2017. szeptember 7., csütörtök

Tippek, trükkök a rendezett szekrényért




Az internet tele van, mondjuk úgy bullshit rendszerezési trükkökkel, szóval a csodákat most nem ma fogjuk megtalálni. Viszonylag egyszerű, ám talán hasznos ötletek listáját állítottam össze mára a szekrénynek, és a közvetlen környékének.


Vegyél egyforma vállfákat
Persze akkor, ha vállfás a szekrényed. De akkor tényleg. Az Obi-ból vettem anno a fekete, egyen vállfáimat. Lehet itt urizálni és fából készültet venni, vagy plüss, vagy gyöngy, és a többi, de a lényeg nekem az volt, és ma is szempont, hogy forogjon a nyaka. Nem tudom miért, de irritál, ha nem forog a nyaka.


Rengeteg helyes spórolsz, ha egyformák a vállfák és a cuccok egyik vagy másik irányába való mozgatásakor nem fognak a dolgok összeakadni.



Vállfa alapú egyéb cuccok
Itt gondolhatunk a jól ismert Ikeás tárolókra vagy a sártartó megoldásokra. A lógatható dolgokban az az egyik legjobb, hogy szekrény sem kell hozzá, igazából egy ruha rack is megteszi. Lelógatod ezt az izét, nem tudom a nevét és polcokká válik, zseniális. Sőt a legjobb, hogy fiókokat is lehet hozzá venni. Így a zoknik és bugyik is diszkréten tárolhatóak, akár szekrény nélkül is. Főiskolásoknak mindenképpen ajánlom, főleg ha még nem tudsz róla, hogy minden évben költözni fogsz.


A sáltartó karikák, zuhanyfüggöny karikák, táskatartó cucc, cipőtartó és ezer egyéb lógós cucc szintén hasznos lehet. A lényeg, hogy akkor vedd meg, ha valóban praktikus. A praktikusnak álcázott haszontalan kacat könnyen be tud csempésződni otthonainkba.



Sörös doboz füllel is egymásba lehet akasztani vállfákat, egymásról lógatni őket és lényegében egy vállfa helyén 5 dolog elfér. A vállfákra való cuccok halmozása rossz ötlet. Ha pedig nem akarsz sörösfülekkel világot megváltani, akkor meg is tudod venni elegáns kiszerelésben a Jyskben ITT a cuccot. Hatot egy csapásra, milyen kiráy.



Fogas
Először is szögezzük le a vállfa az vállfa és nem fogas. A szőr feláll a hátamon, amikor a vállfát valaki folyamatosan fogasnak hívja.
Ez a kedves kis találmány, ami lehet egyedül vagy kisebb családban egy szuper egyszerű és nagyszerű dolog. Hallottál-e már a floordrobe vagy chairdrobe kifejezésekről? Tehát a sarok vagy a szék, amire minden ledobásra kerül. Nekem az éjjeli szekrényem funkcionált így, de ennek vége. A megoldást a fogasok jelentették. Ez lehet falra fúrt vagy kampós, amit szekrényre vagy ajtóra lehet akasztani, ez mindegy.  A lényeg, hogy az alvós ruhát, az otthonkát, a csak két órát volt rajtam jellegű dolgokat, amit elrakni nem szeretünk, fel lehet akasztani. Felakasztani nem tart többől, mint ledobni, nagy valószínűséggel hasznos és nem csak egy magjában halt szuperötlet.
A fogasok a szekrényajtók belső felületén is lehetnek, és akkor még csak nem is láthatóak.


A szivecskék nélkül tudnél áni, de a fehér a fehéren tetszik

Az ötlet
Hogy megzavarjam az erőket itt rögtön azt mondom, hogy lehet bármilyen az az ötlet, csak legyen hosszútávon kis erő és időbefektetéssel fenntartható.
1.      Mosás alapú
Ezt csinálom én félig, tavaly csak ez az egy rendszer volt folyamatosan a szekrényemben. Alapvetően minden balra néz a szekrényemben, csak mert a jobb oldala az enyém a bal a férjé. Ami a mosásból visszajött az mindig jobbra, a sarokba kerül. Ami bal oldalt van az az, amit a legrégebben vettem fel.
Ezt azzal a módszerrel is lehet csinálni, ami szerint a vállfát kifelé nézve akasztod be, mindet, és ha mosva volt, akkor befelé nézve, és azt már nem veheted fel. Ha valami x hónap után is kifelé néz, mehet a kukába.
2.      Termékcsoportonként
Az összes ujjatlan és mondjuk rövid ujjú, hosszú ujjú, pulcsi, blézer, külön farmer a szép nadrágról. Itt a mi van, miből mennyi egy befolyásoló dolog, de az ötlet érthető. Ami nálam megvalósult az a rövid ujjú és ujjatlan, utána kardigán vagy valami, amit rá tudok venni egy ujjatlanra, majd a pulcsik vagy olyan hosszú ujjúak, amiket nyáron nem igazán veszek fel. Nem szoktam a téliesebb cuccokat eltenni nyáron, a légkondi és a fűtés világában nincs olyan nagy különbség. Nincs is nagy kötött pulcsim egy sem.

bal fele rövid ujjú és ujjatlan, majd a kardigánok és a jobb sarokba a pulcsik, hosszú ujjúak, amiket nem használok

3.      Színek szerint
Ezt csináltam egy párszor tesztelés képen, hogy megszámoljam, miből mennyi van, miből van hiány, hányszor dupláztam a fekete ujjatlan csinos felső fogalmát. Alapvetően van fehér, lila-rózsaszín, kék és türkiz felsőm, és ennyi. Ezen sokat nem lehet rendezgetni, de ez is egy módszer. Pinteresten rengeteg képet lehet colour coded gardróbokról találni.
4.      Színek máshogyan
Van egy olyan ötlet, miszerint a szekrény egyik felébe a natúr és semleges színek kerülnek, a rendes színes színek pedig a másikba. Reggel először a színes feléből választasz egyet és a másik oldalról csak hozzáteszel valamit és azon meg sokat nem kell gondolkodni, mert nagyjából minden passzolni fog a színessel. Itt azért egy 70% semleges ruha arány talán a reális. De nekem a lila gatya és kék felső kombó nem akadály.
5.      Hova
Ez azoknál lehet szempont, akik puccosan járnak dolgozni, de a hétvégét meg szeretik a lehető legtrógerebb ruhákban eltölteni. Sokkal egyszerűbb szétválasztani a szekrényben azt, amit az élet már alapból szétválasztott. Ezt próbának egyébként az egyetemet befejező, frissen befejezetteknek is ajánlom legalább pár havonta, mert így fogod látni, hogy nincs szükséged még egy vicces Dart Vaderes pólóra. Nekem kevesebb hétvégi játszós ruhám van, mint munkába menős. Mondjuk szerintem ez mindig is így volt.


Dobozok
Ez lehet a szekrény teteje vagy az alja. Sokan nem szeretik a szekrény tetejét tárolásra használni, nekik az Ikeás padlótól a plafonig szekrényeket ajánlom. Köbméterek vesznek el a szekrény tetején, vagy éppen borok kis csapata savanyodik ott a rossz tárolás miatt. Talán a mi korosztályunk már nem, de hány családban a mai napig a szekrénysor teteje az ajándék piás kiállítás.

Ezek vannak a kabátos szekrényben felül az oldalukra állítva, az első a képen, Skubb doboz.

bal oldalt az újra használható szatyrok, táska, zsepi, kalap, esernyő, felül még több táska

Visszakanyarodva a dobozokhoz, ami nem egy 30 éves cipős doboz a 30 éves csekkekkel, hanem egyen dobozok. Egyforma színűek, méretűek, cukik, szépek. Amiket meg is lehet persze jelölni, hogy abban ott a fürdőruhák vannak télen, nyáron pedig a sál, sapka kollekció. A szekrény alja pont ilyen. Valami úgyis odakerül, akkor legyen inkább dobozban nem?
A doboz felcserélhető egy kisebb 2-3-4 fiókos tárolóval a szekrény aljában, de szerintem ez inkább amerikai beépített szekrényeknél működik jobban.

A dobozokra példa ITT található. A sálkarika, ami a képen látható, ez van meg nekem is.


Ide kell még egy kis dobozolás, mert a 10+ gatya egymáson már nem marad katonás. Vagy doboz vagy polc, valami.



Az ágy alja
Ez azoknál lehet érdekes, akiknek nem ágyneműtartós az ágya, és nem is ágyaz be. Az amerikaiak nem érzik ezt a beágyazás dolgot (mi sem). Persze mert a hálószoba az csak alvásra van, és apuék szobája nem a nagyszoba ami, a hálószoba és a TV szoba egyszerre, a szekrénysorral. Szóval, ha az ágy alja ott áll szabadon a porcicáknak, akkor, az jó lesz tárolásra is. Lehet ez könnyű tároló zacskó, műanyag doboz vagy fa fiók kerekekkel. Az utóbbi azért is jó, mert lezárja úgymond az ágy alját, így nem kell aggódni azon, hogy a macskák szétszaggatják az ágy alját.



Nálunk itt kötnek ki a Kuka Kedd jellegű dolgok, és amik nem hiányoznak, azok nem is kellenek. A halloweeni és a karácsonyi dekorációt a fejem alá dugtam, a rövidebbik fiókba, amit nehéz kinyitni az éjjeli szekrény miatt. Jöhet egyébként ide bármi, ami nem mindennapos, mert lényegében csak egy fiók. Ami nekünk van az az Ikeából van és a nem Ikeás ágy alá is simán passzol.

ITT találhatóak a képen látható cuccok.


Akár ágy alá, akár máshová ezek a légmentes zacsik nagyon sok helyet meg tudnak spórolni. Őket a Jyskből ITT veheted meg.



Ékszerek
Kis állványok, amire rá lehet akasztani egy pillanat alatt. A bedugós fülbevalóknak a hivatalosan gyűrűt tárolására való cucc jött be nagyon, pár dolláros darab az eBay országából. A faliújság jellegű megoldás is nagyon jó. A kis zsebes tárolók is jók, nekem sminkcuccim vannak ilyenben, a lényeg, hogy átlátszó a rekesz.





A tányér lehet jó ledobálásra, inkább oda, mint máshova, de az megtelik, és akkor az, tele lesz.
A lényeg, hogy legyen elől, legyen látható. A briliánst lehet a párnában rejtegetni, de mást nem éri meg.

A kínálat adott eBay országban



Fiókok
Ezt nem próbáltam, de nagyon népszerű a neten, így hátha hasznos. A fiókokban, ha ruhát, mint póló vagy nadrág kerül, ahelyett, hogy egymásra teszed, és az aljáról megfeledkezel, sokkal jobb ötletnek tűnik feltekerni őket és felülről nézni és látni is mindent. A fiókokat csak zokni és alsónemű tárolására tartom praktikusnak, de ez csak az én véleményem.

Ezt is lehet lapozgatni egy ideig mire elgogy


A fiókokba lehet tenni mindenféle elválasztókat, rendszerezőket. Lehet ezt kartonból, cipős dobozból csinálni, vagy venni. Cél az egyszerűsítés és nem a túlbonyolítás. EBayről lehet méretre igazítható egész rendszereket beszerezni.



Bútorok
Ez a költséges oldal, de a kirepülő fiatalságnak talán hasznos rész. Először is a szekrénysor fogalma szerintem mára egy borzalmas és nyomasztó dologgá vált. Főleg a beépített TV résszel, ami túl kicsi és bárszekrénnyel, ami meg a minek. Ja és millió kis polc a porcelánnak, ami majd gyűjti a port. Az üvegvitrin sem jobb. Itt azt hiszem, érthető mennyire nem szeretem a szekrénysorokat, a pocsékoló kihasználatlan helyeket.
Az Ikeás jellegű nagy és mindent elnyelő szekrényeket sokkal jobban szeretem. Nem csak az Ikea árul ilyeneket, de a stílust szerintem az Ikea emlegetésével belőttük. A lényeg, hogy becsukod az ajtaját, ami abban benne van, az belül van, nem látszik. A polcokat méretre lehet igazítani vagy akár kivenni. A régi nagy fehér szekrényem két polccal és egy rúddal jött, de lehet plusz rudat venni és a polcokat nem használni. Rúdról lelógatható második rudat is lehet kapni. A lényeg, hogy a szükségleteknek legyen megfelelő. Ha mindig is akasztós szekrényre vágytál, akkor teljesen felesleges polcosat venni. Vagy, hogy az ellenkezőre is hozzak példát, öcsém utálta mindig is az akasztós szekrényt és gyerekként nagyon nagy szívás volt az akasztós szekrény feletti polcokba pakolnia 150 centisként a szék tetejéről.
A képen felső annyi különbséggel volt, hogy barna volt, év volt alul két rövid fiókja. A férből pontosan ez volt.  ITT őket megtalálod.





Tudom, ezt a skandináv stílust nem mindeni szereti, de sokkal jobb, mint a robosztus antik bútorok. És azt is értem, hogy egy kész ház bútorát nem lehet csak úgy lecserélni, de észben tartani nem árt.



Ennyi lenne a szuper ötletek kínálata mára. Remélem volt köztük valami tényleg hasznos és praktikus.

A nap kérdése, ki hajtogatja a felsőit és használ akasztós szekrényt? melyik táborban vannak többen?



5 megjegyzés:

  1. Nekem úgy lett könnyebb a tárolás, hogy a fél életemet kidobtam :D Viccet félretéve, mióta próbálom minimalizálni a felesleges költéseket, és igyekszem rájönni arra, hogy mire van valójában szükségem, valahogy folyamatosan ürül a szobám. Már nem érzem fontosnak, hogy annyi ruhám legyen, hogy kiboruljon a szekrényből, a dekorációkat megszüntettem, és sokkal egyszerűbb is lett így az élet. Nekem a kevesebb cucc = stresszmentesebb élettel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Költözés előtt a 95%-át adtam tovább másoknak, jó kezdés volt az tuti.
      Aztán be-becsúsztak a dolgok és mégvolt is rengetegkacat abban az 5%-ban.
      Üritgetek, egyszerűsítek, szuper rendszereket találok ki, a zero waste home könyv ötleteit valósítom meg extra sebességgel.

      Törlés
  2. Ezek jó és kipróbált módszerek. Nekem is van ezer vállfám, könnyű műanyagok, öltönyhöz, blézerhez, kabáthoz viszont vastagabb kell. A pólók mehetnek a vékony vállfára, száradás után csak akasztom be őket a szekrénybe, vállfán szárítom őket. A szoknyákat csíptetős vállfán (mi a neve?) és azok is úgy mennek a szekrénybe. Kifordítva. Ami már volt rajtam, azt a ruhadarabot már nem fordítom ki. (kifordítva ui. kevesebb gyűrődéssel szárad.)
    Ami szerintem a lényeg, hogy legyen megfelelő szekrény, olyan ruhák, amiket tényleg hordunk és tartsuk a rendet a szekrényekben. Nekem ez vált be.
    Az ágy alját a gyerekszobában használjuk játéktárolásra. A szekrény teteje tényleg rémesen tud kinézni, erre vagy a szép dobozok vagy a plafonig érő beépített szekrény a megoldás. Nálunk a borok tényleg a beépített szekrény felső polcán vannak, nem tenném ki, azt hinnék alkeszok vagyunk :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most, ahogy olvastam a kommented első mondatát, igából rájöttem, hogy nem is érte minek tarjuk az öltönyt és a bézert együtt a napi ruhákkal. Tuti sok ezren nem hordják ezeket, de ott van mindennap, ahelyett, hogy lenne egy külön szekrény ezeknek.

      Az én ruháim is vállfán száradnak, viszont a férj cuccait vasalom, annak mindegy. gondoltam rá, hogy mekkora ötlet lenne egy vállfás ruhaszárítót csinálni majd egyszer.

      A megfelelő szekrény hmm, a magyarok fele 40+ éves funkcióban gyenge szekrénysorokat kerüget. Aztán a selejtezés, most már magyarul is egy csomó blog szajkózza, de az SPS-et is, aztán sok haszna nincs.
      Angolul walk in closet declutter videót ajánlok szívmegállás elérésére. Ahol komolyan 300-400 felsője van lánykáknak, 200 nadrág és nem ritkán 150-200 pár cipő. Nézegettünk pár házat, jujj nekem is kell egy ilyen gardróbszoba, de rájöttem, hogy nem kell.

      Apám májbeteg, konkrétan nem is ihaz, nem isiszik, e ettől őt nem zavarja, hogy a borok a szerkény tetejn legyenek, meg a szamovár, mert az kell.

      Törlés
    2. Nálunk most lett beépített szekrény, ezen kívül van még kettő, ahol a ruhákat tartjuk. Igen, most mennek a szoknyák, vékony nyári felsők a blézerek és alkalmi ruhák mellé, mert tényleg nem kellenek a mindennapi ruhák közé, csak zavarnak.
      Anyámnál van szekrénysor, őrület, ahogy írod, bárszekrénnyel, vitrinnel, megmozdíthatatlan, a plafonig ér, de nem teljesen, hogy porosodjon és ne lehessen semmit a tetejére rakni.

      Törlés

Címkék

7 dolog A England A nyuszi fontosabb A világ dolgai Ajakápolás Alapanyagok Alapozó Alba botanica Állat Amazon Anastasia Beverly Hills Andalou naturals Anya Arany Arcápolás Arcpermet Arctisztítás Aromaleigh Avalon Organics Avéne Banila Co. Barbara Hofmann bareMinerls Barna Baviphat BB krém bDellium Tools BeautyBlender BECCA Bellápierre benefit Bevásárlás Biobolt Bioré Biosilk Bite BlackMoon Blog Bobbi Brown Bolt Bordó Boscia Bőszecset Bronzosító Budapest Burt's Bees By Nature Cargo China Glaze Ciaté Cica Cipő Clarisonic Clinique Colors by llarowe Coloured Raine ColourPop Cozzette Cruelty free Cupcake Polish Csacsogós Csütörtök Díj Divat DIY Dose os Colors EBay Ecset Ecsetmosás Edmonton Ékszer Elektromos Elérhetőségek Elfogytak Elizabeth Arden Én Érdekes Essie Estée Lauder Etude House Fátyolmaszk Fényvédő Fésű Fogápolás Fogkrém Folyékony rúzs Fonás Forever Flawles Fresh Frizura Fun Fun Lacquer Gabriel Glitter Goodal Gosh Gyerek Haj Hajfesték Hajfestés Hajlakk Hakuhodo Hámlasztó Havi_kedvencek Highlighter Hogyan lettem én dolgozó ember? Holika Holika ILNP Inglot Innisfree IPSY It's skin Jeffre Star Joico Jolse Kaja Kanada Karácsony Kat Von D Kedvenc Kék Kell a Púder! Kellék Kenyér Kérdezz-felelek Készülj velem! Kezekre Kézkrém Kiegészítő Kísérlet Kismama Kollekció Kontúr Koreai Korrektor Költözés Köröm körömlakk Közlekedés Krém Kryolan Kuka Kedd L'occitane La Ritzy Lancome Laura Mercier Lemosó Lila Lime Crime Lit Cosm. London LookFantastic Lottó Lunatick Cosmetic Labs MAC Magánvélemény Magyarország Make Up For Ever Makeup Geek Maszk Meglepi doboz MELT Mindenapi társaim Mindenes Minimalista Missha Mitől lettem ma szebb? Morphe Muttart Conservatory Műszempilla Narancs NARS Natúr NCLA Nem jött be Neon Nexxus Notoriously Morbid Nyaralás Nyereményjáték NYX OCC OFRA Online rendelés OPI Óra Outfit Overtone Öltözködés Összehasonlítás Paletta Parlament Physicians Formula piCture pOlish Piercing Piros Pirosító Pixi Polished by KPT Powder Perfect Pretty Serious Cosmetics Primer Projekt Púder Radír Real Techniques REN Repülő Revlon Rica Rimmel ROC Rólam Rózsaszín Ruha Rúzs Sally Hansen Sampon Sárga Secret Key Sephora Shiseido Shu Uemura Sigma Skinfood Smashbox Smink Sminklemosó Sonia Kashuk Southgate Mall SPF Stila Sugarpill Sukin Suva Beauty Szájceruza Szájfény Szájravalók Szappan Szárazsampon Szemceruza Személyes Szemfesték Szemhéjalap Szemkörnyékápoló Szemöldök Szemöldökceruza Szempilla Szempillaspirál Szivacs Szürke TAG Tárolás Tarte Táska Tél Testápolás Testradír Testre Teszt The Body Shop the SEAM theBalm TinkeldT Tonik TonyMoly Too Faced Unboxing Urban Decay Uriage Utazás Utcakép Ünnep Városnézés Vásárlós Vasárnap Vattakorong Vegán Vendégposzt Vichy Video Vitamin Webshop WEM Yamuna Youtube YPSY Yves Rocher Z paletta Zenzero Zero Waste Ziaja Zoeva Zöld Zsákmány