2015. november 8., vasárnap

Csak egy kis séta a folyóparton



Ma elviszlek titeket sétálni a folyópartra. Semmi különös nem fog történni, csak nyugalom, fák, hidak és sok kép ezekről. A folyónk neve North Saskatchewan River, egyszerűbben száz kacsa van folyó.


Az első megállónk az indiánok temetője lesz. Ez azért lett különösen beszédtéma, mert egy új hidat építenek, és a híd vége pont itt lett volna. Szegények közül volt, akit áttelepítettek máshova, egy részük pedig itt maradt.



A táblákon az angol és francia szöveg mellett találtok indiánt is, lehet vele próbálkozni. (mosolygós smájli)
A parlamenttől nem voltunk távol, de róla már van egy csomó kép a Canada day-es bejegyzésnél, így ezt most nem fényképeztem.
A férj kezében lévő kávémmal készült naplementés képen látszik a további útvonalunk a folyó másik oldalán.


A híd, amin éppen állok itt egy régi híd, viszont felújítani meg nem lehet a forgalomtól. Ezért a kanadaiak úgy döntöttek, fogják magukat és építenek egy újat. A zöld híd (aminek eddig nem tudtam a nevét) a Walterdale Bridge egyébként sem egy szép darab, de itt valahogy egyik híd sem olyan szép, mint mondjuk egy Lánchíd. Az első hidas képen látszik, hogy az új hidunk piros lesz. A gyalogos rész lazán fa deszkákból van, és hogy én mennyire utálom (félek tőle) amikor egy híd fából van.



Ezen a második hidas képen normális esetben aszfalt lenne, de nem az van a képen. Ez a híd, meg még jó pár nem betonból és/vagy aszfaltból van, hanem egyszerűen fémből. Így a híd nem reped szét a -40 fokban, mert nem betonból készült. Félelmetes és a kocsik kerekeinek nagyon fura hangja van menet közben.


Még egy naplementés kép következik, amin ha nagyon figyelitek, akkor rengetek sirályt láthattok a folyón úszikálni. A sirályokért valamiért rajongok. Nem tudnám megmagyarázni miért, de a hangjuk a tökéletes nyugalom hangja számomra. És cukik, mert beszélnek is a pesti sirályokkal ellentétben.

A következő képen, ami rólam és az erdőről készült az az érdekes, hogy ez a belváros közepén van, ha azt vesszük. Senki meg nem mondaná, hogy két kilométerre már a felhőkarcolók vannak.


Közelebb értünk a High Level Bridge-hez (igen, nagyon kreatív a neve, és igen van Low Level is). Ekkor tűnt fel, hogy a villamos egy helyben áll. Nagybetűs villamos, ami egyébként „Streetcar”, mert egyetlen vonalon közlekedik 3-4 féle szerelvény (másik hatot felújítanak). Ami a képen látható (jó ez túlzás tudom) az egy eredetileg 1912-es villamos. Amivel nyáron mi is utaztunk az egy 1908-as Melbourne-ből származó villamos, ami 1951 óta van Edmontonban. A villamos egyhelyben állásának az oka csupán annyi, hogy valaki kibérelte. Ha esküvő volt, akkor attól nem kellett félni, hogy valaki lelép a menyasszonytánc előtt (már ha ilyen itt is van).
Az edmontoni villamos témával kapcsolatban ITT tudtok olvasgatni.


Itt megláttam egy szép színű bokrot, és kellett vele egy képet készíteni. Ennyi történt.


Jön még pár kép a High Level Bridge-ről. A város Facebook oldala minden héten közzéteszi, hogy melyik este milyen színnel lesz kivilágítva, és hogy az éppen minek az emlékére lesz. Ez (is) egy kétszintes híd. A legtetején a villamos közlekedik. Egy kicsivel alatta az autók, de csak egy irányba és ugyanolyan fémrácson keresztül, mint amit a másik hídnál fényképeztem. Oldalt van hely a gyalogosoknak is.

Jobb felöl a fa mögött kicsit látszik a Parlament kupolája


Azért ez a híd sem fog szépségversenyt nyerni, de legalább nagy.  Az utolsó képen a háttérben ott látható a zöld híd, és az új piros is alakul.


A következő hídnak szintén nem tudom a nevét. Ezen keresztül közlekedik az LRT vagyis a metró. Igen itt nem fúrtak egy hatalmas alagutat a folyó alá, hanem egy hídon megy keresztül a jármű, mint Helsinkiben vagy Kijevben.  A metró maga fehér kis kékkel és általában 3 kocsiból áll. A híd alsó emelete a gyalogosoknak van, ezen fogunk visszamenni a saját oldalunkra.


Még egy folyós kép. Nem tudom, hogy az a két izé miért van ott a vízben. A kép bal oldalán sétálgatnak az emberek, a folyó igazi partján. Annyira szeretem, hogy nincs rakpart, betonnal kiépített folyópart, tömeg, ilyesmik. Csak így lazán a természet egy közel egymilliós városban.


A metró hídja már a másik oldalról.

Túloldalt. Ezen a felén a folyónak még nincsenek felhőkarcolók igazából, csak ez a pár épület. Még.


Hazafelé még leültünk itt ennél a parknál, ami egy suli mellett van. Csak úgy szeretem nézni ezt a fából készült valamit. Minden romantikus filmben egy ilyenben puszilkodnak össze a szerelmesek. De igazából (még) nem tudom, hogy mi ennek az igazi funkciója.


Szépen besötétedett, a sétának is vége lett.

A képeket a Xiaomi M2S típusú telefonnal készítettem, többségét HDR módban viszont a képek mindenféle utómunka nélkül kerültek fel ide a blogra.

Remélem tetszett nektek a fotóposzt-szerű bejegyzés is. Sok ilyen a hideg miatt már nem lesz sajnos.

2 megjegyzés:

  1. Száz kacsa van folyó :DDDDD Mivel ma kivételesen egyedül a gép előtt vacsizom, leköptem a monitort, mert teli szájjal röhögtem.
    Gyönyörű világ... És a kétszintes híd ijesztő nekem.
    Nagyon sok a melóm most, alig van szabadidőm, de pár naponta jövök kikapcsolódni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. XDXDXD
      A lukacsos ijesztőbb, főleg busszal
      Örülök, hogy tetszik a blog, jó az ilyet hallani

      Törlés

Archívum

Címkék

7 dolog A England A nyuszi fontosabb A világ dolgai Ajakápolás Alapanyagok Alapozó Alba botanica Állat Amazon Anastasia Beverly Hills Andalou naturals Anya Arany Arcápolás Arcpermet Arctisztítás Aromaleigh Avalon Organics Avéne Banila Co. Barbara Hofmann bareMinerls Barna Baviphat BB krém bDellium Tools BeautyBlender BECCA Bellápierre benefit Bevásárlás Biobolt Bioré Biosilk Bite BlackMoon Blog Bobbi Brown Bolt Bordó Boscia Bőszecset Bronzosító Budapest Burt's Bees By Nature Cargo China Glaze Ciaté Cica Cipő Clarisonic Clinique Colors by llarowe Coloured Raine ColourPop Cozzette Cruelty free Cupcake Polish Csacsogós Csütörtök Díj Divat DIY Dose os Colors EBay Ecset Ecsetmosás Edmonton Ékszer Elektromos Elérhetőségek Elfogytak Elizabeth Arden Én Érdekes Essie Estée Lauder Etude House Fátyolmaszk Fényvédő Fésű Fogápolás Fogkrém Folyékony rúzs Fonás Forever Flawles Fresh Frizura Fun Fun Lacquer Gabriel Glitter Goodal Gosh Gyerek Haj Hajfesték Hajfestés Hajlakk Hakuhodo Hámlasztó Havi_kedvencek Highlighter Hogyan lettem én dolgozó ember? Holika Holika ILNP Inglot Innisfree IPSY It's skin Jeffre Star Joico Jolse Kaja Kanada Karácsony Kat Von D Kedvenc Kék Kell a Púder! Kellék Kenyér Kérdezz-felelek Készülj velem! Kezekre Kézkrém Kiegészítő Kísérlet Kismama Kollekció Kontúr Koreai Korrektor Költözés Köröm körömlakk Közlekedés Krém Kryolan Kuka Kedd L'occitane La Ritzy Lancome Laura Mercier Lemosó Lila Lime Crime Lit Cosm. London LookFantastic Lottó Lunatick Cosmetic Labs MAC Magánvélemény Magyarország Make Up For Ever Makeup Geek Maszk Meglepi doboz MELT Mindenapi társaim Mindenes Minimalista Missha Mitől lettem ma szebb? Morphe Muttart Conservatory Műszempilla Narancs NARS Natúr NCLA Nem jött be Neon Nexxus Notoriously Morbid Nyaralás Nyereményjáték NYX OCC OFRA Online rendelés OPI Óra Outfit Overtone Öltözködés Összehasonlítás Paletta Parlament Physicians Formula piCture pOlish Piercing Piros Pirosító Pixi Polished by KPT Powder Perfect Pretty Serious Cosmetics Primer Projekt Púder Radír Real Techniques REN Repülő Revlon Rica Rimmel ROC Rólam Rózsaszín Ruha Rúzs Sally Hansen Sampon Sárga Secret Key Sephora Shiseido Shu Uemura Sigma Skinfood Smashbox Smink Sminklemosó Sonia Kashuk Southgate Mall SPF Stila Sugarpill Sukin Suva Beauty Szájceruza Szájfény Szájravalók Szappan Szárazsampon Szemceruza Személyes Szemfesték Szemhéjalap Szemkörnyékápoló Szemöldök Szemöldökceruza Szempilla Szempillaspirál Szivacs Szürke TAG Tárolás Tarte Táska Tél Testápolás Testradír Testre Teszt The Body Shop the SEAM theBalm TinkeldT Tonik TonyMoly Too Faced Unboxing Urban Decay Uriage Utazás Utcakép Ünnep Városnézés Vásárlós Vasárnap Vattakorong Vegán Vendégposzt Vichy Video Vitamin Webshop WEM Yamuna Youtube YPSY Yves Rocher Z paletta Zenzero Zero Waste Ziaja Zoeva Zöld Zsákmány