2016. július 9., szombat

Szombati gondolatok a melóból



Igen, egyből bele is vetem magam az elnézek kérésének felesleges, ámde sűrű tengerébe és szorgalmasan mondogatom, hogy bocsesz, hogy ez a sorozat mellékvágányra került.
Nem volt egy jó időszak a május vége és a június eleje, többet depiztem, mint valaha, többet sírtam, mint kellett volna, így ezt a nyomorúságos időket inkább át is ugrottam.


A történéseket vegyük időrendbe. Tavasszal kaptunk egy menedzserjelöltet betanításra. Ez a folyamat 7 hét, de valahogy neki nem találtak utána helyet. Már 3 hónapja nálunk volt, akkor jól kitalálták, hogy az én zónámat kettévágják, az eredeti menedzseré az egyik fele, ennek a hölgynek lett odaadva a másik. Én meg mind a két félnek voltam a koordinátora. Ez addig még oké lett volna, amíg az embereket is el nem kezdték kétfelé bontani. Mondanom sem kell, hogy a legrosszabb, ha egy csapatot kettévágnak. Én meg ott álltam középen, és végignéztem, hogy az elmúlt fél éves munkám az úgy megy a kukába, mintha nem is lett volna.
Embereket tanítani egy nehéz dolog. Jól tanítani őket még nehezebb. Hogy tudják, mi miért van, hogy értsék, mit miért csinálunk az még nehezebb. Főleg ugye, hogy még mindig multikulti a hely, és a kiinduló alap igencsak változó, és agy mérete is, és a dolgozni akarás is.

Levágták a zónám felét, és ott minden rosszra fordult. Én meg panaszkodtam, és panaszkodtam a vezetésnek, hogy ez nem jó így. Az addig egy dolog, hogy a prezentálási elveket valaki leszarja, meg hogy a bútorzatot is úgy mozgatja, ahogy az nem jó nekünk, de amikor az eladási számokban és dollárokban is látszik a visszaesés az nem jó.  A számomra nem jó dolog az volt, hogy az oda beosztott lánynak, akivel igen törékeny volt a kapcsolatom előtte is, mert nem nagyon szeret dolgozni, na, pont ennek a lánynak kezdett el baromságokat tanítani, meg olyan munkákat rábízni, aminek semmi értelme nem volt, csak egyszerűen elcseszték az időt a semmivel, a másik meg egyedül dolgozott kettő helyett.

Mindenki panaszkodott mindenkinek. Mindenki a női osztályon csak azt akarta, hogy vége legyen a napnak, menjünk haza, és ne kelljen ott lenni. Ez egyébként egyáltalán nem jellemző sem a boltra, sem az én zónámra. Szerencsére ez a felhő nagyjából el is múlt.

A hölgyet, aki szerintem azért maradt velünk 4 hónapig, mert alkalmatlan menedzsernek először áttették a frontline-ra (kasszasor), mondván, hogy azt is gyakorolnia kell. Ez kamu, de tudták, hogy még egy hét, és az én zónám egy az egyben felmond, ha nem teszik el onnan ezt a kedves menedzserpalántát.  A válasz a kérdésre, hogy miért volt velünk ilyen sokáig, vagy miért nem küldték el sehova. Mi egy trainingstore (betanító bolt) vagyunk, nekünk kész menedzsereket kell készítenünk. Azzal a jelölttel, aki megkezdi a menedzserképzést két dolog tud történni. Vagy menedzser lesz, vagy ha nem elég jó, akkor azt kirúgják. Hát szívás. Nem tudom mi lett vele, mert az utolsó két hetében savanykodott a fronton, én ebben a két hétben elkezdtem eltűntetni minden nyomát a boltból, ami nem tetszett neki, de engem meg nem érdekelt.


Mi maradt utána? Összezavart dolgozók, akik most nem tudják mi a prezentációs elv, mit hogyan kell hova tenni. Konfliktus, mert nehéz azt megérteni, hogy az egyik egész nap haszontalan dolgot csinált csak, de hát, ha az lett neki mondva, akkor mi mást tudott volna csinálni. A lustább lány meg teljesen ellustult, nem dolgozik, nem válaszol a headseten, nem megy segíteni, amikor kellene. Újabb probléma, de ezt majd megoldom.

Mi volt az alapvető probléma? Vannak az üzletláncok, mint mondjuk, van 100 H&M, de lehet ez egy OTP is, amik mondjuk úgy eléggé hasonlóak. Kívülről! Ezek a boltok, bankok, posta, teljesen mindegy, hogy mi, mindnek megvan a saját működési logikája, a saját ritmusa, élete és írott vagy íratlan szabályai. Ha egy új ember megy oda, teljesen mindegy, hogy az egy menedzser lesz vagy egy mezei dolgozó, annak a személynek tisztelnie kell a szabályokat. Mint a kék plakátokon. A mi esetünkben ez odáig fajult, hogy ez a hölgyemény újra akart mindenkit tréningelni, hogy mindenkit megváltoztasson, és mindenki az ő elgondolása alapján dolgozzon. Ez egy 5 fős boltban oké, de mi 60-an vagyunk. És amikor elkezdett engem is tesztelgetni, meg írogatni a kis táblázatába, hogy igen tudom, hogyan kell cipőket feldolgozni, akkor kirakták a zónáról hála az égnek. Még két nap kellett volna ahhoz, hogy felmondjak.

A legszebb az volt, amikor nagyon finoman és nagyon udvariasan jeleztem, hogy ez lehet nem a legjobb ötlet, hogy mindent át akar alakítani, akkor nagyon határozottan a pofámba vágta, hogy ő tudja, mit csinál, ő erre ki van képezve. Hogy is mondjam, tudjátok, vannak azok a típusú emberek, akik elolvasnak 5 könyvet a vezetésről, kereskedelemről és ilyesmik, és mindent tudnak.

Anyám világ életében kereskedelemben dolgozott, és az új főnökök 80%-át mindig utálták, és pontosan ez volt az oka. Nem a rang a lényeg, hanem a már működő és bevált rendszer megismerése, és annak esetenként való javítása.

Szóval a rend visszaállt nagyjából, a lusta lánnyal kell még csodát tennem, és minden újra jó lesz. Hála égnek új embert nem kaptunk, amíg ez a csodás új főnök is velünk volt, így nincs olyan, akinek ki kell mosni egy az egyben az agyát. Majd most lesz pár új emberke a zónán, taníthatom az újakat, amit én egyébként szeretek, és a visszajelzésekből ítélve jól is csinálom. Most van július, nyaralás, ez meg az. Viszont augusztus közepén már kezdődik a „Back to School” időszak, ami egy kis bemelegítés a karácsonyi őrületre. És míg a diáklányaim augusztusban és szeptemberben még velem lesznek, decemberben csak pár napot. Tehát mindene egyes nyári nap egyfajta felkészülés a karácsonyra, ami lehet paramánnak hangzik, de az olyan munkatársakkal, akik hetente kétszer dolgoznak, ergo 8-10 napot egy hónapban, velük a tréning dolog sokkal lassabb. Illetve nálunk én vagyok az egyetlen teljes full állású, mindenki más 30 órát vagy 20 órát dolgozik.
Befejezésként egy teljesen más dolog:

A múlt vasárnap a durci arcú indiainak kinéző fronline menedzser kérdezte, hogy mit csinálok szerdán munka után. Na ez már meglepett, mondta, hogy buli lesz náluk. Kérdeztem, hogy az „EID”? Na, ezek ő lepődött meg, hogy tudom, mi az. A lényeg, hogy meghívást kaptam a családjához a ramadán végének megünneplésére, a böjt megtörésére, ami náluk igen szent, mert ez a számomra kicsit őrült ember, az elmúlt egy hónapban egy falatot nem evett napközben, ami itt hajnali 3-tól este fél 11-ig tart.

A buli részletei a következő részben jönnek majd. Nagyon kíváncsi vagyok, mert muszlim ünnepen olyan helyen, akik ennyire komolyan veszik, még sosem voltam.

2 megjegyzés:

  1. Betanító bolt, ó te jó ég, nem lehet egyszerű. A lényeg, hogy vége. Erre tényleg nem lehet mit mondani. Olyan sok időt tölt az ember a melóban, hogyha ott utál, megmérgezi az egész napot, hetet, hónapot stb.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát nem :(
      Pontosan, ha a meló szar, akkor az az egész életét az embernek megmérgezi, íy aztán ha a melóben a dolgok nem változnak, akkor a dolgozónak kell változtatnia.
      Remélem a következő betanítani való már kicsit jobb lesz.

      Törlés

Címkék

7 dolog A England A nyuszi fontosabb A világ dolgai Ajakápolás Alapanyagok Alapozó Alba botanica Állat Amazon Anastasia Beverly Hills Andalou naturals Anya Arany Arcápolás Arcpermet Arctisztítás Aromaleigh Avalon Organics Avéne Banila Co. Barbara Hofmann bareMinerls Barna Baviphat BB krém bDellium Tools BeautyBlender BECCA Bellápierre benefit Bevásárlás Biobolt Bioré Biosilk Bite BlackMoon Blog Bobbi Brown Bolt Bordó Boscia Bőszecset Bronzosító Budapest Burt's Bees By Nature Cargo China Glaze Ciaté Cica Cipő Clarisonic Clinique Colors by llarowe Coloured Raine ColourPop Cozzette Cruelty free Cupcake Polish Csacsogós Csütörtök Díj Divat DIY Dose os Colors EBay Ecset Ecsetmosás Edmonton Ékszer Elektromos Elérhetőségek Elfogytak Elizabeth Arden Én Érdekes Essie Estée Lauder Etude House Fátyolmaszk Fényvédő Fésű Fogápolás Fogkrém Folyékony rúzs Fonás Forever Flawles Fresh Frizura Fun Fun Lacquer Gabriel Glitter Goodal Gosh Gyerek Haj Hajfesték Hajfestés Hajlakk Hakuhodo Hámlasztó Havi_kedvencek Highlighter Hogyan lettem én dolgozó ember? Holika Holika ILNP Inglot Innisfree IPSY It's skin Jeffre Star Joico Jolse Kaja Kanada Karácsony Kat Von D Kedvenc Kék Kell a Púder! Kellék Kenyér Kérdezz-felelek Készülj velem! Kezekre Kézkrém Kiegészítő Kísérlet Kismama Kollekció Kontúr Koreai Korrektor Költözés Köröm körömlakk Közlekedés Krém Kryolan Kuka Kedd L'occitane La Ritzy Lancome Laura Mercier Lemosó Lila Lime Crime Lit Cosm. London LookFantastic Lottó Lunatick Cosmetic Labs MAC Magánvélemény Magyarország Make Up For Ever Makeup Geek Maszk Meglepi doboz MELT Mindenapi társaim Mindenes Minimalista Missha Mitől lettem ma szebb? Morphe Muttart Conservatory Műszempilla Narancs NARS Natúr NCLA Nem jött be Neon Nexxus Notoriously Morbid Nyaralás Nyereményjáték NYX OCC OFRA Online rendelés OPI Óra Outfit Overtone Öltözködés Összehasonlítás Paletta Parlament Physicians Formula piCture pOlish Piercing Piros Pirosító Pixi Polished by KPT Powder Perfect Pretty Serious Cosmetics Primer Projekt Púder Radír Real Techniques REN Repülő Revlon Rica Rimmel ROC Rólam Rózsaszín Ruha Rúzs Sally Hansen Sampon Sárga Secret Key Sephora Shiseido Shu Uemura Sigma Skinfood Smashbox Smink Sminklemosó Sonia Kashuk Southgate Mall SPF Stila Sugarpill Sukin Suva Beauty Szájceruza Szájfény Szájravalók Szappan Szárazsampon Szemceruza Személyes Szemfesték Szemhéjalap Szemkörnyékápoló Szemöldök Szemöldökceruza Szempilla Szempillaspirál Szivacs Szürke TAG Tárolás Tarte Táska Tél Testápolás Testradír Testre Teszt The Body Shop the SEAM theBalm TinkeldT Tonik TonyMoly Too Faced Unboxing Urban Decay Uriage Utazás Utcakép Ünnep Városnézés Vásárlós Vasárnap Vattakorong Vegán Vendégposzt Vichy Video Vitamin Webshop WEM Yamuna Youtube YPSY Yves Rocher Z paletta Zenzero Zero Waste Ziaja Zoeva Zöld Zsákmány