2016. január 15., péntek

Hogyan lettem én dolgozó ember? Vagyis immáron koordinátor. A sikersztori kezdeti nehézségei



Két hete vagyok koordinátor, és az év lehető legrosszabb időszakában sikerült ezt a nagyszerű pozíciót megkapnom. Most, amikor ti ezt olvassátok, nálunk éppen nagyban megy a leltározás.


Egy hatalmas boltot kell elképzelni, ruhákkal, cipővel, konyhai résszel, szépségápolási sarokkal. Viszont minden olyan, mint a H&M vagy akármelyik plázás üzlet, egyedi árasak a cuccok, nem úgy, mint a Tescoban, hogy ki van írva, aztán majd beszkennelik és remélhetőleg az is az ár. A leltárkor mindennek meg kell hogy legyen az árcímkéje,  az utolsó körömlakknak is. 

A mi boltunk teljesen nem így néz ki, de a kép sugallja a helyzet súlyosságát

Ezt úgy próbáljuk elérni, hogy 5 körben megy az egész bolt ellenőrzése. Egyesével minden cuccot meg kell nézni, hogy van-e ára. Ezt viszont irányítani kell, mert ha az én kis csibéimen múlik, akkor a beauty és a táskarész százszor lesz leellenőrizve a fehérneműs környék pedig egyszer sem. Ez volt az a két hét, amikor tényleg tudnom kellett, hogy ki hol van, és mit csinál.


Ja és ugye lehetőleg ne ugyanaz az ember ellenőrizze ugyanazt a területet, mert ha ennek a személynek van valami hiba a működésében, akkor a hiányzó címkéket másodszorra sem fogja megtalálni, viszont egy másik személy meg egyből.


Ez egyetlen kolléga kivételével könnyen is ment dolog. Ugye közben a bolt nyitva, vásárlók jönnek mennek. A próbafülkéből valakinek vissza kell vinni a cuccot, ha a vásárlónak baja van azzal is foglalkozni kell, a rohangálás az maradt. Viszont ez az egy alkalmatlan emberke mindenkinek csak keserűséget okozott az utóbbi két hétben. Nem csinál semmit, eltűnik, amit csinál, az meg rossz. Az én felelősségem, hogy jól csinálja, de nem figyel rám, nem érdekli, hogy mi van. Ő is jelentkezett koordinátornak, de az ő jelentkezésén mindenki röhögött. Csak azért mert valaki idősebb a másiknál, attól az nem jelenti azt, hogy ő lesz a vezető. Ezt nehezen is emészti meg, pedig én aztán nem vagyok olyan dirigálós fajta. Neki valami csacsogós munka lenne jó, nem egy rohangálós hely.


Nyugtatgatom a többieket, jó lesz ez, majd jobb lesz. De már mindenkinek mindene kivan attól, hogy mindig van egy ember, aki miatt duplán kell dolgozni. El van átkozva a zónánk.

Azért ez a "lapáttámasztás" itt sem ismeretlen fogalom

Egy másik sráccal együtt kaptam meg a lehetőséget a koordiátori tréningre. Ennek nagyon örülök, hogy őt is kinevezték, rosszul éreztem volna magam, ha én kordinátor leszek 5 hónap után ő meg két év után nem, pedig jól dolgozik. Viszont engem egyből betettek a női osztály élére neki meg nincs osztálya, csak úgy dolgozik a férfirészen. Nem tudom melyik a jobb, na jó de, neki a jobb, mert neki nem kell még bajlódnia az emberekkel, és neki van ideje a tréningre, nekem meg nincs, mivel én már ott vagyok az éles helyzetben.

Imádom ezt a képet.
Pont ilyen vagyok, csak még hozzá nekem be is zöldül a fejem, amikor szenzor nélküli 90 dolláros parfümöt találok a polcon

Kasszát nyitni és zárni nem olyan nagy dolog. Nálunk 8 kassza van plusz az ékszerpult kasszája. Árut átvenni sem vészes, csak meg kell szokni, mit hova kell írni. Ezeket mind csináltam már Magyarországon, csak a különbség az volt, hogy ott a kassza is magyarul beszélt hozzám meg a papír is. A takarító cég papírját kitölteni meg egy külön élmény volt, mert a kínai takarítók 10-10 szót értenek angolul, és 3-an vannak, de mindenáron kettőt kellett beírni a papírjukba.
A tanulással nincsenek gondok. Itt mindenki máshonnan jött, ha nem értem elsőre, elmondja máshogy. Nem csak a nyelvi nehézségekre gondolok, máshogy jár az agyunk, máshogy logikusak a dolgok.

Jövő héten viszont már nincs leltározás, nincs feszültség, nincs semmi olyan, ami miatt nagyon kéne aggódnom. Csak tanítani és tanítani kell a lányaimat, hogy mindenki mindent pontosan ugyanúgy tudjon. Ne legyenek kószáló félinfók, ne legyen az, hogy én így szoktam, te úgy szoktad, azokban az esetekben, amikor az nem jó. Persze nem vagyunk németek, hogy mindent ugyanúgy csináljunk miliméterre pontosan, van, ahol lehet lazáskodni, de van ahol nem.

A végén viszont ez lesz az állapot
Vasárnap az eritreai kolléganőméknél vacsiztunk, és ott voltunk egészen sokáig. Imádom az ilyen összejöveteleket, annyira megnyugtató. Bután hangzik, de olyan mókás, ahogy ez az eritreai lány a szomáliaival arabul karattyol, nekem ugye egy szó nem ismerős. Megnyugtató, ahogy az iráni kolléganőm mindenről a jót gondolja, de tényleg. A világ legpozitívabb legszebb lelkű személye. És mindig vannak mások is, mindig hallunk új infókat. Most például egy egészen jó megtakarítási lehetőségről hallottam kimondottan bevándorlóknak. Mindenki másnak megvan a nemzeti közössége, és olyan jó ezeket a sztorikat hallgatni. Néha már majdnem arra gondolok, hogy lehet el kellene menni a magyar házba, de szerencsére mindig történik valami, ami meggyőz arról, hogy nem, nekem oda nem kell elmennem.

Összegzésként a hangulatom ingadozó. Örök pozitív, de most kicsit gondterhelt voltam. Várom persze a kihívásokat, de nem ezeket a jellegűeket, amikor kerülgetni kell az embereket és a hibákat.

Most nem tudom, mi legyen a címe a sorozatnak. Ez a cím az elején jó volt, de nem gondoltam volna, hogy ilyen sokáig írom majd, és hogy ilyen sokan lesztek rá kíváncsiak.

Ötletelni most is ér!

17 megjegyzés:

  1. Azt hiszem, én mindenképp elmennék a "magyar házba" :)
    Megnézném, hogy aztán nyugodtan véleményt alkossak és megosszam a blogon! :D
    Simán benne van a pakliban, hogy akár pozitív élmény is lehet.
    Ahogy téged ismerlek, szerintem nem fogod kihagyni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azzal, hogy belépsz abba a házba felveszik az adatokat, telefonszám, lakcím, minden, már ez fura, de a legfurább inkább az, hogy kötelezően tagdíjat is kell ám fizetni, nem csak úgy odamenni barátkozni :(

      Meglátjuk :)

      Törlés
    2. Na jó leírok még egy dolgot, ami visszatart.
      Minden egyes március 15-én, október 23-án megjelenik ebben a házban egy fideszes politikus, általában a legaljából. Én ezt nem támogatnám, főleg, hoigy az a sejtésem van, hogy ezek ilyenkor az adófizetők pénzéből jönnek, és nem lelketápolni, hanem szavazatotgyűjteni és az 56-ban menekültek agyát átmosni. Nem találtam meg a videót youtubeon, ahol a New York-i magyar házban nyilatkoznak a bácsik, hogy a Merkel mennnyire rossz, és hogy támadják az országot (á nem propaganda) és hogy odaát mindent rendben van, mert kemény vezetője van az országnak.

      És megtaláltam:

      https://www.youtube.com/watch?v=exPQSCci4KM

      Törlés
    3. Lehet, hogy az épület/egyesület? működését fedezik ezek a díjak. Ha egy egyesületnek tagja vagy, fizetsz tagdíjat is (vagymit) ez szerintem normális. A bácsi által mondottakat sajnos nem tudom meghallgatni :(

      Az embernek, bárhol is él, vannak gyökerei, kapcsolatok, amelyeket fontos ápolni, különben elvesznek....

      Mindenestetre, ha mégis elmész, mindenképp mesélj majd! :D

      Törlés
    4. Ha egyszer megtörténik mindenképpen írok róla

      Törlés
    5. Én sem mennék, abszolút nem szimpi a fentiek alapján.

      Törlés
  2. Mi az, ami visszatart a magyar háztól? Attól tartasz, hogy megismétlődnek az otthoni sztereotípiák? Amúgy gratulálok a "dolgozóemberség"-fejleményhez :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pontosan.
      A férj egyik volt kollégája (magyar) itt lakik a szomszéd faluban, és neki nagyon rossz tapasztalatai voltak. A boltban nekem is.
      Ha nem megyek nem tudom mi van ott, és megmarad az a remény, hogy van hova menni, ha szarul lennék.
      Ha megnézem, és láthatom a sztereotípiákat, akkor el van vágva minden a népemmel kapcsolatba.
      Valahogy a tapasztalat hiánya biztonságosabbnak tűnik.

      A másik ok, ha valakinek külföldön a saját nyelvén vannak barátai, akkor az idegen nyelvet lusta lesz használni. Ez nem tudom mennyire igaz, de minden külföldre költözős csoport ezt mondja.

      Törlés
  3. Gondolom idővel azért neked is visszajelzést kell adnod a munkádról és a tapasztalataidról. Szerintem próbáld meg finoman felhozni, hogy van egy személy aki úgy érzitek -nem csak te, hanem mindenki-hogy direkt keresztbe tesz nektek. Ha mindenki fellép a jelenség ellen, a fő főnökség nem hunyhat szemet. Mondjuk, azt azért emeld ki, hogy nem kirúgatni akarod, egyszerűen azt akarod, hogy komolyan beszélgessenek el vele és pozitív irányba változzon az illető. Én legalábbis valahogy így csinálnám....
    A rovat neve meg lehetne az hogy Előre, a munka világában vagy valami ilyesmi. :D Többféleképpen értelmezhető, lehet lépcsőfokokra is érteni, előléptetésre is, és simán az időben való tájékozódásra is. Vagy ha ez nem jó, akkor próbálj meg valami olyat választani amit többféleképpen lehet értelmezni, így később megspórolsz egy újabb névváltoztatást.

    A magyarokkal való kapcsolattartást nem tudom merjem-e ajánlani. Az a baj, tök igaz amit írsz, hogy az idegen nyelvet lusta lesz használni az illető, ha van egérút. Na és ha belépnél első lépésként 1 Fb csoportba és simán csak 1-2 emberrel tartanád a kapcsolatot, azokkal akik szimpik? Utána még mindig megszakíthatod, ha nem érzed azt, hogy másabbak, mint az, amit magad mögött hagytál. Az ilyen csoportokban vannak beszélgetések is, ha mákod van, még meg is látod ki-mit írt, és azért 1-2 dolgot így már levehetsz. Persze nem ítélkezhetsz, nem is ez a cél, de sokat elmond az, ahogyan valaki megnyilvánul. Nem?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rosszul érzem magam amiatt, hogy ő lesz a 3. ember akit kigolyózunk az osztályról, de nyílván egy boltba nem agysebészeket vesznek fel.

      Már túl van két elbeszélgetésen... Na ilyen viszont otthon nem történik meg. Itt a 80%-os teljesítmény oké tud lenni. Magyarországon (a munkanélkliség miatt is) már régen kirugták volna.

      Ez a cím tetszik :)

      Az itteni magyarok csoportjában voltam egy ideig, politika, politika, problémák volt a téma.
      Azért nyitva tartom a szemem, hátha :)

      Törlés
  4. Szia, a magyaros témához szólnék hozzá. Ahogy olvasom a blogodat sokszor van, hogy sztereotipikusan írsz a magyarokról. Biztos megvan ennek az oka, de nem jó általánosítani. Biztos vannak ott is olyan magyarok, akiket szimpatikusnak találnal!

    VálaszTörlés
  5. Szia, a magyaros témához szólnék hozzá. Ahogy olvasom a blogodat sokszor van, hogy sztereotipikusan írsz a magyarokról. Biztos megvan ennek az oka, de nem jó általánosítani. Biztos vannak ott is olyan magyarok, akiket szimpatikusnak találnal!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teljesen egyetértek, biztosan vannak,de félek a csalódástól. Itt duplán rosszul esne :(

      De igazad van, sokkal pozitívabbnak kellene lennem :)

      Törlés
  6. Jajj, de utálom, ha van egy free rider a csapatban, nagyon demotiváló. Hát, kitartást és türelmet ettől (is) szép a vezetői lét! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meg kell tanulnom, hogy hogyan hozzam ki belőle a maximumot, választásom nem nagyon van.
      Még nem nagyon érzem magam vezetőnek, kell hozzá egy kis idő.

      Törlés
  7. Nagyon-nagyon gratulálok. Bár régen jártam már Nálad (BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK!), ennek most nagyon örülök, olyan jó érzés volt olvasni. A nehézségek nélkül pedig egyébként is túl könnyű lenne... :) Bár nyilván elviselhetőbb. :) Meg fogod oldani, előbb-utóbb pedig a renitens be fogja látni, hogy neki is akkor sikerülhet az előrelépés, ha megtanul csapatban játszani.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A helyzet azóta csak rosszabb, de beláttam ez nem az ő hibája, egyszerűen csak ez a hely nem neki való.
      Igen nehézségek nélkül túl könnyű lenne, kell a kihívás.

      Törlés

Archívum

Címkék

7 dolog A England A nyuszi fontosabb A világ dolgai Ajakápolás Alapanyagok Alapozó Alba botanica Állat Amazon Anastasia Beverly Hills Andalou naturals Anya Arany Arcápolás Arcpermet Arctisztítás Aromaleigh Avalon Organics Avéne Banila Co. Barbara Hofmann bareMinerls Barna Baviphat BB krém bDellium Tools BeautyBlender BECCA Bellápierre benefit Bevásárlás Biobolt Bioré Biosilk Bite BlackMoon Blog Bobbi Brown Bolt Bordó Boscia Bőszecset Bronzosító Budapest Burt's Bees By Nature Cargo China Glaze Ciaté Cica Cipő Clarisonic Clinique Colors by llarowe Coloured Raine ColourPop Cozzette Cruelty free Cupcake Polish Csacsogós Csütörtök Díj Divat DIY Dose os Colors EBay Ecset Ecsetmosás Edmonton Ékszer Elektromos Elérhetőségek Elfogytak Elizabeth Arden Én Érdekes Essie Estée Lauder Etude House Fátyolmaszk Fényvédő Fésű Fogápolás Fogkrém Folyékony rúzs Fonás Forever Flawles Fresh Frizura Fun Fun Lacquer Gabriel Glitter Goodal Gosh Gyerek Haj Hajfesték Hajfestés Hajlakk Hakuhodo Hámlasztó Havi_kedvencek Highlighter Hogyan lettem én dolgozó ember? Holika Holika ILNP Inglot Innisfree IPSY It's skin Jeffre Star Joico Jolse Kaja Kanada Karácsony Kat Von D Kedvenc Kék Kell a Púder! Kellék Kenyér Kérdezz-felelek Készülj velem! Kezekre Kézkrém Kiegészítő Kísérlet Kismama Kollekció Kontúr Koreai Korrektor Költözés Köröm körömlakk Közlekedés Krém Kryolan Kuka Kedd L'occitane La Ritzy Lancome Laura Mercier Lemosó Lila Lime Crime Lit Cosm. London LookFantastic Lottó Lunatick Cosmetic Labs MAC Magánvélemény Magyarország Make Up For Ever Makeup Geek Maszk Meglepi doboz MELT Mindenapi társaim Mindenes Minimalista Missha Mitől lettem ma szebb? Morphe Muttart Conservatory Műszempilla Narancs NARS Natúr NCLA Nem jött be Neon Nexxus Notoriously Morbid Nyaralás Nyereményjáték NYX OCC OFRA Online rendelés OPI Óra Outfit Overtone Öltözködés Összehasonlítás Paletta Parlament Physicians Formula piCture pOlish Piercing Piros Pirosító Pixi Polished by KPT Powder Perfect Pretty Serious Cosmetics Primer Projekt Púder Radír Real Techniques REN Repülő Revlon Rica Rimmel ROC Rólam Rózsaszín Ruha Rúzs Sally Hansen Sampon Sárga Secret Key Sephora Shiseido Shu Uemura Sigma Skinfood Smashbox Smink Sminklemosó Sonia Kashuk Southgate Mall SPF Stila Sugarpill Sukin Suva Beauty Szájceruza Szájfény Szájravalók Szappan Szárazsampon Szemceruza Személyes Szemfesték Szemhéjalap Szemkörnyékápoló Szemöldök Szemöldökceruza Szempilla Szempillaspirál Szivacs Szürke TAG Tárolás Tarte Táska Tél Testápolás Testradír Testre Teszt The Body Shop the SEAM theBalm TinkeldT Tonik TonyMoly Too Faced Unboxing Urban Decay Uriage Utazás Utcakép Ünnep Városnézés Vásárlós Vasárnap Vattakorong Vegán Vendégposzt Vichy Video Vitamin Webshop WEM Yamuna Youtube YPSY Yves Rocher Z paletta Zenzero Zero Waste Ziaja Zoeva Zöld Zsákmány