2016. augusztus 20., szombat

Mit üzennék a 8 és a 18 éves önmagamnak?



28 éves lettem, azaz 10 éve hivatalosan is felnőtt. Vagyis elméletileg mára már be kellett volna érjen a fejemnek a lány része. Ebben nem vagyok biztos, de ha adhatnék tippeket a múltbéli énemnek, ezek lennének azok.


8 évesen a második osztályba készültem. Első körben biztosan eltiltanám magamat a lépcsőháztól az otthoni házban, mert a suli előtt 2 nappal törtem el a csuklómat. Hmm, hát most mit mondjak, ez megesik akkor is, ha otthon van a szülő, ha meg nincs akkor tuti.


8 évesen nagyon ronda voltam. A bátyám cuccaiba jártam, aki 10 évvel idősebb nálam, így a fiúcuccokra az egy évtizedes divatlemaradás is rátett egy lapáttal. Kövér is voltam és nem tudom miért, de nekem mindig a legrondább és legnagyobb szemüvegkeretem volt az iskolában.
 Nem voltam jó gyerek, nyilván nem, mert aki a legrondább és a legkevésbé sem népszerű az agresszióval fog reagálni. Kis dühgombóc voltam. Ezen azért javíthattam volna.
Ami tanácsom lenne magam felé, hogy próbáljam meg élvezni a gyerekkoromat. Mert ez kimaradt. Azt nem mondom, hogy tanuljak többet, mert kitűnő voltam nagyjából. Max annyit tanácsolnék, hogy próbáljam meg mégis a 8 osztályos gimit, de valószínűleg utáltam volna, mert ott is én lettem volna a legcikibb. De ki tudja, lehet a „városi” iskolában már a tanárok máshogy kezelik a dolgokat, mint a faluban. Jó lett volna, ha nem mindig 3-4 év lemaradásom van a világhoz képest.
Amit nagyon erősen közölnék magammal, hogy ne foglalkozzak az osztálytársaimmal. Értve úgy, hogy nem kell belefolyni ki kit utál, ki a menő, ki kivel mit csinál. Az osztály fele 4. után lelépett, a szerencsésebbik fele. Utána meg lett, akiből értelmes ember, lett, aki tróger lett, de egyiknek sincs semmilyen kihatása az életemre. Ergó nem kellett volna energiákat belefektetni abba, hogy túl sokat foglalkozzak velük.


Térjünk inkább rá a 18 éves önmagamra. Itt már én hoztam az életemet érintő döntések 99%-át, így több értelme lenne tanácsokat adni magamnak.
A legelső az tuti az, hogy a kannásbor nem egészséges, nem biztos, hogy a hajnali 4-ig tartó bulikázás háromszor egy héten a legjobb ötlet.  És az sem, hogy a középiskolai tanítás után mindennap menni dolgozni, hogy aztán legyen mit elinni. Nagyon kemény voltam egyébként, mert egészen király bizonyítvány mellett is mindennap melóztam vagy buliztam. A lényeg az volt, hogy ne legyek otthon.

A másokkal való foglalkozást és a bulizást visszagondolva azért tartom kicsit szomorúnak, mert ahogy Kecskemétről Pestre költöztem egy fél év-év alatt az összes barátság megszűnt. Mert az felőlem barátság volt, de a másik feleknek egy voltam az ivós bandából. Ciki.
Amit megbántam, hogy 14 évesen nem jelentkeztem pesti koleszos suliba, akkor tuti okosabb lennék, nem haltak volna el az agysejtjeim sem és szocializálodtam is volna értelmes emberek között. Aminek örülök, hogy Pestre mentem főiskolára. Választhattam volna nívosabbat is, de a BGF-től a nyílt napon úgy elvették a kedvem, hogy oda akkor sem mentem volna, ha kényszerítenek.
Amit tanácsolnék magamnak, hogy menjek el több pályaválasztási orientációra, vagy ilyesmi beszélgetésre. Akkor meggyőződésem volt, hogy én könyvelő akarok lenni. Ezt ma már 100%-ban el nem tudom képzelni. Az alapirány jó lett volna, de inkább a marketing, szervezetmenedzsment és a PR szerű dolgok felé kellett volna orientálódni. Mondjuk ezt OKJ-s suliban utána pótoltam, ha már a fősulin rossz lett az irány.

Jobban el kellett volna gondolkodnom azon, hogy hogyan és mit. Nyílván csak az államilag fizetett szakok jöttek szóba, és hát az érettségire való felkészülést is lehet nem a kocsmában kellett volna véghezvinni. Bár nagyon mókás látvány volt, hogy mindig ott tanultam a sarokban. Ezt azért lehetett volna jobban is csinálni.

Azt a hibát, amit a fősuli pénzügy szakának kiválasztásakor elkövettem, még tudom korrigálni. A pénzügyi alapokat tudom, vagyis valamennyit, aztán ha majd lesz erőm és lehetőségem, akkor itt még bármikor elmehetek tanulni, és ahogy látom a felsőoktatás sokkal célorientáltabb és modernebb. (nem 20 éves marketinget tanítanak)

Nagyon sok mindent megbántam a korábbi életemmel kapcsolatban. Nem szoktam rajta agyalni, mert attól nem lesz jobb, megváltoztatni dolgokat már úgy sem tudok, de egy-egy visszagondolás alkalmával igyekszem tanulni azokból a hibákból, amiket már elkövettem. Még egyszer ne tegyem.

Szokták mondani, hogy a divat időről időre ismétlődik. Nekem az élethelyzeteim ismétlődtek időről időre.  De aztán elköltöztünk, és egy teljesen úgy helyzetet teremtettünk. Remélem megérte. Az tuti, hogy 8 évesen álmodni sem mertem volna, hogy én a falusi parasztlány majd egyszer levetkőzöm a legnagyobb részét a régi énemnek. 18 évesen már tudtam, hogy külföldre akarok költözni, de akkor még Norvégia vagy Svédország volt a cél.

Ha egy-egy mondatot üzenhetnétek a 8 és a 18 éves éneteknek,
akkor mik lennének azok?

14 megjegyzés:

  1. Boldog születésnapot :). Érdekes, hogy visszagondolva mennyi hülyeséget megcsinál az ember amit még magának is alig mer bavallani. Néha eszembe jut, hogy mi lenne akkor ha 16 vagy 20 éves lennék megint a mostani gondolkodásommal de sajnos mindig arra jutok hogy bizony akkor is követnék el baklövéseket csak másokat.
    Jajj béna ruhák is megvannak :). Nekem 6 évesen egyszerre volt fogszabályzóm, lúdtalpam és szemüvegem. Ezt halmozottan hátrányosnak minősítem most azt hiszem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm :)
      Baklövéseket biztosan követnék el, de lehet a durvábakat mellőzném.
      Nincs is képem gyerekkoromból annyira ciki voltam, főleg azzal a leragasztott szemüveggel, dagadtan, fiúruhákban, fuuu

      Törlés
  2. Drága Ildi! Nagyon nagyon Boldog Szülinapot!❤

    VálaszTörlés
  3. Erdekes idoutazas! Birom ezeket az elgondolkodtato cikkeidet!
    A 8 es 18 eves kis onmagamnak csak annyit uzennek, hogy igy tovabb. A 28-nak, hogy rogton keressen uj munkahelyet ahelyett a szar helyett es kerdezze meg az akkori baratjat tervez-e vele tovabb. A 38-nak is tudok, folytatva a sort mivel 2 eve elmultam annyi, megpedig azt tanacsolnam keszuljon fel egy nagy fordulatra, ami az egesz addigi eletet ujratervezteti, de ne feljen, mert jo uton jar. Ezen kivul mindig legyen nyitott a ferje irant es ot ugyanerre kerje.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az új munkahely keresést a 23 éves korombeli énemnek lehet én is javasolnám. Bár sokáig nem húztam a dolgot ott.

      A fordulatokra nem hiszem, hogy fel lehet igazán készülni. Főleg ha még az irányát sem sejtjük.

      Törlés
  4. Boldog szülinapot! Nehéz mindezt rólad elképzelni. 8 évesen, nap mint nap az osztállyal lenni kb. 8 órát, szerintem elég nehéz lehet azt kivitelezni, hogy ne foglalkozzál velük. 8 és 18 évesen is ugyanolyan lennék, ha üzengetnék magamnak, ha nem, nem tudnék kibújni a bőrömből. 28 évesen is sínen voltam, nekem 1-2 éve van az, hogy jöhetne a sugallat meg az üzenet, lehet, 38 évesen már okosabb leszek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm :)
      A Ne foglalkozz velük az túlzás, de a gyerek abban a világban és azt gondolja az egy stabil világ, minden úgy is marad örökre. Amikor 4. végén a fél osztály lelépett, az egy nagy törés volt a számomra. És most meg látom, hogy senkivel sem tartom a kpacsolatot, a világ tök különböző pontjaira szóródtunk szét, és még csak egyetlen osztálytalálkozonk sem volt.
      Sugallat most nekem is jöhetne, mert nem tudom, hogy hogyan tovább.

      Törlés
  5. Sok boldogot még! :) Van 1-2 dolog, amiben magamra ismertem, pl. kocsmában tanulás... Tetszett ez az időutazás, érződnek a bölcs évek, hajrá!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igykszem majd bölcsebb és bölcsem lenni idővel.

      Törlés
  6. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  7. Én azt mondanám, semmit, a pillangó-hatás miatt :D de ha üzennék, akkor ezeket:

    8 éves koromban kb életem legszarabb időszaka volt... így neki annyit üzennék, hogy ne add fel, egyszer meglesz amire vágysz.. értékes vagy, és nem leszel mindig egyedül. Ez az időszak négy év múlva véget ér. Tegyél róla, hogy még kevesebb legyen. Merj visszaszólni..
    Inkább a 19 éves önmagamnak üzennék: jól döntöttél az egyetemmel. Ne költözz össze az első lánnyal, akit megismersz, várd ki a gólyatábort. Barátkozz sok emberrel, de ne vedd komolyan a dolgot, és sose hallgass rá, ha mások valakit szidnak. A következő években lesz, hogy végig kell menned egy nehéz úton, de soha ne add fel, utána jó lesz. Akivel megszakítottad, vagy meg akarod szakítani a kapcsolatot, annak oka van. Ne hidd el, ha később úgy tűnik, megváltoztak. Koncentrálj a családodra és Robira. Olvass minél többet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nem tudhatom, hogy egyeten kis üzenet miatt mi minden változhat meg.

      Nem hangzik jól a 8 éves korod :(

      Az emberek egyébként nem válzotnak, nem egy barátnőm hagyott el, mint barát, mert a pasija, exe, szerelme "megváltozott" és neki az a hímneműegyed kell. Aztán sírás lett a vége, én meg álltam ott a barátnől elveztése után.

      Törlés
    2. igen, nekem is rá kellett döbbenni, hogy tényleg nem változnak alapvetően... sajnos.
      viszont ez felveti bennem azt a kérdést, hogy én sem változok? :D érdekes kérdések ezek...

      Törlés

Archívum

Címkék

7 dolog A England A nyuszi fontosabb A világ dolgai Ajakápolás Alapanyagok Alapozó Alba botanica Állat Amazon Anastasia Beverly Hills Andalou naturals Anya Arany Arcápolás Arcpermet Arctisztítás Aromaleigh Avalon Organics Avéne Banila Co. Barbara Hofmann bareMinerls Barna Baviphat BB krém bDellium Tools BeautyBlender BECCA Bellápierre benefit Bevásárlás Biobolt Bioré Biosilk Bite BlackMoon Blog Bobbi Brown Bolt Bordó Boscia Bőszecset Bronzosító Budapest Burt's Bees By Nature Cargo China Glaze Ciaté Cica Cipő Clarisonic Clinique Colors by llarowe Coloured Raine ColourPop Cozzette Cruelty free Cupcake Polish Csacsogós Csütörtök Díj Divat DIY Dose os Colors EBay Ecset Ecsetmosás Edmonton Ékszer Elektromos Elérhetőségek Elfogytak Elizabeth Arden Én Érdekes Essie Estée Lauder Etude House Fátyolmaszk Fényvédő Fésű Fogápolás Fogkrém Folyékony rúzs Fonás Forever Flawles Fresh Frizura Fun Fun Lacquer Gabriel Glitter Goodal Gosh Gyerek Haj Hajfesték Hajfestés Hajlakk Hakuhodo Hámlasztó Havi_kedvencek Highlighter Hogyan lettem én dolgozó ember? Holika Holika ILNP Inglot Innisfree IPSY It's skin Jeffre Star Joico Jolse Kaja Kanada Karácsony Kat Von D Kedvenc Kék Kell a Púder! Kellék Kenyér Kérdezz-felelek Készülj velem! Kezekre Kézkrém Kiegészítő Kísérlet Kismama Kollekció Kontúr Koreai Korrektor Költözés Köröm körömlakk Közlekedés Krém Kryolan Kuka Kedd L'occitane La Ritzy Lancome Laura Mercier Lemosó Lila Lime Crime Lit Cosm. London LookFantastic Lottó Lunatick Cosmetic Labs MAC Magánvélemény Magyarország Make Up For Ever Makeup Geek Maszk Meglepi doboz MELT Mindenapi társaim Mindenes Minimalista Missha Mitől lettem ma szebb? Morphe Muttart Conservatory Műszempilla Narancs NARS Natúr NCLA Nem jött be Neon Nexxus Notoriously Morbid Nyaralás Nyereményjáték NYX OCC OFRA Online rendelés OPI Óra Outfit Overtone Öltözködés Összehasonlítás Paletta Parlament Physicians Formula piCture pOlish Piercing Piros Pirosító Pixi Polished by KPT Powder Perfect Pretty Serious Cosmetics Primer Projekt Púder Radír Real Techniques REN Repülő Revlon Rica Rimmel ROC Rólam Rózsaszín Ruha Rúzs Sally Hansen Sampon Sárga Secret Key Sephora Shiseido Shu Uemura Sigma Skinfood Smashbox Smink Sminklemosó Sonia Kashuk Southgate Mall SPF Stila Sugarpill Sukin Suva Beauty Szájceruza Szájfény Szájravalók Szappan Szárazsampon Szemceruza Személyes Szemfesték Szemhéjalap Szemkörnyékápoló Szemöldök Szemöldökceruza Szempilla Szempillaspirál Szivacs Szürke TAG Tárolás Tarte Táska Tél Testápolás Testradír Testre Teszt The Body Shop the SEAM theBalm TinkeldT Tonik TonyMoly Too Faced Unboxing Urban Decay Uriage Utazás Utcakép Ünnep Városnézés Vásárlós Vasárnap Vattakorong Vegán Vendégposzt Vichy Video Vitamin Webshop WEM Yamuna Youtube YPSY Yves Rocher Z paletta Zenzero Zero Waste Ziaja Zoeva Zöld Zsákmány