2017. október 2., hétfő

Ecsetmosás, frissített verzió



Ezer éve volt szó az ecsetmosásról, így aztán gondoltam, ha már úgy is mosom őket, akkor meg is örökíthetném azt. Nézzük, hogyan csinálom azt most, és hogy volt a történelmi fejlődés!


Az egyik legfontosabb dolog, hogy a műveletet a takarítást megelőzőleg kell csinálni. Legalábbis nálam így nyert értelmet, mert akkor a koszos ecseteket tartó műanyagot is ki tudom mosni. Illetve amíg az ecsetek az asztalon száradnak a fürdő üresebb, jobban lehet takarítani.

Ez a végeredmény, a cica felügyel

A történet ott kezdődött, hogy ezer éve a tenyeremben sikálgattam az ecseteket, samponnal. Nos, ez egy teljesen jó metódus, ha nincs túl sok ecseted és vagy van időd. Az első fejlesztés a brusegg vagy eggbrush nevű kis ujjakra húzható recés ecsetmosó cucca volt, olyan eBayes 1 dolláros dolog. Mamut tenyeremben nem volt ez egy szuperkényelmes ötlet, de határozottan alakult a dolog.


A következő, vagy ha rossz a sorrend, akkor az előző újítás a Barbara Hoffmann ecsettisztító szappanja volt. Erre páran panaszkodtak a neten, hogy szétszárítja az eceteiket. Én szoktam őket balzsamozni, csak a természetes szálúakat és minden okés.


Ezek után érkezett egyszer a sütőkesztyű, ami sosem látta a konyhát, de recés, bordás, tehát kiváló. Mivel a kezeden van könnyen kontrollálható, víz alá dugható.


A másik újítás a mosó mat vagy mosó pad; a mosdókagyló szélére cuppantható bordás felület. Az enyém egy kanadai mezei drogériás darab pár dollárért, de lehet ezt venni a Sigmától 40 dollárért vagy az eBayről 3 dollárért vagy akár egy ragasztópisztollyal és némi extra ragasztórúddal ezt otthon megalkotni. És akkor duplán menő mert DIY.

Van a belecuppanós a kagylóban, van egy kesztyű a bal kezemen, nagyon pöpec.



Tavaly kijött a Real Techniques egy ecsetmosó samponnal, Deep cleansing gel néven. A neve határozottan korrekt, mert nem folyik. Ez az elején kicsit mondjuk úgy nem tetszett, de idővel az agyam rájött, hogy ez király, mert nem folyik a cucc világnak, nem kell ecsetenként újra nyomkodni. Szemre való ecseteknél, amikor port használtunk, ott a mezei sampon is tök jó. A RT gel-je igazából az alapozó ecseteknél és a krémes festéket használt ecseteknél mutat jelentős különbséget. A sima sampon a ColourPop maradékokat nem tűnteti el egyáltalán, mondjuk a RT gel sem mindig, de határozottan jobb az eredmény.
A Real Techniques oldaláról lehet Magyarországra rendelni ITT, a Deep cleansing gel 2560 forint és 150 ml.


Mellék gondolat, ha a fehér szálú ecset elszíneződik és egymás után kétszeri mosás után sem jön ki belőle a cucc, én nem kínzom tovább. Ha van egy kis színe az nem befolyásolja a következő működését, és a következő mosással meg majd kijön belőle a cucc. De nem mosok ki egy ecsetet háromszor egyhuzamban.


Korábban még nem próbáltam ecset és szivacsmosó habot, így amikor megláttam a helyi drogéria polcán haza kellett hoznom. A pontos árára nem emlékszem, de egyszámjegyű volt CAD-ban. 250 ml, kimondottan nehéz flakon. A habja kemény, és eddig hatékonynak gondolom. Kínában gyártották, de elméletileg amerikai cég, amerikai piacra árulja, de sajnos ezt 100%-osra nem tudtam kideríteni. A neve Foaming brush & blender cleanser és a Lifestyle Products a gyártó. Összefoglalva ez egy érdekes cucc.


Ami még kell az ecsetmosáshoz: idő, nyugalom, papírtörcsi.
Három-négy egyforma ecsetet egyszerre szoktam mosni és mindet egyesével papírtörcsivel kicsit és nagyon óvatosan megnyomkodni. Lényegében az extra vizet kiszedni, hogy hamarabb száradjon.
A nagyobb ecseteket már egyesével mosom. A legkomolyabb kihívás a lapos kabuki, na azzal azért egy közel 5 perces csatát kell vívni. Tutira szeretnék menni a végén, hogy tényleg minden a mosást segítő sampon, hab, szappan, miegyéb kiment belőle és a későbbi használat során azt nem kenem majd a fejemre.



Vegyük azt, hogy az összes ecset készen van, kimosva, kicsit kinyomkodva, szépen az eredeti formájukra igazítva. Jöhet a szárítás. Direkt nagybetűkkel fogom írni.

VÍZSZINTESEN

Tehát nem egy pohárba beledobálva, hogy a nyélbe folyjék a víz. Nem az ecset szőrére állítva, mennyi képet láttam, hogy csajszi letesz egy törölközőt az asztalra a falhoz, vagy még rosszabb az ablakpárkányra a fűtőtest főlé és az ecsetek teljes súlya a szőrén szálán van. Oké, ha van spéci Sigmás vagy egyéb ecsetszárító tartód, akkor lehet lefelé lógva, de akkor lóg, és nem a pofáján támaszkodik hosszú órákon át, hogy deformálódjon.
ITT a Sigma megoldását találjuk.

Vagy van ITT egy másik a BeautyLish-ről, amit otthon is meg lehet alkotni. Még egy DIY ötlet.


Sőt ha beírod az internetbe, hogy „makeup brush dryer” és a képekre mész, akkor egymillió ötletet fog adni, hogyan lehet lefelé lógatva szárítani ecseteket, anélkül, hogy megnyomorítanád őket.
De maradjunk annál, hogy én vízszintesen szárítom őket, egy nagy törcsin, amit hosszában négybe hajtottam. Így kicsit magasabb, kb. mintha csak az asztalon lenne, de a textilen nem gurulnak az ecsetek, ellenben ha egy polcra tenném. A fejeiket szépen kilógatom, így minden irányból szárad. Nem deformálódik, szellőzik.


Még egy dolgot szeretnék nagy betűkkel írni.

SZOBAHŐMÉRSÉGLETEN

Tehát nem a radiátor vagy a konvektor közelében illetve nem hajszárítóval. A melegtől megolvadhat a ragasztó, attól pedig szétesik az egész vagy leesik a feje, vagy kihullik a szála. Ja, türelem, tornaterem.

Ha nincs türelem, arra van két-három extra megoldásom.
Az egyik az alkoholos és spriccelős ecsettisztító, amit mondjuk papírtörcsire és vagy az ecsetre fújva kis dörzsi dörzsi után egy nagyjából tiszta, de legalább higiénikus ecsetet ad. Én a Bőszecset boltban vettem anno, de lassan minden márka kijön egy újjal.


A Sephorában van egy sajátmárkás 118 milis 19 CAD-ért ITT.

De a Sephorában már nem csak magadnak tudsz szárazsampont venni, hanem az ecsetednek is. ITT található 18 CAD-ért. Ilyen jellegű cuccom még nem volt.


A másik, ami mondjuk csak porral használós ecseteknél működik, tehát főleg a szemre valóknál ez a helyes kis fekete korong. Nem vagyok 100%-ban biztos, de talán ez a Vera Mona márka volt az első, aki ezt elkezdte gyártani. Ők ezt ITT 17 USD-ért adják, és ők gyártják ezt a Sephorának is ITT és ezt 23 CAD/18USD-ért adják egy sokkal kevésbé szép külcsínnel.


Az enyém lehetett vagy 5 dollár, Clean Sweep makeup brush pad, és pont ugyanolyannak néz ki, és jelentem működik. Szemre való ecseteknél szoktam használni, amikor valamit elkezdtem egy adott ecsettel, összesatíroztam két színt és csak az egyik színnel szeretném folytatni. De próbáltam már azt is, hogy kék ecsetet ezen végig húzogattam, és utána egy tök másik szín, és nem volt kék egyáltalán. A korongot ki lehet venni a fémtégelyből és szappanos vízben kimosni. Az eBayen pedig ez is valószínűleg vagy 3 dollár.
 

Az utolsó 2-3 módszer nem helyettesíti a rendszeres és alapos ecsetmosást, amit nem csak a színek cserélése miatt végzünk, de még fontosabb, hogy a saját egészséged miatt is. Az ecseteken baktériumok telepszenek le, és utána azt kened a bőrödre.


Ha szereted a fejed annyira, hogy nem akarsz neki ártani, és gennyes ragyákat növeszteni rajta, az ecseteidet minden héten kimosod. Amiket pedig nem használsz azon rövid idő alatt, tartsd őket fiókban, lehetőleg légmenetes zacsiban. Jól mutatnak a fancy bögrékben, és szépen porosak is lesznek. Mire használni akarod pont tök koszos. Ami nálam a falon van és nem használtam az adott időszakban azokat is rendszeresen kimosom, hogy amikor kell, tiszta legyen.

Fiókban az alapozóecsetek

Összegzésnek ide még egyszer leírom, hogy mindenkinek komolyan kell venni az ecsetmosást és nem azzal eldicsekedni, hogy egy hónapja ki sem mosta őket. Ha ilyen történt, akkor most lehajtott fejjel tessék kikullogni a fürdőszobába, és relaxációs pillanatokat tartani.

A cica még mindig felügyel

Remélem volt benne valami hasznos, kicsit érdekes, de nem sok új.

Kinek mik a mostanában bevált termékei, szokásai?

4 megjegyzés:

  1. Ez a szelíd cica nem pofozza szét az ecseteidet :D ?
    Annyira irigy vagyok a rengeteg gyönyörű ecsetedre, itt sárgulok! Pedig már nekem is elég van és szépen leváltogattam a gagyikat jó minőségűekre. De úgy érzem ezekből nem elég.
    Egy bloggerinánál láttam, h úgy szárítja az ecseteit, h a türcsiszárítóra fejjel lefelé rágumizza őket. Én is ezt a halál-egyszerű módit alkalmazom. Persze nekem nem 100 db van, és nem egyszerre mosom őket. A kisebbeket 3-asával, a vastag nyelűeket egyenként.
    Felétek mennyi idő míg mind megszárad?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Régen a nagyobbakat ellopkodta, de a fali tartóból valahogy nem szedi ki, nem érdekli. Szerencsére.
      Most láttam akciósan MAC és Sigma ecseteket, egy hete nézem őket, hogy akarom őket, de nincs rájuk szükségem, de közben kell, é közben nem.

      Ha este mosom, papírtörcsin a nagyja vizet kinyomom óvatosan, akkor reggelre a szemre valók megszáradnak, az arcra valókat is másnap munka után már teszem vissza a helyükre. A törcsikigyóról lelógó ecsetfejek nagyon jól száradnakmivel minden irányból tudnak száradni, ha csak leteszem vízszintesen akkor alúlról nem száradnak.

      Törlés
  2. Szia, Ildi!
    Nemrég találtam rá a blogodra és tetszik az alaposságod, az összehasonlítások, a kilométernyi bejegyzések sok-sok képpel. Remélem, nem hagyod abba a blogolást.

    VálaszTörlés

Címkék

7 dolog A England A nyuszi fontosabb A világ dolgai Ajakápolás Alapanyagok Alapozó Alba botanica Állat Amazon Anastasia Beverly Hills Andalou naturals Anya Arany Arcápolás Arcpermet Arctisztítás Aromaleigh Avalon Organics Avéne Banila Co. Barbara Hofmann bareMinerls Barna Baviphat BB krém bDellium Tools BeautyBlender BECCA Bellápierre benefit Bevásárlás Biobolt Bioré Biosilk Bite BlackMoon Blog Bobbi Brown Bolt Bordó Boscia Bőszecset Bronzosító Budapest Burt's Bees By Nature Cargo China Glaze Ciaté Cica Cipő Clarisonic Clinique Colors by llarowe Coloured Raine ColourPop Cozzette Cruelty free Cupcake Polish Csacsogós Csütörtök Díj Divat DIY Dose os Colors EBay Ecset Ecsetmosás Edmonton Ékszer Elektromos Elérhetőségek Elfogytak Elizabeth Arden Én Érdekes Essie Estée Lauder Etude House Fátyolmaszk Fényvédő Fésű Fogápolás Fogkrém Folyékony rúzs Fonás Forever Flawles Fresh Frizura Fun Fun Lacquer Gabriel Glitter Goodal Gosh Gyerek Haj Hajfesték Hajfestés Hajlakk Hakuhodo Hámlasztó Havi_kedvencek Highlighter Hogyan lettem én dolgozó ember? Holika Holika ILNP Inglot Innisfree IPSY It's skin Jeffre Star Joico Jolse Kaja Kanada Karácsony Kat Von D Kedvenc Kék Kell a Púder! Kellék Kenyér Kérdezz-felelek Készülj velem! Kezekre Kézkrém Kiegészítő Kísérlet Kismama Kollekció Kontúr Koreai Korrektor Költözés Köröm körömlakk Közlekedés Krém Kryolan Kuka Kedd L'occitane La Ritzy Lancome Laura Mercier Lemosó Lila Lime Crime Lit Cosm. London LookFantastic Lottó Lunatick Cosmetic Labs MAC Magánvélemény Magyarország Make Up For Ever Makeup Geek Maszk Meglepi doboz MELT Mindenapi társaim Mindenes Minimalista Missha Mitől lettem ma szebb? Morphe Muttart Conservatory Műszempilla Narancs NARS Natúr NCLA Nem jött be Neon Nexxus Notoriously Morbid Nyaralás Nyereményjáték NYX OCC OFRA Online rendelés OPI Óra Outfit Overtone Öltözködés Összehasonlítás Paletta Parlament Physicians Formula piCture pOlish Piercing Piros Pirosító Pixi Polished by KPT Powder Perfect Pretty Serious Cosmetics Primer Projekt Púder Radír Real Techniques REN Repülő Revlon Rica Rimmel ROC Rólam Rózsaszín Ruha Rúzs Sally Hansen Sampon Sárga Secret Key Sephora Shiseido Shu Uemura Sigma Skinfood Smashbox Smink Sminklemosó Sonia Kashuk Southgate Mall SPF Stila Sugarpill Sukin Suva Beauty Szájceruza Szájfény Szájravalók Szappan Szárazsampon Szemceruza Személyes Szemfesték Szemhéjalap Szemkörnyékápoló Szemöldök Szemöldökceruza Szempilla Szempillaspirál Szivacs Szürke TAG Tárolás Tarte Táska Tél Testápolás Testradír Testre Teszt The Body Shop the SEAM theBalm TinkeldT Tonik TonyMoly Too Faced Unboxing Urban Decay Uriage Utazás Utcakép Ünnep Városnézés Vásárlós Vasárnap Vattakorong Vegán Vendégposzt Vichy Video Vitamin Webshop WEM Yamuna Youtube YPSY Yves Rocher Z paletta Zenzero Zero Waste Ziaja Zoeva Zöld Zsákmány