2016. június 22., szerda

Csacsogós Csütörtök: Én és az angol nyelv



Ma egy nagyon hosszú videó fog következni. A történet az angoltudásomról, annak hiányáról és annak alakulásáról fog szólni.


Nem tudom, hogy lesz-e az életben olyan pillanat, amikor elégedett leszek az angoltudásommal. Szerintem nem. Még talán Magyarországon, ahol mindenkinek a második nyelve, de itt nem hiszem. Így aztán marad az örök elégedetlenség.

A videóból kiderül az angoltanulásom hányattatott sorsa. Nem kifogásként említem meg azokat a dolgokat, amik miatt nehezen indult  dolog, hanem hogy mások is lássák, a szarból nem lehet várat építeni. Kell egy új telek, kell az új alap, és mindent újra kell kezdeni.

Illetve, ha te egy szülő vagy és a gyermeked éppen nem a legjobb a nyelvekből, akkor járj utána miért, mert a mai munkaerőpiacon a nyelvtudás és a számítógép ismerete már nem előny, hanem alap.

Amit elfelejtettem megemlíteni, hogy diszlexiás vagyok. Legalábbis én erre így rájöttem, aztán kitöltöttem pár online tesztet, amikről tudom, hogy nem hivatalosak, de saccnak azért jó. Elméletileg a legerősebb ha ilyen lézik a diszlexiám szintje. Mindig is tudtam, hogy az nem normális, hogy írom a szót, tudom, hogy oda „G” betű kell és helyette „K”-t írok. És nem ez az egyetlen párom, amit rendszeresen felcserélek. Sőt, hogy dupla poén legyen benne, van olyan, amit gépelésben írok el, de folyóírásban sosem.
A diszlexiát sosem használtam fel kifogásként a nyelvtanulás alól való felmentésre, sem az iskolában, sem saját magam felé. Most ha valaki egy lábbal meg tud tanulni úszni, nehogy már majd pont én ne tudjak angolul beszélni. Olyan nem létezik, hogy valaki valamit egyáltalán nem tud megtanulni. Nehezebben megy, de valamennyire menni fog. 

Nyílván, van aki szerette a kémiát vagy a fizikát, van aki utálta. De ezek nélkül lehet élni, angol nélkül a mai 20 évesek már nem fognak karriert építeni. Ne találjatok ki kifogásokat, mert az nem segít.
Hányszor megkaptam másoktól, később magamtól, hogy te ehhez hülye vagy, te sosem fogsz megtanulni egy mondatot sem. Vagy azt, ha matekból ötös vagy akkor ez sima ügy. Egyik oldal sem jobb.
3 éve biztosan nem gondoltam volna, hogy én tényleg angol környezetben, napi szinten, sőt napi sok órában angolul fogok beszélni. Biztosan nem egy kifinomult úrilány angollal beszélek, de ha nem értenének, ha nem lennék jó, akkor nem lennék koordinátor. Akkor nem lenne olyan a nyelvvizsgám, amilyen.

Én mindenkit arra biztatok, hogy próbáljátok meg. Akár éppen 13 éves vagy, akár 30, akár 55. Olyannal, ami érdekel. Ha az a Youtube smink videó, akkor azzal. Az atomfizikáról angolul előadást hallgatni talán túl nagy falat elsőre.

A videó nagyon hosszú lett, mert a végén elkalandoztam, de hátha érdekes. A videóban csúnya szavak is szerepelnek, ezért az érzelmek a hibásak, ők meg nem kérnek elnézést, csak vannak. Köszönöm, hogy megnéztétek, és köszi, hogy velem voltatok.


Kíváncsi vagyok rátok, hogy veletek mi a helyzet. Ha valaki tud egy csoda trükköt, azt adja át a többieknek. Ha van egy jó ötletetek, mond el, hátha nekem is bejön.
Ha valakit érdekel a Skype tanárom e-mail címe, szívesen megírom, csak írj rám!


Have a wonderful day :)


14 megjegyzés:

  1. Valami csoda trükk tényleg nagyon kéne erre az tuti. Megtanulom-elfelejtem, újra megtanulom-újra elfelejtem. Nálam ebben a körforgásban zajlik a dolog és alap középfoknál sose jutok tovább. Pedig már 11 éve rontom itt a levegőt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A megtanulom majd elfejtem nálam is tipikus, de még mennyire :(

      Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. (na, mostmár a bővített verziót kommentelem, bocsi, ha hosszú :P )

    Az igazság az, hogy a történetünk nagyban hasonlít, szerintem nem egyedi a rossz angoltanárok után rossz egyetemi/főiskolai nyelvoktatás... Általános iskola nekem totál ugyanaz volt, gimiben 'kéttannyelvű' osztályba kerültem, angolra. Ott is mindenki már tök jó volt angolból, szóval kb az első héten letudtuk az egész általános iskolai tananyagot. És hát mivel elitsuli meg minden, a tanárok úgy hajtottak, hogy nem bírtam felvenni a ritmust, így mindig 3-asaim voltak angolból.. aztán angolul tanultunk tantárgyakat (ez nagyjából azt jelenti, hogy megtanulod a szókincset, tudod a tantárgyat), az órán sose értettem semmit, csak beseggeltem a szavakat. A jó dolog az, hogy érettséginél ez már rohadtul nem számított, mert angol nyelvű érettséginél (földrajz+matek), nem nézik nagyon, hogy mennyire megy a nyelvtan, illetve nem is tudják, hiszen kifejtős része ezeknek nincsen. Az angol emletem valamiféle csodával határos módon 5-ös lett, így kaptam felsőfokú nyelvvizsgát. Aztán az egész főiskola arról szólt, hogy akkor vadásszak össze egy második nyelvvizsgát (szintén turizmus), ezúttal franciából, ebbe inkább bele se mennék. A lényeg az, hogy úgy kerültem ki a kéttannyelvű osztályomból, kb egyedi esetként, hogy túl sok angoltudás nem ragadt rám, megszólalni. Pfft, biztos, hogy nem! De... Mégis megtanultam angolul, és nem iskolában, ami szerintem fantasztikus :D

    Az én csoda trükköm, az... ténlyeg csoda trükk, de többnyire ítélendő, vagy legalább a szentségtelennek számít Magyarországon. :P

    Hey. I'm a gamer girl.

    De tényleg. online MMO, szigorúan voice-overrel, ha lehet, kerülve a magyar társaságot... Kiválóan működik.

    Az MMO-nak köszönhetően rettentő gyorsan, kb 2 hónap leforgása alatt megtanultam beszélni. egyáltalán nem jelent gondot jelen esetben az sem, hogy pl a blogomat angolul is írom (mert szerencsére barátokra is leltem ott, akiket érdekel a blogom :) ) - szóval... szerintem érdemes megpróbálni, ha esetleg olyat találsz(tok), amit én is játszom, az még jobb lenne ^^

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztos vagyok benne, hogy az öcsém a COD-ból tanulta azt a kevés angolt, amit magára szedett még a nyelvvizsga felkészülése előtt.
      Nekem a youtube és a sminkvideók voltak, amiket szerettem nézni, amiből eleinte sokat tanultam még akkor is ha ez gáz.

      Kéttannyalvűből kijött angolul meg nem szólaló ismerősöm nekem is van, hát szomorú :(

      Sosem lehet egy komment túl hosszú :)

      Törlés
  4. Éppen kapcsolódó:
    http://index.hu/belfold/2016/06/23/egyre_tobben_nem_tudnak_lediplomazni_mert_nincs_nyelvvizsgajuk/

    Nagyon igazad van a "4 fal között nem lehet megtanulni angolul" dologgal. Gratula, hogy felismerted és volt bátorságod kilépni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kapcsolodó linkhez hozzátenném, hogy az a 9000+ ember leállamvizsgázott, tehát nem hülyék, csak egy a téma valahogy nem jött össze. Azért ez elgondolkodtató lehetne azoknak, akik a tanterveket készítik.
      De jobb nem lesz, mert akit megtanítanak jól egy nyelvre, az bizony el fog költözni :(

      Bátorságom, de leginkább remegő lábam :)

      Törlés
  5. Én őskövület vagyok, mi még oroszt tanultunk csupán a sulikban! :(
    Az aqngollal vén fejjel kezdtem el barátkozni, részben otthoni módszerrel, később pedig egy amerikai srác, egy kolléganőm férje segített sokat. Ő egyébként angol nyelvet is tanít Magyarban egy középiskolában.
    Sajnos, nem túl sok órát tudtam tőle venni, de aranyat ért minden perc, egyrészt nagy lelkesedés fogott el, mert már nem akartam lefosni az inamat minden alkalommal,amikor angolul kellett megszólalnom, másrészt én is itt értettem meg, hogy muszáj élesben használni, gyakorolni az idegen nyelvet, még ha tökéletlenül is, mert különben megette a fene az egészet!.
    Az én legfőbb problémám az a félelmem volt, hogy nem mertem megszólalni angolul, féltem, hogy kinevetnek, mert bénán mondom a dolgokat, hibásan.
    Ehhez képest egyszer kellett átesni a tűzkeresztségen, egy idegen turistával, és azonnal elpárolgott a félelem, hiszen a szerencsecsomag már azt is értékelte, hogy szóba állok vele, hogy beszélek hozzá és segítek, ahogy tudok!.
    Kedvesen mosolygott, és én állati büszke voltam magamra, látva, hogy célirányosan, a jelzett irányban indult tovább! :D
    Egyébként szívesen meghallgatnálak egy videóban, hogy áll neked az angol! :)

    Nálam még az aa probléma, hogy csípőből nem tudok fogalmazni angolul, mert először kitalálom, mit akarok mondani, majd átfordítom fejben, "órák kérdése" az egész! :D :D
    Csigalassú vagyok, na, fene se érti, magyarul úgy pörög az agyam, angolul meg mint egy fogyatékos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az ororszt választottam anno második nyelvnek, de csak abban az évben nem volt ororsz, amikor én kezdtem a középsulit :(

      Rengeteg emberben benne van a görcs, hogy mi van ha rosszul mond dolgokat. Megértem, ez olyan magyaros, szereti sok ember kinevetni a másikat. Ettől meg persze a törékenyebb lelkű jót akaró nem szólal meg.
      Megsúgok valamit, én ugye nap mint nap beszélek angolul, de magyarok előtt nincs az az isten, hogy megszólaljak angolul. Nem tudom miért, de ez a görcs azóta is bennem van.

      Az órák kérdése dologra nekem már van egy megoldásom. Nem találom ki magyrul, csak nagyvonalakban és azokból az angol szavakból alkotok mondatot amit tudok. Nem próbálok olyat mondani, amit nem tudok. Ezzel sokat szenvedtem, hogy a dolgokat egy az egyben szépen szeretném fordítani, de ez nem jó, ettől lesz valaki lassú.

      Nem lesz angol videó, hacsak rá nem veszek valakit arra megint, hogy ejtsen ki dolgokat magyarul, az a max :)

      Törlés
    2. Ez milyen igaz, külföldinek szívesebben szólalok meg magyarul. Főleg, aki nem osztrák, hanem pl. török, horvát és németül beszél, na azok odafigyelnek a kiejtésre, egyszerű szókészlettel remekül eltársalgunk.

      Törlés
    3. A németek is szépen beszélnek németül, az osztrákok...hagyjuk.

      Törlés
    4. Na nem vagyok akkor egyedül ezzel, hogy külföldivel szívesebben beszélek :)

      Törlés
  6. Tegnap este néztem a videót, nagyon szórakoztató vagy, férj mulatott a háttérben :D és bólogatott is néha. Az osztrák határ mellett mi a némettel vagyunk így, csak ugye muszáj megszólalni, melóban is, mert bejön az osztrák ember. Csak hát kopik a tudásom nekem is, mert bizonyos szókészletet használok.
    A nyelvtanítás nagyon barom módon van megoldva az iskolákban, gyakorlatilag meg sem kell szólalni, kb. csak az érettségin először, akkor mit csodálkozunk. Én is orosszal kezdtem, aztán két év német, utána gimiben angol-német, érettségi is, a diplomához német középfokú megvan. Ez jó nyelvtani alap, de a szókincset még bővíteni kell. Sajnos nem elég, ha eltársalgok, mert pl. a tévét még mindig nem értem, még angolul is jobban értem, ennek ellenére németül tudok beszélni, angolul meg nem, régen volt az érettségi. Mindegy, a feliratos filmeket szeretem angolul, németül meg elvagyok, olvasgatok meg beszélek, ha kell. 3 némettanárt fogyasztottam el én is, én a magántanárra esküszöm és a mindennapos nyelvhasználatra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én tuti, hogy az érettségin szólaltam meg először, ha azt a pár fesztivált nem számítjuk, ahol a sört angolul kellett kérni.
      A szókincs, jajj de jó lenne, ha szótár lenne a fejemben. Azért az tök jó, hogy 2 nyelvhez is van közöd, nekem nem áll rá az agyam még egyre, hiába próbálgatok tanulni ezt azt.
      Magántanár, vagy max 4-6 (páros) fős csoport, de szigorúan egy szintről összeszedett emberkékkel.
      Én a sorozatokat azért szeretem jobban angolul, mert egy idő után megszokom azt, ahogyan beszél. Érdekesség számomra pl. az NCIS New Orleansban a nyomozó Chris alabamai akcentusa, szakadok a röhögéstől rajta és néha 3-szor tekerem vissza, hogy mi is van.

      Törlés

Címkék

7 dolog A England A nyuszi fontosabb A világ dolgai Ajakápolás Alapanyagok Alapozó Alba botanica Állat Amazon Anastasia Beverly Hills Andalou naturals Anya Arany Arcápolás Arcpermet Arctisztítás Aromaleigh Avalon Organics Avéne Banila Co. Barbara Hofmann bareMinerls Barna Baviphat BB krém bDellium Tools BeautyBlender BECCA Bellápierre benefit Bevásárlás Biobolt Bioré Biosilk Bite BlackMoon Blog Bobbi Brown Bolt Bordó Boscia Bőszecset Bronzosító Budapest Burt's Bees By Nature Cargo China Glaze Ciaté Cica Cipő Clarisonic Clinique Colors by llarowe Coloured Raine ColourPop Cozzette Cruelty free Cupcake Polish Csacsogós Csütörtök Díj Divat DIY Dose os Colors EBay Ecset Ecsetmosás Edmonton Ékszer Elektromos Elérhetőségek Elfogytak Elizabeth Arden Én Érdekes Essie Estée Lauder Etude House Fátyolmaszk Fényvédő Fésű Fogápolás Fogkrém Folyékony rúzs Fonás Forever Flawles Fresh Frizura Fun Fun Lacquer Gabriel Glitter Goodal Gosh Gyerek Haj Hajfesték Hajfestés Hajlakk Hakuhodo Hámlasztó Havi_kedvencek Highlighter Hogyan lettem én dolgozó ember? Holika Holika ILNP Inglot Innisfree IPSY It's skin Jeffre Star Joico Jolse Kaja Kanada Karácsony Kat Von D Kedvenc Kék Kell a Púder! Kellék Kenyér Kérdezz-felelek Készülj velem! Kezekre Kézkrém Kiegészítő Kísérlet Kismama Kollekció Kontúr Koreai Korrektor Költözés Köröm körömlakk Közlekedés Krém Kryolan Kuka Kedd L'occitane La Ritzy Lancome Laura Mercier Lemosó Lila Lime Crime Lit Cosm. London LookFantastic Lottó Lunatick Cosmetic Labs MAC Magánvélemény Magyarország Make Up For Ever Makeup Geek Maszk Meglepi doboz MELT Mindenapi társaim Mindenes Minimalista Missha Mitől lettem ma szebb? Morphe Muttart Conservatory Műszempilla Narancs NARS Natúr NCLA Nem jött be Neon Nexxus Notoriously Morbid Nyaralás Nyereményjáték NYX OCC OFRA Online rendelés OPI Óra Outfit Overtone Öltözködés Összehasonlítás Paletta Parlament Physicians Formula piCture pOlish Piercing Piros Pirosító Pixi Polished by KPT Powder Perfect Pretty Serious Cosmetics Primer Projekt Púder Radír Real Techniques REN Repülő Revlon Rica Rimmel ROC Rólam Rózsaszín Ruha Rúzs Sally Hansen Sampon Sárga Secret Key Sephora Shiseido Shu Uemura Sigma Skinfood Smashbox Smink Sminklemosó Sonia Kashuk Southgate Mall SPF Stila Sugarpill Sukin Suva Beauty Szájceruza Szájfény Szájravalók Szappan Szárazsampon Szemceruza Személyes Szemfesték Szemhéjalap Szemkörnyékápoló Szemöldök Szemöldökceruza Szempilla Szempillaspirál Szivacs Szürke TAG Tárolás Tarte Táska Tél Testápolás Testradír Testre Teszt The Body Shop the SEAM theBalm TinkeldT Tonik TonyMoly Too Faced Unboxing Urban Decay Uriage Utazás Utcakép Ünnep Városnézés Vásárlós Vasárnap Vattakorong Vegán Vendégposzt Vichy Video Vitamin Webshop WEM Yamuna Youtube YPSY Yves Rocher Z paletta Zenzero Zero Waste Ziaja Zoeva Zöld Zsákmány