2018. január 13., szombat

5R


Az 5R az egy 5 „R”-el kezdődő angol szavak csoportja. Nos, csak hogy még bonyolultabb legyen, nem mindenkinek jelenti az 5 darab „R” ugyanazt. Még jó, hogy annyi „R” szó van a világon. Lényegében a kevesebb vásárlás és az újrahasznosításról lesz szó.



Mivel van egy pont, ami egyesek elméletében benne van a másikba nincs, és van, ami egyik helyen mondjuk alpont, máshol fő pont, én most itt fogtam és az 5-ből 6-ot csináltam. Lesznek különböző elméletekről képek, google találatok, ki hogy látja.

Refuse vagy Reject
Visszautasít, nem fogad el, akár lehet annyi is, hogy nem kér.
Minden, amire tökéletesen nincs szükséged, vagy nem kell, ha előre tervezel. Legegyszerűbb példája a szatyor. Ha 5 forint, ha ingyen van, nem kell.
Van, aki ide érti az új ruhák vásárlását, és csak használt dolgot vesz, vannak akik, ezt a reduce pontba teszik, de szerintem az a gondolat, hogy csak használt felsőruházatot vesz valaki, az a refuse-ba tartozik. Mivel elutasítod a lehetséges új termékkel keletkező szemétláncot. 

Yves Rocher zacskók, Target szatyor, cicás Halloweeni szatyor

Ha például nem veszel csak azért bútorokat, mert mindenkinek olyan van, hanem csak egy kétszemélyes kanapéd van a 16 helyett, akkor is visszautasítottad egy feleslegesen nagyobb dolog megvételét.
Szóróajcsik, ingyentollak, rondabögrék.
Szülinapi ajándékok. Itt nagy divat az ajándékutalvány, tudom kicsit személytelen, de sokkal jobb, mint kacatot venni. Sajnos az illető még mindig vehet kacatot.

Ez lehet egy sima szívószál is. Nem szereted, add vissza a Mekiben a kasszásnak. Minden olyan egyéb műanyag, amit egy használatra találtak ki. Műanyag evőeszköz, palack, tányér, elvivős kajás doboz.
Egyesével csomagolt dolgok olyan esetben, amikor a legkevésbé sincs rá szükség. Van a 4-es wc papír, aminek nincs semmi értelme, de a felnőttnek sem sok értelme a 2 decis dobozos üccsit szívószálazgatni. Tízes zsepit otthon használni. Nem fogok lemondani a tízes zsepiről, de már az otthoni munkahelyemen is volt a fiókomban egy 100-as zsepi, itt most dobozos van, hogy ne a kis kiszerelést használjam.
Idén és tavaly szerintem még nem vettem félliteres üdítőt, mert mindig van nálam víz. A munkahelyemen ott a vizes palackom és azt használom újra és újra. A kocsiba bekerültek a fém palackok.

Régi ingből készült zacskók.
Most, hogy van varrógépem még csináltam párat, a kenyérnek is.

Reduce

Csökkentés, azaz csökkenteni a birtokolt dolgok számát. Mondjuk kevesebb sminkecset. Kevesebb ruhadarab, amiben az új és a használt is beletartozik.
A sminklemosó kendők tudják csökkenteni a vattapamacsok mennyiségét. Sok Youtuber beszél a diva cup-ról, ami egy kis műanyag tégely és azt használja tampon helyett. De lehet kapni mosható betétet, vagy konkrétan bugyiba épített betétet.


Itt lehet említeni a természetes anyagokat, amint a bambusz, ebből fogkefét csinálnak. Kókuszból szivacsnak megfelelőt.
A LUSH-nal vannak csomagolás mentes termékei, amik pont a csomagolás mennyiségével csökkentik a szemétmennyiséget. A tégelyeiket meg vissza lehet vinni, mennyire királyság már.


Már az Auchan és a Tesco-nak is vannak csomagolás mentes sorai. Egész hadseregként áll ott a tészta, bab, müzli, miegyéb. Itt még gyúrok arra, hogy a zacskót mivel lehet kiküszöbölni. Illetve egy a probléma ezzel, a minőség nem ismerete. A Gyermelyi tésztáról lehet tudni, hogy jó, de arról, ami ezekben a bigyókban van, arról semmit sem lehet tudni.
Nálunk van egy Bulk Barn nevű bolt, az egész bolt csak bulkban, tehát hordókban, meg zsákokban és nagy tálakban árul, semmi sincs előre csomagolva. Fűszereket is lehet itt venni, amennyit jól esik. A csökkentés egyik módja az adott mennyiség megvétele. Hányszor jártál úgy, hogy kellett két csipet valami igen szokatlan összetevő, aztán soha többet nem használtad. Milyen jó ha lehet két csipetet venni.

Save on Foods, Google találat kép

Bulk Barn, ide szoktam menni az üvegeimmel

A reduce-hoz olyanok is hozzátartoznak, mint a villany lekapcsolása, amikor nem kell, a csap elzárása, a télen nem alsógatyában szaladgálás 26 fokban és hasonlók.

Reuse

Azaz átalakítani valami mássá. Itt lehet az, hogy valaminek új funkciót találunk, mondjuk egy pezsgősüvegből váza lesz vagy akár komoly munkaórákat is beleölve valamibe teljesen átalakítjuk, mondjuk egy régi gatyából táska lesz. A deconstructed divattrend pont erről is szól.
Én most a macskakaját konzerves dobozokat gyűjtöm, hogy ne a recycle szakaszban végezzék, hanem a még itt a reuseban maradva egyszer egy DIY lámpává alakuljanak.
A DIY dolgokat azért itt külön bontanám arra, amikor megvan majdnem mindened a végtermékhez, és mondjuk festék kell hozzá, és amikor az egész hozzávalólistát veszed. A második esetben a késze termék olcsóbb és jobb minőségű. Például képkeret-készítés, lehet pont most bontottak otthon kerítést, akkor oké, de nehéz elhinni, hogy egy egész doboz festék, az ecset, a szög, a fa a csiszológép és idő olcsóbb, mint a 990 forintos IKEA képkeret.


Az újbóli felhasználás egyik módja például az, amit a férj pólóiból csináltam, zacskókat. A nehezebb anyagú pólóból krumplinak és hagymának, az ing anyagból almának és paradicsomnak. A könnyebb anyag 30-40 gramm zacsinként, annyit túlélünk.

A következő pont az a pont, ami néhol megvan, más teoriákban pedig hiányzik, csak alpont.


Repair
Megszerelni dolgokat. Itt el kell választani a megszerelhető dolgot, ami meg is éri megszerelni, és a szemetet. Csak azért 4 rossz videókazetta lejátszót tartogatni, mert az egyikben még pont az az alkatrész jó, ami a másikból hiányzik, nem visz előre. Viszont a macskák által szétcincált kanapé alját, egy ipari tűzőgéppel és egy nagydarab szőnyeggel helyrehoztuk. Nem kell venni új kanapét. A kanadaiak ennél sokkal jobb állapotban lévő dolgokat is kidobnak.
Megszerelni dolgokat a helyett, hogy kidobjuk őket egy szuper dolog. Ha megszerelni nem tudjuk, akkor visszaugorva az előző pontra még átalakíthatjuk. Még egy törött virágcserépből is lehet dekorációt csinálni, csak meg kell csinálni.


A reuse és a repair pontokhoz kiegészítésként egy időkorlátot iktatnék be. Ha a tata 2 éve mondja, hogy bizony megszereli azt a centrifugát, és már rég van mosógép a házban, akkor azt vagy ki kell dobni, vagy egy virágot beleültetni.


Recycle
Az utolsó két kategória néhol egymás alpontja. Az újrafelhasználás és a komposztálás. Tehát az a pezsgős üveg elveszti alakját, és funkcióját és az anyag, az üveg kerül újra felhasználásra. Jobb lenne, ha vissza lehetne váltani, mint a boros üvegeket, de ezen most nem idegesítem fel magam. Szóval csak az anyag számít, az üveg, annak színe, a műanyag, annak fajtája, papír, fém, vas és a többi. 



Kiskoromban az iskolai papír és fémgyűjtés volt egy határozottan nagy dolog. Teljes nagy lelkesedéssel mentünk végig a faluba, csöngettünk mindenhol a papírért. Ja és a kisbolt végre megszabadult a kartontól.
Ezt itthon nagyon komolyan vesszük. Minden, ami műanyag, papír vagy konzerv megy a szelektívbe. Sajnos nem az összes műanyagfajta újrahasznosítható, ezek még jobban tanulmányoznom kell.



A cikk eredeti megírása óta egyáltalán nem vettem műanyag dobozos tojást, a tojás a farmról jön. Illetve nem veszek paradicsomot dobozban vagy egyéb zöldséget/gyümöcsot.


Rot
Sajnos erre most nincs lehetőségem, de ha házban fogunk lakni, akkor mindenképpen megpróbálom. Komposztálás, nem egy borzasztóan nehéz dolog. Mondjuk, ha van állat a házkörül, akkor ez még jobban meg van oldva. Tudom, a mi régi kutyáink mindenevő kutyák voltak, mert a megmaradt borsófőzeléket vagy a 3 napos pizzát nagy szeretettel elfogyasztották. Amit nem a kutya, azt a malac vagy a csirke. Lényegében a banánhéj, a krumpli csíra és a büdös gazok kerültek csak a ganés gödörbe. A malac a tojáshéjat is megeszi.
Nyílván a körúton vagy a panel garázsában már nem tartunk suttyomba malacokat, így komposztálás maradt, mint lehetőség. És szuper egy dolog, hogy egyre több lakóközösségnek van saját komposztáló ládája.
Eza komposztáló éppen akciós, 7200 forint helyett 5400. (lehet már nem)



Az a rossz irányba halad, hogy a bürokrácia és a szabályok kicsit túlnyúlnak azon, amin kellene. Például az általános iskolámban sokan hagytak maradékot, ami moslékhoz vezetett. Na, kinek voltak a legkövérebb malacai a faluban? Igen, a menzás néninek. Kinek volt ez rossz? Senkinek. Ma meg hatóság érkezik eltávolítani a veszélyes hulladékot. Nevetséges.



Nekem a komposztálás nem játszik most, az újrahasznosításban királyak vagyunk. Visszautasításban szerintem jók vagyunk. A dolgok csökkentése, hát a fürdőszobám nem hiszem, hogy erről szeretne beszélni. A dolgokat meg szoktuk szerelni és szerintem anno otthon még alakítottam is át egy csomó mindent.

Tettem ide be képeket arról, hogy milyenek az elméletek ezzel az 5+1 „R”-rel kapcsolatban. Lehetne ezeket a pontokat még bővíteni, vagy alpontokra bontani, de talán elég ennyi pont. A lényeg úgy is a megvalósítás.
Remélem, hogy azok a korombeliek, akik Kecskeméten, vagy kisebb-nagyobb városokban laknak tudják értékelni azt, hogy a piacra el tudnak menni friss zöldségért (zacskó nélkül), igazi tojástért (doboz nélkül, vitt dobozzal) mindezt egy garabóval. 



Kíváncsian várom a gondolatokat, ki mennyire érzi magát jónak ebben az „R” témában és ki mennyire bűnös. alak

6 megjegyzés:

  1. Én ezeknek a dolgoknak nagy híve vagyok, csak sajnos nem minden valósul meg. Én azt sem értem, hogy miért nylonzacskók vannak a szupermarketekben a péksütiknek például.. Itthon persze ha kiveszem belőle a kiflit nem dobom el, el lehet benne tenni húst a fagyasztóba és sok egyéb dolog. A párom elég nagy ezermester, ő még szeret is sokszor elbíbelődni azzal, hogyha elromlik valami vagy megjavítja vagy készít valamit, felhasználja valamihez. Ilyen vászonszatyrokat a turkálóban vettünk valamikor jó párat, sokkal jobb a nylon szatyroknál, pamut, könnyen mosható is..... A már semmire nem jó pamut anyag a páromnak olajos rongy, sajnos utána már kidobós. Nem tudom, én valahogy a mosható betétet nem szeretném. No meg talán ha beszámítom a vizet, a mosóport akkor nem nyerek olyan sokat vele. A kehely jobbnak tűnik, én vettem is egyet, de már nem volt rá szükség...... Ami hirtelen még eszembe jut, én nagyon szeretek teázni, és jó ideje előnyben részesítem a szálas teákat (fekete teát nem fogyasztok, csak zöldet és herbateákat), és mivel teatojást használok, így a filter sem megy a kukába. A fél literes flakonnal én is úgy vagyok, újratöltöm, sokáig használok egyet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezek a zsömlés nylonok kb. annyit bírnak ki, míg hazaérek a vásárolt holmival.

      Törlés
  2. Nemcsak tudatossághoz, hanem jókora spóroláshoz is vezet ez a dolog. Semmi értelme a felhalmozásnak, nemcsak pénzkidobás, környezetszennyezés, hanem életmód szempontjából sem, sem tárolni, sem kihasználni nem lehet ennyi mindent. Csak a rendetlenséget növeli, öt percig örül neki az ember esetleg. Rendrakó fázisban vagyok éppen, sok ruhát, holmit összeszedtem, komfortosabb a lakás is, meg az is örül aki megkapja a még használható dolgokat. A nylonokat meg pláne nem érdemes már gyűjteni, mint nagyanyáink tették, mert lebomlik és ott a szemét a szekrényben.
    Első körben mi is javítgatunk, ez természetes, olcsóbb megjavíttatni a porszívót, mint újat venni. De amikor már negyedszer jött ki a mosógépszerelő, akkor ötödjére nem hívtuk ki, mert tök fölösleges minden alkatrészt sorban kicseréltetni.
    A szatyrokért fizetni kell a boltban, ez is jó visszatartó erő, hogy ne kérjen az ember.

    VálaszTörlés
  3. Szuper cikk! A téma is és ahogy elmagyarázod!
    Amiben jó vagyok: szatyor. Már évek óta hurcolok magammal textilszütyőt. Eleinte egyet, pár hónapja kettőt. Szelektíven gyűjtjük a szemetet évek óta és azt is elmossuk, amit más koszosan dob bele. Pl.: margarinos doboz, konzervdoboz, ami egyébként szennyezi a gyűjteményt és úgy tudom ilyen esetben nem tudják újrahasznosítani az egész kupacot. Időnként a férjem kifakad, hogy megint mosogatni kell a joghurtos poharat :).
    A ruháim 80 százaléka turis. Alsónemű csak új jöhet, most már néha nadrágot is találok a faramuci alakomra. Még fürdőrucit is kifogtam egyszer (cimkés, vadiúj volt).
    Régóta sminklemosó kendőt használok.
    Már van saját készítésű mosószerem és öblítőnek ecetet használok. Olcsó és barátságosabb a környezetre nézve. A bőrünknek is jobb.
    Gyalog járok, mert nincs autóm.
    Amiben haladok: a csomagolt holmi helyett csomagolatlant igyekszem venni, de sajnos itt nincs piac és nem kapunk saját dobozba kaját csak szendvicskrémet egy helyen. Pénteken délelőtt van csak egyszer termelői kispiac, tényleg icipici, ahol jókat lehet venni, de télen az sincs. Nem kérek sehol zacsit, papírt sem és a gyümit, zöldséget sem teszem zacsiba (általában pár darabról van szó).
    Minden papírfecnit szeretek összefirkálni, ahol van még hely, mert listagyáros vagyok :) A barna kartondobozok nagy részét a nyuszink hasznosítja (rágja és meg is eszi). Némi zöldséghéjat és "nemszeretem" müzlit is feldolgoz.
    Családon belül karácsonykor nem ajándékozunk, csak élvezzük az egymással töltött időt. Szülinapra is a semmi a divat, esetleg pénz. Hosszú volt az út idáig.
    Ami nem kell nekünk továbbadjuk. Ez bármi lehet a sminkcucctól a gyerekruhán keresztül a csavarhúzóig.
    Amiben nem vagyok jó: sok vackom van, aminek semmi értelme, de megtartom, mert cuki vagy emlékeztet valamire. Emiatt állandó szortírozásban vagyok és nem érek a végére soha.
    Az e.ü. holmikról nehezen mondok le.
    Nem élek egészségesen.
    Bár a piperéim nagy részét használtan, vagy újonnan, de másodkézből szerzem, ezekől még mindig több van, mint kéne.
    A lakásunk szigetelése rossz, jóformán nincs, így sokat fizetünk a rezsire.
    Van még mit tanulnom bőven!

    Létezik egy olyan komposztáló edény, ami kicsi és lakásban is tartható, azt hiszem giliszták vannak benne. Ha lenne hova vinnem a keletkező komposztot lehet, hogy tartanék ilyet, bár a férjem tuti kiakadna, pedig ez a fajta nem büdös :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Uff, bocs, ez jó hosszú lett.

      Törlés
    2. Ja, és a sminklemosó kendő nem az a zacskóban kapható krémes cuccban ázó popsitörlő-szerű izé, hanem egy könnyen lebomló anyagból lévő 1 szál kendő, amit használat után kimosok a kacsóimmal és másnap újra ezt használhatom :P

      Törlés

Címkék

7 dolog A England A nyuszi fontosabb A világ dolgai Ajakápolás Alapanyagok Alapozó Alba botanica Állat Amazon Anastasia Beverly Hills Andalou naturals Anya Arany Arcápolás Arcpermet Arctisztítás Aromaleigh Avalon Organics Avéne Banila Co. Barbara Hofmann bareMinerls Barna Baviphat BB krém bDellium Tools BeautyBlender BECCA Bellápierre benefit Bevásárlás Biobolt Bioré Biosilk Bite BlackMoon Blog Bobbi Brown Bolt Bordó Boscia Bőszecset Bronzosító Budapest Burt's Bees By Nature Cargo China Glaze Ciaté Cica Cipő Clarisonic Clinique Colors by llarowe Coloured Raine ColourPop Cozzette Cruelty free Cupcake Polish Csacsogós Csütörtök Díj Divat DIY Dose os Colors EBay Ecset Ecsetmosás Edmonton Ékszer Elektromos Elérhetőségek Elfogytak Elizabeth Arden Én Érdekes Essie Estée Lauder Etude House Fátyolmaszk Fényvédő Fésű Fogápolás Fogkrém Folyékony rúzs Fonás Forever Flawles Fresh Frizura Fun Fun Lacquer Gabriel Glitter Goodal Gosh Gyerek Haj Hajfesték Hajfestés Hajlakk Hakuhodo Hámlasztó Havi_kedvencek Highlighter Hogyan lettem én dolgozó ember? Holika Holika ILNP Inglot Innisfree IPSY It's skin Jeffre Star Joico Jolse Kaja Kanada Karácsony Kat Von D Kedvenc Kék Kell a Púder! Kellék Kenyér Kérdezz-felelek Készülj velem! Kezekre Kézkrém Kiegészítő Kísérlet Kismama Kollekció Kontúr Koreai Korrektor Költözés Köröm körömlakk Közlekedés Krém Kryolan Kuka Kedd L'occitane La Ritzy Lancome Laura Mercier Lemosó Lila Lime Crime Lit Cosm. London LookFantastic Lottó Lunatick Cosmetic Labs MAC Magánvélemény Magyarország Make Up For Ever Makeup Geek Maszk Meglepi doboz MELT Mindenapi társaim Mindenes Minimalista Missha Mitől lettem ma szebb? Morphe Muttart Conservatory Műszempilla Narancs NARS Natúr NCLA Nem jött be Neon Nexxus Notoriously Morbid Nyaralás Nyereményjáték NYX OCC OFRA Online rendelés OPI Óra Outfit Overtone Öltözködés Összehasonlítás Paletta Parlament Physicians Formula piCture pOlish Piercing Piros Pirosító Pixi Polished by KPT Powder Perfect Pretty Serious Cosmetics Primer Projekt Púder Radír Real Techniques REN Repülő Revlon Rica Rimmel ROC Rólam Rózsaszín Ruha Rúzs Sally Hansen Sampon Sárga Secret Key Sephora Shiseido Shu Uemura Sigma Skinfood Smashbox Smink Sminklemosó Sonia Kashuk Southgate Mall SPF Stila Sugarpill Sukin Suva Beauty Szájceruza Szájfény Szájravalók Szappan Szárazsampon Szemceruza Személyes Szemfesték Szemhéjalap Szemkörnyékápoló Szemöldök Szemöldökceruza Szempilla Szempillaspirál Szivacs Szürke TAG Tárolás Tarte Táska Tél Testápolás Testradír Testre Teszt The Body Shop the SEAM theBalm TinkeldT Tonik TonyMoly Too Faced Unboxing Urban Decay Uriage Utazás Utcakép Ünnep Városnézés Vásárlós Vasárnap Vattakorong Vegán Vendégposzt Vichy Video Vitamin Webshop WEM Yamuna Youtube YPSY Yves Rocher Z paletta Zenzero Zero Waste Ziaja Zoeva Zöld Zsákmány