2016. április 6., szerda

Miért szeretem a színes sminket?



Nem tudom sikerülni fog-e a bejegyzés végére megtalálni a választ, de mindenesetre megpróbálom megkeresni. Ha kíváncsiak vagyok arra, hogy hogyan is lettem a színek szerelmese, akkor elmélkedjünk együtt.


Anno, amikor dolgozó ember lettem, és elkezdtem rendszeresen sminkelni, azaz minden nap, akkor valahogy nem tetszett ez a minden nap natúr barna dolog. De legfiatalabbként nyílván nem is akartam beállítani smaragdzöld glitterekkel vagy neonrózsaszín szemsminkben. Tengődtem a natúr vonalon, a számat nem is festettem. Aztán egyszer a szülinapomra kaptam egy nagy készletet, nem volt egy hú de nagy minőség, de színes volt. És egyszer csak elkezdtem. 


Nekem valahogy berögződésem volt, hogy a smink színeinek valahol vissza kell köszönnie a ruhám színeiben. Ezt a mai napig tartom is az esetek 80%-ban. Vissza az időben. A sulis munkahelyemen nem lehetett farmerben dolgozni így aztán képbe jöttek a színes gatyák, amik a mai napig hatással vannak rám. Variálgattam a sminkeket, színezgettem a szememet, tutira egy katasztrófának élném meg, ha most visszanézném képekben, de sebaj, senki sem profinak születik.



Akkoriban a kis gagyi festékeim mellet néhány Avon befigyelt és így ennyi, mert a drogéria polcait nagyon unalmasnak gondoltam, és gondolom a mai napig. Ugyanazok a barnák vannak ott 20 éve. Ha már van benne egy kis rosegold beütés, akkor már mindenki hanyatt vágja magát, hogy jajj. Elnézést a barna szerelmeseitől.


Aztán szóba került az angliai költözés, ami végül nem valósult meg, de a tény, hogy menni fogunk, az megvolt. Ezzel együtt az is, hogy nem vehetek semmit. Emlékszem rá, amikor a férj hozta a barátnőnknek az Electric palettát, én meg csak csorgattam a nyálam.
Az utolsó pár hét magyarországi időszakában alig sminkeltem, mindent elosztogattam, kivéve a Miss Sporty szemcerkákat, amik itt is üldöznek valamilyen rejtélyes okból. Amikor megérkeztünk, szintén szinte nulla smink, csak rohanás és jatleg. 


Viszont tavaly márciusában Szent Patrik napjára akartam valaki ütős kis partisminket, az akkor már meglévő Coastal Scents 252 színű palettájából. Nem tudom miért, de én egész tavaly márciusban rikító zöld, zöld-sárga, zöld-narancs sminken jártam keltem.
Aztán egy több és egyre jobb minőségű cuccok kerültek hozzám. És egy 3 színű színes sminket ugyanúgy megcsinálok 5 perc alatt, mint egy natúr alkotást.


A másik vonal a rúzs, amit sokáig nem szerettem. Fényképezni még most sem, szerintem nem is fogom. Aztán a rúzsok száma is felgyűlt, és megmondtam magamnak, hogy oké Ildi, van 30 rúzsod, nincs harag. Ha minden egyes nap használom őket, akkor az évi 12 használat per darab. Tehát van 100 évre elegendő rúzsod, szóval használjad, mert különben seggbe leszel rúgva. 


AvianaRahl-nak van egy jó videója arról, hogy miért is ne viselhetnénk vörös rúzst, ezt a videót ajánlom. Ott volt, hogy jajj a fogaim. Hát jajj tényleg, mert nem esztétikusak, tényleg nincs meg mind és van még sok tényleg. De mind be van tömve, sárgák ugyan, de azért nem vészes, a lényeg, hogy vannak. Másnak meg nincs és milyen nagy az önbizalma. Szóval egy csumpi fog miatt nem kell parázni.



Szóval leálltam az önhisztivel, hogy ez nem áll jól. Leálltam azzal, hogy jajj mit szólnak hozzá. Értem én hogy ez Kanada, de azért a kék rúzs itt sem mindennapos, bár nem néznek meg miatta. Leálltam az Instagrammos agyonphotoshoppolt 150%-ban tökéletes képek nézegetéséről. Azért mert a folyékony rúzsban van egy 0,2 milliméteres ferdület, még senki sem veszi észre a tízszeres nagyítós tükrömön kívül.


Aztán megszületett az új Ildie, mert plusz egy e-vel olyan franciás, meg mert a férj főnőke egyszer így írta le a nevem. Ildie, aki simán csinál sárga-kék sminkeket a szemére, használ lila pirosítót, vagy megy dolgozni a kék rúzsban. És az a fura, hogy nem érzem idegennek, nem érzem azt, hogy egy mászkáló kék szem lennék. (pedig Kat Von D beleadott mindent, hogy megtörténjen) Ha ti nem így gondoljátok, nyugodtan megírhatjátok, saját magunkat máshogy látjuk.
De mondjuk én a 3 orrpiercinget és a szájkarikát sem érzem idegennek a fejemtől, de közben máson meg megesik, hogy borzalmasan néz ki, szerintem. De láttam már olyat is, akinek nem volt, és hiányoltam.


Van egy kisebb beszélgetésrészlet tavalyról az egyik barátnőmmel. Megvette a MAC hatalmas palettáját, amiben van pár szép lila, de nekem uncsi. Mondta, hogy ha felnövök, majd meglátom abban a szépet. Én látom, de tényleg, de nem szólít meg, nem kavar fel, sőt, nem vált ki belőlem érzelmeket. És talán a legrosszabb, ha nincsenek érzelmek.


Viszont a ruhatáram még mindig katasztrófa. Nyílván nem fogok mindent egyik napról a másikra lecserélni, de nem érzem azt, hogy ezek az én ruháim lennének, csak úgy hordom őket. Ja és nem is színesek, az a durva benne. A testemet még mindig nem sikerült megszeretni annyira, mint azt szeretném vagy kellene. Idővel. Azért még így is eléggé jólöltözöttnek számítok, egy boltban meg főleg. Király, hogy minden nap valaki menedzsernek néz. Csak idő kell hozzá, hogy ez is jobb legyen.


Mi lenne a színekkel, ha hazaköltöznénk? Semmi, vagyis hülyének néznének páran. Mások meg menőnek. Olyan jó, hogy itt nem néznek. Budapesten teljesen mindegy hogy nézel ki, úgysem fogsz azzal az emberrel újra találkozni. Vidéken már azért macerásabb, ismerem a faluból a szomszédokat, „aki sminkel az utcalány”. Egyenlőségjel. Valaki csinos, akkor biztos sokat van együtt a pasijával a hálószobában. Én mondjuk nem költöznék vissza abba a faluba semmi pénzért, ha nem muszáj, és ez meg is oldotta a sminkproblémákat.
A kék rúzst nem vállalnám be délelőtt, csak este, és csak Pesten.


Nem buzdítok senkit sem arra, hogy fesse magát zöldre, ha az nem kényelmes. Ha valaki a komfortzónáján belüli színekkel éli le az egész életét az is tejesen jó. Aki meg gothnak képzeli magát és nagy fekete szemeket fest az is oké. Az a lényeg, hogy attól, mert valaki máshogy néz ki, addig, amíg az a másik mindennap fürdik és tiszta a ruhája, legyen az bármilyen, addig próbáljuk meg nem elítélni. Nekem semmi bajom sincs azokkal, akik nem sminkelnek, vagy azokkal, akik barna szemfestéket használnak. Azzal már vannak ellenérzéseim, ha valaki hatalmas szemöldököket csinál, vagy piros foltokban pirosít. Bár az ilyeneknek nem tudom, hogy hol vannak a barátnői.



Miért szeretem a színes sminket?
Nem tudom, de azt igen, hogy amikor felkelek, határozottan érzem, ma milyen színű a hangulatom. Ezt majd idővel megpróbálom lefordítani saját magamnak, hogy ez mégis mit jelent. Mi a különbség aközött, hogy sárga hangulattal kelek vagy kékkel? Vagy mi van akkor, amikor sárga-kék vagyok, amit egyébként ukrán napnak hívok. Mit jelent a piros szem? Valamit csak jelent.

 
Két legszínesebb barátom, Kat Von D Mi Vida Loca Remix

és a Melt Cosmetics Radioactive stack

Az biztos, hogy kényelmes, nem feszengek a legkevésbé sem. Az tuti, hogy magaménak érzem, és nem azt, hogy rajtam van. De mindeközben a mértékletes sminkkel is jól megvagyok. A napokban volt egyszer, hogy egy nagyjából nulla barna szemhéjpúder mellé egy zöld tusvonalat választottam és egy mélyvörös rúzst, ehhez felkötött hajat. Én olyan dögösen néztem, ki, hogy hu. Meg a szerénység tudom. Az az egy vonal is ütött nagyon. Újra megcsinálom majd hétvégén, hogy legyen fénykép.




A válasz még várat magára, de addig is hátha tanulok tőletek.

Ti miért szeretitek, vagy nem szeretitek a színes sminket?
Marad a barna, vagy le a barnákkal?
Rúzs vagy szemfestés?


11 megjegyzés:

  1. Ha így néznék ki színes sminkkel én is használnám, de rajtam valami rettenet.:D Rajtam inkább a neutrális árnyalatok a nyerők, plusz a vörös rúzs, bár leginkább hétköznap, ha véletlen késésben vagyok, mert elég gyors és látványos, így ha valami ütősre vágyok, akkor meg van oldva.
    Na meg imádom a sminkjeid. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kék néha rajtam is fura tud lenni, de ha kék hangulatom van, nem lehet ellene tenni.
      A vörös rúzs pont olyan jó tud lenni, mint egy erős szemfestés, és még nem is kell vele fél órát elpepecselni.

      Köszönöm, jönnek majd még :)

      Törlés
  2. Nagyon jók ezek a színes sminkek nagyon jól is áll!Neutrális semleges színeket részesítem előnybe,néha füstös szem natúr rúzs.Leginkább hideg tónusú pinkek,lilás, piros,pirosba hajló pink rúzsok a kedvenceim.Mostanság bekantant valami kell nekem valami sötétkék szemhéjfesték,de nem szürkés tudod álmaid színe :) még nem találtam,kék paletát meg nem akarok venni,mert többit úgys használnám.Artdecos nincs olyan ami tetszik lehet Mac standnál kell jobban megnéznem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kék szemfestékhez szurkolok, remélem meglesz a tuti. Abban nem vagyok biztos, hogy egyből megéri drágát venni, mert azért a MAC monok drágák, mert ha mégsem szereted, akkor szegény festék szomorú lesz. Mondjuk a MACben felteszik, és abból legalább lehet érezni a dolgot.
      A kékek egyébként egy nehéz szín is tud lenni, hogy ne egyen közönséges 80-as évek beli paca, de közben meg ne is szürke, semmilyen.

      Nekem most a narancs rúzs kattant be, vettem egy olcsót, majd megátjuk mi sül ki belőle.

      Törlés
  3. Rúzsban be merek vállalni egy kicsit merészebbet (piros, fukszia), de szemsminkből valahogy mindig a pezsgőszínért vagy taupért, bronzért nyúlok, pedig a kedvenc színem az orgonalila, de sosem rittyentek olyan szemsminket... most vettem egy csodaszép barackos pirosítót, elgondolkodtam hogy ideje lenne használni a szememen is, hacsak kísérletezésképpen is - amióta megvan a Milani szemhéjalapja, szívesebben sminkelek mert a szememen marad, remélem ez meghozza a kísérletező kedvemet is :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha megvan az az alap, amit szívesen használsz és bízol benne, onnantól szerintem minden könnyebb és jobb. A dolog lényege a kényelem, ha csekkolgatni kell, vagy nem kell csak az ember kényszeresen nézegeti oké-e még, akkor semmit sem ér az egész.

      Remélem majd lesz róla kép, és egy jó kis érzelmes írás :)

      Törlés
  4. Éppen a napokban gondolkoztam el, hogy kisit színesebbre kellene venni a szemsminkemet. Abban bevállalósabb vagyok, rúzst nem használok, és éppen az általad leírtak miatt: úgy érzem nem áll jól, a tökéletestől messze van a fogaim állapota, nem merném bevállalni..... No meg valahogyan zavar, állandóan nézegetném, nem-e kentem el és nem mernék enni-inni. :D Szóval, inkább a szemem. Oda általában a lilákat és a világos színeket részesítem előnyben, fehéret is akár. (-: De szokott narancs is lenni, furcsa, mert legtöbbször a ruházatomhoz igazítom. (-:

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem szép azt javasolni, hogy a MACben vagy valami hasonló boltban kérj segítséget a szín kiválasztásához, aztán egy olcsóbbat vegyél meg, de én ezt tenném.
      Szerintem mindenki parázik az elején, nézegeti, aggódik feleslegesen. Tökre emberi dolgok ezek.

      Én még most is legtöbbször a ruhámhoz igazítom a sminkemet. Vagy valamilyen kiegészítőben visszaköszön a szemsminkem színe. Nekem így van meg a harmónia.

      Törlés
  5. Nagyon szeretem nézni a Te színes sminkeidet (makeup porn?)! Innen ispirálódtam, amikor élénk szemfesték-színeket vettem. Összesen 2 van és itt meg is álltam, azt hiszem. Még jön a nyár és bármi lehet ;)
    Váltogatom a szinte festetlen szemet az élénk rúzzsal és élénk szemet szinte semmi szájszínnel, de nem nude-dal, mert az nagyon nem megy nekem.
    Ritkán igazítom az arcom színeit a ruháméhoz, vagy kiegészítőhöz. Amihez kedvem van, csak az a szabály, h hétközben szem, vagy száj erős, illetve alkalomra lehet mindkettő. Emelett nagyon szeretem a barnás festést a szememen. Szóval éljenek a színek, Ildie Te így folytasd, bátran és élénken!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A barna is szín, az is tud szép lenni, csak meg kell bolodítani. És a barnához minden megy, könnyű a ruhákat kombinálni vele.

      Az a két szín, egy szuper kezdés, remélem tényleg szeretni fogod őket :)

      Itt majd időről időre felbukkannak a szívánvény kisebb-nagyobb darabkái.

      Törlés
  6. Szuper poszt!
    Én nagy barna fan vagyok egyébként szemhéjpúderekben.
    Rúzsban élénk és vörös rúzsokat szívesen használnék, de csócsálom a szám, így sosem merek - vagy csak akkor ha tudom, hogy rövid időre kell. Mert különben szétkenem magamon...
    AvianaRahl-t én is bírom.

    VálaszTörlés

Címkék

7 dolog A England A nyuszi fontosabb A világ dolgai Ajakápolás Alapanyagok Alapozó Alba botanica Állat Amazon Anastasia Beverly Hills Andalou naturals Anya Arany Arcápolás Arcpermet Arctisztítás Aromaleigh Avalon Organics Avéne Banila Co. Barbara Hofmann bareMinerls Barna Baviphat BB krém bDellium Tools BeautyBlender BECCA Bellápierre benefit Bevásárlás Biobolt Bioré Biosilk Bite BlackMoon Blog Bobbi Brown Bolt Bordó Boscia Bőszecset Bronzosító Budapest Burt's Bees By Nature Cargo China Glaze Ciaté Cica Cipő Clarisonic Clinique Colors by llarowe Coloured Raine ColourPop Cozzette Cruelty free Cupcake Polish Csacsogós Csütörtök Díj Divat DIY Dose os Colors EBay Ecset Ecsetmosás Edmonton Ékszer Elektromos Elérhetőségek Elfogytak Elizabeth Arden Én Érdekes Essie Estée Lauder Etude House Fátyolmaszk Fényvédő Fésű Fogápolás Fogkrém Folyékony rúzs Fonás Forever Flawles Fresh Frizura Fun Fun Lacquer Gabriel Glitter Goodal Gosh Gyerek Haj Hajfesték Hajfestés Hajlakk Hakuhodo Hámlasztó Havi_kedvencek Highlighter Hogyan lettem én dolgozó ember? Holika Holika ILNP Inglot Innisfree IPSY It's skin Jeffre Star Joico Jolse Kaja Kanada Karácsony Kat Von D Kedvenc Kék Kell a Púder! Kellék Kenyér Kérdezz-felelek Készülj velem! Kezekre Kézkrém Kiegészítő Kísérlet Kismama Kollekció Kontúr Koreai Korrektor Költözés Köröm körömlakk Közlekedés Krém Kryolan Kuka Kedd L'occitane La Ritzy Lancome Laura Mercier Lemosó Lila Lime Crime Lit Cosm. London LookFantastic Lottó Lunatick Cosmetic Labs MAC Magánvélemény Magyarország Make Up For Ever Makeup Geek Maszk Meglepi doboz MELT Mindenapi társaim Mindenes Minimalista Missha Mitől lettem ma szebb? Morphe Muttart Conservatory Műszempilla Narancs NARS Natúr NCLA Nem jött be Neon Nexxus Notoriously Morbid Nyaralás Nyereményjáték NYX OCC OFRA Online rendelés OPI Óra Outfit Overtone Öltözködés Összehasonlítás Paletta Parlament Physicians Formula piCture pOlish Piercing Piros Pirosító Pixi Polished by KPT Powder Perfect Pretty Serious Cosmetics Primer Projekt Púder Radír Real Techniques REN Repülő Revlon Rica Rimmel ROC Rólam Rózsaszín Ruha Rúzs Sally Hansen Sampon Sárga Secret Key Sephora Shiseido Shu Uemura Sigma Skinfood Smashbox Smink Sminklemosó Sonia Kashuk Southgate Mall SPF Stila Sugarpill Sukin Suva Beauty Szájceruza Szájfény Szájravalók Szappan Szárazsampon Szemceruza Személyes Szemfesték Szemhéjalap Szemkörnyékápoló Szemöldök Szemöldökceruza Szempilla Szempillaspirál Szivacs Szürke TAG Tárolás Tarte Táska Tél Testápolás Testradír Testre Teszt The Body Shop the SEAM theBalm TinkeldT Tonik TonyMoly Too Faced Unboxing Urban Decay Uriage Utazás Utcakép Ünnep Városnézés Vásárlós Vasárnap Vattakorong Vegán Vendégposzt Vichy Video Vitamin Webshop WEM Yamuna Youtube YPSY Yves Rocher Z paletta Zenzero Zero Waste Ziaja Zoeva Zöld Zsákmány