2016. április 27., szerda

Zebra, kereszteződés, nálunk


Itt úgymond, nem zebra a zebra, mivel nem csíkos, csak két vonal között kell átmenni. Lehetőleg amikor fehér a lámpa, és a narancssárgán nem szabad átmenni. Ezek egymás mellett vannak, nem egymás alatt (vagy egymáson és felváltva működnek). A fehér jelzés egy gyalogos, aki megy, hasonlóan az otthoni zöld jelzéshez. A narancssárga pedig egy tenyér, ami mutatja, hogy „halt”, itt most várni kell. Visszaszámoló is van, hogy a 6 sávos úton, ne induljon keresztül valaki túl későn. És a durva, hogy a nyugger nem fog elindulni itt, amikor már csak 5 másodperc van hátra, ellenben a pesti zebrákon átrohangálókkal.

Piros, azaz narancsságra (amber)
Fehér, az itteni zöld

Télen nagyszerű viccet lehet csinálni a következő zebralámpákból.
Itt csak derékig érő hóban lehet átközlekedni
Itt komolyabb a helyzet, egyből a nyakig érő került bevezetésre
Az autósoknak a lámpa kicsit más mint otthon, mivel a túloldalon van a lámpa, a kereszteződésen túl. Tehát nem tud az megesni, hogy közel mész a lámpához és nem látod, mi van feletted. Viszont így az autók közel vannak a "zebrához" és kicsit ijesztő egy pickuptól 20 cm-re áthaladni az úttesten (annak a pick up-nak a motorház teteje néha majdnem olyan magas, mint a vállam). 


Itt piros lámpánál is lehet jobbra kanyarodni az autóknak, ha nem jön semmi, tehát gyalogosként simán le lehet lépni akár egy 10 tonnás autó elé is, meg fog állni. Mindenhol mindenki megáll a gyalogosoknak. Mindig. A 3 + 3 sávos úton is, kipróbáltuk. Ezen azért sem kell meglepődni, mivel benne van a KRESZ-ben, hogy a gyalogos egy szent dolog, meg hát szegény fázik is, had menjen dolgára.


A balra kanyarodás macerásabb, illetve, más a logikája a kereszteződéseknek.
A különbséget egy nagyszerű paint rajzzal próbálom szemléltetni. 


Amíg Magyarországon az a tipikus, hogy egy irányból haladnak az autók előre egyenesen, illetve a két kanyarodó oldalra, addig Kanadában a szembe haladás és a kisívű kanyarodás történik egy időben, mind a két irányból. Majd a két szemben lévő oldal balra kanyarodása. Van olyan, hogy mind a három irányban zöld van, balra, egyenesen és jobbra is, de ilyenkor, ha a zöld folyamatosan világít balra, akkor jöhet szembeforgalom, és általában jön is. Azért, hogy ne duguljon be a forgalom, van olyan, amit mi szuperzöldnek neveztünk el. Ekkor a zöld balra mutató nyíl villog, lehet menni, a szembe forgalomnak piros van. Szemből a szintén balra kanyarodók tudnak még haladni.

Még egy említésre méltó dolog, az utcatáblák elhelyezése. Kedves kis utcáinkban a Petőfi utca táblája fizikailag a tábla fém szerkezete párhuzamos a Petőfi utcával, és a sarki házon vagy kerítésen mutogatja magát. Ezzel szemben itt, az a feltétel, hogy te tudod, hogy melyik utcán vagy, és a kereszt utcák táblái vannak kitéve nagyban a kereszteződésen.

Még egy szemléltető paint alkotás. 


A vastag függőleges utca a Jasper ave (direkt, csak az egyik irányba számozott példát hozok). Ha ezen haladunk és ott állunk, ahol a lila paca van és körbenézünk az eggyel ez alatti képet fogjuk látni, amit én ugyan a zebráról fotóztam, de a lényeg az az, ha állunk a Jasperen, a lila pacán, akkor azt, hogy ez a Jasper nem fogjuk látni. Ellenben a magyar kereszteződések saroktábláin. Ha a piros paca vagyok, akkor a kereszteződés tetején annyi lesz kiírva, hogy Jasper Avenue (piros csík a tábla), és kék pacák pontosan ugyanezt fogják látni.
A Jasper ave-en haladva, keresztezve a 106 Street-et
Talán ennyi elég is lesz a kereszteződésekről, aki lát egy ilyet, észre fogja venni.

A dolgok másak, a cikk pedig remélem érdekes volt, még akkor is, ha egy nagyon egyszerű témáról szólt.

Kíváncsi leszek, hoyg az esti sorozatban hányan fogjátok a kereszteződéseket csekkolni :)  

2 megjegyzés:

  1. Fú, mire lehet ezt megszokni...gyalogosként azért az remek, hogy átengednek és nem lapítanak ki. Nálunk az idősek simán átmennek a négysávos főúton az aluljáró felett. Én lemegyek az aluljáróba, még nem tervezek meghalni ilyen miatt. Ez valami idős szokás lehet, talán utálnak lépcsőzni és egyszerűbb átfutni?
    Ilyen behavazott lámpát még máshol nem láttam, talán a fura kialakítás miatt marad meg rajta a hó, hogy nem domború és nincs is a tetején olyan kis esővédő vagy mi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az időseket sosem fogjuk megérteni, vagy csak majd 40 év múlva. Bár én remélem sosem leszek annyira elfoglalt és betáblázott, mint általában a nyuggerek.
      Tényleg nincs a lámpáknak felülről védőrésze a hó ellen, bár nem tudom hogy bírná el a sok havat.

      Törlés

Címkék

7 dolog A England A nyuszi fontosabb A világ dolgai Ajakápolás Alapanyagok Alapozó Alba botanica Állat Amazon Anastasia Beverly Hills Andalou naturals Anya Arany Arcápolás Arcpermet Arctisztítás Aromaleigh Avalon Organics Avéne Banila Co. Barbara Hofmann bareMinerls Barna Baviphat BB krém bDellium Tools BeautyBlender BECCA Bellápierre benefit Bevásárlás Biobolt Bioré Biosilk Bite BlackMoon Blog Bobbi Brown Bolt Bordó Boscia Bőszecset Bronzosító Budapest Burt's Bees By Nature Cargo China Glaze Ciaté Cica Cipő Clarisonic Clinique Colors by llarowe Coloured Raine ColourPop Cozzette Cruelty free Cupcake Polish Csacsogós Csütörtök Díj Divat DIY Dose os Colors EBay Ecset Ecsetmosás Edmonton Ékszer Elektromos Elérhetőségek Elfogytak Elizabeth Arden Én Érdekes Essie Estée Lauder Etude House Fátyolmaszk Fényvédő Fésű Fogápolás Fogkrém Folyékony rúzs Fonás Forever Flawles Fresh Frizura Fun Fun Lacquer Gabriel Glitter Goodal Gosh Gyerek Haj Hajfesték Hajfestés Hajlakk Hakuhodo Hámlasztó Havi_kedvencek Highlighter Hogyan lettem én dolgozó ember? Holika Holika ILNP Inglot Innisfree IPSY It's skin Jeffre Star Joico Jolse Kaja Kanada Karácsony Kat Von D Kedvenc Kék Kell a Púder! Kellék Kenyér Kérdezz-felelek Készülj velem! Kezekre Kézkrém Kiegészítő Kísérlet Kismama Kollekció Kontúr Koreai Korrektor Költözés Köröm körömlakk Közlekedés Krém Kryolan Kuka Kedd L'occitane La Ritzy Lancome Laura Mercier Lemosó Lila Lime Crime Lit Cosm. London LookFantastic Lottó Lunatick Cosmetic Labs MAC Magánvélemény Magyarország Make Up For Ever Makeup Geek Maszk Meglepi doboz MELT Mindenapi társaim Mindenes Minimalista Missha Mitől lettem ma szebb? Morphe Muttart Conservatory Műszempilla Narancs NARS Natúr NCLA Nem jött be Neon Nexxus Notoriously Morbid Nyaralás Nyereményjáték NYX OCC OFRA Online rendelés OPI Óra Outfit Overtone Öltözködés Összehasonlítás Paletta Parlament Physicians Formula piCture pOlish Piercing Piros Pirosító Pixi Polished by KPT Powder Perfect Pretty Serious Cosmetics Primer Projekt Púder Radír Real Techniques REN Repülő Revlon Rica Rimmel ROC Rólam Rózsaszín Ruha Rúzs Sally Hansen Sampon Sárga Secret Key Sephora Shiseido Shu Uemura Sigma Skinfood Smashbox Smink Sminklemosó Sonia Kashuk Southgate Mall SPF Stila Sugarpill Sukin Suva Beauty Szájceruza Szájfény Szájravalók Szappan Szárazsampon Szemceruza Személyes Szemfesték Szemhéjalap Szemkörnyékápoló Szemöldök Szemöldökceruza Szempilla Szempillaspirál Szivacs Szürke TAG Tárolás Tarte Táska Tél Testápolás Testradír Testre Teszt The Body Shop the SEAM theBalm TinkeldT Tonik TonyMoly Too Faced Unboxing Urban Decay Uriage Utazás Utcakép Ünnep Városnézés Vásárlós Vasárnap Vattakorong Vegán Vendégposzt Vichy Video Vitamin Webshop WEM Yamuna Youtube YPSY Yves Rocher Z paletta Zenzero Zero Waste Ziaja Zoeva Zöld Zsákmány