2015. szeptember 5., szombat

Costcoban voltunk, avagy miért költözik el a magyar külföldre



Pénteken nagybesárlást tartottunk a Costcoban, ami a Metrohoz hasonlít a leginkább.  Tényleg rengeteg dolgot vettünk, és hazaúton kezdtem el azon agyalni, hogy bakker ez a kétheti fizum 80%-a volt. Kéthetente kapok fizut, és változó óraszámban vagyok jelenleg. Szóval nézzük meg mire elég a bolti eladói fizetés, úgy nagyjából.
A csíkos a hűtőszatyor a húsnak, a zöld jobb oldali cucc a 18 kilós cicaalom

Tegyük fel, egy magyar boltban részmunkaidősként keres egy eladó 100 000 forintot havonta. Tudom, hogy ennyit egy 40 órás se keres, de a kerek számmal könnyebb számolni. A 100 000 felének a 80%-a 40 000 forint. Az a mennyiségű kaja, amit mi most megvettünk, közel nem jönne ki a Metróban, vagy a Tescoban magyar árakon.
Már csak a 10 kiló hús és a 2 kiló sajt úgy megdobja a kiadást, hogy a forintos keret fele el is ment. Maradt 20-25 ezer forintunk. Abból nem fog kijönni a zöldség, gyümölcs, felvágott, de főleg nem a quinoa és az avokádó olaj.

Ezt most nem azért írom, le hogy azzal dicsekedjek, hogy nekem milyen hudejó. Azért írom, hogy értse meg az is, aki eddig nem, hogy az emberek miért költöznek el, sokkal gagyibb munkát vállalni külföldre. Adott százalékokból sokkal több jön ki. Az irodai munkámból sosem telt volna avokádó olajra, viszont zabálhattam az ideget a kolléganőim miatt, akik csak annyiért utáltak, mert csinos voltam és boldog párkapcsolatban éltem. Itt egy boltban dolgozom, ahol szeretnek és kedvesek velem a többiek és általában a vásárlók is. Ez nem egy lenézett munka itt, mint Magyarországon. Emlékszem a C és A-ba jöttek a népek, és amikor megvett valaki ember egy drágább holmit, nézett rám, mint szardarabra, hogy na neked az életben nem lesz ilyened. Mindegy, megszereztem a kiskereskedelmi tapasztalatot, megérte, itt most jó munkám van.
Ezért mennek el az emberek „Londonba mosogatni” vagy „Németországba szobalánykodni”, lehetne egyszerűen mondani. Gazdagok nem lesznek tőle az emberek, de egy kiegyensúlyozott és stabil életet fenn lehet tartani, ellenben egy Kiskunnekeresdi polcfeltöltői állással, aminek örül az ember, mert másnak az sincs.
És igen, sokkal jobb nekem most, mint Magyarországon bármikor lenne. Szomorú ez, de így van. Itt sem tudnám magam egyedül fenntartani, otthon sem. A lakásbérlés itt is drága, jó persze lehet lakni a város szélén is, anno Békásmegyer is milyen jó volt. Alapvetően egy ember egymaga nem tud lakást bérelni és normálisan élni egyszerű munkából, csak szobabérlés jöhet szoba.
Most 213 forint a kanadai dollár, de 230-cal számolva reálisabb. Ezek bruttó árak, hozzájuk jön még az 5% GST, kivéve a tömegközlekedést és az alapvető élelmiszereket, amikről nincs pontos listám.
Lefényképeznek, és egy perc múlva kész, nagyon szép vagyok a képen
Árakra pár példa:
Havi bérlet 90 dollár
Buszjegy 3,2 dollár buszon, előre megvéve 2,4 dollár
Macskakaja nagy konzerv, szuperösszetevős 350 gramm 2,5 dollár
Sör 2-3 dollár, de 3 deci
Cigi 12 dollár, 20 szál
Lakbér 1000-1300 dollár, az egyszobás, fűtéssel vízzel együtt, szobát bérelni olcsóbban is lehet
Taxi 3,6 dollár az induló ár, és kilométerenként 1,46 dollár, ami 320 forint
A macskakja még korábbról van, de ha már így ideült a cica, lefényképeztem
Következőek a Costcoból valóak:
Egy kiló csontnélküli malac, legolcsóbb 6,49 dollár / kiló
Csirke combhús, csont és bőr nélkül nélkül 11.69 dollár
Darált marhahús 8,69 dollár /kiló
Csirkecomb (Drumstick) 5,39 dollár / kiló
Krumpli 10 font, ami 4,54 kiló 6 dollár
Paradicsom 1,81 kiló 4 dollár
Danone Activia 16 kis flakon Yoghurt 15,8 dollár
Alma 2,71 kg 6 dollár
Lekvár 1 liter 6 dollár
Méz 1 kg 8 dollár
Só nélküli ételízesítő 411 gramm 11 dollár
Őrölt feketebors 348 gramm 9 dollár
Vaj 454 gramm 3,6 dollár
Quinoa 1,81 kg 19 dollár
18 darab bio tojás 8,7 dollár
Nutella 950 gramm 2 db-os kiszerelés 14 dollár

Ezek mind jó minőségű kaják (jó a Nutella kell), ami nincs telenyomva cukorral, mindenféle tartósítószerrel, színezékkel ilyesmikkel. Akit tényleg érdekel és próbálja hasonlítgatni az tuti frászt kapott a hülye grammoktól, de ha még uncia-font alapú is, rá van írva grammban, juhhé.

Facebookon vannak képek boltokból, viccesek, Halloweenosok, karácsonyosok, ha valakit érdekelne.
Azt még ide hozzáteszem, hogy a Walmartban a kaja minősége szimplán szar. A tejföl összetevője 5 sor, ami azért durva. A legtöbb felvágott, szeletelt szalonna cukros (mindenhol). Vettünk olyan sütni való kolbászt, amiből egy falatig jutottam, mert édes volt, és undorító. Nagyon meg kell nézni mit vesz le az ember a polcról, de ez sajnos nem csak itt van így.

Remélem, hogy volt, akinek ez hasznos volt.


13 megjegyzés:

  1. Ezt igazán érdekes volt olvasgatni :) azért nem semmi a különbség :/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig közel minimálbért kapok még a próbaidő alatt, nem nagy pénz
      Egy igazán jól kereső fizetését össze sem hasonlítom

      Törlés
  2. Önkéntelenül is összehasonlításokat végeztem.....csak felületesen, mert az az igazság, ha mélyebben nekiállnék boncolgatni az életszínvonalbeli különbségeket, sírva tudnék fakadni.....

    Jó minőségű, színvonalas kajára nem igazán tudunk költeni, amire tényleg odafigyelek és abból nem engedek, az a kifogástalan macskaeledel.

    Én a fizetésem jelentős részét SZÉP-kártyára kapom, ugrálnék örömömben, ha azt az összeget egy élelmiszerboltban is be tudnám váltani....
    Oké, néhány húsbolt elfogadja, de az én valóságom az, hogy hulladékgyorsételt veszek SZÉP-kártyára, és a munkám...
    Najó, abba is hagyom, de örülök, hogy írtál ezekről a dolgokról, legalább kihúztam végre a fejem a homokból :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A macskakajából mi sem engedünk, azért az kicsit meglepett, hogy két macska mennyit eszik, szegény előző cicánk nem volt valami jó evő :(

      Na igen, itt nincs mindenféle Bözsi, meg SZÉP-kártya, meg üdülési csek, meg egy kis fekete plusz fizu. A Kajás SZÉP kártyát anno mi is a mekiben meg pizzarendelésre költöttük, hatalmas nagy értelme van.

      :(

      Törlés
    2. Már fontolgatom, hogy a pizzásdobozokból kéne elkészíteni a ház oldalára a szigetelést! :D :D

      Törlés
  3. Én sem tudtam kimaradni az összehasonlításból, de nagyon tetszett ez a poszt! Szeretek ilyesmiket olvasni amúgy is. :)

    Jól láttam, hogy ebben nincs innivaló vagy az nálatok hogy oldott meg? Mármint ásványvíz, tea stb, kíváncsiskodok, ha nem baj. :)
    Nálunk az (is) sokat visz el, mert a csapvíz rettenetes, elég gyakran tisztítják is a rendszert, sokszor szép barna vagy fehér... és pechemre nem minden ásványvíz tesz jót az anyagcserémnek, a túl magas ásványtartalmúak nem jók (a legjobb a tescos 55Ft-os hála, csak néha nincs a polcokon).

    Én is lesem a címkéket azért, amikor lehet, de mindig annyira sokan vannak, akármikor megyünk vásárolni, hogy egy idő után, annak ellenére, hogy nem vagyok antiszociális, besokallok tőlük és essünk túl rajta lesz, mert rengetegen az 1 napos vasárnapi zárva tartásban kb. az éhenhalás napját látják... igyekszem minőségit választani, mert sokszor valamiből ha jó, nem kell sok. Van, amiből meg jó - jobb a sajátmárkás vagy olcsóbb, de ez a ritkább sajnos, mert a minőség arányos az árral... nem fordítottan.
    Nem is merném megkockáztatni, hogy esetleg lenne egy ételallergia a pakliban, esélytelen lenne a havi túlélés még jónak számító fizetésből sem.

    Amiben tartom magam, az az, hogy bevált, minőségileg megfelelő (ezek közt is van olcsóbb, csak általában ez a kevesebb) dolgokból főzök, készítek étel, mert "az vagy, amit megeszel" és silány dolgokból nem lehet finomat és táplálót alkotni, férfinak meg főleg! :D Néha mi is elcsábulunk mekibe, de inkább nasira (a párszázas ajánlat) vagy kuponnal.

    Hatalmas szerencsénk, hogy kb. minden nagyobb áruháztól (penny, tesco, spar, cba) max 15percre van és bizony átsétálok 50ft különbségért és minőségért. Lehet ez az én dilim, de többször 50Ft összeadva kitesz egy másik terméket.
    Viszont így is van, hogy inkább lemondunk termékekről, mert irreálisan magas az ára, vagy egyszerűen nem fér bele a keretbe, sajnálnám rá kiadni a pénzt,ha nem fontos akkor ott éppen.

    Nálunk a kuponozás megy nagyon emellett, legjobb példa erre, ha benézel hozzám esetleg, a Joy napok haul bejegyzésemet, akkor láthatod miért :D Leárazás, kiárusítás főleg ruházatból, mindig jól jön.

    Szóval vannak tippek, trükkök, de sajnos nem lehet felvenni a versenyt azzal, hogy a minőséget meg lehet fizetni egy részmunkaidős állásból, itthon erre nem igazán van lehetőség.

    Bocsánat a kisregényért! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az ásványvizes palack, a sima pet palacknak van környezetterhelési és betétdíja. Ezt a betétdíjat, ami nem az a régi kemény műanyag csak sima palack, ha vissza akarom kapni, vissz kell vinnem egy bottle depot-ba, nem magának a boltnak van visszaváltója. (a kis Danone Activia decis flakonokon is van ilyen díj) Így mi nem veszünk vizet, és mivel nincs autónk, és mert a 25-diken lakunk, teát szoktunk venni, sokat. A teát csak hidegen iszom meg, melegen utálom, viszont mindig cukor nélkül. A csapvizet meg szoktam inni, mert a folyó, ami itt folyik csak olyan falvakon folyik eddig keresztül, ami nincs fenn a térképen. Nincs benne Bécs és hasonlók esszenciája, de a lehető legtöbb folyadékot felforraljuk,
      Tavasszal, hóolvadás idején van kisebb para, mert akkor túlklórozzák a vizet. Ezt azért teszik, hogy a fél év alatt a havon összegyűlt szemét és döglött állatok bacijait kivédjék. Fu de fehér volt a víz, hozzá nem akartam nyúlni.

      Itt a vasárnap ugye nem számít, de minden szombaton dolgozom, szóval, marad a vasárnap. Anno mindig délelött igyekeztünk az Auchanca eljutni, mert egyrész felbaszott a sok paraszt, másrészt a kaja, hogy a huszonvalahanyadik is szar. (nem szépítem, felesleges)

      Az allergia itt népbetegség. Minden kajára rá van írva, hogy milyen allergén van benne, de olyan durván, hogy a tejre is rá van írva, hogy tejet tartalmaz. Eper, mustár, zeller, glutén, laktóz és mogyoróallergiával mondhatni "könnyű" az élet (nem az) de nagyon jól el vannak látva a boltok. A kínaiak például nem bírják a tejet, szinte mindenhol van kínai tej, de nem is szeretném tudni, hogy az milyen. (egy csomó iskolába nem lehet bevinni mogyoróvajas kenyeret meg szamócát, mert van aki annyira allergiás rá, hogy a szagától fulladni kezd)

      Amit szeretek, hogy van külön növénybolt, ami a zöldséges, de persze gyümölccsel együtt, és ott nem lehet olyat venni, ami nem kell, nem csúszik be semmi kacat.

      Én ma hambit ettem, mondjuk nem gyorséttermit, és bevittem szerintem több száz kalória alkoholt, ettől nem érzem magam rosszul, mert holnap már én csinálom a cukkinis fasirtgolyót, ami teljesen oké lesz. Egy hónapig nem ettem csokit, semmi sem lett tőle jobb, de egy fél ragyával sem lett kevsebb. Nem izgulok többet rajta.

      Itt minden baromi messze van kocsi nélkül, és ebből a Costoból is csak taxival lehet rendesen hazajönni, mondjuk még így is megéri havonta, kéthavonta egyszer. A közeli "Spár" mindjár másfélszer annyiért adja ugyanazt vagy rosszabbat. Az idő a lényeg, hogy elmész-e messzebbre, vagy megveszed drágábbért a szarabbat.

      A biobolt sajna árban mondhatni mérföldekre van, egy egész bontott pulcolt és belsőségektől mentes csirke 6000 forint körül van. Az mindenhogy drága, főleg, hogy se szíve, se zuzája. (Zuzát eddig sehol sem találtam, ölni tudnék egy kiló zuzáért) Kell egy farmer, aki ad nekem élő csirkéket!

      Itt inkább csak a nagy dolgokat érdemes figyelmi, hogy mikor akciós, mint a TV, asztal, ágy, kanapé, szekrény, de ezeket teljes áron megvenni baromság is, minden lesz egyszer akciós. Mindent ami nagyobb mint egy 2,5 kilós liszt a lakásban akciósan vettük, és tényleg, még a vízforraló, turmixgép is, minden akciós volt.

      A kanadai nép egy kicsit balga vagy naív vagy valami ilyesmi. Cukik, de megvesznek dolgokat baromi drágán. Itt egy Glamour napok csak az alsóbb rétegeket vonzaná, de azokat nagyon, viszont ők a boltokban is trógerek. Rosszabbak, mint a C és A-ban az izraeli zsidók, pedig ők aztán tudnak disznóólat csinálni.
      Na engem nem kell félteni, ahol akció van, ott én is ott vagyok, mint tavaly fekete pénteken, mínusz 20 fokban, szakadó hóban, mentem, mert nem bírtam magammal :)

      A magyar ember egy élelmes lény. Mindenhol megtalálja az akciót, meg persze a susmus bizniszt. Ehhez vagyunk szokva, erre kényszerített a helyzet.

      Elnézést az esetleges elgépelésekért, nem szabad éjfélkor ittasan válaszolni, de olyan nagyon belelkeslettem:)

      Hosszú komment bármikor jöhet, királyság

      Ja az alkoholt külön boltban árulják, és baromi drága, ezért a férj csinál házi cidert, nagyon finom, és nagyon olcsó :)

      Törlés
    2. Uhh, én meg nagyon örülök a hosszú válasznak!
      Ugyan, ennyi lazaság belefér, főleg éjfél tájt, ki ne írna el bármit :D

      A víz erre hát... annyit mondok, hogy van egy patakocska, ami km-ről büdös néha és a közelben nemrég épült (vagy még épül? én se tudom, lassan halad az 100 és elég kókány) szennyvízgyűjtő.
      Náluk még a limonádé a nagy fogyóeszköz, akciós citrommal, pici cukor és víz, egész nyáron ez ment! :)

      Az allergiát legalább komolyan veszik, itthon pl. a parlagfű, kb csak azért se alapon nem vágja a szomszéd, barátom pár hete szenved rendesen, orrspray mellett is, mert még a szóba jövő allergiagyógyszerben lévő egyik összetevőre is allergiás...
      Viszont nagyon durván hülyének is nézik sokszor azokat, akik nem ehetnek valamit, én a mogyoróra vagyok, az olajától kapásból két ragya nő a fejemen (a csoki nálam se számít, már én is rájöttem, szóval kedv szerint eszem, hol hetekig semmi, hol többet, ennyi jár :D) anyukámnak pedig hólyagos lesz az arca és hámlik!

      A zúzát én is imádom, jó, hogy szóba jött!
      A bio itt is (már csak a felirat miatt is, még ha nem is az közben, ami hatalmas átvágás és hülyítés) bűn drága, ritkán merészkedek be, mert amúgy csak fájdítja a szívem. Most a kókuszzsírt akarom majd valamikor kipróbálni.

      Nah igen, a kényszer, valószínű ők is úgy vannak vele, hogy minket várjanak, ha van rá. Mi meg várunk, mert nincs rá :D és ez rögzül egy idő után, skótosodunk kicsit.
      Oh én is ilyen vagyok, ha valami kell, akciós és megéri, akkor az úgy kell! :) Hülye lennék féláron nem elhozni valamit, ha szükségem van rá és még nincs is kifosztva az üzlet.
      Ez a fekete péntek dolog tuti jó lehet! :) Valamiért mindig a South Park ezen része jut eszembe róla :D

      Na a cidert megkóstolnám! :)
      Itthon ugye a trafik van, de ki tudja mikor lesz nemzeti piabolt...

      Törlés
    3. Itt füldenek az emberek a folyóban, és majdnem aközepéig lelátni az aljára. Nincs rakpart, meg alsórakpart meg ilyen folyókárosító dolgok. Ahogy folyik, mindkét oldalról van egy 100-150 méteres fás, nádas, kacsás, libás rész, ami a természeté.

      Hu, én nem is figyeltem a parlagfüvet, demost keresni fogom :) Lehet túl hideg van neki :) De ha van, akkor tuti van rá valami szuper szabályozás és büntetés, ha azt a telektulajdonos nem szedi ki. Mindenre van szabály.

      A kókuszzsír nem jött be, az avokádóolaj király a kenyérhez, de a zsír, a sima fehér malaczsír a legjobb, attól lesz íze az ételnek.

      South Park, jajj, és igen. De nem finganak a kanadaiak.

      A nemzeti italbolt és nemzeti gyógyszertár csak idő kérdése, ahogy a nemzeti benzinkút is :(

      Törlés
  4. Érdekes volt olvasni, durva, hogy milyen különbségek vannak, akarva-akaratlanul is elkezd összehasonlítgatni az ember és hát nem pozitív, ami kijön :D És hát igen, még csodálkoznak, hogy inkább lelép az ember :\ Ja és szépséges cicáitok vannak! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazából az volt az oka, hogy ezt így összeírtam, hogy sokan, bár főleg a középkorú és idősebb korosztályból még mindig az elköltözőket lazán hazaárulónak és hasonlóknak tartják, anélkül, hogy bármit is tudjanak a külvilágról, megélhetésről. És tényleg csodálkoznak, pedig elég egyértelmű különbségek vannak.
      Köszönik a cicák a dicséretet :)

      Törlés
  5. Szép a cicád...Szerettem olvasni a posztodat.Érdekes megismerni a tapasztalatokat. Nekem a férjem Ausztriában dolgozik, hogy megtudjunk élni, szobafestő...Rossz így szétszakadva, de a gyerekek még iskolásak. Nehéz megélni itthon, akárhogy is szeretem a hazámat.
    Szép délutánt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszöni a bókot :)
      Remélem egy napon te is oda tudsz majd költözni a gyerekekkel (és nekik a nyelvtanulás egy röpke pillanat lesz).
      Egy kicsit önzőnek kell lenni, és magunkat jobban szeretni, mint a külső dolgokat, amik jelenleg még csak nem is segítenek.

      Neked is szép délutánt :)

      Törlés

Archívum

Címkék

7 dolog A England A nyuszi fontosabb A világ dolgai Ajakápolás Alapanyagok Alapozó Alba botanica Állat Amazon Anastasia Beverly Hills Andalou naturals Anya Arany Arcápolás Arcpermet Arctisztítás Aromaleigh Avalon Organics Avéne Banila Co. Barbara Hofmann bareMinerls Barna Baviphat BB krém bDellium Tools BeautyBlender BECCA Bellápierre benefit Bevásárlás Biobolt Bioré Biosilk Bite BlackMoon Blog Bobbi Brown Bolt Bordó Boscia Bőszecset Bronzosító Budapest Burt's Bees By Nature Cargo China Glaze Ciaté Cica Cipő Clarisonic Clinique Colors by llarowe Coloured Raine ColourPop Cozzette Cruelty free Cupcake Polish Csacsogós Csütörtök Díj Divat DIY Dose os Colors EBay Ecset Ecsetmosás Edmonton Ékszer Elektromos Elérhetőségek Elfogytak Elizabeth Arden Én Érdekes Essie Estée Lauder Etude House Fátyolmaszk Fényvédő Fésű Fogápolás Fogkrém Folyékony rúzs Fonás Forever Flawles Fresh Frizura Fun Fun Lacquer Gabriel Glitter Goodal Gosh Gyerek Haj Hajfesték Hajfestés Hajlakk Hakuhodo Hámlasztó Havi_kedvencek Highlighter Hogyan lettem én dolgozó ember? Holika Holika ILNP Inglot Innisfree IPSY It's skin Jeffre Star Joico Jolse Kaja Kanada Karácsony Kat Von D Kedvenc Kék Kell a Púder! Kellék Kenyér Kérdezz-felelek Készülj velem! Kezekre Kézkrém Kiegészítő Kísérlet Kismama Kollekció Kontúr Koreai Korrektor Költözés Köröm körömlakk Közlekedés Krém Kryolan Kuka Kedd L'occitane La Ritzy Lancome Laura Mercier Lemosó Lila Lime Crime Lit Cosm. London LookFantastic Lottó Lunatick Cosmetic Labs MAC Magánvélemény Magyarország Make Up For Ever Makeup Geek Maszk Meglepi doboz MELT Mindenapi társaim Mindenes Minimalista Missha Mitől lettem ma szebb? Morphe Muttart Conservatory Műszempilla Narancs NARS Natúr NCLA Nem jött be Neon Nexxus Notoriously Morbid Nyaralás Nyereményjáték NYX OCC OFRA Online rendelés OPI Óra Outfit Overtone Öltözködés Összehasonlítás Paletta Parlament Physicians Formula piCture pOlish Piercing Piros Pirosító Pixi Polished by KPT Powder Perfect Pretty Serious Cosmetics Primer Projekt Púder Radír Real Techniques REN Repülő Revlon Rica Rimmel ROC Rólam Rózsaszín Ruha Rúzs Sally Hansen Sampon Sárga Secret Key Sephora Shiseido Shu Uemura Sigma Skinfood Smashbox Smink Sminklemosó Sonia Kashuk Southgate Mall SPF Stila Sugarpill Sukin Suva Beauty Szájceruza Szájfény Szájravalók Szappan Szárazsampon Szemceruza Személyes Szemfesték Szemhéjalap Szemkörnyékápoló Szemöldök Szemöldökceruza Szempilla Szempillaspirál Szivacs Szürke TAG Tárolás Tarte Táska Tél Testápolás Testradír Testre Teszt The Body Shop the SEAM theBalm TinkeldT Tonik TonyMoly Too Faced Unboxing Urban Decay Uriage Utazás Utcakép Ünnep Városnézés Vásárlós Vasárnap Vattakorong Vegán Vendégposzt Vichy Video Vitamin Webshop WEM Yamuna Youtube YPSY Yves Rocher Z paletta Zenzero Zero Waste Ziaja Zoeva Zöld Zsákmány