2016. április 30., szombat

7 dolog, ami hiányzik Magyarországról


Idén már szinte biztos, hogy nem sikerül meglátogatni kis hazánkat, így aztán egyre jobban kellene, hogy hiányozzanak dolgok. Nézzük, hogy mégis mik azok, amik nélkül kicsit kevesebbnek érzem az ittlétet!


Hiányozni különböző dolgok tudnak. Emberek, tárgyak, megszokott dolgok, épületek, az étel, a nyelv, bármi, ami korábban 100%-ban alapértelmezett volt.

Hiányzik egy kelet-európai barátnő. Itt direkt nem írtam magyart, mert nem feltétlenül szükséges pontosan ugyanonnan jönnie. Hiányzik az, hogy egy rugóra álljon az agyam valakivel, hogy valaki ugyanazokat a poénokat ismerje. A kirgiz kolléganőmmel egyébként pont ezért értettük meg egymást olyan jól. Szó se róla, imádom az összes barátnőmet, és imádom, hogy mennyi mindent tanulhatok a világról, de azért jó lenne egy hasonló is.

A kaja az egyik olyan dolog, amit meg kell szokni. Erről akár egy külön listát is írhatnék, de az nem egy 7 pontos iromány lenne. Amit nem lehet pótolni, az a házi készítésű húsáru, mint a disznósajt, kolbász, sültvér, kenőmájas. A szüleim mindig is tartottak malacot, így én ilyen jellegű dolgokat sosem vettem, az csak úgy lett. Ez itt nincs meg. Maga a disznóvágás is hiányzik kicsit, de arra már találtam megoldást. A hús mellett a tejföl hiányzik és a relatívan olcsó alkohol. Meg az, hogy a Tescoban tudjak venni egy tálca sört. Néha még most is elbambulok a nagyobb boltokban, hogy hol is van a piarészleg, de nincs, mert az külön liquor store-ban van.

A kép innen származik
 
Pár kép a disznóvágásról. Vigyázat sokkoló lehet, de valóban vér folyik és belek látnak napvilágot.



Ennek a képnek a publikusságát biztosan meg fogom bánni, de a disznóvágás szünetében olyan jó csirkéket ölelgetni, szőkén.
Hiányzik Budapest. A húgyfoltokkal és a kutyaszarral együtt. 19 éves koromban költöztem Pestre, egyből a 7. kerületbe, majd onnan ide-oda. Nagy részét az életemnek Kecskeméten éltem le, de mégis Pest hiányzik, a látkép és a Duna. Vicces, mert amíg a pesti oldalon laktam, addig Budára jártam suliba, amikor már Budán laktam, akkor meg a 8. kerületbe jártam dolgozni. Imádtam átvillamosozni a Dunán, nézni a hidakat, a hegyet és a tetején a nagy nemzeti sörnyitót. Hiányoznak a régi épületek, a villamos, a kedves kallerek a Kálvin térről. Persze sok minden nem hiányzik, de az emlékek megszépülnek.


Budapesten belül is hiányzik a régi kecónk. Amikor tavaly visszamentünk látogatóba, az annyira furcsa volt. Laktunk itt, meg ott, de nem volt hova hazamenni. A budai lakásunkban semmi különös nem volt, egyszobás kis valami, hülye elrendezéssel, közepes zajjal, furcsa szomszédokkal. De az volt a mi kuckónk, nekünk hármunknak. Innen mentünk az esküvőnkre, ide fogadtuk örökbe az első cicánkat, itt történt minden, ami a mostani életünkhöz vezető utat jelenti. Ezt sosem fogom visszahozni, és persze nem is kell, csak nosztalgia. A vicces, hogy ebben az épületben van a kozmetikusom „rendelője”, a Kiwi szoliban, és amikor tavaly mentem hozzá, annyira dobogott a szívem csak úgy magától a háztól. Kinek dobban meg a szíve csak egy ronda háztól?
 

Hiányoznak a baráti összejövetelek. Ez már sosem lesz olyan, mint volt. Sem a kecskeméti középiskolai időszak bandája, sem a főiskolai, sem semmi egyéb. Mindenki megváltozott, különböző utakra léptünk, de néha olyan jó lenne visszamenni az időben, és csak élvezni, hogy hajnal kettőkor mindenki visít azon, aki a legrészegebb.

Ide kapcsolódik, de kicsit mégsem, maga Európa hiányzik. Az a tény, hogy felülhetsz egy vonatra vagy egy buszra, és 3-5 óra múlva egy másik országban vagy. Felszállsz egy fapadosra, és 2 óra múlva ott van London vagy Párizs. Innen maximum az USA van „emberi távolságra”, de az olyan, hogy ezer kilométerig semmi érdekes. Hiányzik, hogy nem tudunk csak úgy átruccanni Lengyelországba vagy Ukrajnába. De még ha nem is akarnék külföldig menni, Magyarországon belül is annyi mindent lehet megnézni, annyi vár van, annyi múzeum. És csak be kell ülni a kocsi, 1-2 óra, és tádámm, értékes szabadidő.

Cirill betűs madaras teszkó, dupla alkohol sorral.

Hiányzik az Auchan. Komolyan. A tipikus bevásárlás, amikor a megszokott dolgokat csak bevágja az ember a kosarába. Én mindig Gyermelyi tésztát vettem, sosem gondolkodtam rajta. Tudtam a márkákat mindenféle termékfajtáknál, nem kellett sok időt ezzel eltölteni. Ami kimondottan hiányzik, az a Zewa 10-es papírzsepi, tejföl, rizikómentesen normális ízű fogkrém, a normális tampon, a nem gyógyszer csomagolású erős rágó, az Univer majonéz (azt tudok venni itt sokszoros áron és messze). A bevásárlással kapcsolatban a Nagycsarnok is hiányzik kicsit, szerettem azt a piacot, a tejes nénik, az kárpátaljai zöldséges nénit, vagy a hentest, aki lókolbászt is árult. Ezen kívül még az Yves Rocher hiányzik, mint bolt. Itt nincs, és nem tudok a boltban egy órán keresztül nézelődni. Aggodalomra semmi ok, rendelni tudok a francia országrészből. A pesti éveim alatt ritkábban voltam vásárban, de azért a nagykőrösi vásár feelinget jó lenne újra átélni. Én még most is megsimogatnám az összes mocskos malacot, kecskét, büdös birkát vagy tehenet.
 
A kép innen származik.
Meg is van a 7 dolog. Azt hittem nehezebb lesz összeszedni, de annyira azért nem is volt. Természetesen vannak dolgok, amik hiányoznak. Van, ami az életem pesti részéből, de pont annyira hiányzik a kecskeméti banda is, ami már réges-régen nem létezik.
Nem rontom el a hangulatot azzal, hogy mik azok a dolgok, amik nem hiányoznak, mert szerintem sejthető.
Jó lett volna hazamenni idén, de majd jövőre. Addig készen lesz a Moszkva tér legalább, és azt is meg tudom majd nézni.

Nektek mi hiányozna, ha elköltöznétek az országból, vagy akár a kontinensről is?
Mik azok, amiket nagyon nehezen viselnétek, mint változás?

8 megjegyzés:

  1. Elmondod mi a baj a kanadai tejföllel? Mert van nekik ugye, méghozzá szép emberes kiszerelésben.
    Látnivaló szerintem nálatok is van bőven csak kéne hozzá egy autó és igen messzebb van minden, de azt kénytelen leszel megszokni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A legtöbbnek van egy édeskés íze. Lehet velem van a baj, mert én az összes Tim Horton's-os reggeliben ami bagel vagy zsemle, én mindben érzem a cukros édeskés ízt. Egyszerűen nem jó, ugyanígy a majonéz sem, amiben a zselésitő anyagot túltulják a kedvenc Univeremhez képest.

      Látnivaló, igen, kocsival. Majd egyszer. Azért innen nem olyan, mint Budapestről, hogy 100 km-en belül kb mindenféle látványosság ott van a sivatagon és a trópusi erdőn kívűl

      Törlés
    2. Látod majonézből én meg a magyart érzem cukrosnak. Az angol meg sós, az még rosszabb. A kanadai volt a favorit, vödörszám tudtam enni. :))

      Törlés
    3. Sóóóós? uuu fujj. A Hellmain's mindenhol rossz az tuti. Jövőre összehasonlítom.
      És tényleg vödörben van, olyan rossz belegondolni is :)

      Törlés
  2. Oh...csak jövőre???? :'( Nekem a magyar levegő hiányozna. Ezt onnan tudom mikor ősrégen görögben voltunk, ahogy kijöttem a repülőből megcsapott a pesti szag. De jó is volt :) Kár hogy elüldözok az embereket, pedig jó ország lehetnénk. Nem értem, hol és miért csúszott el a dolog :(

    VálaszTörlés
  3. Hát szagokat nem érzek, így aztán ebben a kérdéskörben a kispadon maradok. Repülős nyaralás után minden addig volt jó, amíg fel nem rúgtak Ferihegyen harmadszorra is...

    Nekem lenne pár tippem, de annak akár egy külön blogot is indíthatnék :)

    VálaszTörlés
  4. Mi most tervezünk költözni, pontosabban idén, Angliába.
    A kutyám fog nagyon hiányozni, mert őt addig nem visszük, amíg kertesbe nem költözünk, csak a cicát. Anyával marad addig is.
    A családom hiányozni fog, de amúgy sem találkozunk túl gyakran. Más egyenlőre nem jut eszembe.Talán majd ha ott leszek :)

    VálaszTörlés
  5. Az emberek hiányoznának, de vissza nem mennék az időben, szóval te sem lennél Mo.-on diák akkor sem, ha itt élnél, max. felnőttoktatásban. Ami elmúlt, az már csak emlék, akárhol is él az ember. Amiket írtál, nem hiányozna. 3. városban lakom, volt 7 albérletem, örülök a saját lakásnak. Két helyen nem lehet lakni, kanadai és magyar előnyökkel is együtt. Elég furán hangzik, amiket írtam, de nekem nem szokott hiányozni a szülővárosom sem. Eléggé sűrűn cserélődnek a kollégáid, engem ez jobban zavarna, hogy nehéz bensőséges kapcsolatot kiépíteni.

    VálaszTörlés

Címkék

7 dolog A England A nyuszi fontosabb A világ dolgai Ajakápolás Alapanyagok Alapozó Alba botanica Állat Amazon Anastasia Beverly Hills Andalou naturals Anya Arany Arcápolás Arcpermet Arctisztítás Aromaleigh Avalon Organics Avéne Banila Co. Barbara Hofmann bareMinerls Barna Baviphat BB krém bDellium Tools BeautyBlender BECCA Bellápierre benefit Bevásárlás Biobolt Bioré Biosilk Bite BlackMoon Blog Bobbi Brown Bolt Bordó Boscia Bőszecset Bronzosító Budapest Burt's Bees By Nature Cargo China Glaze Ciaté Cica Cipő Clarisonic Clinique Colors by llarowe Coloured Raine ColourPop Cozzette Cruelty free Cupcake Polish Csacsogós Csütörtök Díj Divat DIY Dose os Colors EBay Ecset Ecsetmosás Edmonton Ékszer Elektromos Elérhetőségek Elfogytak Elizabeth Arden Én Érdekes Essie Estée Lauder Etude House Fátyolmaszk Fényvédő Fésű Fogápolás Fogkrém Folyékony rúzs Fonás Forever Flawles Fresh Frizura Fun Fun Lacquer Gabriel Glitter Goodal Gosh Gyerek Haj Hajfesték Hajfestés Hajlakk Hakuhodo Hámlasztó Havi_kedvencek Highlighter Hogyan lettem én dolgozó ember? Holika Holika ILNP Inglot Innisfree IPSY It's skin Jeffre Star Joico Jolse Kaja Kanada Karácsony Kat Von D Kedvenc Kék Kell a Púder! Kellék Kenyér Kérdezz-felelek Készülj velem! Kezekre Kézkrém Kiegészítő Kísérlet Kismama Kollekció Kontúr Koreai Korrektor Költözés Köröm körömlakk Közlekedés Krém Kryolan Kuka Kedd L'occitane La Ritzy Lancome Laura Mercier Lemosó Lila Lime Crime Lit Cosm. London LookFantastic Lottó Lunatick Cosmetic Labs MAC Magánvélemény Magyarország Make Up For Ever Makeup Geek Maszk Meglepi doboz MELT Mindenapi társaim Mindenes Minimalista Missha Mitől lettem ma szebb? Morphe Muttart Conservatory Műszempilla Narancs NARS Natúr NCLA Nem jött be Neon Nexxus Notoriously Morbid Nyaralás Nyereményjáték NYX OCC OFRA Online rendelés OPI Óra Outfit Overtone Öltözködés Összehasonlítás Paletta Parlament Physicians Formula piCture pOlish Piercing Piros Pirosító Pixi Polished by KPT Powder Perfect Pretty Serious Cosmetics Primer Projekt Púder Radír Real Techniques REN Repülő Revlon Rica Rimmel ROC Rólam Rózsaszín Ruha Rúzs Sally Hansen Sampon Sárga Secret Key Sephora Shiseido Shu Uemura Sigma Skinfood Smashbox Smink Sminklemosó Sonia Kashuk Southgate Mall SPF Stila Sugarpill Sukin Suva Beauty Szájceruza Szájfény Szájravalók Szappan Szárazsampon Szemceruza Személyes Szemfesték Szemhéjalap Szemkörnyékápoló Szemöldök Szemöldökceruza Szempilla Szempillaspirál Szivacs Szürke TAG Tárolás Tarte Táska Tél Testápolás Testradír Testre Teszt The Body Shop the SEAM theBalm TinkeldT Tonik TonyMoly Too Faced Unboxing Urban Decay Uriage Utazás Utcakép Ünnep Városnézés Vásárlós Vasárnap Vattakorong Vegán Vendégposzt Vichy Video Vitamin Webshop WEM Yamuna Youtube YPSY Yves Rocher Z paletta Zenzero Zero Waste Ziaja Zoeva Zöld Zsákmány