a konyhaszekrényemre akar kényszeríteni valamit. A sztenderd bolti csetreszt (bögre, gyertya, mit tudom én) azonnal kidobom/odaadom valakinek, akinek kell - tehát nem továbbajándékozom! - az ajándékozó által készített csetreszt pedig pár év múlva, rossz lelkiismerettel hajítom ki. Az egyetlen dísztárgy, aminek örülök, az a szigorúan egy darab minőségi üveg vagy kézműves karácsonyfadísz, ezt javasolnám is ajándékként, ha hozzám hasonló morcos barátotok van, kivéve persze, ha az ajándékozott minden évben más színű monokróm fát szeret.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mondjuk egy sajtszett, valami menő olivabogyó válogatás, kaviár, hasomó kaják szerintem királyak.

      Mi direkt nem veszünk vitrint vagy ahhoz hasonlót, mert akkor elkezd gyűlni a kacat. Így hogy mindenki tudja, hogy nincs egyetlen polcunk sem, így nem is vesznek kacatot.

      A bizsura visszatérve szülinapomra kaptam két bazi nagy arany statement nyakláncot, de olyat, hogy azt én sosem venném fel, vissza is vittem a boltba. Ettől még egy kedves dologként próbálom eltárolni.

      Törlés

Címkék

7 dolog A England A nyuszi fontosabb A világ dolgai Ajakápolás Alapanyagok Alapozó Alba botanica Állat Amazon Anastasia Beverly Hills Andalou naturals Anya Arany Arcápolás Arcpermet Arctisztítás Aromaleigh Avalon Organics Avéne Banila Co. Barbara Hofmann bareMinerls Barna Baviphat BB krém bDellium Tools BeautyBlender BECCA Bellápierre benefit Bevásárlás Biobolt Bioré Biosilk Bite BlackMoon Blog Bobbi Brown Bolt Bordó Boscia Bőszecset Bronzosító Budapest Burt's Bees By Nature Cargo China Glaze Ciaté Cica Cipő Clarisonic Clinique Colors by llarowe Coloured Raine ColourPop Cozzette Cruelty free Cupcake Polish Csacsogós Csütörtök Díj Divat DIY Dose os Colors EBay Ecset Ecsetmosás Edmonton Ékszer Elektromos Elérhetőségek Elfogytak Elizabeth Arden Én Érdekes Essie Estée Lauder Etude House Fátyolmaszk Fényvédő Fésű Fogápolás Fogkrém Folyékony rúzs Fonás Forever Flawles Fresh Frizura Fun Fun Lacquer Gabriel Glitter Goodal Gosh Gyerek Haj Hajfesték Hajfestés Hajlakk Hakuhodo Hámlasztó Havi_kedvencek Highlighter Hogyan lettem én dolgozó ember? Holika Holika ILNP Inglot Innisfree IPSY It's skin Jeffre Star Joico Jolse Kaja Kanada Karácsony Kat Von D Kedvenc Kék Kell a Púder! Kellék Kenyér Kérdezz-felelek Készülj velem! Kezekre Kézkrém Kiegészítő Kísérlet Kismama Kollekció Kontúr Koreai Korrektor Költözés Köröm körömlakk Közlekedés Krém Kryolan Kuka Kedd L'occitane La Ritzy Lancome Laura Mercier Lemosó Lila Lime Crime Lit Cosm. London LookFantastic Lottó Lunatick Cosmetic Labs MAC Magánvélemény Magyarország Make Up For Ever Makeup Geek Maszk Meglepi doboz MELT Mindenapi társaim Mindenes Minimalista Missha Mitől lettem ma szebb? Morphe Muttart Conservatory Műszempilla Narancs NARS Natúr NCLA Nem jött be Neon Nexxus Notoriously Morbid Nyaralás Nyereményjáték NYX OCC OFRA Online rendelés OPI Óra Outfit Overtone Öltözködés Összehasonlítás Paletta Parlament Physicians Formula piCture pOlish Piercing Piros Pirosító Pixi Polished by KPT Powder Perfect Pretty Serious Cosmetics Primer Projekt Púder Radír Real Techniques REN Repülő Revlon Rica Rimmel ROC Rólam Rózsaszín Ruha Rúzs Sally Hansen Sampon Sárga Secret Key Sephora Shiseido Shu Uemura Sigma Skinfood Smashbox Smink Sminklemosó Sonia Kashuk Southgate Mall SPF Stila Sugarpill Sukin Suva Beauty Szájceruza Szájfény Szájravalók Szappan Szárazsampon Szemceruza Személyes Szemfesték Szemhéjalap Szemkörnyékápoló Szemöldök Szemöldökceruza Szempilla Szempillaspirál Szivacs Szürke TAG Tárolás Tarte Táska Tél Testápolás Testradír Testre Teszt The Body Shop the SEAM theBalm TinkeldT Tonik TonyMoly Too Faced Unboxing Urban Decay Uriage Utazás Utcakép Ünnep Városnézés Vásárlós Vasárnap Vattakorong Vegán Vendégposzt Vichy Video Vitamin Webshop WEM Yamuna Youtube YPSY Yves Rocher Z paletta Zenzero Zero Waste Ziaja Zoeva Zöld Zsákmány